רכשו דירה ב-84 מיליון שקל וסירבו לשלם למתווך - מה פסק בית המשפט?
סכסוכים בין בעלי דירות ורוכשי דירות לבין מתווכים הם תיקים נפוצים בבתי המשפט, וזאת למרות שבחוק ובפסיקה נקבעו כללים ברורים מתי זכאי מתווך לקבל דמי תיווך.
מקרה שהגיע לאחרונה לדיון בבית המשפט השלום בתל אביב עסק בבני הזוג שהתקשרו עם מתווך לשם רכישת דירה. לאחר שהלכו עם המתווך וראו מחצית קומה במגדל בתל אביב, הם אמרו למתווך שהם לא מעוניינים בשירותיו. אבל פה לא נגמר הסיפור, הם פנו למתווך אחר ורכשו את כל הקומה במגדל באמצעות המתווך הנוסף.
עסקנו בעבר במספר מקרים בהם רוכשים סירבו לשלם למתווך את דמי התיווך בעסקה - רכש דירה ב-3 מיליון שקל וסירב לשלם דמי תיווך - שוכרת הדירה העבירה למתווכת רוכש פוטנציאלי שאכן רכש לבסוף את הדירה, אך סירב לשלם לה את דמי התיווך וטען כי היא לא הייתה הגורם היעיל בעסקה, וכי חתם על ההסכם עימה כי חשש שלא תאפשר לו לדבר עם המוכרים.
מקרה נוסף ומפורסם היה המקרה בו איש העסקים ארקדי גאידמק מכר את ביתו בהרצליה פיתוח ב-14 מיליון שקל, אלא שמאחורי העסקה התגלע סכסוך משפטי בין המתווך לרוכש שניסה להתחמק מתשלום העמלה על העסקה
תחילתו של הסיפור הנוכחי בשנת 2019 אז חתמו בני זוג, באמצעות בתם, על הסכם תיווך מול מתווך. לאחר מכן בחודש במרץ 2019, הציג המתווך לבני הזוג את הנכס. קומה 28 בבניין מגורים ברחוב ארלוזורוב בתל אביב. הבניין היה עוד בשלבי בניה בזמן שבני הזוג הגיעו לבקר בו. הנכס שהוצג לבני הזוג על ידי המתווך היה מחצית מהקומה 28 בבניין, כשהקומה כולה עדיין הייתה בשלבי מעטפת. מחצית הקומה כללה שטח של 362 מ"ר בתוספת מרפסת ששטחה 56 מ"ר עם שלושה כיווני אוויר. המחיר המבוקש הועמד על 65 מיליון שקל, כשעמלת התיווך בין הצדדים נקבעה על 2% ממחיר העסקה בתוספת מע"מ.
דירה במגדל צילום shutterstock
בשלב מסוים הודיעו בני הזוג למתווך שהם כבר אינם מחפשים נכס לרכישה. אלא שלמרות הודעתם זו הם דווקא כן ערכו סיור בנכס עם מתווכת חדשה, כאשר לאחר מספר חודשים הם ביצעו את העסקה ורכשו את כל הקומה בסכום של 84 מיליון שקל.
המתווך גילה זאת ומיהר להגיש תביעה כנגד בני הזוג. המתווך טען כי חתם על הסכם עם בני הזוג וכי בני הזוג הפרו את ההסכם עמו לאחר שרכשו את הנכס אותו הוא הראה להם באמצעות מתווכת אחרת. המתווך תבע סכום של כמעט 2 מיליון שקל (1.965), שהם 2% ממחיר העסקה שנכרתה לבסוף פלוס מע"מ.
רוכשי הנכס טענו כי המתווך לא החתים אותם על ההסכם אלא בתם הייתה זו שחתמה עימו על הסכם, ולכן אין כל הסכם משפטי מחייב בינם לבן המתווך. בנוסף טענו כי מאז שהציג להם את הנכס ועד הרכישה בפועל חלף פרק זמן רב של כמעט שנתיים וכי הם שכחו כי הציג להם את כל הקומה ולא רק את מחציתה והוא לא היה הגורם היעיל בכריתת העסקה ולכן דין תביעתו לקבלת דמי תיווך דינה להידחות.
הבת חתמה על ההסכם
הסיפור התגלגל במשך שנה וחצי, לאחר בחודש מרץ בשנת 2019 הציג המתווך לבני הזוג את הנכס וזאת לאחר שחתם על הסכם תיווך עם בתם. ההסכם התייחס, בין היתר, לקומה 28 בבניין ברחוב ארלוזורוב בתל אביב אותה בני הזוג ראו ועליה הוצעה להם הצעת רכישה בגובה של 65 מיליון שקל. לאחר מכן המשיך המתווך להיות בקשר עם בני הזוג, ובעיקר עם בת הזוג, תוך שהוא מציע ומציג להם נכסים אחרים – בין לרכישה ובין להשכרה.
בחודש יוני בשנת 2020 הציע המתווך לבת הזוג במסגרת התכתבות מסרונים נכס נוסף לרכישה. לאחר יותר משבועיים השיבה לו כי היא ובעלה כבר אינם מחפשים נכס וכלשונה – "Thank You we are not looking anymore".
למרות הודעתה זו התברר למתווך כי במקביל להודעות אלה, סיירו בני הזוג באותו החודש עם מתווכת חדשה שהציעה להם לרכוש מחצית מקומה 28 בבניין ברחוב ארלוזורוב בתל אביב. בני הזוג הגישו הצעה לרכישה, וזו לא התקבלה. לבסוף החליטו בני הזוג לרכוש כאמור את כל הקומה תמורת 84 מיליון שקל, וזאת מבלי לערב את המתווך. בני הזוג טענו כי פנו למתווכת נוספת וכי ההחלטה על הרכישה התקבלה במהלך חודש דצמבר 2020.
המתווך שתבע את בני הזוג ציין כי היה בקשר עם בני הזוג הנתבעים, ואף ידע שרכשו נכס. לטענתו, לא ידע שמדובר בנכס שהוצג להם על ידיו. לאחר שנודע לו, מפרסומים בתקשורת, הוא פנה אליהם בדרישה לתשלום דמי תיווך, אך הם סירבו לשלם את דמי התיווך ואף טענו שהסכם התיווך לא נחתם על ידם, אלא "החתימה האלקטרונית רשומה על שם חתנם – בעלה של בתם".
השאלה המשפטית
השופט אביים ברקאי ציין כי במקרה שלפנינו עולות 3 שאלות מרכזיות - האם נקשר הסכם תיווך מחייב ומה משמעות חתימת בתם של בני הזוג על הסכם התיווך? כמו כן ככל שייקבע שאכן נקשר הסכם תיווך - האם התובע זכאי לדמי תיווך? ואם כן מהו סכום דמי התיווך?בנוסף ציין השופט כי יש להכריע בטענות הנתבעים באשר ל"היעדר בלעדיות" לתובע וכן ביחס לתקופת הזמן שחלפה ממועד הסכם התיווך הנטען ועד למועד הרכישה על ידי הנתבעים. השופט ציין כי התובע הציג הסכם תיווך מפורש עליו מתנוססת מספר פעמים חתימתה של בתם של בני הזוג. השופט ציין כי "הנתבעים ניסו לטעון גם ביחס לחתימה זו ולאחר מכן חזרו באים מכך. ניסיונות אלה לאו דווקא תרמו לאמינותם ואמינות גרסתם".
השופט ברקאי ציין כי בני הזוג הנתבעים, בניסיונם לחמוק מהתביעה, הערימו טענות ביחס לחתימה על הסכם התיווך. הנתבעים היו כה נחושים לחמוק מתשלום ולהכחיש קיומו של הסכם תיווך, עד אשר גם בכתב ההגנה לא היססו להכחיש את קיומו של הסכם מחייב. ניסיונות ההתחמקות של הנתבעים חדלו כאשר הגיע שלב הגשת תצהיריהם. גרסתם השתנתה, והם הודו באופן חד משמעי שפעלו יחדיו. בתם חתמה על הסכם התיווך תוך שהיא פועלת עבור ובשליחות הוריה.
חתמה בשמם
השופט ציין כי "התמונה ברורה. התובע אכן שלח והחתים את הנתבעים על הסכם תיווך מחייב. נכון הוא שהחתימה בפועל היתה של בתם בלבד, ואולם מתצהיריהם של בני הזוג הנתבעים וגם של בתם – עולה בבירור שהחתימה היתה גם בשמם ועבורם".
השופט ציין כי למרות שהסכם התיווך נחתם על ידי בתם של בני הזוג ואילו הסכם הרכישה נחתם על ידי בני הזוג עצמם. הרי שעל מנת שמתווך יהיה זכאי לדמי תיווך הרי עליו להחתים את הלקוח על הסכם כאמור, בסעיף 9(א) לחוק המתווכים במקרקעין, "מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע השר, באישור ועדת הפנים והגנת הסביבה".
השופט ציין כי אין כל חובה שהחתימה על הסכם התיווך תהיה דווקא של האדם שבסופו של יום אף חתם על הסכם הרכישה, הגם שיש בכך הגיון. לעניין זה חוק המתווכים במקרקעין הגדיר לקוח כ"צד להסכם עם מתווך במקרקעין לקבלת שירותיו, בין אם הוא משלם דמי תיווך ובין אם לאו". השופט הוסיף כי אף מכוח דיני השליחות ניתן לקבל טענה לפיה הסכם התיווך אכן מחייב.
כמה דירות שווה קומה אחת במגדל? צילום תמר מצפי
האם המתווך זכאי לדמי תיווך?
הסכם התיווך כלל ארבעה נכסים שונים. ביניהם גם קומה 28 בבנין ברחוב ארלוזורוב. בהתאם להסכם התיווך, הנכס שהוצג הוא בשטח של 362 מ"ר בתוספת מרפסת בטח של 56 מ"ר וזאת בכיוונים – צפון, מערב ומזרח. המחיר המבוקש בגין הנכס נקבע על הסך של שישים וחמש מיליון שקל.
הסכם התיווך כלל שלושה תנאים, התחייבות לשלם למתווך 2% מהמחיר הסופי שישולם בתוספת מע"מ. בנוסף כלל ההסכם התחייבות לעדכן את המתווך בכל התקדמות של עסקה, וכן התחייבות לעדכן כל צד הקשור לנכס.
השופט ציין כי "אין חולק על כך שבסופו של יום רכשו הנתבעים בני הזוג את כל קומה 28 בבית המגורים, ובכללה רכשו גם את מחצית הקומה שהוצגה להם לראשונה על ידי התובע.
תצהירי הנתבעים מחזקים את טענות התובע
הנתבעים טענו כי גם כאשר רכשו את כל קומה 28, הרי בתחילה הוצגה להם לרכישה רק המחצית הצפונית של הקומה.השופט ציין כי תצהירי בני הזוג תומכים דווקא בעמדת התובע. "גם ההצגה המחודשת, כנטען על ידי מתווכת חדשה, היתה של מחצית מקומת המגורים. מחצית צפונית. בדומה למחצית הקומה הפונה לצפון, מערב ומזרח שהוצגה על ידי התובע. בנוסף, היחידה שהוצגה כנטען על ידי המתווכת החדשה הוצגה בתחילת חודש יוני 2020. זאת כאשר במקביל ובמקרה פנה אליהם באותו החודש התובע והציע נכס נוסף ולאחר שבועיים הנתבעת אמרה לו שאינם מעוניינים. השופט ציין כי בעוד התובע מנסה ומבקש להיות בקשר עם הנתבעים ביחס לנכס נוסף – אלה פנו והוצגה להם, לטענתם, היחידה המקורית בקומה 28 על ידי מתווכת אחרת.
הנתבעים טענו כי התובע לא היה הגורם היעיל לעסקה. ולכן לטענתם, התובע אינו זכאי לדמי תיווך. השופט ברקאי ציין כי אין לקבל טענה זו, משום שהיא לא מוסרית ולא משפטית.
השופט קבע כי "אין לקבל הטענה מבחינה מוסרית, שכן אין להתיר מצב בו מעוול יוצא נשכר. בוודאי אין לקבל מצב בו הנתבעים הדירו את התובע מהעסקה ואף מידרו אותו, ולבסוף מנסים לקבל שכר על כך. ושוב אדגיש שבאותם ימים של תחילת חודש יוני 2020 פנה התובע לנתבעת על מנת להציג לה נכס נוסף. רק שבועיים לאחר הפניה, ובתקופה בה הציגו לנתבעים את קומה 28 – השיבה לו הנתבעת שאינה מעוניינת ברכישה כלשהי. ובתוך כל אלה – לא נאמר דבר לתובע אודות עסקה אחרת שהם מעוניינים בה, עסקה אשר היא לא אחרת מאשר עסקה לרכישת יחידה שהציג לה התובע".
השופט הוסיף גם כי גם "אין לקבל הטענה מבחינה משפטית, שכן הנתבעים אינם יכולים להיבנות מהיעדרו של תנאי מתלה – כאשר הם אלה שסיכלו את קיומו. בנוסף, בנסיבות מסוימות, די בהצגת הנכס על מנת שיתקיים תנאי הגורם היעיל"
השופט אביים ברקאי צילום הרשות השופטת
מגיע למתווך תמורה
השופט ברקאי ציין כי הנתבעים אינם יכולים למנוע מהתובע אפשרות להתערב במשא ומתן או אפילו לדעת על קיומו, ומנגד לטעון לכך שהתובע אינו זכאי לשכר בגין כך. צד המסכל קיומו של תנאי בהסכם או תנאי על פי דין אינו יכול להיבנות מכך ולהפיק מכך רווח כספי.על פי סעיף 28(א) לחוק החוזים "היה חוזה מותנה בתנאי מתלה וצד אחד מנע את קיום התנאי, אין הוא זכאי להסתמך על אי-קיומו", ומכאן ברור שכאשר הנתבעים מנעו קיומו של התנאי, הרי אין הם זכאים "להסתמך על אי קיומו".
השופט אביים ברקאי ציין כי גם ללא הוראות סעיף זה לחוק החוזים, הרי בהתאם לסעיף 4 להסכם התיווך הובהר שדמי התיווך ישולמו אף אם ימדרו הרוכשים את התובע. לגבי שאלת "הגורם היעיל" ציין השופט ברקאי כי "בנסיבות הענין, גם הצגת הנכס עצמו יכולה להספיק לצורך הגדרת התובע כ"גורם היעיל". וכי "עולה תמונה ברורה המקנה לתובע זכות לדמי תיווך".
2% ממה?
המתווך עתר לדמי תיווך של 2% בצירוף מע"מ, ממלוא סכום התמורה ששילמו הנתבעים בגין קומה 28 בבנין המגורים, וזאת למרות שהתובע הציג רק מחצית מקומת המגורים. השופט ברקאי קבע כי "אין מקום להיעתר לכך. משהציג התובע מחצית מהקומה, הרי דמי התיווך ייגזרו רק ממחצית עלות הרכישה".השופט ציין כי "הסכם התיווך מכוחו דרש התובע דמי תיווך התייחס אך ורק למחצית מקומה 28 בבנין המגורים. הסכם התיווך נוסח היטב ובהקפדה ותיאר במדויק את מחצית הקומה, תוך התייחסות אף לכיווני האוויר של הנכס.
השופט הוסיף כי גם המתווכת הנוספת הציגה לבני הזוג בתחילה רק מחצית מקומה 28 ולבסוף נרכשה הקומה כולה. השופט ציין כי אילו התובע היה מעורב בעסקה – הרי שהיה משנה ומוסיף להסכם גם את המחצית השניה של קומה 28. ההסכם קבע שהתובע יהיה זכאי לדמי תיווך בגין נכסים שהוצגו על ידו, גם אם ההצגה היא באמצעות צד שלישי.
השופט קבע כי "אין בכל אלה כדי לשנות בדיעבד את הוראות הסכם התיווך. ובמילים פשוטות – כאשר נדרש תשלום מכח ההסכם, יש לבחון מה הנכס שהוצג במסגרת ההסכם. דמי התיווך מכח ההסכם מוגבלים לנכס שהוצג מכח ההסכם. כאשר הנכס שהוצג הוא מחצית קומה 28 בבנין המגורים – הרי בוודאי דמי התיווך יתייחסו אך ורק לתמורה בגין אותה מחצית קומה".
השופט אביים ברקאי קבע כי "התביעה בסך של 1,965,600 שקל התייחסה לדמי תיווך הנגזרים מתמורה 84 מיליון שקל. לאור כך שהוצגה רק מחצית הקומה שנרכשה, הרי דמי התיווך להם זכאי התובע הם מחצית - 982,800 שקל.
לא התחייבו לבלעדיות - באמת?
השופט ציין כי הוא אינו מקבל את טענת הנתבעים לפיה אינם חייבים בתשלום מכיוון שלא התחייבו לבלעדיות לתובעהנתבעים טענו שהיחידה הוצגה להם על ידי מתווכת חדשה, כשנה ושלושה חודשים לאחר שהוצגה להם על ידי התובע. עוד הוסיפו הנתבעים שלא התחייבו לבלעדיות כלפי התובע ומכאן הם סבורים, שהתובע אינו זכאי לדמי תיווך.
השופט ברקאי קבע כי "אין לקבל את טענת הנתבעים. תניית בלעדיות בהסכמי תיווך פועלת ברגיל כלפי מוכרים המבקשים למכור נכס מסוים ומתחייבים למכור אותו באמצעות מתווך ספציפי. הטענה לא תפעל ביחס לרוכשים המבקשים לרכוש נכס מסוים, אך מסרבים לשלם דמי תיווך למתווך שהציג את הנכס. טענתם של התובעים אינה במקומה ויש לדחות אותה בשל הוראות חוק המתווכים במקרקעין וכן בגלל דיני החוזים".
השופט ברקאי ציין כי "הדעת אינה נוחה ממצב בו רוכש נכס ישתמש בשירותי מתווך המציג לו את הנכס ולאחר מכן יתחמק מתשלום בתואנה שלא היתה התחייבות לבלעדיות. אכן רוכש נכס רשאי לוותר על הנכס ולא לרכוש אותו בסופו של יום. ואולם, הרוכש אינו יכול לאחוז בחבל משני קצותיו – גם לרכוש את הנכס וגם לחמוק מתשלום דמי תיווך בתואנה של "היעדר בלעדיות. שונה הדבר, אגב, ביחס למוכר נכס. מוכר נכס מחויב למתווך, רק ובכפוף בתקופת בלעדיות. זאת מכיוון שמוכר הנכס מוגבל לעסקת מכירה של הנכס אותו הוא מוכר, ומכאן אין להגבילו ו"לשעבדו" למתווך מסוים".
סוף דבר, השופט אביים ברקאי קבע כי התביעה מתקבלת בחלקה. התביעה כנגד בני הזוג ובתם – רוכשי היחידה ומי שחתמה על הסכם התיווך, מתקבלת. השופט קבע כי עליהם ביחד ולחוד, לשלם למתווך 982,800 שקל בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק. בנוסף ישלמו הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 98,000 שקל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
28.Almost all buyers are liars.... (ל"ת)בוננזה 02/04/2024 12:26הגב לתגובה זו0 0סגור
-
27.להגביל דמי תיווךעלוקות בני עלוקות 06/01/2024 15:04הגב לתגובה זו15 7מה הקטע??? מיליון שקל על מה ???סגור
-
למה להגביל לך מגבילים משכורת? (ל"ת)יואב 06/01/2024 21:28הגב לתגובה זו4 3סגור
-
26.שופט אדיוטרועי 06/01/2024 10:42הגב לתגובה זו9 10זה למה חייבים שינוי במערכת המשפט, מעודד זנות מתווכיםסגור
-
מלבד הגסות בתגובה היא לוקה בהעדר ידע הבנהיואב 06/01/2024 21:30הגב לתגובה זו1 1מתווך עובד לטובת לקוח חוסך לו הרבה י6תר ממחיר העמלה .סגור
- טען עוד
-
25.תמיד היה ידוע ...מתווך =סוג של עלוקה (ל"ת)דודו 06/01/2024 10:04הגב לתגובה זו6 6סגור
-
יפה..תלמדו לא לחתום קונים (ל"ת)כל הכבוד 07/01/2024 06:57הגב לתגובה זו1 1סגור
-
מתווך הוא עובד שמשרת לקוחות כמו כל מקצוע. וזה תפקידו.יואבי 06/01/2024 21:30הגב לתגובה זו5 0ועל תפקידו ראויי לתשלום. ולא בחסד. בזכות.סגור
-
24.הרצתי את הכתבה עד הסוף וזה מה שקראתידודו 06/01/2024 10:02הגב לתגובה זו2 2מתקבלת. השופט קבע כי עליהם ביחד ולחוד, לשלם למתווך 982,800 שקל בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק. בנוסף ישלמו הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 98,000 שקל.סגור
-
23.צרות של עשיריםאלעד 06/01/2024 07:59הגב לתגובה זו17 1ידוע העניין ששולחים קרובי משפחה לראות נכס למכירה עם מתווך ואחרי זה קונים ללא תשלום למתווך לגופו של עניין מתווך מחזיק משרד משלם מקדמות מס נוסע עם רכבו להראות נכסים אין מצב שמישהו יעשה לו דבר שכזה כמו כן2%עמלה זה מה שמקובל בשוק ואם יש לקונים בעיה היו צריכים להילחם על עמלה ק טנה יותר !! בסופו של עניין הרמאים שילמו עוד מיליון ומשהו על ניסיונם לעשוק אדם שבא להיתפרנס בכבוד ! שאפו לשופטסגור
-
22.אני רק שאלה שאף אחד לא שאליוחאי 06/01/2024 07:58הגב לתגובה זו5 5מאיפה יש לבני הזוג הזה כל כך הרבה מליונים.מה הם עוסקים?סגור
-
מאיפהפיני 17/04/2024 18:43הגב לתגובה זו0 0זה עניין שלך ? יש עשירים שהסכומים לנו לא נתפסיםסגור
-
גימלאי צבא הפנסיות ועוסקים בעוד עבודה מתגמלת. (ל"ת)צופה 06/01/2024 23:28הגב לתגובה זו0 0סגור
-
21.מתווכים צריך להגביל באחוז אחד בחוק (ל"ת)ליבלה 06/01/2024 07:51הגב לתגובה זו13 2סגור
-
רבע אחוז גם הרבה מאד בעיסקאות של מיליוניםPAN 07/01/2024 10:22הגב לתגובה זו0 1חייב ליבנות סולם לפי מידרוכ המחירים מ-0.1% עד אחוז אחדסגור
-
20.משפט לא פייר... 06/01/2024 07:12הגב לתגובה זו3 6משפט לא פייר מכמה זוויות זווית ראשונה, כנראה הדירה לא הייתה רלוונטית כי הייתה רק חצי ולא כל הקומה 2. הצמידו לו הפרשי ריביות למה שהוא חייב למטווח כאשר המטווח דרש 2 מיליון שזה מעל ממה שהיה צריך לקבל, וביחד עם זאת כאשר שני הצדדים צריכים גישור בבית משפט אז כל אחד ישלם את החלק שלו עצוב שבית המשפט שלנו גרועסגור
-
19.החלטה הזויהזיו 06/01/2024 00:59הגב לתגובה זו8 8בשביל השופטים מה זה 900 אלף ש״ח ?? הם רושמים על דף ואנחנו צריכים לשלם ! 900 אלף על 2 דקות עבודה לארות נכס . מה אבדל לארות דירה להשכרה או דירה למכירה ? זאת אותה פעולה !סגור
-
החלטה נכונה ואני לא מתווךNorth Star 06/01/2024 12:15הגב לתגובה זו9 1מעסיקים את האנשים מבזבזים להם את הנשמה ובסוף מסרבים לשלם, ממש חוצפה. אנשים עובדים החינם? האם הם השיגו סתם את 84 מליון השקליםהרוויחו את זה מהעבודה לכן גם למתווך מגיע וזו עבודה לכל דב.סגור
-
18.צריך להגביל את שכר המתווכים למשהו יותר ריאליעומר 05/01/2024 22:14הגב לתגובה זו12 5נגיד מקסימום 100,000 שזה גם המון* בשביל עסק בלי מלאי, התחייבויות שוטפות וכו'. סה"כ בנאדם מגיע עם מפתח.סגור
-
17.האם למישהו זה נראה הגיוני שהוא הרוויח פה מיליון שקל? (ל"ת)אלף 05/01/2024 18:58הגב לתגובה זו10 5סגור
-
16.מי הגורם היעיל לעסקהרני 05/01/2024 18:45הגב לתגובה זו7 3לא יכולים להיות גורמים יעילים לעסקה אחת. אם השופט החליט שהמתווך הראשון הוא הגורם היעיל בעסקה אז הוא צריך לחייב את המתווך השני להחזיר את דמי התיווך. השופט כלל לא התייחס לסוגיה הזו. אשמח לדעת את דעת המומחים לנושא?סגור
-
15.מהנדרצוט סלה אף אחד לא זכה בלוטו גם דימונה וירוחם לא זכמפאי 05/01/2024 18:42הגב לתגובה זו4 6למה לקחת מתווך מקצוע של עילגים וערסים.מתווך זה מקצוע לאנשים לא מלומדים ורפי שכל אז למה לקחת אותם?סגור
-
14.בכל מקרה אף אחד מהמתווכים לא זכאי למליונים.asdf 05/01/2024 16:48הגב לתגובה זו23 8בושה שהציבור מסכים לשלם למקצוע כזה בזוי אחוזים מהעסקה.סגור
