בן זוגה העבריין חוסל; האם היא זכאית לקצבה מביטוח לאומי?
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב דן לאחרונה בתביעה של צעירה שתבעה לשלם לה דמי קצבת שאירים בגלל שהייתה 'ידועה בציבור' של בן זוגה המנוח שנהרג בפיצוץ ממטען חבלה ברכבו.
חיסול, קרדיט: פייסבוק לפי סעיף 27
בן זוגה של התובעת, נהרג ממטען חבלה שהוטמן ברכבו לפני כשנתיים. כאשר חודשים ספורים לפני הירצחו נולד לשניים ילד, אשר הוכר על ידי הביטוח הלאומי לקבלת קצבת שאירים מהמוסד. תביעתה של בת הזוג לקבלת קצבת שאירים נדחתה על ידי ביטוח לאומי משום שבשעת פטירתו של המנוח היא "לא הייתה אשתו או הידועה בציבור המתגוררת עמו".
התובעת, בת 23 טענה בדיון כי הכירה את המנוח בשנת 2016 ומחודש מאי באותה שנה הם החלו לצאת כזוג לכל דבר ועניין. בשנת 2019 עברו בני הזוג להתגורר יחדיו בדירה בבעלות אמו של המנוח. התובעת טענה כי ניהלה עם המנוח חיים משותפים כבני זוג הידועים בציבור והתגוררו יחדיו עד למועד פטירתו, למעט בתקופות בהן שהה במעצר.
מנגד בביטוח לאומי טענו כי טענותיה של התובעת נבדקו לעומק, וכי היא קיבלה בעבר קצבת הבטחת הכנסה לאחר שהצהירה כי היא מתגוררת לבד וכי הקשר עם המנוח אינו טוב, ולכן לדברי הביטוח הלאומי תביעתה לקצבת שאירים נדחתה כדין.
אלמנה של המנוח
השופט כאמל אבו קאעוד קבע כי דין התביעה להתקבל. השופט ציין כי לפי סעיף 252 לחוק הביטוח הלאומי קצבת שאירים משולמת למי שהייתה "אלמנה" של מבוטח. על פי סעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי "אלמנה" מוגדרת כ"מי שהייתה אשתו של המבוטח בשעת פטירתו. אשתו מוגדרת בסעיף 1 לחוק "לרבות הידועה בציבור כאשתו והיא גרה עמו".
כידוע לצורך הכרה כ"ידועה בציבור" נדרש כי יתמלאו שני תנאים מצטברים - בשעת פטירת המבוטח היא הייתה ידועה בציבור כאשתו, ובנוסף כי בשעת פטירתו של המבוטח, היא גרה עמו.
השופט ציין כי בכדי להוכיח 'ידועה בציבור' צריך להביא ראיות כי האישה הייתה ידועה בציבור כאשתו של האדם בו מדובר, ושבציבור קיבלו את השניים כבעל ואישה, וכך התייחסו אליהם. בנוסף יש צורך בראיות שהשניים התכוונו לקשר של תמיד, שיש בו מסימני ההיכר של קיום יחידה משפחתית, אם כי מסיבה זו או אחרת לא ניתן לאותו קשר ביטוי כמתחייב על פי הדין.
על פי הפסיקה נקבע כי "המבחן להכרה באישה כידועה בציבור כאשתו של פלוני הינו כפול: ראשית – על בני הזוג לקיים חיי משפחה, דהיינו מערכת יחסים אינטימית המבוססת על יחס של חיבה, הבנה, מסירות ונאמנות המעידה על קשירת גורל. שנית – עליהם לנהל משק בית משותף, אך לא סתם מתוך צורך אישי של נוחות וכדאיות כספית או סיכום ענייני, אלא כפועל יוצא טבעי מחיי משפחה משותפים כנהוג וכמקובל בין בעל ואישה הדבקים אחד בשני בקשר של גורל חיים".
