מדד החפיפה - סטייה כתבה ראשונה בסידרה
בשנת 79' פרסם אחד הטכנאים היותר מפורסמים ופוריים, ג'רלד אפל, את מדד החפיפה - סטייה. (Moving Average Convergence-Divergence Trading Method). מאז הוצג, צבר המדד מידה לא מבוטלת של פופולריות. תחילה בקרב אנשי שוק הסחורות, ובשלבים מאוחרים יותר בקרב סוחרי המטבע והמניות, שגילו כי האיתותים אותם הוא מפיק, מספקים הזדמנויות קנייה ומכירה ומשמשים ככלי תומך החלטה.
מדד החפיפה - סטייה הפך עם השנים להיות פריט אינטגרלי בחבילות תוכנה הנמכרות ומשווקות על ידי ספקי תוכנה מקומיים וזרים, לכן מרבית הטכנאים עושים בו שימוש נרחב. מדד זה אמור, לפי אפל (נבדוק זאת בסדרת הכתבות הבאות) לזהות את האפשרות למצבי קניות ומכירות יתר, כמו גם את היכולת לזהות היפוכי מגמה קרובים הן בצד הקנייה והן בצד המכירה. עם זאת, מדד זה אינו נטול מכשלות ותעתועים, ומשום כך, הרי שיש להכיר את מגבלותיו טרם שנהנים מיתרונותיו.
מטרות כלליות אחת ממעלותיו של המדד נמצאת בתנועתו החלקה המסננת שווקים המצויים בתנודות גליות גבוהות, שמקשות על קריאתם של אותם שווקים מדוברים. למרות שמדד החפיפה - סטייה נבנה במטרה להפיק, בין שאר הדברים, איתותי קנייה ומכירה, הרי שאין להשתמש בו ככזה. כמו גם, הוא אינו מיועד לשימוש כשיטת מסחר העומדת בפני עצמה, אלא בשילוב עם כלים טכניים אחרים.
בתקופות מסוימות, כמו כל כלי טכני אחר, יפיק המדד איתותי קנייה ומכירה חלקים ומושלמים. בתקופות אחרות עלולים להיות האיתותים אותם הפיק בעלי משמעות כפולה, ומטבע הדברים לא ישימים לשימוש. במסגרת סידרת הכתבות הבאה שתיוחד למדד זה, אסקור את הנקודות בהן השימוש במדד זה הופך להיות יעיל וחד, אך גם את התקופות בהן יש להימנע משימוש בו.
- להשקיע גם כשהשווקים קורסים - DCA, היתרונות והחסרונות
- Water.io תקצה 52% ממניותיה תמורת 5 מיליון שקל - המניה מזנקת
יתרונו הבולט של מדד זה מתקיים במתן איתות קנייה לאחר מפולות - תקופות בהן שוק או מניה מבצעים סיבוב חד ומהיר בכיוון מעלה. נטייתו של מדד החפיפה - סטייה להניב איתות קנייה מעט לפני או אחרי נקודת השפל החדה, מתגלה לעיתים קרובות כמוצלחת. כפי אדגיש באחת מן הכתבות הבאות, בעיתות בהן מבצע השוק צלילות בז, אפשר להניח בצד את הכלים הטכניים האחרים, ולהתמקד באיתותים הנמסרים על ידי מדד זה כביטוי ליכולתו לתפוס בזמן המתאים היפוכי מגמה חדים המופיעים לאחר מפולות.
המרכיבים הבסיסיים מדד החפיפה - סטייה עושה שימוש בשני ממוצעים נעים, ובמקרה הנוכחי ממוצעים נעים אקספוננטים. מטבע הדברים יהיה ממוצע נע אחד קצר מרעהו. בנוסף, הוא עושה שימוש בעקום פעולה (קרוי גם קו ההפרש) שהוא למעשה ממוצע נע אקספוננטי ל-9 ימים המחולץ מן ההפרש שבין שני הממוצעים הנעים האחרים. נשמע מסובך? ממש לא. סבלנות והכל יהיה ברור ופשוט.
איך זה נראה על הגרף?
לפני שניכנס לתהליך החישוב, מן הראוי שנעיף מבט על הגרף ונראה כיצד מוצג מדד החפיפה - סטייה וכיצד הוא מתנהג. מבט על גרף מדד המעו"ף דרך אתר או תוכנת בורסהגרף, ולחיצה על כפתור MACD בחלקו התחתון של המסך, יציג את הנתונים הרלוונטים. העקומה העליונה היא מטבע הדברים גרף עמודות של מדד המעו"ף בתקופה האחרונה. בתחתית הגרף מוצגת סידרת עקומות המבטאת את מדד החפיפה סטייה. עקומה אחת באדום והשנייה בירוק. הקו הרציף האדום מייצג את ההפרש שבין שני ממוצעים נעים אקספוננטים. עקומה זו קרויה עקומת Macd או עקומת ההפרש. הקו הירוק מייצג ממוצע נע אקספוננטי ל-9 ימי מסחר המחושב מתוך עקומת Macd. עקומה זו קרויה עקום הפעולה. איך מחשבים, איך קוראים ואיך הופכים את כל הסלט הזה למשהו פשוט וידידותי יותר - בכתבה הבאה.
- מניות התוכנה הישראליות - מה הכיוון של נייס, ורינט וקוגנייט?
- מה זה "צלב המוות" ומה המשמעות שלו למניית טסלה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
*הגרפים בסקירה זו הופקו באמצעות תוכנת ואתר בורסהגרף לניתוח טכני www.bursagraph.co.il מבית קו מנחה ואייל גורביץ
**כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
***אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
- 2.איציק והחברים 14/06/2013 15:55הגב לתגובה זוקצת נעלבנו שלא גיליתם נכונות לבקרנו! (גם אובמה ,פוטין והאפיפיור לא הגיעו, אבל לפחות התנצלו! ) אנו מראים את הגרפים, הנוסחאות והתזות שלכם ל 7 מחברינו שהם פרופסורים לכלכלה ומתמטיקה! תגובתם: וואהו,, לא הבנו כלום,,! שבת מבורכת ושבוע פורה!
- 1.היא גם האחרונה . 13/06/2013 19:15הגב לתגובה זועד לתום השנתיים - שלוש הקרובות... לאחר תפצח בעוד ''סדרת כתבות '' וחוזר חלילה ... זוכר גם זוכר את הפעמים הקודמות בנוגע לכתבות על מתנדים