שליטה עצמית - זו הדרך הנכונה לסחור בשוק ההון
אנשים רבים, מכל שכבות האוכלוסייה, מנסים ללא הרף את מזלם בשוקי ההון מסביב לעולם. בין אם מדובר במניות, סחורות, מטבע חוץ או כל נכס אחר, הכמיהה להצלחה בשווקים אלה מסוגלת להעביר אנשים על דעתם וליצור חזיונות שווא אודות הארץ המובטחת. ההיסטוריה עגומה למדי, והוכח לא אחת שמרבית המשקיעים כושלים פעם אחר פעם. בעוד שלא יעלה על הדעת לנהוג ברכב ללא רישיון נהיגה וידיעה ברורה של חוקי התנועה, לתכנן גשר או לבצע ניתוח, הרי שמסחר בניירות ערך נתפש כמשהו שאינו דורש לימוד מסודר. הדיעה הרווחת שמדובר בסוג של קזינו. ואכן, משקיעים רבים מגיעים לשוק זה מתוך רצון למצוא לעצמם ריגושים, והדרך להפסדים מתמשכים קצרה. מסחר בניירות ערך הוא דבר הניתן ללימוד - יש חוקים, כללים, דברים שמותר לעשות וכאלה שעלינו להימנע מהם. ככל תחום אחר, מדובר בלימוד שדורש זמן והשקעת משאבים. מסחר בניירות ערך אינו מתחיל ונגמר ב"היכן לקנות או למכור?". תהליך קבלת ההחלטות מורכב יותר ודורש חשיבה והרבה מאמץ מנטאלי. מרבית המשקיעים אינם שואלים את עצמם דבר וחצי דבר אודות הדברים המניעים אותם. האם אלה הם תמיד ההיגיון והכלכלה? האם כל פעולות הקניה והמכירה אותם אנו מבצעים מושתתות על שיקול דעת ובדיקות מעמיקות? או שמא אלו הם הרגשות המכתיבים לנו מה ומתי לקנות או למכור? האם התקווה והרצון, הפחד והחמדנות, הם המכתיבים את מעשינו? האם אנו מודעים תמיד לתהליך קבלת ההחלטות אשר גרם לנו להרוויח או להפסיד? מה למעשה עומד מאחורי שאלות אלו ומה תועלת בנבירה ומציאת מענה לאותן קושיות? הרווח בצידן או שמא ביטול זמן? המסחר בניירות ערך הוא אומנות. היכולת לשלוט ברגשותיך ולהיות מודע לכוח המניע אותך בתהליך קבלת ההחלטות - חשוב יותר מכל שיטת מסחר, טכנית או אחרת. אפשר להיות בעליה של שיטת מסחר ייחודית ובעלת הסתברות רווחים של למעלה מ-80%, ועדיין להפסיד כסף. דרושה יכולת להוציא לפועל את ההחלטות - וכאן הרבה סוחרים נכשלים פעם אחר פעם.
חלק נכשל משום פחד התוקף אותו כל אימת שעליו לקבל החלטה. פחד מהפסדים המבוסס על אירועים היסטוריים, שהקשר בינם לבין המציאות העכשווית קלוש ואף אינו קיים. לחלק אחר, חסרה הסבלנות הדרושה להמתין לאיתות הנכון מכיוונו של השוק. הם מעוניינים לרכוש בזול ומתעלמים לחלוטין מן העובדה כי בטרם מסירת האישור מן השוק לשינוי מגמה, הסיכויים אינם לטובתם. אחרים נתקפים ביצר החמדנות ומנסים לסחוט מן הפוזיציה יותר מכפי שהיא מסוגלת לספק להם. התוצאה, שבדרך כלל נקלע זן זה של סוחרים לתיקון טכני מפתיע למדי בכיוון ההפוך, והם אינם יודעים היכן לחסל את העסקה והופכים אותה לכושלת, המשאירה אותם במקרה הטוב עם הקרן. אחרים מתנפלים על השוק במלוא כספם ופותחים פוזיציה בסדר גודל המדיר שינה מעיניהם. כל תנודה בכיוון שאינו מתוכנן מפחידה אותם וגורמת לפעולה רגשית ולא רצויה - במקרה כזה, אמר פעם וויליאם גאן : "מכור עד לנקודת השינה". כסוחר וכאדם המעוניין להצליח במסחר בניירות ערך, אתה חייב להיות מודע לקיומם של רגשות אלו, לדעת לזהות אותם ולגלות מהו הבסיס האמיתי לפעולתך, רגשות? או שמא החלטה קרה ורציונאלית. הרגלי חשיבה ורגשות הדרך למסחר רווחי עוברת דרך שינוי מסוים בהרגלים ובדרכי חשיבה. זהו למעשה החלק הקשה ביותר. לעיתים, אותם דברים הגורמים לך להצליח בחייך הפרטיים, הם אלו שיגרמו לכישלונך במסחר. ישנו פתגם בדואי האומר כי "השביל חכם מן ההלך". לעיתים קרובות, נבצר מאתנו להבין ולהסביר את נטייתם של שווקים לנוע בחריפות מעלה או מטה, לכאורה ללא כל סיבה נראית לעין.
ההכרה, כי במסחר בניירות ערך עדיף להיות צודק מאשר חכם, ולדעת אנה פני השוק במקום לנסות ולתרץ את כיוונו, מהווה את אחד השלבים המוקדמים בדרך להצלחה. הלך המחשבה הטכני גורס כי על הסוחר להיות בעל אוריינטציה ניטראלית - כזו אינה דובית ואינה שוורית. על הטכנאי להיות גמיש דיו לשינויים בפסיכולוגיה השוקית כדי להתאים את תוכנית המסחר שלו לכיוון השוק הנוכחי. שומה על תכנון המסחר שיתבצע באופן כזה שיאפשר לסוחר להימצא במצב של שקט נפשי. הכלל המרכזי שיוסבר מיד, גורס כי גודל הפוזיציה לא יעבור את "נקודת השינה". נצא מנקודת הנחה שפוזיציה רגילה של סוחר מבוססת על כ-5% מהונו. לעיתים, כאשר יזהה מהלך משמעותי הממשמש ובא, יטה להשקיע יותר. יצר החמדנות יגבר עליו וערמת המרשרשים הדמיונית המחכה לו, לדעתו, תגרום להשקעה לא רציונאלית ומסוכנת העלולה לחסל את היכולת הכספית' שלא לדבר על המנטאלית.
במצב כזה, בעודו ממתין קצר רוח לקטוף את הפירות ורוקם תוכניות להחליף את הרכב ואולי גם איזה שיפוץ קטן בדירה פלוס חופשה מזדמנת על חוף ים אקזוטי, כל תנודת שוק בניגוד לכיוון הצפוי עלולה לגרום לסוחרנו הבלתי ממולח לפאניקה של ממש. במקום להמשיך בתוכנית המסחר הרגילה, שכן ידידנו קורא את השוק לא רע לגמרי, הוא נבהל, מחסל את השקעתו בהפסד, רק כדי להיווכח כיצד השוק סב על עקביו ושם פעמיו בכיוון המקורי. ידידנו החמדן נותר עם הרכב הישן, הדירה הישנה וגם חלום החופשה מתפוגג אל מול עיניו הכלות. גם אם ניחן ידידנו באומץ לב מופלא ובעקשנות ראויה לשמה ונותר דבק בעמדתו, הרי שהנזק העתידי העלול להיגרם מן הלחץ הנפשי העצום עד לחיסול העסקה עלול להעיב על פעולות עתידיות. אם אתה מזהה עצמך בסיפור הזה, זכור כי פוזיציה הגורמת לך לאי שקט נפשי מקורה בחמדנות - מכור עד לנקודת השינה. אוהבי הטיפים אנשים אוהבים טיפים. לא רק לקבל, אלא גם לתת. הם חושבים תמיד שהשני יודע טוב מהם. לא צריך לחשוב ואפשר לעשות כסף קל. האמת שונה בתכלית. פתיחת פוזיציה הנסמכת על תקווה, פחד או רחמנא לצלן טיפ, משמעה כניסה לשוק על בסיס מוטעה. הבסיס הנכון חייב להיות מגובה בראיות ובסיבות מוצקות השלובות בתוכנית פעולה מותווית מראש. אחת מן הצרות המתרגשות ובאות על משקיע המנסה לבסס את בניית הונו (או שמא נאמר חיסולו השיטתי) על טיפים, מקבלת ביטוי בדמותה של תקווה בלתי פוסקת המקננת בלבו מאותה נקודה בה החל השוק לנוע כנגד רצונו. הוא תלוי בנותן הטיפ. במקום לחתוך בהפסד זעיר ולטפל בהונו כפי שצוללן מטפל באספקת האוויר, יושב המשקיע הלא ממולח ומתפלל לבורא עולם שמנייתו האהובה תחזור לפחות לשער הקנייה, ואם יותר אז יותר, כדי שיוכר להיפטר ממנה ללא נזק רציני. צריך לדאוג גם לאגו. אלא שלא רק התקווה הורסת כל חלקה טובה. על הרצף האנושי הזה תופס הפחד מקום של כבוד וישנם רבים שכאלה, וביניהם עבדכם הנאמן בתחילת דרכו הטכנית, הנכנעים ללא קרב לרגש המביס הזה. פחד מהחמצת מהלך יגרום לכניסה מוקדמת לשוק ללא תוכנית מקדימה, ללא תכנון או ידיעה מוקדמת מה תעשה במקרה והעסקה תתברר ככושלת. מר פחד ימנע ממך למצות את מלוא פוטנציאל הרווח הטמון בעסקה. תיקון טכני חריף מכפי שציפית או חס וחלילה כתבה מעצבנת בעיתון הבוקר, יגרמו לך לחסל את השקעתך בטרם עת.
- נהנים מהתנודתיות - הרווחים ממסחר של הברוקרים והבנקים בעלייה
- ריצ'רד דניס: האיש שהוכיח שסוחרים מצליחים לא נולדים הם נוצרים
אבל הפחד אינו רק רגש שלילי, וקיים גם הצד הבריא שלו. הפחד מפני השוק עוזר לתכנן מהלכים בצורה נבונה ומסייע לפתיחת הפוזיציה כאשר התנאים לכך בשלים. בעיות מסוימות, ולאו דווקא בהקשר המיידי אלא דווקא העתידי, מתעוררות לאחר ביצוע עסקה כושלת. כאשר אתה מחסל בהפסד עסקה בלתי מוצלחת ואינך מניח לתחושת הכישלון ויתר הרגשות השליליים להשתלט עליך, הרי שאתה פועל נכונה. אין הדבר אומר כי עליך לקבל באהבה את ההפסדים, שכן גישה מסוג זה תוביל אותך לפשיטת רגל, אלא שעליך לשבת ולנתח את שגיאותיך בדיוק באותו אופן בו אתה מנתח את הצלחותיך. מנגד, אם חיסלת עסקה בהפסד והדבר המרכזי המעסיק אותך הוא הלקאה עצמית ובדיקה חוזרת ונשנית של יתרת חשבונך, עצור לרגע ובדוק מדוע אתה מרגיש כך. אין טעם וסיבה. רץ לספר לחבר'ה לא רצוי ויש להימנע מלערב הערכה עצמית עם מסחר בניירות ערך. השתדל לא לרוץ ולספר לחבר'ה מה קנית, כמה ולמה. בעשותך כן אתה שם את הערכתך העצמית על כף המאזניים. הרווחת - יצאת גדול, הפסדת - לא ישכחו לך את זה כל כך מהר. מעבר לכך שלאחר ההתרברבות הנקודתית הזו אתה עלול לשבת ולמצוא עצמך מקווה ומתפלל כי לא טעית והמהלך הרצוי אכן יתרחש. ותקוות, כבר אמרנו, לפחות עבור סוחר מקצועי או מי שרוצה להיות כזה, הן מחוץ לתחום. השתדל להימנע ככל האפשר מחיזוי מאורעות עתידיים. ככל שתמעיט לפזר הצהרות ואזהרות אודות מהלכיו העתידיים של השוק, כך יפחת גורם הציפיות העלול להשפיע על תהליך קבלת ההחלטות. בשלב מסוים, תגיע לנקודה בה תחוש מוכן ובשל להתחיל ולסחור ברמה גבוהה. התחושה הזאת מתחילה להפציע לאחר שנוכחת לדעת כי הנך מוציא את תוכניותיך לפועל גם כאשר השוק משחק נגדך. אחד מן האינדיקטורים לכך הוא היכולת לחכות בסבלנות עד לנקודה בה עליך לחסל את העסקה לטוב ולרע. הרגשות והחבר'ה נותרים מחוץ לתחום. המעגל הקסום ישנו מעגל מסוים אותו זוכים רוב המשקיעים לעבור. תחילת דרכם טובה למדי. הם מנהלים את כספם בצורה נכונה, בונים את תוכנית הפעולה בצורה נבונה, כאשר כל הפרמטרים האמורים להרכיב פוזיציה טכנית כלולים בפנים. הם אינם חוששים להפסיד או להודות בהפסד מצד אחד, ומצד שני מחסלים פוזיציות ביעדי הרווח אותם קבעו בתוכניתם המקורית וממתינים לאיתות נוסף מכיוונו של השוק. הכל מתנהל על פי התוכניות.
בשלב מסוים, ביטחונם העצמי עולה בהדרגה והפחד הבריא מפני השוק הולך ופוחת. הפוזיציות הנפתחות הן גדולות מן הרצוי ומתרחשות סטיות ניכרות מהתוכנית המקורית, משום שכעת הסוחר בטוח בהצלחתו. ההפסדים מתחילים להגיע בזה אחר זה וביטחונו העצמי הולך ומתערער עד לרמה כזו בה הוא חושש להוציא את תוכניותיו לפועל. המעגל ניתן לפריצה רק בנקודה בה אתה מוכן להילחם באויבך הפנימיים, להכיר את עצמך, לדעת את חולשותיך ומגבלותיך ולהמשיך הלאה. ניתוח טכני טוב אינו רק ידיעת החומר שאינו מסובך כלל ועיקר. ניתוח טכני נבון משלב גם את המרכיב האנושי, את היכולת שלך להילחם ולנטרל את אותם הגורמים המפריעים לסחור בהצלחה. האופטימיסט המושבע והפסימיסט הנצחי לא תמיד ברור מה מניע אדם לחשוב כך או אחרת על כיוונו של השוק. לעיתים הוא מקווה ולעיתים הוא מפחד. תלוי בפוזיציה שלו. מרכיב פסיכולוגי ידוע המאפיין סוחרים רבים הוא נטייתם הבלתי מובנת לאופטימיות מוגזמת או לפסימיות שאינה במקומה. גורמים אלה עלולים להשפיע על כיוון המסחר שלך, ובעשותך כן אתה נותן לדעותיך הקדומות, לנטיותיך או לרחשי לבך, לחשוב במקומך ולהסיט אותך מן העובדות המוצגות על הגרף. סחור בכיוון הראיות ולא בכיוון הנטיות. לסיכום, מסחר בניירות ערך הוא תחום הניתן ללימוד. הוא אינו פשוט אך כפי שכמעט כל תחום ניתן ללימוד וליישום, כך גם תחום זה. הדרך מתחילה כפי שמתחילה כל דרך: בהכרה בצורך ללמוד ובהחלטה לעשות כן.
- 13.22 09/08/2015 09:51הגב לתגובה זולא יכול להיות נכון על שיטת הניתוח הטכני שמנסה לתזמן את השוק ופועל בדיוק כפי שכותב המאמר לא ממליץ במקרה זה לפעול וזאת ביחס לניתוחים הטכניים שלו ששם הוא בהחלט ממליץ לפעול
- 12.שמור במערכת 09/08/2015 09:11הגב לתגובה זויופי של כתבה.
- 11.אהבתי 09/08/2015 07:32הגב לתגובה זוצילמתי את הכתבה ואני מתכוון לקרוא אותה כל בוקר מחדש, זה כמו איפוס מערכת...
- 10.משקיע 08/08/2015 19:21הגב לתגובה זורוב המשקיעים הפרטיים בשוק ההון מפסידים בסופו של דבר בעלי הקרנות הם המרוויחים היחידים לרובנו יש מזל של מתחילים ואז מפסידים מעטים חיים מהבוקר מכספם מי שחי מהבורסה הם אנשים שמשקיעים כספים של אחרים
- 9.הרבה משפטים מעופלים בליאמירה ברורה ,ואת דרכו של החזאי (ל"ת)יובל המבולבל 08/08/2015 17:38הגב לתגובה זו
- 8.Jr 08/08/2015 10:02הגב לתגובה זואחי אתה צודק ב 100% כל מילה שלך פנינה מי שחכם יקשיב לך וישמור על כספו
- דויד 09/08/2015 09:53הגב לתגובה זוניתוח הטכני שלא כחמה מהטלת מטבע
- 7.אחלה כתבה,תודה רבה!!! (ל"ת)עופר 05/08/2015 16:03הגב לתגובה זו
- 6.א 05/08/2015 09:13הגב לתגובה זו1)לא התברכת בחכמה יתרה. 2)אם אושרך ועושרך מתבטאים בסוג המכונית שלך..הינך אומלל. 3)אני ברוב בושתי נוהג בפורד 1908 וכולם צוחקים עלי. הם לא יודעים ששווי הרכב האספני הוא 4.56 מליון $. 4)אם אתה נוהג במרצדס..אני מתחייב כאן ועכשיו לשדרג לך אותה למזראטי.
- לדעתי מאיר התכוון מטפורית... ומסכים איתו (ל"ת)רוני 05/08/2015 14:23הגב לתגובה זו
- 5.מאיר 04/08/2015 20:58הגב לתגובה זומי זה המנתח הטכני? זה שנוסע במזדה ונותן עצות לאלו שנוסעים במרצדס איך לעשות כסף...
- 4.מאיר 04/08/2015 20:56הגב לתגובה זואיך זה שרוב הכלכלנים והמנתחים הטכנים והאנליסטים הם מעמד בינוני בקושיjQuery20306728400033898652_1438709680746? הרי אם הם כאלו חכמים וידענים היו כבר מזמן צריכים לגור במליבו קליפורניה! איך אמר וורן באפט- רק בוואל סטריט העשירים מגיעים ברולס רויס לקבל עצות מאלו שהגיעו ברכבת תחתית!!
- 3.אז איך זה שכל המנתחים הטכנים לא עשיריםjQuery20306728400033898652_1438709680746 (ל"ת)מאיר 04/08/2015 20:45הגב לתגובה זו
- 2.משה 04/08/2015 19:45הגב לתגובה זואני כבר כתבתי שלפני כמה חודשים אייל אמר שמתחילה תקופה חדשה לטבע והיא תתחיל לעלות.ואכן קניתי אז את טבע וההמשך ידוע.מאז אני קורא את אייל שאני הכרתי אותו אישית כאשר העביר קורס על ניירות ערך ברשת עמל בתל אביב.
- 1.מעריץ 04/08/2015 18:59הגב לתגובה זוכמה שזה נכון... עוקב אחריך כבר הרבה זמן, וכל פעם נהנה לקרוא, תודה רבה!