עיריית חולון תפצה ביותר מ-230 אלף שקל בעלים של שני קוטג'ים

השניים תבעו את העירייה ואת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, לאחר שלטענתם עיכבו את מתן טופס 4 לצמודי הקרקע שבנו, ועקב כך איבדו הכנסות משכירות עבורם. העירייה טענה כי העיכוב נבע מחריגות בנייה, ושמדובר בשיקול דעת מקצועי
 | 
telegram
(1)

בית המשפט המחוזי בתל אביב חייב באחרונה את עיריית חולון ואת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לפצות בסכום של יותר מרבע מיליון שקל בעלי קוטג'ים בעיר. הסיבה לפסיקה היא עיכוב שנמשך חודשים רבים במתן טופס 4, שמנע מהתובעים להשכיר את הבתים ולהרוויח עליהם כסף. סגן הנשיא אליהו בכר קבע כי ההתנהלות של העירייה והוועדה במקרה הזה היתה רשלנית.

שני התובעים הם בעלים של מחצית מקרקע בשטח של 486 מ"ר ברחוב שושנה דמארי, בשכונת קריית פנחס איילון בחולון. בשלהי 2011 ניתן לתובעים וליתר השותפים במקרקעין היתר בנייה להקמת בתים צמודי קרקע. לדברי התובעים, הם יזמו בניית שני קוטג'ים בסטנדרט גבוה ביותר וכדי להפיק מהם רווחים. בניית הקוטג'ים הסתיימה בתחילת 2013, אלא שרק כעבור חמש שנים, בינואר 2018, הוענק להם טופס 4 לאכלוס המבנים והשכרתם.

בתביעה שהוגשה לבית המשפט לפני חמש שנים, טענו בעלי הקוטג'ים שמניעת קבלת טופס 4 במועד מוקדם יותר, וחוסר האפשרות לאכלס את המבנים ולהפיק מהם רווחים, גרמו להם נזקים בסכום כולל של 2,614,253. הם ביקשו לחייב את העירייה והוועדה המקומית לתכנון ובנייה לפצות אותם בסכום זה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מנגד, טענו הנתבעות כי הקוטג'ים נבנו מלכתחילה תוך ביצוע חריגות מהיתר הבנייה - מה שגרר את הצדדים להליכים משפטיים ממושכים. לדברי נציגי ההגנה, רק במאי 2017, במהלך ביקורת שערכה הוועדה המקומית במקום, נמצא כי בעלי הקוטג'ים הסדירו את החריגות ושהמבנים אכן תואמים להיתר.

עוד לטענת הנתבעות, בכל מקרה אין לייחס להן רשלנות בגין העיכוב במתן טופס 4, שכן הן פעלו לפי שיקול דעת מקצועי, ועומדת לצדן חזקת התקינות המנהלית - תקנה הקובעת שפעולות המינהל מתבצעות באופן תקין. בתוך כך, נטען כי אין קשר בין העיכוב במתן הטופס לבין הנזקים שבעלי הקוטג'ים טענו כי נגרמו להם.

השופט בכר דחה בפסק הדין שפרסם את טענת בעלי הקוטג'ים, שלפיה כבר בפברואר 2013 היה צריך לתת להם טופס 4. הוא ציין כי אחד התובעים הודה בעצמו בחקירתו הנגדית כי באותו מועד המבנים לא עמדו בתנאי היתר הבנייה. מלבד הודאת התובע, נמצא כי גם בפועל באותה התקופה נרשמו לגבי הנכסים חריגות בנייה רבות, כמו ביטול שטחי גינון והפיכת מחסנים לחדרי כביסה.

לאור זאת, עלתה השאלה מתי היו הקוטג'ים ראויים לאכלוס והיה על העירייה להעניק לבעליהם טופס 4. נוכח הודאת הנתבעות כי במאי 2017 בוצעה הסדרה מלאה של חריגות הבנייה והתאמה של המבנים להיתר, השופט קבע כי יש לראות זאת כמועד שבו צריך היה לתת לתובעים טופס 4.

השופט בכר קבע כי ההתמהמהות של העירייה במתן הטופס מגיעה לכדי רשלנות. לדבריו, "לטעמי, לא היתה כל מניעה להעניק לתובעים את האישור המיוחל לו הם ממתינים בקוצר רוח שנים לא מבוטלות", מיד לאחר הסדרת חריגות הבנייה, כלומר מאי 2017. עבור שמונת החודשים ממועד זה ועד שהתקבל לבסוף טופס 4 בפועל, קבע השופט, על הנתבעות לפצות את בעלי הקוטג'ים, בעיקר בשל אובדן השכירות שנגרמה להם. לאור זאת, הוא קבע כי העירייה והוועדה המקומית יפצו את בעלי הקוטג'ים בסכום כולל של 233,830 שקל, ובנוסף ישלמו להם הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסכום כולל של 50 אלף שקל.

במקרה אחר, הכריע בית המשפט המחוזי בחיפה באחרונה בערעור שהוגש על ידי מוכרי דירה בעקבות חיוב שלהם בתשלום פיצוי לרוכשים, לאחר איחור של כחמישה חודשים במסירתה. בין היתר, טענו המוכרים כי מחירי הדיור נמצאים בעלייה מתמדת, כך שלא יכול היה להיגרם לרוכשים נזק כלשהו בשל העיכוב במסירה, באופן שיצדיק את חיובם בפיצוי של עשרות אלפי שקלים. הפרשה החלה ביוני 2019, אז חתמו הרוכשים על הסכם לקניית הדירה של המוכרים בקריית מוצקין. על פי ההסכם, המוכרים היו אמורים למסור את הדירה לרוכשים עד נובמבר 2019, ואולם בפועל היא נמסרה רק באפריל 2020, כלומר באיחור של כחמישה חודשים. במרץ האחרון קבע בית משפט השלום בחיפה כי בעקבות האיחור במסירה, המהווה הפרת חוזה יסודית, המוכרים צריכים לשלם לרוכשים את הפיצוי החוזי המוסכם, בסכום של 63 אלף שקל. המוכרים סירבו להשלים עם הכרעת הדין, והגישו לפני את הערעור הנ"ל למחוזי. לטענתם, בית המשפט טעה כשפסק לרוכשים את הפיצוי המוסכם, שכן הם לא הוכיחו כי נגרם להם נזק כלשהו כתוצאה מהעיכוב שנרשם במסירה. יתרה מכך, טענו המוכרים, מדובר בדירה שנקנתה על ידי הרוכשים להשקעה ונמכרה על ידם בתוך זמן קצר למשכירים, כך שלא היה יכול להיגרם להם נזק כלשהו בעקבות האיחור במסירה, מכיוון שמחירי הדירות בארץ רק עלו.

באוקטובר האחרון יזם מינהל התכנון הוראה שלפיה כי אלפי דירות חדשות, בהן ממ"דים, יאושרו לאכלוס תחת הוצאת תת-תעודת גמר. כלומר, הדיירים יוכלו לקבל אישור מהיר ולא להמתין עד אישור כל התנאים (ביניהם התנאים המופיעים בטופס 4). הדבר הובא לאישור המועצה הארצית. ההערכה אז היתה שאלפי יחידות ישוחררו עקב ההחלטה. איך זה עובד? הדיירים יקבלו אישור זמני לשנה, ובזמן הזה הקבלן ישיג את האישורים הרלוונטים. זה ישפר משמעותית את היצע הדירות בתוך זמן קצר, ועשוי לתרום גם לירידת מחירים באזורים מסוימים בעקבות הגדלת ההיצע.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    נתונים
    איש פשוט 20/08/2024 10:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מבקש לוודא מעט נתונים ופירוט. במשך 5 שנים הפסיד כל אחד מבעלי הקוטג'ים כ - 1,300,000 ש"ח. (על פי כתב התביעה). מדובר על 60 חודשים ומכאן שממוצע חודשי להשכרת קוטג' בחולון הוא 20,000 ש"ח - השקעה נבונה ואשרי מי שיכול לשלם כזה סכום לפני עשור שנים !!!!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות