פסק דין: ביטוח תאונות של תלמידים חל גם במקרה של רצח
הוריו של נער שנדקר למוות בקטטה שהתרחשה אחרי יום הלימודים בבית הספר יקבלו פיצוי מביטוח תאונות התלמידים שלו. כך קבע באחרונה בית משפט השלום בירושלים. סגן הנשיא מרדכי בורשטין הבהיר כי הוא חולק על הפסיקה המחריגה רצח תלמידים מתחולת הביטוח, ובתוך כך דחה את טענת חברת הביטוח איילון לגבי האפשרות של מעשה מכוון או עברייני שבוצע מצד המנוח, השולל את הזכאות של הוריו לפיצוי.
לפני כשלוש שנים יצא בנם של זוג התובעים מבית הספר שבו למד כשהוא מלווה בחבריו, אלא שהוא לא זכה הגיע בחזרה הביתה. בשלב מסוים הוא נקלע לקטטה אלימה שבה נדקר בלבו על ידי אחד המעורבים. הנער הובהל באמבולנס לבית החולים הדסה הר הצופים, אבל הוא מת מפצעיו. הוא היה בן 16 בלבד במותו.
הנער שדקר אותו למוות הועמד לדין והורשע בעבירות של המתה בקלות דעת והחזקה של סכין שלא כדין. בכתב האישום נגדו נכתב, בין היתר, כי בין הדוקר למנוח לא היתה היכרות מוקדמת, וכי הראשון נקלע לקטטה מבלי שהיה לו כל קשר אליה.
ביוני 2022 הגישו הורי הנער המנוח תביעה נגד חברת הביטוח איילון, שהיתה המבטחת של בנם בביטוח תאונות תלמידים. השניים טוענו כי בנם מת כתוצאה מ"תאונה" כהגדרתה בפוליסה, ומשכך הם זכאים לפיצוי. מנגד, טענה איילון כי מות הנער אירע כתוצאה ממעורבותו בפעילות מכוונת, שכוללת גם מרכיב של עבירה מסוג פשע מצדו – כך שבעצם הביטוח לא תקף לגביו, ולכן הוריו לא זכאים לפיצויכלשהו בעקבות מותו.
השופט בורשטין ציין כי "תאונה" המזכה בפיצוי מוגדרת בפוליסה כ"אירוע פיזי, חיצוני, גלוי לעין, בלתי צפוי, הגורם להיזק גופני". הוא הוסיף כי המחלוקת היחידה במקרה הנ"ל היא בנוגע ליסוד ה"בלתי צפוי".
בתחילה היה נדמה כי הפסיקה שממנה ציטט השופט תביא לדחיית התביעה. אותה פסיקה קובעת, בין היתר, שמותו של התלמיד כתוצאה מהשתתפותו הפעילה בקטטה אלימה ובלתי חוקית תוך הסתכנות מרצון, מוחרגת מהגדרת "תאונה". בפסיקה אחרת שממנה ציטט השופט, נקבע כי רצח של תלמיד אינו עונה על הגדרה של תאונה כהגדרתה בפוליסה.
ואולם השופט התנגד לפסיקה הזו: "בכל הכבוד, דעתי שונה. הפוליסה מכסה תלמיד בגין אירוע תאונתי מכל סוג שהוא, ללא שהיא מחריגה רצח", הוא כתב בפסק דינו. השופט אף הדגיש כי בהתאם לפוליסה, רק הרג כתוצאה ממלחמה, פלישה, מעשה איבה או פעולה מלחמתית אינו מכוסה, ומכאן שהמתת בנם של התובעים לא אמורה להיות מוחרגת.
גם במישור הפרקטי קבע השופט בורשטין כי הביטוח תופס לגבי המנוח והוריו. הוא נימק זאת בכך שהאירוע שבו מת הנער התרחש באופן מקרי ופתאומי, מבלי שהוא יכול היה לצפות את התנהגותו העבריינית של הדוקר - ולכן יש כאן את יסוד ה"בלתי צפוי". מסיבה זו נדחתה עתירת ההגנה לשלילת הכיסוי הביטוחי בטענה למעשה מכוון מצד המנוח.
כמו כן, השופט גם דחה את הטענה של איילון כי מתקיים כאן סייג בפוליסה המחריג נערים מעל גיל 14 שביצעו עבירת "פשע" מתחולת הביטוח. "המנוח היה תלמיד מצטיין, נעדר עבר פלילי. אמנם המנוח השתתף בעימות מילולי, אך העימות האמור אינו בגדר ביצוע מעשה עבירה בדרגת פשע. בנוסף, המנוח התגונן, כאשר הממית אחז בסכין ולמנוח לא נותרה ברירה אלא להתגונן הגנה עצמית ומכאן שלא מדובר בהשתתפות פעילה בביצוע פשע", כתב השופט בורשטין.
לאור כל אלה, קבע השופט כי הביטוח חל על המקרה, כך שחברת הביטוח תצטרך לפצות את הוריו של הנער המנוח בסכום של 148,125 שקל, ובנוסף תשלם להם הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסכום של 20 אלף שקל.
סעיף 6 (ד1) לחוק לימוד חובה קובע כי כל תלמיד שזכאי לחינוך חינם חייב להיות מבוטח בביטוח תאונות אישיות באמצעות רשות החינוך המקומית שבתחום שיפוטה נמצא מוסד החינוך שבו הוא לומד. ביטוח תאונות אישיות לתלמיד מקנה, בין היתר, זכאות לפיצויים במקרה של נכות (פיזית או נפשית) - זמנית או קבועה - וכן במקרה של מוות, שנגרמו כתוצאה מתאונה. תאונה מוגדרת כאירוע פיזי, חיצוני, גלוי לעין, בלתי צפוי, הגורם לנזק גופני. הביטוח חל גם על הורה או בן משפחה של התלמיד שהשתתף (ללא תשלום) בפעילות רשמית של המוסד החינוכי בשטח המוסד או מחוצה לו. הפיצוי במסגרת הפוליסה אינו קשור לשאלה באשמת מי נגרמה התאונה או מי הוא זה שאחראי לה. הביטוח הנו ביטוח קבוצתי, המוענק לתלמידים באמצעות הרשות המקומית שבתחום שיפוטה נמצא המוסד החינוכי שבו הם לומדים.
הביטוח חל על התלמיד 24 שעות ביממה, בכל ימות השנה ובכל מקום שהוא נמצא בו, בין אם לתאונה יש קשר לפעילות המוסד החינוכי שהתלמיד לומד בו ובין אם לא. הביטוח לא מכסה פגיעה מפעולת איבה או מתאונת עבודה (שבגינן ניתן פיצוי מהמוסד לביטוח לאומי), או פגיעה בתאונת דרכים. חברת הביטוח מחויבת להוציא להורים של כל תלמיד את עותק פוליסת הביטוח שלו וטופס גילוי נאות עם פרטים כלליים על הפוליסה ועיקרי הכיסויים שכלולים בה. בהתאם למספר התלמידים המבוטחים, יועברו עותקים של פוליסת הביטוח הקבוצתי לרשות המקומית, שתעביר אותם להורי התלמידים באמצעות המוסד החינוכי שבו הם לומדים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.רק בישראל חייו של ילד שווים 150,000 (ל"ת)אביבב 05/06/2024 10:53הגב לתגובה זו0 0סגור