-
למה בזוימיכל 06/01/2024 07:12הגב לתגובה זו5 2בכל העולם קיימים מתווכי נדל"ן שדואגים ללקוח שלהם.למתווך יש , לפעמים, מידע עם דירו/ הית שעדיין לא פורסמו ולקונה יכול להגיע לנכס רק עם מתווך. אאוטסורסין זו לא מילה גסהסגור
-
13.דירה ב84 מיליון שקל (ל"ת)צרות של עשירים 05/01/2024 16:17הגב לתגובה זו2 3סגור
-
12.לא יפה לכרוך בכותרת בין מחיר הדירה לתשלום למתווך . (ל"ת)למה? 05/01/2024 14:16הגב לתגובה זו2 4סגור
-
11.מה שמגיע מגיע זו הפרנסה שלו חצופים (ל"ת)גדי 05/01/2024 13:52הגב לתגובה זו8 9סגור
-
פרנסה של עלוקות. על הצגת דירה מגיע לו 2 מליון? (ל"ת)שדגכ 05/01/2024 16:48הגב לתגובה זו24 6סגור
-
10.כ"כ הרבה עבודה בכללילרון 05/01/2024 12:52הגב לתגובה זו6 3על תיק יחסית פשוט לדעתי ,אזי אין פלא שהסחבת בבתי המשפט מתעצמתסגור
-
9.כל הכבוד לשופטמשה 05/01/2024 12:46הגב לתגובה זו14 6הקונים ניסו לרמות את המתווך אנשים עשירים ניסו לרמות את המתווךסגור
-
איך את חושבת הם נהפכו לעשיריםאבי 06/01/2024 07:56הגב לתגובה זו4 2בטח כל החיים שלהם רימו וגנבו ועשקו אנשים אחרים כדי להיות עשירים.כשהם יהיו בתכריחים מתחת לאדמה ותולעים אוכלים להם את הגוף הכסף לא יעזור להם תאמיני ליסגור
-
8.אז אם 6 מתווכים יראו להם את הדירההזייה 05/01/2024 11:41הגב לתגובה זו13 3ישלמו 12 אחוז דמי תיווך לכולם?סגור
-
למה 6 מתווכים צריכים להראות את הדירה (ל"ת)אברהם 05/01/2024 22:09הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.לא ברורתמהה 05/01/2024 11:21הגב לתגובה זו4 2האם שולמו דמי תיווך במלואם למתווך השני ?. לדעתי אם כן , מדובר בתשלום כפל וההחלטה לא הגיונית, או שתהיה התיחסות וקיזוז מחצית מדמי התיווך שאמורים לשלם למתווך השניסגור
-
6.נעשה צדקקובי 05/01/2024 10:54הגב לתגובה זו7 10פסק דין הוגן והייתי מוסיף קנס נוסף עוגמת נפשסגור
-
5.חחחרז 05/01/2024 10:41הגב לתגובה זו2 0חחחחחחחחחחחחסגור
-
4.הבת חתמה חוזה תיווך, הבת לא קנתה דירה, אף אחד לא צריך לרועי 05/01/2024 10:16הגב לתגובה זו8 11רוח בג"ץ מחלחלתסגור
-
איזה שטויות הבת חתמה עבור ההוריםרוני 05/01/2024 12:31הגב לתגובה זו13 5ועל דעתם.ברור שהם צריכים לשלם ומזל שבית המשפט הבין זאת. אחרת כל אחד שהיה רוצה להתמחק מדמי תיווך היה שולח את ילדיו לראות נכסים ומתנער מתשלום דמי תיווךסגור
-
3.אנשים מגעילים (ל"ת)יעקב 05/01/2024 09:44הגב לתגובה זו14 2סגור
-
2.אם הם משלמים 1/2 למתווך קודם, אז גם 1/2 לחדשה (ל"ת)כלכלן בכיר 05/01/2024 09:40הגב לתגובה זו5 2סגור
-
1.השופט שצריך להחליףהשופט 05/01/2024 09:10הגב לתגובה זו12 17אולי באמת צריך להחליף את השופטים, המתווכים היום הם כמו נגע רע, שותים את הדם של כולנו וגורמים לעלייה ביוקר המחיה..השופט עשה טעות לדעתי, לא מגיע למתווך שקל!סגור
-
הגיון עקוםאני מפרדס חנה 06/01/2024 06:02הגב לתגובה זו5 4לא הכריחו אותם לפנות לתווך. אתה תקנה ותמכור בלי מתווך.סגור