המומנטום בשוק: מדד העוצמה היחסית RSI (חלק א')
, RSI, הפך במרוצת השנים לאחד ממדדי התאוצה הפופולריים ביותר בעולם. בעקבות זאת, הוא קנה לו מקום של כבוד גם במחוזותינו, בקרב טכנאים מקצועיים או פעילים אחרים המביעים עניין ורוכשים ידע בתחום. לא פלא - המדד פשוט לקריאה, מגיע כחלק אינטגרלי כמעט בכל חבילת תוכנה ויעילותו רבת השנים הוכיחה עצמה ועמדה במבחן הזמן, בתנאי שמשתמשים בו נכון. יעילות זו מקבלת ביטוי לא רק בפשטות הנוסחה ובבנייתו של המדד, אלא גם ביעילות הקריאה ובאפשרויות שהוא פותח בזיהוי מוקדם של מוקדי עוצמה / חולשה בשוק או במניה מסוימת. כפוף למגבלות כמובן.
אך ישנם מקרים שלא קוראים אותו נכונה. ישנה נטייה לא מבורכת לבדוק את מדד העוצמה ולהיכנע לאיתותיו, טרם נבדק גרף המחירים לעומק. מדד העוצמה, יש לציין, אינו כלי מוביל בניתוח הטכני, אלא כלי עזר סטטיסטי הנגזר מפעילות השוק. ייחוס תכונות מאגיות וקבלתו של הכלי כמרכזי במערך הניתוח ותהליך קבלת ההחלטות הוא מוטעה. השימוש בכלי זה, למרות שבנקודות מסוימות הוא מוכיח עצמו כיעיל להפליא, חייב להיות בפרופורציות הנכונות ובמטרה לאושש את הנחות העבודה שנגזרו מניתוח פעילות השוק. ולא ההפך. מטרתה של סדרת הכתבות הבאה ללמד את המדד החל מתהליך בנייתו ועד לדרכי השימוש הנאותים.
ההוגה
אחד הטכנאים המפורסמים והמוערכים היום, וולס ווילדר, הציג בשנת 78' את מדד העוצמה היחסית בספרו Concept In Technical Trading. מדד זה נבנה על ידי ווילדר כמד תאוצה, ואין לבלבל בינו לבין מדדי עוצמה יחסיים קלאסיים אחרים, שמטרתם להשוות בין עוצמתו היחסית של שוק אחד למשנהו. בדרך כלל, נוטים מדדי העוצמה הקלאסיים להשוות בין מידת עוצמתה של לבין מידת עוצמתו של שוק, במטרה להשיג עודפת או לגלות, מבעוד מועד, חולשה מצטברת כלפי השוק. אך במקרה הנוכחי לא כך הוא הדבר - למדד העוצמה היחסית שתי מטרות עיקריות כמו לכל מדד עוצמה אחר:
- לאמוד את מהירות השינוי במחירים
- לסייע באיתור מוקדם ככל האפשר של היפוכי מגמה.
תהליך הבנייה
הנוסחה לבניית מדד העוצמה היא:
כדי לחשב את מרכיבי הנוסחה, יש לבצע מספר פעולות קודם לכן. בספרו בחר ווילדר לחשב את מדד העוצמה ל-14 יום. באופן אישי אני משתמש בברירת מחדל ל-13, שכן מצאתי אותה כיעילה יותר לצרכים שלי.
ראשית, יש לבסס טבלה בעלת מספר טורים. הטור הראשון ישמש לרשימת שערי הנעילה בשוק ב-14 ימי המסחר האחרונים. בטור השני יערך חישוב פשוט בו ירשמו ההפרשים רק בימים בהם רשם השוק עלייה. לדוגמה, אם ביום מסחר נתון ננעל השוק ברמה של 800 נקודות וביום שלמחרת ננעל ברמה של 810, הרי שבטור ירשם 10+. ימי ירידות לא ירשמו.
בטור השלישי יבוצע חישוב זהה לגבי ימי מסחר בהם נרשמו ירידות. כך לדוגמה, אם ביום מסחר נתון ננעל השוק ברמה של 1000 אך למחרת רשם ירידה וננעל ברמה של 995, הרי שבטור זה ירשם 5. החישובים מתבצעים בערכם המוחלט בלבד.
לאחר מכן, בתחתית העמודות יערך סיכום חשבונאי פשוט של הפרשי ימי העליות והפרשי ימי הירידות. נניח כי סיכום טור העליות היה 13 ואילו סיכום טור הירידות הניב 4. כאן המקום לחשב את מרכיב הנוסחה הקרוי RS. פעולת חילוק של סכום ימי העליות בסכום ימי הירידות מביא לתוצאה זו. כך, 13 / 4 = 3.25. זהו ה-RS שלנו. מכאן, הדרך להצבה בנוסחה פשוטה: 76.7=100-[100/1+3.25] .
כלומר, רמתו הנוכחית של מדד העוצמה היחסית עומדת על 76.7. מה זה אומר? ברגע זה שום דבר. בניגוד לדעה הרווחת בשוק רמתו של מדד העוצמה אינה מבשרת הרבה על הסביר להתרחש. לשם כך דרוש מעט יותר. על כך, בכתבות הבאות.
*כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
**אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.נשמע כמו לקרוא בכוס קפה אצל ברטה..או כמו באבא ברוךאנונימי 23/02/2014 06:41הגב לתגובה זו0 0והגימטריה.משהו עילג..סגור
-
1.אייל עם כל הכבוד ויש כבוד ...סוחר 19/02/2014 19:06הגב לתגובה זו1 0כל הניתוח טכני והפרמטרים ממוצעים וכו.... לא חלים על השוק שלנו ובפרט מדד 25 הכל אלה השחקנים שמכוונים (במלחמה אחד עם השני ) ואתה יודע את זה טוב מאוד (אל תכעס ) אולי במט"ח ובורסות גדולות יותר זה אכן אינדיקטור לצפות קדימה אבל בשוק שלנו ...ממש ממש לא ואני מדבר מניסיון של 14 שנים אבל תמשיך להיות בן אדם זהב (:סגור