שלוש עצות למשקיע שמרגיש שהשמיים נופלים
מפולת היא עניין של הגדרה. אם אתה בפנים ותקוע חזק עם מניות עוד מהתקופה ההיא - מדובר במפולת. אם השכלת למכור הכל בזמן - מדובר במגמת ירידה. אם אתה מחזיק תעודות סל בחסר או רחמנא לצלן מנה נכבדה של מסוג put - מדובר בשוק יוצא מן הכלל. הכל עניין של פוזיציה ומוגדר על ידי כוח הסבל של המשקיע. אם הוא יכול לסבול את הירידות - משמעות הדבר "תיקון טכני". אם אינו יכול - "מפולת". כדי להתמודד עם מפולות, קריסות, ירידות ושאר מרעין בישין, חייב המשקיע הפרטי להיות מצויד במספר כלים בסיסיים, כפי שאבירי ימי הביניים היו יוצאים למלחמה :
1. גיוון . המשקיע הלא מקצועי סגור בדלת אמותיו. הוא מכיר מספר בודד של מניות בשוק המקומי. אלה המקצועיים יותר, מכירים מספר רב מזה של מניות ישראליות בשוק האמריקני, שנדלות מאתרים שונים ותו לא. כדי להתכונן היטב למפולת שתגיע, שומה על המשקיע להרחיב את אופקיו, איך לומר זאת בפשטות - "להתגוון". להיות מגוון פירושו לא רק להכיר עוד ועוד מניות, אלא גם עוד ועוד שווקים, כגון שוק הסחורות, קרנות הנאמנות, תעודות סל, איגרות חוב וכדומה. ולא רק להכיר עוד ועוד שווקים, אלא גם אפשרויות השקעה נוספות, כמו מסחר בשוק יורד.
2. תוכנית מסחר . ישנן שתי שיטות מרכזיות לקבלת החלטות בחיים בכלל ובשוק ניירות הערך בפרט. הראשונה, "שיטת תום סוייר". כאשר תום סוייר רצה לעבור את הגדר ולא ידע כיצד, הסיר את כובע מעל לראשו והשליך אותו מעבר לגדר. כלומר, קודם כל התחייב, ורק לאחר מכן החל לחפש את הפיתרון. זו השיטה שרוב המשקיעים הלא מקצועיים דוגלים בה. קודם כל רכוש את המניה ורק לאחר מכן שבור את הראש כיצד לצאת מהברוך שאליו נקלעת. אני מכיר אפילו כמה אנשים שהתחתנו ככה.
השיטה השנייה נקראת "שיטת הסוכן החשאי". הסוכן החשאי לעולם לא יכנס למקום, אלא אם כן יבנה לעצמו פתחי מילוט. פירושו של דבר הוא שעל המשקיע לדעת ראשית לאן הוא נכנס, לבנות לעצמו פתחי מילוט ותוכנית מסחר ברורה, מוגדרת מראש ולא לסטות ממנה ימינה או שמאלה.
3. עיוותי חשיבה . השתדל לבצע הפרדה מוחלטת בין חשיבה רציונאלית לרגשית, ולהפריד בין דמיון למציאות בכל נקודת זמן שהיא. היה מודע לעובדה שקיימים לא מעט עיוותי חשיבה שמערערים את כושר השיפוט שלנו, למשל "אובדן פרופורציות". לא אחת אנחנו חושבים על טעויות, חסרונות או פחדים ומנפחים אותם לממדים מפלצתיים. בהשלכה לשוק ההון - "צל הרים כהרים". עיוות חשיבה ידוע נוסף הוא החשיבה הרגשית - התייחסות לרגשות כאל הוכחה למציאות. ההיגיון אומר, "אם אני מרגיש שהירידות הן מפולת - זה אומר שהמפולת החלה". "אם אני מרגיש שאני עומד להפסיד את כל כספי כנראה שזה מה שיקרה". השתדל להימנע ממצבים מסוג זה.
4. לך ללמוד - תואר ראשון בכלכלה - שלוש שנים. רפואה - שבע שנים. מסחר בניירות ערך - אין צורך ללמוד. התחושות והאינטואיציה מספיק טובות. לא מוזר?
ידידי היקר. השמיים לא נפלו וה"מפולת" הזאת תסתיים, כפי שהסתיימו קודמותיה, ויחל גל עליות חזק שיישא את השוק לשיאים חדשים. למה? כי זו דרכו של עולם, זו המחזוריות הקיימת בשוק ההון מזה עידן ועידנים. אנא, הכן עצמך טוב יותר לפעם הבאה. זה אפשרי.
**כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
***אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.על דאגה! יותר מ 100% לא יכול לרדת! (ל"ת)אני 10/02/2014 16:17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.תסתכלו היום בסגירה על בנק אגוד :) (ל"ת)תוף חלול 06/02/2014 17:04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.יאללה בזק!!!! למעלה. כל אזרח משלם 150שח בחודש סתםקוף חלל 06/02/2014 17:03הגב לתגובה זו0 0כסף על הרצפהסגור
-
5.בזק צוללת. למה לא מאותתים למשקיעים מתי לצאת? (ל"ת)עוף החול 06/02/2014 16:40הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.הרגת אותנו עם בזק. עוד פעם נופלתעוף החולל 06/02/2014 10:52הגב לתגובה זו2 1מה יהיה? לצאת? להכנס? אני מרגיש לכוד. באיזה שער?סגור
- טען עוד
-
3.לא נעים .כמה שיטחי מי שקנה נאסד"ק בשנת 2000 עדיין ממתין (ל"ת)פרופוציה 05/02/2014 23:07הגב לתגובה זו1 1סגור
-
2.אין מקריות בשוק ההון הכל מתוכנן (ל"ת)משקיע קטן 05/02/2014 12:01הגב לתגובה זו7 0סגור
-
1.יפה (ל"ת)siryusgo 05/02/2014 10:34הגב לתגובה זו4 2סגור