הבן ניצל את הדמנציה של אמו כדי להשתלט על רכושה - מה קבע ביהמ"ש?
בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב-יפו, בראשות סגן הנשיאה השופט יהורם שקד, פרסם באחרונה פסק דין משמעותי העוסק לניצול פוגעני של אשה קשישה על ידי בנה. הפסיקה מתארת כיצד הבן ניצל את העובדה שאמו, בת 88, סבלה מדמנציה ותלות מוחלטת בו, כדי לנשל אותה מכל רכושה ולמנוע את חלוקתו העתידית בין כל ילדיה.
האשה, אלמנה בת 88, אובחנה עם ירידה תפקודית וקוגניטיבית משמעותית בשל דמנציה, כפי שקבע המומחה שמונה על ידי בית המשפט: "האשה היתה קשישה תמימה ומוגבלת אשר תלויה בבנה שגר עמה ונמצא לידה ביום יום". הבן, שניצל את תלותה המוחלטת בו, העביר לחשבונו הפרטי את מלוא התמורה ממכירת מגרש בגבעת אולגה, ונישל את האם מבית המגורים שלה בהרצליה באמצעות עסקת מתנה מפוקפקת.
הבן השתמש בכספי האם לכיסוי הוצאותיו האישיות צילום: Istock
- בן 72, חולה סרטן - האם הוא זכאי להפטר מחובותיו?
- לקוח רכש את הדירה חודשים אחרי שמתווך הראה לו אותה - האם הוא צריך לשלם עמלת תיווך?
על פי פסק הדין שפורסם, הבן נרשם כבעלים היחיד של בית המגורים, ובמקביל השתמש בכספי האם לכיסוי הוצאותיו האישיות, ללא כל תמורה או הסכמה מודעת מצדה.
"הנתבע עשה באמו כחומר ביד היוצר"
בפסק הדין, הדגיש השופט שקד כי, "הנתבע עשה באמו שימוש כחומר ביד היוצר, תוך ניצול חולשתה הפיזיולוגית והקוגניטיבית". השופט קבע כי האם לא היתה כשירה לחתום על עסקת המתנה להעברת בית המגורים, והורה על ביטול העסקה. הזכויות בבית הוחזרו לבעלות האם.כמו כן, נפסק כי הבן יחויב להחזיר לאמו את מלוא התמורה שהתקבלה ממכירת המגרש בסכום כולל של 800 אלף שקל, בצירוף הצמדה וריבית. השופט קבע כי העסקה, שבוצעה באמצעות ייפוי כוח בלתי חוזר, לא נעשתה מתוך רצון חופשי ומודע של האם.
במסגרת פסיקתו, הורה השופט שקד לבן גם להגיש דיווח מפורט על כל הפעולות שביצע בחשבונות הבנק של האם מאז שנרשם בהם כשותף. "התנהלותו הכללית של הנתבע לא עמדה בדרישות חובת הנאמנות המוחלטת שחל עליו," כתב השופט.
במהלך המשפט נחשף כי הבן מנע מאמו גישה לרופא במשך שלוש שנים, בטענה שאינה מסוגלת להגיע למרפאה מנגד, באותו הזמן הוא דאג להביא אותה למשרדה של עורכת דין לצורך חתימה על עסקות המתנה.
- עמית פולק מטלון מתמזג עם משרד ד"ר אייל ברסלר
- המכללות עושקות את הסטודנטים - הסוד הידוע של המחלקות למשפטים
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
השופט מתח ביקורת חריפה על הבן: "הנתבע טווה רשת של קורים שנועדה לאפשר לו לנשל את אמו מכל זכות כלכלית שיש לה, מתוך תכנון מוקדם... הנתבע סבר כי עלה בידו לתכנן ולהוציא אל הפועל את 'הפשע המושלם'". עוד ציין השופט כי הבן שיקר הן לאחיו והן לבית המשפט בנוגע למעשיו.
בחוות דעתו, ציין העד המומחה שמינה בית המשפט כי האשה סבלה מדמנציה ומתלות מוחלטת בבנה. "הממצאים הרפואיים והסיעודיים מעוררים ספק כבד לגבי כשירותה המשפטית", קבע המומחה. עדותו של המומחה נתמכה גם בעדות עורכת הדין שערכה את מסמכי המתנה, שהודתה כי לא דרשה חוות דעת רפואית על כשירות האם.
פסק הדין חושף מערכת יחסים קשה בין הבן לאחיו. הבן הודה כי הסתיר מהם מידע על עסקות הנדל"ן ועל השימוש שעשה בכספי האם. הוא אף צוטט כאומר לאחד מאחיו כי, "אני לא אומר לכם מעכשיו כלום, רוצים לדבר אתי? לכו לבית המשפט".
"הנתבע ניצל את מצבה הפיזי והנפשי של האם"
השופט קבע לבסוף כי, "במקרה דנן, לחלוטין לא התרשמתי כי היה זה רצונה של האם... הנתבע פעל מתוך ניצול מצבה הפיזי והנפשי של האם".בית המשפט חייב את הבן בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסכום כולל של 80 אלף שקל. השופט שקד הדגיש את החומרה שבמעשים וקרא להגן על זכויותיהם של קשישים במצבים דומים: "פסק דין זה בא לבחון האם הפעולות הכלכליות שבוצעו ברכושה של האם היו מתוך גמירות דעתה המלאה, והתשובה לכך היא שלילית".
פסק הדין מציב תמרור אזהרה חמור מפני ניצול כלכלי של קשישים. הוא ממחיש את החשיבות של פיקוח משפטי ואפוטרופסות על אנשים במצבים פגיעים, וקורא לחברה להבטיח כי זכויותיהם של קשישים יישמרו בכל שלב בחייהם.
במקרה אחר, הכריע בית המשפט המחוזי בתל אביב בספטמבר בפרשה סבוכה שבה היתה מעורבת אשה שהורשעה בעבר בעושק קשישים חסרי ישע. האשה, שהיא בעלת עבר פלילי עשיר, ביקשה לקיים צוואה של מנוח שהיה אחד מקורבנותיה בעבר. המקרה הזה עורר דיון חשוב על ניהול נכסים, השפעה בלתי הוגנת, ומעמדו המשפטי של אדם המבקש לממש צוואה בתנאים אלה. המבקשת, שהורשעה בשורה ארוכה של עבירות ניצול כלפי קשישים, נמצאת במוקד תיק זה לאחר שהגישה בקשה לקיום צוואת המנוח שהלכה לעולמו ב-2018. הצוואה, שנכתבה ב-2012, העניקה למבקשת את כל עיזבון המנוח - דבר שהוביל להתנגדות חריפה מצד קרובי משפחתו הרחוקים. המשיבים טוענים כי המנוח נפל קורבן לתחבולה מצדה של המבקשת, שפעלה מתוך כוונה לנצל את מצוקתו ולזכות ברכושו.
- 1.רפאל 10/12/2024 14:18הגב לתגובה זוחובה לציין זאת בכתבות כאלה. לפעמים פסק הדין מגיע באיחור של שנים רבות.