מה דרוש להצלחה? פעולות יוצרות הרגלים יוצרים אופי יוצר גורל
כאשר אני שואל את תלמידיי, למה אנו זקוקים כדי לסחור בהצלחה, התשובות המתקבלות מגוונות: "כסף", "מזל", "משמעת", "לחזות מה יעשה השוק" וכדומה. אך לשאלה זו יש תשובה אחת בלבד: שיטה. דומני שזה נכון לכל מקצוע ומקצוע. שיטת עבודה ברורה ומסודרת המגלמת תהליך קבלת החלטות אחיד, מובנה ושיטתי, יוצר משנה סדורה.
הממד הראשון - ניהול ההון העצמי . בניהול ההון העצמי עבור משקיעים פרטיים ישנם מספר עקרונות מנחים:
1. ההון העצמי חייב להיות הון פנוי . אין לעשות שימוש בכספי פנסיה, חסכונות, כספי דירה ושאר כספים מסוג זה, שאובדנם עלול לגרום לקשיים כלכליים וירידה ברמת החיים.
2. חלוקת ההון העצמי למנות . ההון העצמי המוקדש למסחר במניות יחולק ל-10-15 מנות שוות, ובכל עסקה לעולם לא נשקיע יותר ממנה בודדת. נניח שההון העצמי ההתחלתי עומד על 100 אלף שקלים. אפשר לחלקו ל-10 מנות, כאשר גודלה של כל מנה לא יעלה של 10,000 שקלים.
3. הפסדים . אין להפסיד בעסקה בודדת בשום פנים ואופן יותר מ-2% מההון העצמי. זהו ההפסד המקסימלי שנרשה לעצמנו.
4. הפסדים . חשוב על ההפסד גם במונחים כספיים. כלומר, טרם ביצוע העסקה שאל את עצמך את השאלה הבאה: "כמה כסף אני עלול להפסיד בעסקה הבאה?". אם תחוש שההפסד גדול מכפי יכולתך, הקטן את המנה. רכוש בסכום קטן יותר עד שתוכל לספוג את ההפסד מבלי לשנות את תוכנית המסחר.
5. גיליוטינה . הפסד מצטבר של 20% מההון העצמי מחייב חיסול מיידי של כל העסקאות. המפסידות והרווחיות כאחד. המשמעות של הפסד שכזה שתהליך קבלת ההחלטות לא היה טוב, ואם תמשיך לנהוג כפי שנהגת עד כה, ההפסד יצטבר לממדים מהם הקושי לשקמו יהיה קשה עד בלתי אפשרי.
הממד השני - ממד הידע
מרבית האנשים הנחשפים למסחר בניירות ערך, ועושים זאת ללא לימוד מסודר של התחום, מגיעים ללא ידע או עם ידע שאינו רלוונטי לתהליך קבלת ההחלטות. במסגרת לימודי השיטה טרם ביצוע עסקה יהיה עלינו לבחון חמישה פריטי מידע עיקריים:
-בחר את המניה הנכונה: המניה הנכונה עונה על שלושה פרמטרים:
א. התנהגותה תהיה קלה ופשוטה לניתוח - השיטה הטכנית אינה נותנת מענה ופתרון לכל ומניה. השיטה במיטבה, כאשר התנהגותה של המניה קלה ופשוטה לניתוח ובהמשך ינתנו דוגמאות.
ב. התנהגותה של המניה חד משמעית ואינה פתוחה לפירושים - מובהקת וברורה. זיהוי המגמה חייב להיות חד משמעי. מצבים כגון אי וודאות לגבי הכיוון או יכולת לפרש את התנהגות המניה באופן שמשתמע לשתי פנים, אמור להדליק נורת אזהרה. אלה אינם המקרים אותם אנו מחפשים. הימנעו ממניות מסוג זה.
ג. התנהגותה של המניה תהיה מובהקת - משמעותה התנהגות שעמדה במבחן הזמן ומאפשרת להסיק ממנה מסקנות.
- חשב את פוטנציאל הרווח: לפני כל ביצוע עסקה יהיה עלינו לחשב את פוטנציאל הרווח המינימלי הגלום בעסקה. נלמד לעשות זאת כמעט בכל מצב. כפי שכאשר אתה מתעתד לפתוח תוכנית חיסכון או לרכוש איגרת חוב או שאיש עסקים המתעתד להקים עסק חדש / לרכוש עסק קיים בדיקות לגבי פוטנציאל הרווח, שומה גם על הסוחר בניירות ערך לחשב ולהיות מודע היטב לפוטנציאל הרווח המינימלי המגולם בעסקה - ללא נתון זה, מוטב שלא לבצע עסקה.
- בדוק את רמת הסיכון: כאשר אני שואל את תלמידיי בשיעור הראשון את השאלה "מהם אחוזי ההצלחה אליהם הם שואפים כדי להרגיש שאפשר להצליח לאורך זמן?" אני מקבל תשובות שנעות בטווח של 70%-90% והמהדרין גם מגיעים לאחוזים גבוהים יותר. בשוק של אי וודאות אין אפשרות לייצר אחוזי הצלחה כגון אלו. כאשר אני חושף בפניהם את האפשרות הריאלית, האכזבה ניכרת היטב על פניהם. אחוזי ההצלחה עליהם אני יכול להתחייב בפניך, קורא יקר, ואיתם אוכל לישון טוב בלילה, נעים סביב 50%. וסביר להניח שגם אתה מאוכזב כעת. אלא אכזבה זו אינה במקומה. אין אפשרות לשלוט באחוזי הצלחה, וממילא שפרמטר זה אינו מבטא לא הצלחה ולא .
כמו בחיים, הדרך להצלחה מתבססת על נתון שנקרא "יחס סיכוי סיכון". העסקאות אותן נבחר תתבססנה על יחס סיכוי סיכון של 2:1 לפחות. כלומר, במידה ופוטנציאל הרווח יעמוד על 20% הרי שההפסד המקסימלי לא יעלה על 10%. כעת, בצע חישוב פשוט המתבסס על 50% הצלחה בלבד. האם עדיין אתה מאוכזב?
- תזמון: ישנן שתי מטרות: הראשונה, מיצוי פוטנציאל הרווח שמספקת המגמה. השנייה, מיזעור משך הזמן שעובר בין מועד ביצוע הפעולה למעבר לרווח. למעשה, מרכיב העיתוי הוא חלון הזדמנויות נקודתי שנפתח ואם לא השכלת לנצלו בזמן הנכון, הוא נסגר עבורך וכל ניסיון להיכנס דרך חלון זה יסתיים עם ראש חבול.
- ניהול הפוזיציה: ניהול הפוזיציה מתחיל מהרגע שתם שלב הניתוח. למעשה זהו השלב בו העסקה נפתחת, וכאן יש ארבעה מרכיבים:
א. מחיר הקנייה / המכירה בחסר: כפי שאינך רוכש כל מוצר אחר במחיר שבו מציעים לך, כך גם למניות יש מחירים שיכולים להיות אטרקטיביים ואחרים שלא. אחת מהטעויות המבוצעות על ידי סוחרים לא מקצועיים היא קבלת החלטה וביצועה באופן מיידי. במרבית המקרים אמור להיות פער זמן בין ההחלטה לבין הביצוע. מניה המצויה במגמת עלייה חייבת לעבור תהליך של תיקון טכני טרם רכישתה
ב. סטופ לוס: הוראה לקטיעת הפסד שבלעדיה אין לפתוח עסקה. מדובר במחיר הטעות. במידה שאם המניה תחצה את מחירה כלפי מטה, יהיה עליך להודות בטעות ולחסל את העסקה במהירות. וכאן עליי לציין שאין לעשות שימוש בסטופים אוטומטיים. אין למקם את ההוראה במערכת המסחר עצמה. הסטופ זו הוראה מנטאלית המבוצעת רק לקראת תום יום המסחר במידה ומחיר המניה נמוך מהסטופ. הסיבה העיקרית היא חוסר הרצון "להיזרק" מהעסקה, רק משום נגיעה קצרה ובודדת, אלא רק במידה והשבירה מטה משמעותית.
- הגנה על הרווחים שנצברו: אחד מהחוקים הבסיסיים במסחר בניירות ערך גורס ש"אין להפוך עסקה רווחית לעסקה מפסידה". כלומר, מרגע שנצברו רווחים יש להגן עליהם. הטכניקה הבסיסית לעשות זאת היא להרים את הסטופ באופן כזה שכל שינוי בהתנהגות המניה, כנגד כיוון העסקה, יגרום לחיסולה, במקרה הזה ברווח.
- התנאים לחיסול העסקה: פתיחת עסקה מחייבת שורת קריטריונים ברורה אותה נלמד בהמשך, שמטרתה מעקב שוטף אחר התנהלות העסקה והבנה האם יש להמשיך ולהחזיקה או שמא לחסלה. אין לפתוח עסקה ללא מספר קריטריונים ברורים מסוג זה.
הממד השלישי - הממד המנטאלי
חשבתם פעם מה ההבדל בין המדורג ראשון בטניס העולמי לבין המדורג העשירי? האם מדובר בהבדלים תהומיים בטכניקה? חשבתם פעם על ההבדל בין אלוף הטור דה פראנס למדורג במקום העשירי? האם גם כאן מדובר בהבדלי כושר וטכניקה תהומיים? חשבתם על ההבדל בין המדורג ראשון בפורמולה אחת לבין המדורג העשירי? האם ההבדלים בכישורי הנהיגה כל כך גדולים? האמת היא שלעניות דעתי לא.
בתחילת הספר העברתי את המסר שמסחר בניירות ערך אינו משחק על כסף, אלא משחק של קבלת החלטות. משחק של שליטה בדחפים, משחק של סבלנות, משחק של שליטה בלחץ. או במשפט אחד קצר, משחק מנטאלי". כאן עליך להיות מקצועי לחלוטין, קר רוח. אין הדבר אומר שעם השנים הרגשות מתקהים ואתה הופך להיות רובוט חסר רגשות. פירושו של דבר שעליך לשלול כל אפשרות להיות מנוהל על ידי רגשותיך.
*כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
**אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.כתבה טובה מאוד (ל"ת)רואת חשבון 10 26/03/2014 11:45הגב לתגובה זו1 14סגור
-
1.למר איילמליסה 26/03/2014 10:10הגב לתגובה זו19 0האם יש לך (ובורכת) בכל הדברים שכתבת למעלה? אזי, אתה עשיר ומאושר ואף מושלם במידה וזכית לאופי נוח, יופי, בריאות,גובה,חוזק , עוצמות נפשיות ועוד.. בעצם ,אם יש לאדם את כל הנ"ל ואולי עוד.. הוא מושלם, יחיה לנצח באושר ובעושר...סגור
-
היי מלאיציק 26/03/2014 22:48הגב לתגובה זו17 1אני תוהה אם המאסטרו היה מעלה כתבה כזאת! הביטי במקבילות שלה ב 12 ו 19 במרץ!סגור
-
איציקמליסה 27/03/2014 09:51הגב לתגובה זו14 0ממש לא. אתה הרי מכיר האת צניעותו. תירגמתם לו בזמנו כמה כתבות והוא התרשם ממש לטובה. בתקופה האחרונה אני מתרגמת לו כתבות מכאן ומעוד מנתחים בעולם, ניראה לי שהוא מאוכזב.סגור
-
איילושאיציק חניבעל 26/03/2014 17:02הגב לתגובה זו16 01)מליסה שכתבה כאן..בת זוגתו של מנתח טכני בריטי מהולל(ישראלית לשעבר) 2)כשהכל יקרוס..אז הכל יקרוס...!סגור