"אבא שלכם בוגד באמא שלכם" - הגיסה כתבה בקבוצת ווטסאפ משפחתית והגיס תבע אותה - מה קבע בית המשפט?
גבר שפורסם עליו בתקופה שבה הוא ואשתו היו בהפסקה של הזוגיות ביניהם כי הוא "בוגד בה כבר שנים", יפוצה בעשרות אלפי שקלים. כך נקבע באחרונה בבית משפט השלום בחדרה. האחראית לפרסום הדברים היתה גיסתו של האיש – אחותה של רעייתו, והיא כתבה אותם בקבוצת הווטסאפ המשפחתית שבה חברים, בין היתר, ילדיהם של בני הזוג. השופט יניב הלר קבע כי לא עומדות לגיסה הגנות כלשהן הפוטרות אותה מאחריות ללשון הרע. הגיסה ברחה מאחד הדיונים בבית המשפט על רקע הבנתה לאן נושבת הרוח.
התובע ואשתו הסכימו על פסק זמן של שנה בחייהם הזוגיים. הם שיתפו את הילדים בהחלטה שקיבלו, ובאפריל 2020 עזב התובע את הבית ושכר דירה בעיר אחרת. בשלב מסוים גילתה האשה שבעלה החל לנהל מערכת יחסים עם השיננית שלו, ופסק הזמן נהפך בסופו של דבר לפרידה סופית ולגירושים.
בינואר 2021, ולפני ששנת פסק הזמן הגיעה לסיומה, כתבה אחותה של האשה את הדברים הבאים בקבוצת הווטסאפ המשפחתית, המכוונים לאחיינים שלה: "אבא שלכם בגד באמא שלכם עם בחורה שהיתה בת כיתתי. היא היתה השיננית שלו והיום היא המאהבת שלו". עוד כתבה הגיסה בהודעה כי "אתם יודעים שאבא שלכם כבר שנים בוגד באמא שלכם, ולא הצלתם את אמא שלכם מהבגידה".
בתביעה שהוגשה לבית המשפט שלושה חודשים אחרי שהדברים נכתבו בקבוצה, טען התובע כי מדובר בלשון הרע לכל דבר, המזכה אותו בפיצוי של לפחות 100 אלף שקל. מנגד, טענה גיסתו לשעבר כי היא שלחה את ההודעה בתום לב, ומתוך רצון להגן על אחותה; וכי ההודעה שלה משקפת את האמת, שהרי התובע אכן בגד באחותה וניהל קשר עם אחרת עוד לפני הגירושים. לאור זאת, טענה הגיסה, ניצבות לצדה ההגנות של חוק לשון הרע, הפוטרות אותה מאחריות לפיצוי בשל הוצאת דיבה.
השופט הלר קבע כי אין מחלוקת כי הדברים שכתבה הנתבעת מהווים לשון הרע כהגדרתם בחוק, וכי מתקיים לגביהם יסוד הפרסום. השאלה היחידה היא אם חלה על הגיסה הגנת "אמת דיברתי" או הגנת תום הלב, הפוטרות אותה מהצורך בתשלום פיצוי. מסקנת השופט היתה שהן לא.
כך, השופט האמין לעדות של התובע וזוגתו הנוכחית, כי הקשר הרומנטי ביניהם החל אחרי הפרידה מהאחות של הנתבעת. בקשר לכך, העידה המטפלת הזוגית שליוותה את התובע ואשתו לשעבר בעניין פסק הזמן, כי למיטב ידיעתה גרושתו לא אסרה על בעלה דאז לנהל קשר עם אשה אחרת במהלך התקופה של פרידתם הזמנית.
גם בת הזוג הנוכחית שלו, השיננית, העידה כי לפני מרץ 2020 לא התקיים בינה לבין התובע קשר רומנטי, וכי שינוי הסטטוס בפייסבוק שלה ל"במערכת יחסים" בוצע על רקע הטרדות שחוותה מגברים, ורצונה לשים להן קץ. השופט כתב שהוא מאמין לעדותה.
בניגוד לעדי התביעה, קבע השופט כי עדות הגיסה הותירה רושם לא טוב, והיא אף הסתיימה בבריחתה מאולם הדיונים. מסקנת השופט היתה כי היא לא באמת ידעה שהתובע אכן בוגד "כבר שנים" באחותה, ולמעשה היא ניזונה ממידע שקיבלה אחותה, מבלי שטרחה כלל לברר אם זו אכן האמת.
השופט הלר הוסיף כי גם אין לראות בהודעה בקבוצת הווטסאפ המשפחתית ככזו שפורסמה בתום לב. "פרסום הודעה בנוסח 'אבא שלכם כבר שנים בוגד באמא שלכם', פרסום המופנה לילדיו של האב, בקבוצה המונה מעל 20 חברים ובה קטינים ובני משפחה, חורג מתחום הסביר", כתב. בעקבות כך הוא חייב את הנתבעת לפצות את גיסה לשעבר בסכום של 40 אלף שקל, ולשלם לו הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסכום של 20 אלף שקל.
חוק איסור לשון הרע מגדיר "לשון הרע" כדבר שפרסומו עלול: להשפיל אדם בעיני אחרים או לעשות אותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג; לבזות אדם בשל מעשיו, התנהגותו או תכונות המיוחסות לו; לפגוע במשרתו, בעסק שלו, במשלח ידו או במקצועו של אדם; לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו; הנפגע מהפרסום לא נדרש להוכיח כי שמו הטוב, כבודו או פרנסתו נפגעו כתוצאה מהפרסום (גם אם מלכתחילה לא היה לו שם טוב). ההחלטה אם מדובר ב"לשון הרע" מתקבלת על ידי בית המשפט באופן אובייקטיבי, באמצעות מבחן האדם הסביר, ולפי ההקשר שבו פורסם התוכן. לכן, ההגדרה של לשון הרע עלולה להשתנות ממקרה למקרה, גם אם מדובר בתוכן זהה או דומה.
כדי שנתבע יהיה זכאי להגנה בגין פרסום לשון הרע בתום לב, עליו להוכיח כי: הפרסום נעשה בתום לב, או שהפרסום נעשה לפי אחת מהנסיבות (המצבים או המקרים) המפורטות בחוק.
על הנתבע (מי שפרסם את לשון הרע) להוכיח את שני הרכיבים הבאים כדי שטענת "אמת דיברתי" תתקבל עבור המקרה שלו: התוכן שפרסם נגד התובע הוא אמת, או שהיו חשיבות, משמעות ועניין ציבורי בפרסום של אותו התוכן. ה"אמת" וה"עניין הציבורי" נקבעים על ידי בית המשפט בהתאם לראיות ולנסיבות הייחודיות של כל מקרה, ולכן אין הגדרה אחידה וחד משמעית לדברים אלה. עם זאת, ניתן ללמוד מהפסיקה איך בית המשפט מנתח ובוחן את הדברים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.עצוב שאלו שופטנו (ל"ת)י 24/04/2024 14:18הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.שופט גבר פוסק לטובת גברים ושופטת-לטובת נשיםהוכחת אבהות 21/04/2024 11:10הגב לתגובה זו2 1דוגמא קלאסית לשחיתות מערכת המשפט. השופט "מאמין" לתובע כי הנתבעת ברחה ולא יכלה לעמוד במעמסה הרגשית אז הוא העדיף לפרש זאת כחולשה לעדותה. פשוט פתטי. לעומת זאת כאשר עברין ,אסיר משוחרר נתבע לשלם מזונות על ידי אישה שניהלה עמו קשר ללא נישואין השופטת מאמינה לאישה ללא בדיקת אבהות ובכך קובעת תקדים מסוכן שכל גבר בישראל יכול להיתבע מזונות אם יסרב לבצע בדיקת אבהות סדום ועמורהסגור
-
3.מה שבאמת מצחיק בסיפור הוא,מדינה מטרוללת 21/04/2024 10:36הגב לתגובה זו2 1שאם היא הייתה כותבת בקבוצה שהוא אנס אותה, למרות שהיא הייתה יודעת שזה שקר גמור, הוא לא היה יכול לתבוע אותה בהתאם לפסק של בית המשפט העליון.סגור
-
2.אז הגיסה היא מגדת עתידות?? ידעה מראש שהוא ילך עם (ל"ת)השיננית??? 20/04/2024 18:20הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.רגע אם זה האמת אז זה לא לשון הרע (ל"ת)מה 20/04/2024 14:41הגב לתגובה זו1 1סגור
- טען עוד
-
לשון הרע זה על דברי אמתא 21/04/2024 07:36הגב לתגובה זו0 0לשון הרע זה על דברי אמת. אם אתה מדבר על מישהו שקרים זה כבר חמור הרבה יותר ואתה סתם שקרן. מסקנה-לא לדבר על אף אחד.סגור