בפסיקה נקבע כי "משק בית משותף" פירושו שיתוף במקום המגורים, אכילה, שתייה, לינה, הלבשה ושאר הצרכים שאדם נזקק להם בימינו אנו בחיי יום יום כאשר כל אחד מבני הזוג מקבל את הדרוש לו ותורם אם מכספו ואם מטרחתו ועמלו את חלקו כפי יכולתו ואפשרויותיו".
תכלית קצבת שאירים מתקיימת
בשורה של פסקי דין הובהר כי תכליתה של גמלת השאירים לפי חוק הביטוח הלאומי היא לפצות על אובדן התמיכה הכלכלית שהייתה נתונה לאדם מבן זוגו כמי שהיה תלוי בו בהקשר זה, ולשמר את רמת חייו פחות או יותר כפי שהייתה לפני פטירת בן הזוג. בחלק מפסקי הדין ניתן משקל רב לשאלת התלות כלכלית של השאיר בבן הזוג שנפטר, כשבחלק מהמקרים עצם התלות הכלכלית הוגדרה כתכלית החוק עצמה. לצד זאת, יש אמירות אחרות בפסיקה שלפיהן גם העדר תלות כלכלית של אישה בבן הזוג שנפטר אינה שוללת את היותה ידועה בציבור שלו.
הפסיקה הרווחת היום מסתייעת במבחן מרוכך, ובודקת אם בפטירת המנוח נוצר לבן הזוג שנותר בחיים "מחסור כלכלי". עם זאת, במקרים המתאימים גם העדרו של מחסור כלכלי, אינו שולל קיומה של מערכת יחסים של ידועים בציבור:
השופט קבע כי "תכליתה של קצבת השאירים המשולמת על ידי המוסד, היא הענקת ''רשת ביטחון' מינימלית תוך מתן מענה מסוים, על חשבון הקופה הציבורית, לחסר כלכלי הנובע מאובדן הזוגיות והשיתוף". במקרה שלפנינו התכלית הזו מתקיימת".
השופט ציין כי "התובעת אישה צעירה, קשת יום, אשר הפכה לפתע לאם יחידנית בגיל 20, עם פטירתו של בן זוגה בנסיבות טרגיות, ונשענת על רשויות הרווחה למחייתה ולפרנסת בנה, ללא מערך משפחתי תומך. לתובעת, בת להורים גרושים, החיים בנפרד, לא הייתה כתובת יציבה אחת. בעיקר נרשמה במענו של אביה ולתקופה קצרה במענה של אימה".
השופט הוסיף כי "מעדותה של התובעת שנתמכה בעדותה של אימה למדנו כי משנת 2016 לערך, כשהתובעת הייתה קטינה (15-16) היא נקשרה ביחסים עם המנוח, שהיה מבוגר ממנה ב-10 שנים, ובעל רקע פלילי. הוריה של התובעת התנגדו לקשר ביניהם, אולם התובעת לא שעתה לדעתם. התובעת העידה כי יחסיה עם המנוח היו מבוססים על אהבה עמוקה ובלשונה 'אהבה מטורפת'".
אין עוררין על היותם בני זוג
השופט כאמל אבו קאעוד קבע כי "אין עוררין על היותם של השניים בני זוג. התובעת נקשרה עם המנוח מגיל צעיר וחרף הקשיים והתנגדות הוריה, התרשמנו כי יחסיה עמו היו יציבים, היא הרתה לו והם תכננו להתחתן אלמלא חייו נגדעו. המנוח פרנס את התובעת, עת היה במעצר היא דאגה לספק לו כסף ל"קנטינה", היא ביקרה אותו בכלא, ובחייו היא הייתה חתומה על תצהיר בפני נוטריון בו הצהירה על חייהם המשותפים.
המגורים המשותפים הוכחו מהעדויות שתי האימהות וגם מעדותה של השכנה שהעידה שהתובעת התגוררה עם המנוח לפני ההיריון, התגוררה בדירה במהלך מעצרו של המנוח והמשיכה להתגורר גם לאחר הלידה. היא העידה כי סייעה לתובעת בהריונה, שבחלקו היא שהתה בדירה בגפה ועדותה לא נסתרה.
התובעת נותרה בדירה עד לפטירתו של המנוח, וכפי שתיארה אימה היא פונתה מהדירה יחד עם בנה התינוק ביום בו נהרג המנוח, והיא הצליחה לפנות את חפציה של התובעת רק באישור המשטרה מאוחר באותה בלילה.
השופט קבע כי הוא לא מקבל את עמדת הביטוח הלאומי "לפיה העובדה כי המנוח ביקש מהתובעת לבצע בדיקת פוליגרף להוכחת נאמנותה תיזקף לחובתה. דווקא מבדיקת הפוליגרף שביצעה התובעת לאחר לידת בנם המשותף וימים ספורים לפני שהמנוח נהרג, למדנו כי התובעת הייתה נאמנה למנוח לכל אורך הקשר הזוגי בין השניים".
השופט ציין כי "אכן, בתביעה להבטחת הכנסה התובעת דיווחה למוסד כי המנוח והיא "לא מתגוררים יחדיו והקשר ביניהם לא טוב, נכנס ויוצא מבית הסוהר". לפיה מסקנתנו כי התובעת התגוררה עם המנוח והייתה ידועה בציבור כבת זוגתו, ברור כי ההצהרה שניתנה לצורך התביעה להבטחת הכנסה לא הייתה אמינה".
השופט ציין כי למרות זאת, "במסגרת תביעותיה לביטוח לאומי דיווחה התובעת, כי אומנם היא מתגוררת לבד, אולם בביתו של המנוח. לפיכך, נראה כי הצהרותיה ניתנו בתקופות בהן שהה המנוח במעצר ויש לפרש אותן בהתאם".
לאור זאת פסק השופט כי "שוכנעו אפוא כי התובעת והמנוח קשרו את גורלם יחדיו, התגוררו וניהלו משק בית משותף משנת 2018 או לכל הפחות מתחילת 2019 ועד למועד פטירתו של המנוח, התנהלו כבני זוג לכל דבר ועניין, ואף התכוונו להינשא באופן שהיו ידועים בציבור כבני זוג לכל דבר ועניין".
השופט כאמל אבו קאעוד פסק כי הוא מקבל את העתירה לקבלת קצבת שאירים. "התובעת זכאית לקצבת שאירים בהתאם לחוק".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.לכו תדעו מי איים על משפחת השופט... (ל"ת)רק כך זה מובן 02/09/2023 20:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.אי אפשר גם לקבל שני תצהירים סותריםשולתתתת1 02/09/2023 20:39הגב לתגובה זו1 0מצד אחד התצהיר של הבטחת הכנסה ומצד שני שארים. גם אם ערעור במקרה הזה לא יתקבל צריך להעניש על תצהיר כוזב ולהחזיר את הכסף עם קנס.סגור
-
3.איזה שופט גרועמשה 02/09/2023 17:17הגב לתגובה זו4 0מצד אחד קובע לתת לה כסף מכספי משלמי המיסים תוך שהוא אומר שהיא שיקרה בתצהיר לקבל הבטחת הכנסה. אז שינכו לה מקצבת השאירים את הכספים שקיבלה שלא כדין אם שיקרה בתביעה להבטחת הכנסה. אי אפשר לאכול את העוגה ולהשאירה שלימה. שופט גרוע ביותר.סגור
-
2.שתבקש ממי שחיסל אותו כל כסף שמגיע מעברינות יש להלאיםהברבור הירוק 02/09/2023 13:20הגב לתגובה זו4 0היתה ידועה בציבור למי שגנב ולא שילם ביטוח לאומי למה לשלם לה ??סגור
-
1.תנו לי סיבה אחת להיות אדם ישר ומועיל לחברה (ל"ת)בוחבוט 02/09/2023 10:55הגב לתגובה זו4 0סגור
- טען עוד
-
אולי בגללך אלוהים לא ישמיד אותנו כמו בסדום. (ל"ת)שי.ע 02/09/2023 21:45הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אין סיבה להיות אדם ישר.יוני 02/09/2023 17:48הגב לתגובה זו2 0מדינת ישראל נידונה לאבדון.סגור
הנקראות ביותר
העמוד