האב ביקש לקחת את בנו לאומן, האם סירבה - וזה מה שקבע ביהמ"ש

לבני הזוג הגרושים יש חמישה ילדים, שגרים עם האב בבית הסבתא, והילד בן השש הוא הגדול מביניהם. האב הציע לטוס דרך מולדובה כדי לעקוף את הסכנות הנובעות מהמלחמה באוקראינה. האם סירבה בטענה שהמסע כרוך בסכנות מיותרות עבור הילד
 | 
telegram
(2)

בית המשפט לענייני משפחה באשדוד, בראשות השופטת ענת אלפסי, נדרש באחרונה להכריע בתיק רגיש, שעסק בבקשתו של אב לקחת את בנו בן השש לטיול לאומן שבאוקראינה במהלך ראש השנה הקרוב. בקשה זו הוגשה על רקע המנהג שהשתרש בקרב יהודים מאמינים, ושבמסגרתו עשרות אלפים מהם, בעיקר חסידי ברסלב, נוהגים לעלות לקברו של רבי נחמן מברסלב באומן כדי לחגוג את תחילת השנה החדשה. אלא שהבקשה לוותה בהתנגדות מצד האם, כמו גם האפוטרופוסית לדין שמונתה לקטין, נוכח המצב הביטחוני המסוכן השורר באוקראינה בשל המלחמה עם רוסיה.

בני הזוג, שלהם חמישה ילדים משותפים, נפרדו לפני כמה שנים. ארבעת הילדים הקטנים והבן הבכור בן השש מתגוררים כיום עם אביהם בבית הסבתא מצד האב, תחת צו פיקוח והשגחה של שירותי הרווחה, בשל קשיים בתפקוד ההורים. האם מתגוררת בנפרד, והוסדרו לה זמני שהות עם ילדיה, אך בפועל המפגשים מתקיימים בדרכים שונות מהמסוכם.


צבא אוקראינה צילום: PIXBAY

כותרת ראשית

- כל הכותרות

האב, שטס מדי שנה לאומן בחגי תשרי מזה 15 שנה, ביקש הפעם לצרף את בנו הבכור למסע, תוך שהוא טוען כי בנו יוכל להפיק תועלת רוחנית ומשפחתית מהשהייה יחד בראש השנה, באחד מהמוקדים החשובים ביותר ליהדות הדתית והחסידית, כך לדבריו. האב הציע כי כדי לעקוף את הסכנות הנובעות מהמלחמה באוקראינה, הטיסה תתבצע דרך מולדובה, בטענה שזה מסלול בטוח יותר.
 

"הילד עלול להיחשף לסיכונים חמורים ביותר"


האם, שהתנגדה בתוקף לבקשת האב, הבהירה כי היא סבורה שהמסע כרוך בסכנות מיותרות עבור הילד. "המצב הביטחוני באוקראינה אינו יציב, והילד עלול להיחשף לסיכונים חמורים ביותר", טענה האם, וציינה כי המסע דורש טיסות ארוכות, מעברים בשדות תעופה ושהייה ממושכת באזורים הומי אדם, כמו העיר אומן לקראת ראש השנה - חוויה שעלולה לגרום לעומס נפשי על הילד הקטן.

לאחר שקיימה שיחה עם הילד, האפוטרופוסית לדין שמונתה לקטין המליץ אף היא להשאיר את הילד בארץ. מהשיחה עלה כי הילד קשור מאוד לסבתו, שעמה הוא גר, ומעדיף להישאר בחברתה בימי החג. האפוטרופוס הוסיף כי הילד חש לא בנוח מכך שהוא עלול לאכזב את אביו - דבר שמוסיף לחץ מיותר עליו. "טובתו של הקטין היא להישאר בארץ", ציינה האפוטרופוסית לדין.

בית המשפט נדרש להכריע בבקשה על בסיס עקרון טובת הילד, שהוא עקרון על במקרים כאלה. השופטת אלפסי הדגישה בפסק הדין שפרסמה כי על פי החוק, כשהורים נפרדים ולא מצליחים להגיע להסכמה בנוגע לצורכי הקטינים, בית המשפט מחויב להכריע בהתאם לטובת הילד.

במקרה זה, השופטת הצביעה על הסכנות הממשיות הכרוכות בנסיעה לאומן, בייחוד נוכח המצב הביטחוני הרעוע באוקראינה בעקבות המלחמה המתמשכת עם רוסיה. היא התבססה בין היתר על אזהרות המסע שהוציאו הן משרד החוץ הישראלי והן ממשלת אוקראינה, שהזהירו את הציבור הישראלי להימנע מנסיעות לשטחי אוקראינה בשל איום ממשי לחיי אדם. אזהרות אלה כוללות אזהרה מפני סכנת הפצצות מהאוויר, ירי רקטות ומצב חירום מתמשך באוקראינה - מה שהופך את המסע למסוכן במיוחד.

היא אף הביעה דאגה גם בנוגע למסלול החלופי שהאב הציע, דרך מולדובה, וציינה כי "הודעתו האחרונה של האב לפיה יש בכוונתו להגיע לאוקראינה דרך מולדובה באופן בטוח לחלוטין אינה מניחה את הדעת". היא הבהירה כי המסע החשוף לסיכונים מיותרים לא רק באוקראינה עצמה, אלא גם בדרך המטלטלת ממולדובה לאומן.
 

המצב בארץ עלול להקשות על החזרה


במקביל, בית המשפט התייחס למצב הביטחוני המתוח בישראל, במיוחד לנוכח פתיחת המערכה בצפון הארץ והכרזת "מצב חירום מיוחד", שעלול להקשות גם על החזרה ארצה של הילד ואביו.

בהתחשב בכל הגורמים האלה, קבעה השופטת כי טובתו של הקטין היא להישאר בארץ, בסביבה המוכרת לו, בחיק סבתו וארבעת אחיו, ולא להיחשף לסיכונים האפשריים הכרוכים במסע לאומן.

בית המשפט דחה את בקשתו של האב, והורה כי הילד יישאר בישראל. השופטת אלפסי אף הוסיפה כי האב חופשי לנסוע בעצמו לאומן, אך הציעה לו לשקול היטב את החלטתו לנסוע למדינה כה מסוכנת, ולהשאיר את חמשת ילדיו הקטנים, בהם שלושה פעוטות, באחריות סבתם בלבד. "טוב יעשה האב אם ישקול גם הוא להישאר בישראל השנה, ולהעביר את החג עם ילדיו".

בהחלטתה, השופטת פסקה כי על האב לשלם הוצאות משפט נמוכות בסכום כולל של 500 שקל, נוכח ההודעות הברורות שנמסרו לציבור על הסכנות הכרוכות בנסיעה לאומן, שאותן היה עליו לשקול לפני הגשת הבקשה לבית המשפט.
 

מספר הנוסעים לאומן השנה צפוי לקטון משמעותית


החלטת בית המשפט באה על רקע המצב המורכב שנוצר בעקבות המלחמה המתמשכת באוקראינה. מדי שנה, נוהרים לאומן כאמור עשרות אלפי חסידים ויהודים מסורתיים כדי להשתתף בחגיגות ראש השנה בקברו של רבי נחמן מברסלב. המסע, שנהפך למסורת רוחנית ופופולרית עבור רבים, נהפך השנה למסוכן במיוחד בשל הקרבות בין רוסיה לאוקראינה והמצב הביטחוני הלא יציב שם.

על פי הערכות, כ-50 אלף חסידים מגיעים לאומן מדי שנה בתשרי, אך השנה המלחמה עוררה דאגות רבות, וגורמים בממשלה האוקראינית והישראלית הזהירו מפני הגעה לעיר. בנוסף, הגבלות על הטיסות הישירות והקרבות באזורים רבים באוקראינה הובילו לחשש כי השנה מספר הנוסעים יקטן בצורה משמעותית.

פסק הדין של השופטת אלפסי מדגיש את עקרון טובת הילד ואת הצורך בשיקול דעת זהיר בעת קבלת החלטות הנוגעות לקטינים. היא הבהירה כי ההחלטה להימנע מנסיעה לאומן במקרה זה נבעה מדאגה כנה לשלום הילד, ולא מהתנגדות עקרונית למנהגי האב.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מה יש לאדם חרדי לעשות ערב ראש השנה
    משה -חרדי 29/09/2024 14:18
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לעזוב את משפחתו ולחגוג את פסטבל אומן ? לכך לא התכוון ר' נחמן.
    סגור
  • 1.
    המלחמה שמה רחוק כ1000 ק"מ (ל"ת)
    נתן 29/09/2024 13:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות