מת בתאונה בחדר כושר בקיבוץ - בכמה תפוצה משפחתו?

צעיר התגלה בחדר הכושר של קיבוץ מסילות בינואר 2020 כשהוא מת ומשקולת במשקל 90 ק"ג מונחת על צווארו. אמו ואחיו תבעו את הקיבוץ, מכיוון שחדר הכושר פעל ללא פיקוח וללא קו טלפון למקרה חירום. הקיבוץ ניסה להעביר את האחריות למועצה האזורית
 | 
telegram
(1)

קיבוץ מסילות ישלם מיליוני שקלים לאמו ולאחיו של צעיר (23) שנהרג בתאונה קשה בחדר הכושר של הקיבוץ. כך נקבע באחרונה בפסק דין של בית משפט השלום בראשון לציון. המנוח אותר בחדר הכושר שממוקם במקלט בקיבוץ, כשמשקולת של 90 ק"ג ניצבת על צווארו. ההערכה היא כי הוא מת מחנק בגלל המשקולת. הקיבוץ ניסה להעביר את האחריות לתאונה הקשה למועצה האזורית, אבל סגן הנשיא, השופט דב גוטליב, דחה את הטענה וקבע כי האחריות היא על הקיבוץ בלבד.

הטרגדיה האיומה התרחשה בינואר 2020. קיבוצניק שהגיע בשעת בוקר לאימון בחדר הכושר גילה את המנוח שכוב על גבי ספת כושר למשקולות לחיצה, בזמן שמשקולת של 90 ק"ג מונחת על צווארו. הוא הסיר מיד את המשקולת והחל לבצע פעולות החייאה בצעיר, ואולם בהיעדר קליטה סלולרית במקלט – הוא נאלץ להפסיק אותן ולצאת החוצה כדי להזעיק את אנשי מד"א למקום. צוות האמבולנס שהגיע למקום נאלץ לקבוע את מות הצעיר.

בתביעה שהוגשה לבית המשפט על ידי אמו ואחיו של הצעיר המנוח, נטען כי מותו נגרם בעקבות רשלנות והפרת חובה חקוקה של הקיבוץ. לדבריהם, חדר הכושר של הקיבוץ פעל באופן לא תקין במשך עשרות שנים, ללא מדריך מוסמך וללא קו טלפון כלשהו לשימוש במקרה חירום, ובהיעדר פיקוח כלשהו על המתרחש בו. עוד נטען כי מתקני הכושר במקום היו ישנים, והתחזוקה שלהם נעשתה על ידי המתאמנים באופן חובבני.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מנגד, טען הקיבוץ כי חדר הכושר לא היה באחריותו, וכי המתאמנים שעשו בו שימוש לא נזקקו להדרכה או להשגחה. עוד נטען כי האירוע שבמהלכו נהרג הצעיר היה קיצוני ובלתי צפוי. בנוסף, טען הקיבוץ כי יש להטיל את האחריות למות הצעיר על המועצה האזורית עמק המעיינות, שבשטחה הוא מצוי. המועצה טענה בתגובה כי מדובר בחדר כושר עם שטח שקטן מ-800 מ"ר, שאינו נדרש ברישיון עסק - כך שאין שום בסיס לעמדת הקיבוץ.

בתחילה דחה השופט גוטליב את הטענה של הקיבוץ, שלפיה חדר הכושר לא נמצא תחת אחריותו. הוא התרשם כי חדר הכושר נבנה עוד בשנות השבעים של המאה הקודמת, בתור מתקן של הקיבוץ, וכי לאורך השנים התאמנו בו אנשים רבים שהגיעו מהקיבוץ ומחוצה לו.

לאחר מכן קבע השופט כי האחריות לתאונה היא על הקיבוץ בלבד. "הקיבוץ התעלם מחדר הכושר אף שידע כי הוא פועל בתוך הקיבוץ במשך שנים רבות כמתקן קיבוצי לשימושם של חברי הקיבוץ ואחרים. בנסיבות שכאלה, התעלמות מפעילות חדר הכושר והעדר פיקוח עליו, מחייבת קביעה ולפיה הקיבוץ יכול היה וצריך היה לצפות תאונות בחדר הכושר, לרבות את התאונה מושא התביעה", הוא כתב בפסק הדין שפרסם.

