מרכיבי הפוזיציה: הדרך הטובה ביותר להבנת הסיטואציה
אחת מן הצרות הפוקדות את הטכנאי המתחיל היא חוסר הידיעה הבסיסית הנוגע למרכיבי הפוזיציה. המכה הראשונה נוחתת באותו רגע בו אתה סבור כי הידע התיאורטי שלך גדול דיו, כדי לאפשר לך לסחור בהצלחה. קולר האשם, נתלה ברוב המקרים על השיטה ולא על הסוחר ששגה. ועל זה נאמר: "טוב שיש את מי להאשים". במוקדם או במאוחר, מתגלה המציאות המרה, כי לא די בקריאת ספר ומחצה או קורס בן שניים שלושה מפגשים המבטיחים הרים וגבעות. יש צורך בקיומם של מרכיבים נוספים השייכים לתזמון ותבונה בניהול הכספי.
על טבע האדם אם נביט סביבנו נגלה שאחד הדברים שדופקים (סליחה על הצרפתית) את המשקיע הממוצע הוא הטבע שלו. החשיבה ולפיה האינסטינקטים החייתיים שלו ותחושות הבטן יסייעו לו להימלט מכל צרה ולכוון את דרכו למערתו של עלי בבא, מתגלה במרבית המקרים כשגויה מתחילתה ועד סופה. הפעולות הנכונות לביצוע ולא רק בתחום שוק ההון, מנוגדות לחלוטין לטבע שלנו, לאינסטינקטים, לתחושות ולאופי. איתותי הקנייה והמכירה מתקבלים, בחלק גדול מהמקרים, בנקודות בהן התחושה אומרת לך לבצע בדיוק את הדבר ההפוך. והמשקיע הפרטי, גבירותי ורבותי, יש לו תחושות. ועוד איזה.
מה לעשות? מתי ואיך? כל תוכנית מסחר, חייבת, על סמך השיטה הטכנית, להיות בנויה משלושה מרכיבים בסיסיים:
- הערכת שוק שמטרתה הבסיסית לקבוע את כיוון שיוטו של השוק בכל טווח זמן. השימוש במושג המגמה, הינו אינדיבידואלי, ונותן ביטוי לאופיו של הסוחר. ישנם כאלה שיעדיפו לסחור לטווח הארוך, אחרים ואגרסיביים יותר, תרים אחר הטווח הבינוני וישנם את חובבי ז'אנר האימה הסוחרים על תנודות שוק של נקודות בודדות. תחזית שוק זאת, אמורה לבסס הנחת עבודה ולקבוע את המסגרת לקבלת ההחלטות. כלומר, לאפשר לסוחר לבחור את הכיוון בו יבצע את פעולותיו, מעלה או מטה בהתאם למגמה השלטת. התשובה לסעיף זה אמורה להיות Sell Side ,Buy Side אבל לעולם לא Wrong Side. חוסר היכולת לספק תשובה חד משמעית לגבי כיוון השוק, ישאיר את הסוחר הנבון יושב על הגדר, שכן טעות בהערכה עשויה להתבטא בהפסד כספי ניכר.
- מרכיב הטקטיקה או התזמון, קובע במדויק את רמות השערים בהם יש לפעול, בין אם בכניסה לשוק, או בין אם ביציאה ממנו. מצב אפשרי הוא להיות צודק בקשר לכיוונו של השוק, אך להיקלע לעסקה כושלת על בסיס תזמון לקוי. מרכיב זה, נותן תשובה לשאלה מתי לפעול.
- ניהול כספי, נותן מענה לשאלה כיצד לפעול. מרכיב זה, מכסה את נושא פיזור ההשקעות, יחס הפיזור בין מרכיבי התיק, מה יהיה גודל הסכום שיוקצב למסחר בשוק מסוים, כמו גם היכן למקם את הStop Loss-
בעיה נעימה יותר להתמודדות, נוצרת לאחר תקופות שאופיינו ברווחים גבוהים. מה על הסוחר לעשות עם רווחיו? האם עליו להישאר בשוק במלוא הפוזיציה וההון מתוך תיקווה להכפיל את רווחיו? או שמא עליו לצמצם או לסגת לחלוטין?
- להשקיע ביפן בעקבות באפט: איזו מניה היא הזדמנות טכנית מצוינת?
- מהם הסימנים המדאיגים הנסתרים ביחס לכלכלת טראמפ?
לשאלות אלו שמנקרות מדי פעם במוחו של הסוחר, אין תשובה מוחלטת. כמו גרף המחירים, הרי שכל סוחר חווה תקופות שפל וגאות המאופיינות בנקודות שיא ונקודות שפל. רצוי כי גרף ההון העצמי יורה על מגמת עלייה לאורך זמן.
הזמן הגרוע ביותר להגדיל פוזיציות ולהיכנס לשוק ביתר עוצמה הינו לאחר תקופת גאות ורווחים. הדבר משול לפתיחת פוזיציות לונג במצב בו נמצא השוק בקניות יתר ((Overbought. אחד הדברים הנכונים לביצוע, שנוגדים את טבע האדם, (אם כי יש אפשרויות אחרות) הוא להגדיל פוזיציות לאחר שרשרת הפסדים רצופה וכואבת. דבר זה, מעלה את ההסתברות כי הפעולה תתבצע בסמוך לנקודת השפל של גרף ההון העצמי במקום בנקודות השיא.
ולסיכום, הדרך להצלחה ולבשלותנו כסוחרים אינה פשוטה. מדובר בדרך חתחתים הכרוכה בתסכול סבל וכעסים לרוב. אלא שהדבר אפשרי לביצוע. הוא דורש לימוד מוקפד, מיומנות ושמירה על כללי התנהגות ברורים וחד משמעיים.
- בטוחים בשוק המקומי? זמן לחשוב על זה
- מה בלם את השוק ואיך תרוויחו גם בירידות?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
*כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
**אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
- 1.אנאליסט 28/10/2015 13:11הגב לתגובה זואייל נא ערוך בהקדם האפשרי ניתוח לאלביט מערכות. תודה
- יוסף קורא החלומות 29/10/2015 21:04הגב לתגובה זועל גרפים שזריקת קוביות נותנות אותה תוצאה בדיוק כמו אסטרולוגיה הטכנית