הפילוסופיה של הניתוח הטכני
השביל חכם מההלך ( פתגם בדואי עתיק יומין)
למרות שהשיטה הטכנית קיימת למעלה ממאה שנה, יותר מכל מודל כלכלי, הרי שלשוק המניות המקומי היא החלה לחלחל בשלהי ינואר 94 כמדומני. מספר שנים רוויות עליות, הקהו, כנראה, את מנגנוני ההגנה של המשקיעים ומעטים מהם שמו ליבם לאיתותי החולשה וקוצר הנשימה שאחזו בשוק בסביבות אוקטובר 93'. ארבעה חודשים תמימים של פיזור סחורה עיקש ומתמיד, שלווה במחזורי מסחר שהרקיעו שחקים, מצידם של אלה שקראו את המפה, באו לקיצם ב-10-11-93 כאשר מדד המעו"ף היה מצוי ברמת שיא היסטורית של 257.72 נקודות. באותה תקופה, הייתה גם האופוריה שאחזה בהמוני בית ישראל, מצויה אף היא ברמות היסטוריות שלא לומר היסטריות. מה שקרה לאחר מכן היה מהלך אדיר מטה, שהרעיד את אמות סיפיה של בורסת אחד העם.
נכון לכתיבת שורות אלו יודע כמעט כל טירון על קיומם של מדדים טכניים שונים המודדים בצורה זו או אחרת את מידת עוצמתו/חולשתו של השוק, אך לא הרבה יודעים מה היא הטכניקה באמת ומה היא מתיימרת לבצע עבורנו. ספר זה ייקח אותך למסע בנפתוליה של השיטה, החל מאבני היסוד התיאורטיים, דרך הניתוח הצ'ארטיסטי והכלים התומכים ויקנה לך כלים מעשיים כדי שבסיום קריאתו המעמיקה, ובעזרת מעט ניסיון תוכל לסחור בהצלחה.
רוב הביקורת והרתיעה מפני השיטה, נובעת בעצם מאי ידיעה מסוימת הקשורה להגדרתה ומטרותיה וכן להנחות היסוד עליה היא מבוססת. לכן, בטרם נתחיל לרדת לעומקה הבה נערוך הכרות קצרה עם הפילוסופיה והנחות היסוד עליה היא מושתתת.
הגדרת השיטה
מרבית המשקיעים הנחשפים לראשונה לגישה הטכנית, מצפים שביכולתה יהיה לחזות עבורם את העתיד להתרחש, מחר, מחרתיים, עוד חודשים מספר. לא חשוב, העיקר שיהיה הדבר קשור הדוקות לעתיד. ממש הגדת עתידות. משקיעים רבים סבורים שהמפתח למסחר מוצלח טמון בחיזוי נכון של העתיד. רבים משתוקקים לדעת מה צופן העתיד, ללא שתהיה בידם היכולת לדעת מה מצוי מתחת לקצה אפם.
ובכן, לא זאת מטרתה של השיטה הטכנית. מטרתה שונה לגמרי ואין היא מכוונת לחזות את העתיד. המחפש שיטה מעין זאת, שיוותר מראש על קריאת הספר או לימוד השיטה. כל שנעסוק בו, או במילים אחרות, כל שנלמד לעשות הוא להגיב נכון יותר ומדויק יותר כלפי הנתונים הנוכחיים, הקיימים, כלפי חומר הגלם הקיים ולא כלפי משהו שהוא בחזקת נעלם.
הרוצה לבנות מסגרת סבירה להערכת הסתברויות, לדעת מה סביר להתרחש, מה יכול או מה צפוי להתרחש בשוק המניות, מן הראוי שראשית יבנה יכולת מוצקה להתמודד עם נתונים קיימים.
מטרתה של הגישה הטכנית אינה חיזוי עתידות. השיטה הטכנית מוגדרת כ"חקר פעילות השוק, בהתבסס על גרפים ככלי עבודה מרכזי, למטרת בניית תוכנית מסחר". בעיני, אחרי לא מעט שנים, השיטה הטכנית היא טכניקה למסחר בניירות ערך המספקת ידע מזוקק ורלוונטי לקבלת החלטות. לא יותר ולא פחות. אין כאן שום אספקט הנוגע לחיזוי עתידות. כלומר, כל מטרתה של השיטה הוא לסייע למשקיע לנתח נכונה את מצבו הנוכחי של השוק, בין אם כיוון זה הוא קצר טווח ובין שהוא ארוך טווח ולקבל החלטה מושכלת ורציונלית עד כמה שניתן. כמו כן מנסה השיטה להנחיל כללי עבודה המסייעים למשתמשים בה לתזמן את פעולותיהם בשוק באותן נקודות בהן נוטים הסיכויים לטובתם.
הנחות היסוד
השיטה הטכנית מבוססת על שלוש הנחות יסוד:
פעילות המחירים מגלמת הכל - הנחה זו מהווה את אבן היסוד של השיטה. טכנאים מאמינים, שכל גורם היכול להשפיע על שעריהם של הכלים הפיננסים הנסחרים בשוק - גורמים פוליטיים, פונדמנטליים, פסיכולוגיים או אחרים - מגולמים במהירות ולמעשה משתקפים במחירי השוק. טענתם של הטכנאים היא שפעילות המחירים צריכה לשקף שינויים בביקוש ובהיצע. אם ההיצע גובר על הביקוש, על המחירים לרדת ואם הביקוש גובר על ההיצע, על המחירים לעלות. זהו למעשה הבסיס לכל תחזית כלכלית ופונדמנטלית. המסקנה המתבקשת מטענה זו היא, שאם המחירים עולים מכל סיבה שהיא הרי שהביקוש גובר על ההיצע והגורמים הפונדמנטליים הם שווריים, ואילו אם המחירים יורדים הרי שהגורמים הפונדמנטליים הם דוביים. הטכנאים מבינים ומסכימים כי התנאים הפונדמנטליים והכלכליים הם שיוצרים למעשה שוק "דובי" או שוק "שוורי" וכי מטרתו של הגרף היא לשקף את הפסיכולוגיה של השחקנים השונים.
ככלל, מנתחים טכניים אינם מתעניינים בסיבות הגורמות לשוק לעלות או לרדת. לעיתים קרובות בתחילת התהוותן של מגמות חדשות בשוק, או נקודות מפנה, איש אינו יודע, ולאיש אין הסבר הגיוני ומתקבל על הדעת, מדוע מתנהג השוק כפי שהוא מתנהג. הסיבות, מתגלות בדרך כלל מאוחר יותר כאשר המגמה כבר בשלבי בשלות. ברור שקיימות סיבות, אך הטכנאים מאמינים שהן אינן נחוצות להבנת התהליך. על ידי ניתוח טכני וכלים תומכים נוספים, נותן הטכנאי לשוק לספר לו על כיוון שיוטו העתידי כאשר כל הכלים והשיטות שידונו בכתבות הבאות, הן טכניקות פשוטות המסייעות בידינו בלימוד פעילות השוק ובתהליך קבלת ההחלטות.
המחירים נעים במגמות - תפיסת המגמה והבנתה הם אלמנט נחוץ וחשוב בכל הנוגע לניתוח טכני. למעשה, כל מטרתה של השיטה היא לזהות מגמות בשלבים הראשונים להתהוותן, למטרת מסחר בכיוונן של אותן מגמות. רוב הטכניקות או הכלים המשמשים את הטכנאים בחיי היומיום הם עוקבי מגמה מטבעם ומטרתם לזהות ולעקוב אחר מגמות בשוק. כל מטרתה של הגישה עוקבת המגמה היא "רכיבה" על מגמה קיימת עד לקבלת סימנים מוחלטים להתהפכותה.
ההיסטוריה חוזרת על עצמה- חקר פעילות השוק קשור קשר הדוק ללימוד הפסיכולוגיה האנושית. תבניות גרפיות שזוהו וקוטלגו במשך מאה השנים האחרונות נותנות ביטוי לפסיכולוגיה "דובית" או "שוורית" של השוק ומאחר שתבניות אלו עבדו יפה בעבר, ההנחה היא כי ימשיכו לעבוד יפה גם בעתיד והן מבוססות על הפסיכולוגיה האנושית אשר נטייתה להישאר סטטית. ניתן לפרש הנחה זו ולומר כי המפתח להבנתו או חיזויו של העתיד, נעוץ בחקר העבר כאשר העתיד הוא למעשה חזרה על העבר.
השיטה הטכנית מול הפונדמנטליזם
שני סוגים עיקריים של משקיעים מאכלסים את שוקי העולם. הזן הפונדמנטליסטי והזן הטכנאי, כאשר מטרתם של כל העוסקים במלאכה זהה לחלוטין. לקנות בזול ולמכור ביוקר, או לחלופין למכור בחסר ביוקר ולשוב ולרכוש בזול. ההבדל מתמצה בעצם בתוכן הממלא את ההגדרה "יקר" ו"זול". בעוד שהפונדמנטליסטים מתרכזים במציאת ערך כלכלי לחברה מסוימת תוך אינטגרציה של ערב רב של נתונים מעדיפים הטכנאים לתת לשוק להיות הפוסק האחרון בנושא. שתי הגישות מנסות לפתור את אותה הבעיה - לחזות את הכיוון אליו ינועו המחירים - אלא ששתיהן תוקפות אותה מזווית שונה. עיקר עבודתו של הפונדמנטליסט מתרכזת במציאת ערך שוק על ידי ניתוח כלכלי ברמת המיקרו והמאקרו תוך שימוש בדו"חות כספיים, שערי ריבית, חישובי מכפילים ועוד עשרות נתונים אחרים. לעומתם מאמינים הטכנאים באמונה שלמה כי הנתון היחידי שלעולם אינו משקר ובו הינך יכול לבטוח הוא המחיר המשקף לטענתם את המציאות. לדידם של הטכנאים כל עוד אין זוכים ניתוחיהם של הפונדמנטליסטים לאישור שוקי מובהק, אין הם אלא תרגילים אינטלקטואלים חסרי תוחלת. הגם שתיאורטית מחלקים עצמם המשקיעים לפונדמנטליסטים או לטכנאים, הרי שבחיי המעשה ישנה אינטראקציה ברורה של שני תחומים אלה אחד אל השני.
לרוב הפונדמנטליסטים ישנו ידע בסיסי בטכניקה ורב הטכנאים מכירים בעוצמה זו או אחרת את התחום הפונדמנטלי. הבעיה היא שלעיתים קרובות נמצאות גישות אלו בקונפליקט. בדרך כלל, כאשר מתרחשות תפניות משמעותיות בשוק, חסרים הפונדמנטליסטים הסברים משכנעים למהלכו של השוק. בנקודות קריטיות אלו, מורגש מאוד ההבדל בין שתי הגישות. בדרך כלל, הן מגיעות לידי סינכרוניזציה בנקודה מסוימת אך לעיתים קרובות, נקודה זו מאוחרת כדי לפעול בה. אחד ההסברים לכך הוא, שהשוק נוטה להוביל ולפעול לפני שהנתונים הפונדמנטליסטים המהווים את הסיבה להתנהגותו של השוק - הופכים לנחלת הכלל. לדעתי ההבדלים בין שתי השיטות אינם חשובים כלל ועיקר. מטרתו היחידה של המשקיע, בבואו לקנות או למכור נייר ערך, היא להרוויח כסף. וכמו שהניסיון למדני, אפשר להפסיד בכל שיטה באשר היא אם טכניקת העבודה אינה נכונה.
סתגלנות וגמישות השיטה
אחד מן העוצמות והיתרונות הגלומים בגישה הטכנית היא סתגלנותה לכל אמצעי מסחר ולכל ממד זמן. הטכניקה, מאפשרת מעקב אחר מספר רב של שווקים, מניות או סחורות למיניהן והיתרון לא יסולא בפז. שווקים מטבעם חווים תקופות של תרדמת חורף לעומת פעילות ערה, תקופות נטולות מגמה לעומת תקופות מגמתיות מאוד. היתרון שמקנה הטכניקה, מאפשר לעוסקים בה להתרכז ולרכז את מירב מאמציהם בשווקים העוצמתיים ולהתעלם מן החלשים. יתרון נוסף הנובע מיכולתו של הטכנאי לעקוב אחר שווקים רבים, היא האפשרות לבצע ניתוח בין שווקי ולראות כמובן את "התמונה הכוללת" שכן כפי קיימים יחסי גומלין הדוקים ביותר בין שווקים שונים כאשר ניתן לשאוב רמזים לגבי נקודות קריטיות בשוק אחד מניתוח שוק אחר.
לאתר בית הספר ו
*הגרפים בסקירה זו הופקו באמצעות תוכנת ואתר בורסהגרף לניתוח טכני www.bursagraph.co.il מבית קו מנחה ואייל גורביץ
**כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
***אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
- 6.הדוקטור 18/03/2012 14:57הגב לתגובה זוגם שיטה ידועה מראש ומפותחת כל משקיע צריך להסתגל לעניין אין מדע מדויק במיוחד לא בתחום הזה לאורך זמן ידוע שאפשר להרוויח ממניות גם בלי הבנה גדולה בשוק אבל ההחוכמה היא למכור את האחזקות לפני שמגיעה נפילה ואת זה אפשר לנסות לעשות בעזרת ניתוח טכני חלקכם רוצים שהוא יעשה לכם את העבודה ומשמיצים כל הזמן מי אתם בכלל? לכו תעבדו תנתחו גרפים
- 5.אדי 14/03/2012 00:50הגב לתגובה זוביום אחד, לקח לי 4 שנים להתחיל להרוויח, אני באופן אישי חושב שמסחר זה 80% פסיכולוגיה והשאר זה השיטה זה לא משנה במה אתה משתמש אלה איך וזה לוקח המון זמן להפנים
- 4.הקלפן מלוד 13/03/2012 22:15הגב לתגובה זוהפרסומת מסתירה את הכתב.......
- 3.הקלפן מלוד 13/03/2012 22:13הגב לתגובה זולמר גורביץ עד שלא תגיד לנו באחוזים כמה השיטה מצליחה לא נאמין לכלום.... ומה זה אומר הסביר בפשטות .... נניח מתוך 10 המלצות על מניה מסוימת או על מגמה מסוימת בכמה אתם הטכנאים פוגעים ממש בפשטות באחוזים ... ממליץ לך לבדוק זאת למרות שאני בטוח שכבר בדקת זאת .. אז אנה ממך ידידנו בלי חארטות דבר באחוזים של הצלחה או כישלון.... שיהיה לך ולכולם כל טוב
- 2.מיקי 13/03/2012 17:58הגב לתגובה זותראו לי טכני אחד שהרוויח ממסחר?
- 1.כתבה יפה מאד, גורביץ מרתק כהרגלו... (ל"ת)רון 13/03/2012 11:21הגב לתגובה זו
- השביל חכם מההלך 13/03/2012 11:57הגב לתגובה זוממש הגדת עתידות. !!!!!!!!! 1) לא זאת מטרתה של השיטה הטכנית. 2) מטרתה שונה לגמרי ואין היא מכוונת לחזות את העתיד. 3)המחפש שיטה מעין זאת, שיוותר מראש על קריאת הספר או לימוד השיטה. 4) מטרתה של הגישה הטכנית אינה חיזוי עתידות. 5) אין כאן שום אספקט הנוגע לחיזוי עתידות. ... מטרתו של הגרף היא לשקף את הפסיכולוגיה של השחקנים השונים. ... 1) נותן הטכנאי לשוק לספר לו על כיוון שיוטו העתידי ... ... הנחות היסוד 2) למעשה, כל מטרתה של השיטה היא לזהות מגמות בשלבים הראשונים להתהוותן, למטרת מסחר בכיוונן של אותן מגמות. 3) ניתן לפרש הנחה זו ולומר כי המפתח להבנתו או חיזויו של העתיד, נעוץ בחקר העבר, כאשר העתיד הוא למעשה חזרה על העבר. 4) שתי הגישות מנסות לפתור את אותה הבעיה - לחזות את הכיוון אליו ינועו המחירים...
- מה אתה אומר ? 13/03/2012 14:06" חסידי השיטה טוענים, כי על סמך בחינת ההתנהגות ההיסטורית של המחירים ומחזורי המסחר בנכס הפיננסי ניתן להעריך, אם כי לא לחזות בוודאות, מגמות עתידיות של הנכס הפיננסי בעתיד לטווחי זמן שונים." " באמצעות ניתוח גרפים המייצגים את הפעילות באפיק ההשקעה אותו מנתח המשתמש, מזהה המנתח הטכני (" טכנאי" ) את כיוון המסחר, נקודות כניסה ויציאה אפשריות, יעדי זמן ומחיר, מומנטום ועוד." " המטרה העיקרית בניתוח הטכני היא זיהוי מגמה חדשה מוקדם ככל האפשר (כדי להצטרף אליה) תוך מזעור הסיכון (במקרה של טעות). זיהוי מוקדם של מגמה מגדיל את פוטנציאל הרווח ממנה אך מגדיל גם את הסיכוי לטעות בזיהוי. מאידך, ככל שהמגמה בשלה יותר היא בולטת יותר לעין, אך פוטנציאל הרווח ממנה קטן וגדלים הסיכויים שתשבר לטובת מגמה חדשה." http://he.wikipedia.org/wiki/ניתוח_טכני