הבעיה הטקטית - מה לעשות? מתי וכיצד?

אייל גורביץ, המנתח הטכני של Bizportal, מסביר את אופן הלימוד הנכון של הניתוח הטכני - כיצד ניתן להימנע, ככל האפשר, הטעויות בפתיחת פוזיציה
 | 
telegram
(8)

לא די בלהיות בעל ידע תיאורטי נרחב. פתיחת פוזיציה, דורשת שילובם של מרכיבים נוספים, כגון יעדי מחירים ותזמון. אחת הצרות שפוקדות את מנתח הטכני המתחיל היא חוסר הידיעה הבסיסית הנוגע למרכיבי הפוזיציה. המכה הראשונה נוחתת ברגע בו אתה סבור כי הידע התיאורטי שלך גדול דיו כדי לאפשר לך לסחור בהצלחה. קולר האשם, נתלה ברוב המקרים על השיטה ולא על הסוחר ששגה. ועל זה נאמר: "טוב שיש את מי להאשים". במוקדם או מאוחר, מתגלה המציאות המרה, כי לא די בקריאת ספר ומחצה או קורס בן 2-3 מפגשים המבטיחים הרים וגבעות. יש צורך בקיומם של מרכיבים נוספים השייכים לתזמון ותבונה בניהול הכספי.

על טבע האדם
אם נביט סביבנו נגלה שאחד הדברים שפוגעים במשקיע הממוצע הוא הטבע שלו. החשיבה כי האינסטינקטים החייתיים שלו ותחושות הבטן יסייעו לו להימלט מכל צרה ולכוון את דרכו למערתו של עלי בבא, מתגלה, במרבית המקרים, כשגויה מתחילתה ועד סופה. הפעולות הנכונות לביצוע ולא רק בתחום שוק ההון, מנוגדות לחלוטין לטבע שלנו, לאינסטינקטים, לתחושות ולאופי. איתותי הקנייה והמכירה מתקבלים, בחלק גדול מהמקרים, בנקודות בהן התחושה אומרת לך לבצע בדיוק את הדבר ההפוך. והמשקיע הפרטי, גבירותי ורבותי, יש לו תחושות. ועוד איזה.

מה לעשות? מתי ואיך?
כל תוכנית מסחר, לפחות לפי שיטת הניתוח הטכני, חייבת להיות בנויה משלושה מרכיבים בסיסיים:
- הערכת שוק שמטרתה הבסיסית לקבוע את כיוון שיוטו של השוק בכל טווח זמן. השימוש במושג המגמה, הינו אינדיבידואלי, ונותן ביטוי לאופיו של הסוחר. ישנם כאלה שיעדיפו לסחור לטווח הארוך, אחרים ואגרסיביים יותר, תרים אחר הטווח הבינוני וישנם את חובבי ז'אנר האימה הסוחרים על תנודות שוק של נקודות בודדות.

תחזית שוק זו, אמורה לבסס הנחת עבודה ולקבוע את המסגרת לקבלת ההחלטות. כלומר, לאפשר לסוחר לבחור את הכיוון בו יבצע את פעולותיו, מעלה או מטה בהתאם למגמה השלטת. התשובה לסעיף זה אמורה להיות Sell Side ,Buy Side אבל לעולם לא Wrong Side. חוסר היכולת לספק תשובה חד משמעית לגבי כיוון השוק, ישאיר את הסוחר הנבון יושב על הגדר, שכן טעות בהערכה עשויה להתבטא בהפסד כספי ניכר.

- מרכיב הטקטיקה או התזמון קובע במדויק את רמות השערים בהם יש לפעול, בין אם בכניסה לשוק, או בין אם ביציאה ממנו. מצב אפשרי הוא להיות צודק בקשר לכיוונו של השוק, אך להיקלע לעסקה כושלת על בסיס תזמון לקוי. מרכיב זה, נותן תשובה לשאלה מתי לפעול.

- ניהול כספי, נותן מענה לשאלה כיצד לפעול. מרכיב זה, מכסה את נושא פיזור ההשקעות, יחס הפיזור בין מרכיבי התיק, מה יהיה גודל הסכום שיוקצב למסחר בשוק מסוים, כמו גם היכן למקם את ה-Stop Loss.

מה לעשות לאחר תקופות הצלחה וכישלון?
סעיף זה, נוגע ישירות לסוגיית הניהול הכספי. גם אם הדיון יהיה גס וקיצוני מעט, מפאת קוצר היריעה, הרי שהוא עשוי לספק מעט חומר למחשבה.

מה סוחר אמור לעשות לאחר תקופה לא מוצלחת, בה נשחק הונו במידה לא מבוטלת? האם עליו לשנות את אופן המסחר, סגנון המסחר? האם יחליט אותו סוחר להפוך סלקטיבי יותר בבחירת העסקות? או שמא עליו להמשיך ולהתמיד בסגנון וטכניקת המסחר בה התנסה עד כה, בהנחה שעבד על פי כללים וכלים מוגדרים? אם יהפוך שמרני יותר, הרי שיקשה עליו לחזור לרמת ההון ההתחלתית. מאידך, אם ייהפך אגרסיבי, גדל הסיכון לאיבוד יתרת הסכום שעוד נותרה.

בעיה נעימה יותר להתמודדות, נוצרת לאחר תקופות שאופיינו ברווחים גבוהים. מה על הסוחר לעשות עם רווחיו? האם עליו להישאר בשוק במלוא הפוזיציה וההון, מתוך תקווה להכפיל את רווחיו? או שמא עליו לצמצם או לסגת לחלוטין?

לשאלות אלו שמנקרות מדי פעם במוחו של הסוחר, אין תשובה מוחלטת. בדומה לגרף המחירים, הרי שכל סוחר חווה תקופות שפל וגאות המאופיינות בנקודות שיא ונקודות שפל. רצוי כי גרף ההון העצמי יורה על מגמת עלייה לאורך זמן.

הזמן הגרוע ביותר להגדיל פוזיציות ולהיכנס לשוק ביתר עוצמה הינו לאחר תקופת גאות ורווחים. הדבר משול לפתיחת פוזיציות לונג במצב בו נמצא השוק בקניות יתר ((Overbought. אחד הדברים הנכונים לביצוע, שנוגדים את טבע האדם). אפשרות נוספת היא להגדיל פוזיציות לאחר שרשרת הפסדים רצופה וכואבת. דבר זה, מעלה את ההסתברות כי הפעולה תתבצע בסמוך לנקודת השפל של גרף ההון העצמי במקום בנקודות השיא.

ולסיכום, הדרך להצלחה ולבשלותנו כסוחרים אינה פשוטה. מדובר בדרך חתחתים הכרוכה בתסכול סבל וכעסים לרוב. אלא שהדבר אפשרי לביצוע. הוא דורש לימוד מוקפד, מיומנות ושמירה על כללי התנהגות ברורים וחד משמעיים.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מעניין המאמר מתייחס בעיקר לאייל
    22 18/03/2014 14:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ניתוח הטכני זה לא יותר מאשליית הידע שום גרף לא יכול לנבא את העתיד גרף של ניתוח טכני הוא אירועי העבר נטו לכן כמו שאייל צודק שהבעיה אם נביט סביבנו נגלה שאחד הדברים שפוגעים במשקיע הממוצע הוא הטבע שלו. האמונה שלו לשיטה ששווה להטלות קובייה היא הדבר שפוגע בו והאשליה כאילו הוא יכול לתזמן שוק הון המורכב מאלפי משתנים פוגעת בו עוד יותר ואם לאייל ועם הייתה הנוסחה המנצחת איך להרוויח במסחר יומי או בינוני בשוק ההון הוא בטח שלא היה צריך לעבוד ביזפורטל או לפתוח קורסים .הרווח היחיד של אייל זה המשכורת שהוא מקבל מהדרכה של שיטה המשולה לאסטרולוגיה ויוצרת אשליות בציבור שלא מבין לעמק מה זה מערכת רבת משתנים לדוגמא בפיסיקה שנחשבת מדעיים מדיוקים מתקשה לנתח מערכת המורכבת מ 3 משתנים שלא לדבר על 4 ויותר שאין לה נכון להיום שום כלים להתמודד עם המורכבות והאקראיות של המערכת רבת המשתנים . ניתוח טכני היא השיטה בעלת ההסתברות בטוחה כמעט להפסיד את הכסף שלכם ולכן אייל צודק שהאדם נוטה לאשלות את עצמו מטבעו אבל מה שאייל לא תופס (או יותר נכון לא נוח לו לתפוס) שהניתוח הטכני זה בדיוק האשליה הקוגניטיבית כמו עוד הרבה אשליות אחרו
    סגור
  • 5.
    סוף סוף מאמר ראוי
    לא מבין 16/03/2014 21:10
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אני אישית מאמין שניתוח טכני יכול לעזור כשיטת מסחר ולא כשיטת ניבוי. סוחר צריך משמעת ברזל והמאמר שכתבת ממחיש היטב שלימודים זה תנאי מחייב אבל ממש לא מספיק. לא ממליץ לאף אחד להיות סוחר.. עבודה קשה מאוד עם לחצים כבדים אבל מי שמצליח לאחר שנים של עבודה קשה יכול לקצור את הפירות...
    סגור
  • 4.
    פחחחחח (ל"ת)
    קופי שקופי 12/03/2014 12:47
    הגב לתגובה זו
    0 32
    סגור
  • לקופי שקופי
    מירית 12/03/2014 16:18
    הגב לתגובה זו
    34 0
    שם יפה בחרת. אבל, מה כוונתך? אפשר להבין זאת לחיוב, לשלילה, פסיבי. נא הסבר. תודה .מירית.
    סגור
  • 3.
    רק תגיד לי כשאפשר כבר לגעת בטאואר ואפריקה
    עוף החול 12/03/2014 12:41
    הגב לתגובה זו
    1 21
    כי בינתיים אני לא נוגע כי אמרת שאפריקה ב518 לא לגעת וטאואר ב1600 לא לגעת. חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    אייל היקר
    איצ והח 12/03/2014 11:23
    הגב לתגובה זו
    45 2
    1)אנו מעריכים את חוכמתך ואת שליטתך בחומר שאתה עוסק בו. אנו לא משתמשים בכלי זה! 2)לא ממש הבנו את המסר שרצית להעביר לקורא, ולדעתנו, טוב היה שמאמר זה לא היה עולה כלל לאוויר! 3)גם בצבא וגם באקדמיה למדנו שלפעמים עדיף לא להגיד ולא לפעול, מאשר להסתבך עם חיפוש לגיטימציות בדיעבד על כשלונות!
    סגור
  • אייל המשכון
    איצ והח 12/03/2014 12:34
    הגב לתגובה זו
    43 0
    4)הנסיון להעזר במושגים טבע האדם ובמוחו כפי שציינת, נדון לכישלון מחוסר הבנה עמוקה בתחום ועדיף היה למצוא נישות אחרות! 5)31 המילים האחרונות בכתבה : "לסכום.....חד משמעיים" נותנים הרגשה, כאילו, השולט בתחום(למשל כמוך) הצלחתו מובטחת תמיד ובכל מצב...וממש לא כך הדבר...! 6)סביר להניח שאדם מן הישוב שהכין את תיק ההשקעות שלו בחודשים האחרונים ליום סגריר...לא יצא ניזוק..ואולי אף ירוויח! 7)הצלחות ובריאות.
    סגור
  • 1.
    אין קושי פשוט השיטה לא עובדת.....
    אנטי טכני 12/03/2014 10:00
    הגב לתגובה זו
    26 0
    ניתוח כלכלי רציני של חברות תמיד הוכיח את עצמו דוגמאות.... פוקס- צומחת והמניה עולה דלתא- צומחת המניה עולה בהתאם איתוראן- צומחת והמניה עולה ויש עוד הרבה מאות מניות כאלה. אז למי שיש סבלנות ורוצה להרוויח צריך לקנות מניות לכמה שנים ולא לגעת גם שהיא עולה וגם שהיא יורדת. ולא לקפוץ ממניה למניה פשוט שכל אחד יקנה מניות ויתמקד רק בהם. בהצלחה לכולם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות