רואה חשבון פשט רגל בגלל אשתו - השופט פטר אותו מחובות של מיליוני שקלים
בית משפט השלום בתל אביב נתן באחרונה לשותף לשעבר בפירמת רואי חשבון גדולה, שהסתבך כלכלית ונקלע לחובות בהיקף של מיליוני שקלים, הפטר לאלתר על חובותיו. על רקע טענת הנאמן בהליך כי החייב הרוויח לא פחות מ-8 מיליון שקל לפני שנכנס לחדלות הפירעון - סכום שיכול לכסות את החובות העצומים שלו באופן מוחלט, קבע השופט ליאור גלברד כי ההפטר ניתן בכפוף לשיתוף פעולה מלא מצד החייב, לצורך מעקב אחר הכסף והמימוש שלו.
החייב, בן 58, רואה חשבון במקצועו, פנה לבית המשפט בשל הסתבכותו הכלכלית שהביאה אותו לחובות בהיקף של כ-2.8 מיליון שקל, ולחוב אפשרי נוסף לרשות המסים שעדיין לא הוכרע, בהיקף של 4.4 מיליון שקל. לטענתו, הסיבה לחובותיו העצומים היא קריסת העסק של אשתו. כחלק מההליך חולטו כ-2.3 מיליון שקל של החייב, מתוכם כמיליון שקל שהם כספי פרישה שהוא קיבל מפירמת רואי החשבון הגדולה שבה עבד.
החייב, שהוכר ב-2022 על ידי הביטוח הלאומי כאדם שהוא בעל אובדן כושר עבודה מלא, טען כי הגיעה העת להעניק לו הפטר ואף להשיב לידיו מחצית מכספי הפרישה שמומשו, כלומר כחצי מיליון שקל. השיקולים שלטענתו מצדיקים להשיב לו את הסכום הם גילו, נכותו, יוקר המחיה הכללי בישראל והעובדה שבעל הדירה שלו הודיע לו כי בכוונתו להעלות את שכר הדירה שהוא משלם בכל חודש.
מנגד, טען הנאמן כי אין מקום להשבת הסכום אלא להפך - יש להמשיך ולחפש אחר 8 מיליון שקל נוספים שהוא קיבל בעקבות פרישתו מפירמת רואי החשבון, לצורך כיסוי מלא של החובות שלו.
לטענת הנאמן מיליון השקלים שמומשו זה מכבר הם רק חלק קטן ביחס לסכום הכולל של כספי הפרישה שקיבל החייב, ובנסיבות הנוכחיות צריך להתנות את ההפטר שלו בשיתוף פעולה מצדו בנוגע להמשך מימוש נכסיו והכרעה בתביעת החוב של רשות המסים נגדו. החייב מצדו, טען כי לא העלים דבר מהנאמן, וכי השתמש בכספי הפרישה לצורך החזר של חובותיו לנושיו השונים שלו, כמו בנקים, מס הכנסה, מזונות ועורכי דין – וכן לצורך ההוצאות השוטפות שלו.
בתחילה דחה השופט גלברד את הבקשה של החייב להשיב לו את כספי הפרישה שכבר חולטו. הוא הסביר בקביעתו כי לפי הפסיקה, העברה של כספים לחייבים מקופת הנשייה תיעשה רק בהתקיים צורך רפואי מיוחד, ולא מפאת קושי כלכלי גרידא.
בנוסף, השופט קיבל את הטענה של הנאמן, שלפיה יש עמימות סביב השימוש במלוא כספי הפנסיה, באופן שמביא לדחייה של בקשת החייב והצורך להתנות את ההפטר בשיתוף פעולה מלא מצדו, בנוגע לצורך להבין מה עלה בגורל כספי הפנסיה שלו.
השופט גלברד אף כתב בפסיקתו כי, "מקובלת עליי עמדת הנאמן שיש קושי מהותי בכך שהיחיד לא נתן הסברים מלאים לעניין השימוש בכספי הפרישה ששולמו לו טרם פתיחת ההליך לרבות אסמכתאות מתאימות. הסבריו של היחיד שלא עלה בידיו לאתר אסמכתאות מפאת חלוף הזמן, בהיעדר פירוט לעניין המאמצים בעניין זה לאתר את המידע, אינם מניחים את הדעת".
כמו כן, ציין השופט כי החייב מקבל כיום סכום של כ-10,000 שקל בחודש מקצבת נכות ומעבודתו במשרה חלקית, ולאחר הגעתו לגיל פרישה אף יקבל קצבת אזרח ותיק. לכן, לדבריו, גם מטעם זה אין כל הצדקה להשיב לו כספים מקופת הנשייה לצורך "מחייתו בכבוד".
בסופו של דבר קבע השופט כי על רקע מצבו הרפואי המורכב של החייב וגילו המתקדם, יינתן לו הפטר לאלתר, אלא שהוא יותנה כאמור בהמשך שיתוף פעולה מצדו עם ההליכים למימוש נכסיו.
צו הפטר ניתן על ידי רשם של ההוצאה לפועל, והוא פוטר את החייב מכל חובותיו - מלבד חובות מסוימים המפורטים בהמשך. צו ההפטר פוטר רק את החייב עצמו, ולא אנשים אחרים כמו שותפים עסקיים או ערבים. צו ההפטר מביא למחיקה של הרישום של החייב ממרשם החייבים המוגבלים. לצורך קבלת ההפטר, על החייב להגיש ללשכת ההוצאה לפועל בקשה למתן הפטר.
צו ההפטר פוטר, כאמור, את החייב מכל חוב שעליו הצהיר בבקשתו למתן ההפטר, מלבד החובות הבאים, שהחייב יידרש לשלמם גם לאחר שניתן הפטר: קנסות - חוב שמגיע לפי התחייבות להימנע מעבירה או חוב המגיע למדינה, לרבות רשות מקומית, בשל קנס; חוב מזונות - חוב לפי פסק דין מזונות, כולל חוב למוסד לביטוח לאומי ששילם קצבת מזונות לזכאי/ת המזונות; חוב שנוצר במרמה - חוב או חבות שנוצרו במרמה שהחייב היה שותף לה או שהשיג ויתור עליהם במרמה; דמי נזק בלתי קצובים - חוב שאינו נובע מחוזה או הבטחה, ושעדיין לא נקבע מה היקפו, כך למשל הליך שמתנהל בבית משפט על נזק שגרם החייב, ובית המשפט עדיין לא קבע את ההיקף של החוב; משכנתא - חוב שנובע ממשכנתא שנטל החייב.
יש נסיבות שאם הן מתקיימות, לא יינתן צו הפטר. אם הרשם של ההוצאה לפועל סבור כבר בשלב הגשת הבקשה למתן הפטר שמתקיים אחד מהסייגים, הוא ידחה את הבקשה, כלומר לא יפתח את התיק במסלול הפטר. נסיבות שבהן לא יינתן צו הפטר הן כל אחת מהבאות: מתן צו הפטר לחייב יגרום לפגיעה כלכלית משמעותית בנושה אחד או יותר - בבחינת הפגיעה בנושים ישקול הרשם את גובה החוב לנושה, גובה התשלום החודשי לנושה, מצבו הכלכלי של הנושה, החוב לנושה אחד הוא יותר מ-400 אלף שקל; החייב הוכרז פושט רגל בחמש השנים שקדמו להגשת הבקשה למתן הפטר; מאז הכרזתו כמוגבל באמצעים, החייב התנהל בחוסר תום לב, לצורך ניצול ההליך לרעה; סגנון חייו של החייב לא תואם את מה שהצהיר בבקשה להפטר; החייב העדיף נושה העדפה אסורה - העדפה שלא בהתאם לנדרש במקרה של איחוד תיקים בהוצאה לפועל - בשלושת החודשים שקדמו להגשת הבקשה להפטר; החייב הורשע בעבירת מרמה או הפרת נאמנות במרמה; החייב לא ניהל פנקסי חשבונות עסקיים כמקובל בשלוש השנים שקדמו לבקשת ההפטר; החייב קיבל על עצמו חבויות חדשות או פתח עסקים חדשים אחרי שידע שהוא חדל פירעון; החייב לא נתן הסבר מספק להפסד או לאי עמידה בחבויות; החייב יצר חובות בעסקות נמהרות או מסוכנות, בפזרנות בלתי מוצדקת באורח חייו, בהימור, או בהזנחה פושעת של עסקיו; החייב גרם לנושים להוצאות מיותרות על ידי הגנה קנטרנית או מרגיזה בפני תובענה מוצדקת שהוגשה נגדו; החייב העביר נכסים בעשר השנים שקדמו להגשת בקשת ההפטר, אלא אם ההעברה היתה בשל נישואין, לאשתו או לילדיו של נכס שהגיע לחייב אחרי נישואיו בזכות אשתו, מכירה בתום לב ובשווי של לפחות 85% מערכו המסחרי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לא מאחל לאף אחד להיות במקומו..אני 25/04/2024 11:31הגב לתגובה זו2 0לא פשוט.סגור