בנוסף, התקבלה טענת המועצה כי לנוכח שטחו הקטן של חדר הכושר, אין לה אחריות לתאונה מתוקף דיני רישוי עסקים. לגבי סוגיית האשם התורם, השופט כתב כי המנוח ידע שהוא נמצא שם לבדו, וכי אין מי שיציל אותו אם ייקלע למצוקה - ולכן יש הצדקה לכך שמייחסים לו 20% מן האחריות למותו.

לגבי סוגיית הנזק, ציין השופט כי חיי המנוח היו מלאים בהצלחות והישגים, והוא אף סייע רבות לאמו. בנסיבות אלה, התקבלה דרישתה של האם להעניק לה פיצוי נפרד עבור האובדן של שירותי הבן.

לסיכום, נפסק למשפחתו של המנוח פיצוי כספי של 1,910,164 שקל עבור נזקיהם השונים, כמו הפסד שכר בשנים האבודות, קיצור של תוחלת חיים והוצאות קבורה. בנוסף, נפסקו גם הוצאות משפט ו-382 אלף שקל שכר טרחת עורך דין.

במקרה אחר, שהוכרע על ידי בית משפט השלום בחיפה בספטמבר 2023, אחות במחלקה הנוירולוגית בבית חולים כרמל, שהלכה לבית כנסת הסמוך למקום מגוריה בטירת הכרמל בכדי להתפלל, נפלה ברחוב ושברה את הכתף ואת הברך. כתוצאה מפציעתה היא נעדרה במשך ארבעה חודשים ממקום עבודתה ונותרה לה נכות קבועה. לטענת התובעת, אין להטיל עליה כל אשם תורם לנפילתה. לטענת העירייה, העובדה שהתובעת שוחחה בטלפון הנייד בעת שהלכה ולא שמה לב למפגע, יש בה כדי יש לקבוע כי מדובר ב"סיכון מרצון" ולהטיל על התובעת עצמה את האחריות הבלעדית להתרחשות התאונה. לחלופין, טענה העירייה, העובדה שהתובעת הודתה ששוחחה בטלפון ולא שמה לב לדרך, היא שגרמה לנפילתה או תרמה לה תרומה משמעותית.

במקרה נוסף, שבו הכריע בית משפט השלום ברחובות במאי 2023, נפצעה אשה בספריית בית אריאלה בתל אביב מפגיעת ידה הימנית בלוח ברזל שבלט מקיר תא שירותים. השופטת ציינה אז כי אין מחלוקת על התרחשות האירוע בין התובעת לנתבעים. הצדדים היו חלוקים ביניהם בשאלת האחריות המוטלת על כל אחד מהנתבעים, וכן בסוגיית האשם התורם המוטל, אם קיים, לפתחה של התובעת. הוויכוח בין הצדדים הוא לגבי סיבת נפילתה של התובעת שגרם לה לפגוע באותו לוח ברזל. האם זה נגרם כתוצאה מרטיבות על רצפת תא השירותים? ואם כן, האם הדבר מצביע על רשלנות מצד הנתבעת, או של חברת הניקיון שהייתה אמונה, בין היתר, על ניקיון תאי השירותים. התובעת טענה כי לאחר שבנה נכנס לתא שירותים לבדו היא הבחינה כי הוא עומד ליפול. לאחר שניגשה לכיוונו כדי למנוע את נפילתו, היא מעדה אתו בגלל רטיבות שהיתה בתא. כתוצאה מכך היא נחתכה עמוקות ביד ימין מלוח ברזל חלוד ובולט שהיה בדופן הימני של תא השירותים.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    איך טלפון חירום היה עוזר
    מיואש 10/06/2024 11:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפי מה שמתואר הוא היה מחוץ ולא יכל לזוז משם.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות