גרה עם אדם עשר שנים – וזו הסיבה שלא תירש אותו

אחותו של המנוח טענה שהם לא היו ידועים בציבור והמגורים נכפו עליו. לדבריה, האשה אף התעללה בו פיזית ונפשית, הכתה אותו באמצעות אגרופים לפניו, שפכה עליו שמן רותח וכיבתה עליו סיגריה. השופטת קיבלה את הטענות

 | 
telegram

מתמודדת נפש שגרה במשך כעשור עם גבר שלקה בפוסט טראומה ובסכיזופרניה לא תוכר אחרי מותו כידועה בציבור שלו לצורך קבלת הירושה שלו. כך קבע בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, בפסק דין שפורסם באחרונה. השופטת ורד שביט פינקלשטיין התרשמה כי בין השניים לא התקיימה זוגיות אמיתית, ושהמגורים המשותפים שלהם למעשה נכפו על המנוח בניגוד לרצונו. הרקע לקביעת השופטת הוא הודאה של האשה כי הם לא קיימו יחסים במשך שנים ארוכות.

תחילת ההידרדרות במצבו הנפשי של המנוח התרחשה ב-1980, אז ירה עליו שוטר בטעות. בעקבות אותו אירוע פיתח האיש פוסט טראומה וסכיזופרניה, והוא החל לקבל טיפולים כאלה ואחרים במרפאות לבריאות הנפש. ב-2011 פגש המנוח את הנתבעת – שאף היא מתמודדת עם סכיזופרניה – במועדון חברתי לפגועי נפש. זמן קצר לאחר מכן היא עברה להתגורר בדירה שלו. כעבור כעשור, בינואר 2021, הלך המנוח לעולמו בגיל 67.

מכיוון שהוא לא היה נשוי, ולא הניח אחריו המנוח ילדים או הורים, עתרה אחותו היחידה לרשת את עיזבונו, שעיקרו דירת מגורים בחולון, באמצעות צו ירושה. לטענתה, אחיה והנתבעת לא היו ידועים בציבור אלא האחרונה היא זו שכפתה את עצמה עליו, ואף התעללה בו פיזית ונפשית וניצלה אותו כדי לגור בדירתו. עוד נטען על ידי האחות כי הנתבעת הכתה את המנוח באמצעות אגרופים לפניו, שפכה עליו שמן רותח וכיבתה עליו סיגריה. מנגד, הנתבעת הדגישה את המגורים המשותפים הממושכים שלה עם המנוח, וטענה כי השניים אהבו זה את זו, היו מסורים ונאמנים אחד לשנייה וראו עצמם כידועים בציבור.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השופטת שביט פינקלשטיין קבעה בפסק דינה כי הן מצבו הנפשי של המנוח והן נסיבות המגורים המשותפים, אינם מאפשרים להכיר בנתבעת כידועה בציבור שלו. ביחס לסוגיה הראשונה צוין, בין היתר, כי בסוף 2015 הנתבעת התלוננה במשטרה שהמנוח הכה אותה. בעקבות זאת, הוגש נגדו כתב אישום, אבל ההליך הפלילי נגדו הופסק בשלב מסוים בעקבות חוות דעת פסיכיאטרית שהוגשה, ושהראתה כי הוא לא כשיר לעמוד לדין.

השופטת כתבה גם כי לאור חוות הדעת הנ"ל ומסמכים רפואיים נוספים שהוצגו, "עולים ספקות ממשיים בנוגע ליכולתו של המנוח להיכנס למערכת יחסים שמקימה סטטוס משפטי של 'ידועים בציבור', כל שכן לצורך ירושה, ועובדה זו נזקפת לחובת הנתבעת".

בנוסף, השופטת הבהירה כי גם בלי קשר לעניין הנפשי – הנתבעת לא הוכיחה כי אכן התקיימה בינה לבין המנוח זוגיות אמיתית שהופכת אותם לידועים בציבור. לדברי השופטת, הנתבעת רק חיפשה קורת גג נוחה לשהות בה, לאחר שמגוריה אצל אמה היו בלתי נסבלים, בעוד שהמנוח היה פסיבי בנושא, וראה בה לכל היותר שותפה שלו לדירה.

השופטת חיזקה את מסקנתה, בין היתר, בעזרת תסקיר שגובש בשירותי הרווחה באפריל 2017, שבמסגרתו הועלתה האפשרות כי יחסי השניים אינם מאופיינים באהבה, אלא דווקא בניצול מצד הנתבעת. לכל אלה הוסיפה השופטת את עדות האשה במשטרה בזמן שהאיש היה עדיין בחיים, שלפיה הוא לא מקיים איתה יחסי מין במשך שנים רבות, מכיוון שלטענתו היא "מכוערת ולא בא לו עליה". ראיה נוספת שנזקפה לחובת הנתבעת היתה מצבה המוזנח ביותר של הדירה, והעובדה שחתולי רחוב הסתובבו בה, באופן כזה שמוכיח כי הנתבעת והמנוח לא ממש ניהלו בה משק בית משותף.
בעקבות כל הדברים הנ"ל, קיבלה השופטת את הבקשה של האחות של המנוח לצו ירושה שלפיו היא היורשת הבלעדית, ודחתה את ההתנגדות של האשה, תוך חיובה בהוצאות משפט של 20 אלף שקל.

הגדרת בני זוג כידועים בציבור מאפשרת להחיל זכויות וחובות של זוגות נשואים על בני זוג שאינם מעוניינים, או לא יכולים, להינשא על פי חוקי המדינה (הדין הדתי). דוגמאות לזוגות שאינם יכולים להינשא על פי חוקי המדינה: חסרי דת או מי שיהדותם מוטלת בספק; זוגות מעורבים מבחינה דתית; זוגות מאותו מין; פסולי חיתון - מי שבית הדין הרבני קבע כי אינם יכולים להינשא כדת משה וישראל, בגלל כמה סיבות. בין הסיבות לכך: ממזרות; נישואים בין כהן לגרושה; אדם שמחזיר גרושתו לאחר שנישאת לאחר; נשים האסורות לבעלן ולבועלן - אשה שבגדה בבעלה – בית הדין מחייב את בני הזוג להתגרש ואוסר על האשה לשאת את הגבר שעמו בגדה ועוד.

ההגדרה לידועים בציבור לא מופיעה בחוק. בני זוג שנרשמו במוסד לביטוח לאומי כידועים בציבור, או שמחזיקים בתעודת תצהיר כי הם ידועים בציבור, יתקבלו ברוב המקרים כידועים בציבור ללא צורך להוכיח תנאים נוספים. אם בני הזוג לא נרשמו ואין להם תעודה כאמור, השאלה אם הם ידועים בציבור או לא תוכרע בהתאם לנסיבות חייהם.

לצורך ההגדרה כידועים בציבור, צריכים להתקיים כמה תנאים, שגם הם עשויים להיות גמישים בהתאם לנסיבות: הצדדים מקיימים ביניהם קשר זוגי בעל אופי מחייב; בעבר התקיימה דרישה גם למשך זמן מסוים, אבל כיום זוגות עשויים להיחשב ידועים בציבור גם לאחר פרק זמן קצר של זוגיות; משק בית משותף; בעבר היתה דרישה שלפיה בני הזוג יגורו בבית אחד, אך כיום מגורים בדירות נפרדות לא ימנעו בהכרח את ההגדרה כידועים בציבור; סממנים של חיי זוגיות משותפים - מוכרים על ידי המשפחות והחברים כבני זוג, מבלים את מרבית זמנם ביחד, יש להם תוכניות משותפות ועוד. במקרים מסוימים ידועים בציבור עשויים להיות מוכרים ככאלה לצורך מסוים, למשל לצורך קבלת פנסיית שאירים של בן הזוג, אך לא יוכרו ככאלה לצורך אחר - למשל לצורך ירושה. מדובר בסוגייה מורכבת ורצוי להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בתחום.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות