"לעשות כסף בבורסה" זו עבודה: האם להאמין לטיפים בשוק ההון?
אייל גורביץ, המנתח הטכני של Bizportal, מסביר את הדרך הנכונה בה יש לסחור בשוק ההון
"כאשר איננו יודעים לאיזה נמל מועדות פנינו, שום רוח אינה פועלת לטובתנו" (סנקה)
רובנו אוהבים טיפים. לא רק לקבל, אלא גם לתת. יש לנו נטייה לחשוב שהאחר תמיד יודע טוב יותר. לטיפ המצוי יש צד מפתה אך גם מסוכן - לא צריך לחשוב, והתחושה היא שהנה מגיע הכסף הקל. לגבי דידו של מקבל הטיפ, מסחר בניירות ערך מסתכם בקנייה בלבד. מבחינתו, מישהו אחר כבר יעשה את העבודה השחורה. מקבל הטיפ מסתער על ההזדמנות כמוצא שלל רב. העניין הוא שרבים וטובים לא הפנימו את אחד השיעורים הבסיסיים של החיים: "אין ארוחות חינם".
מהותו וטיבו של הטיפ האמת אודות מהותו וטיבו של הטיפ שונה בתכלית השינוי ממה שהיא מצטיירת בעיני רבים. פתיחת פוזיציה הנסמכת על טיפ, משמעותה ביסוס קבלת ההחלטה על תקווה, פחד או רחמנא לצלן חמדנות. משמעה כניסה לשוק על בסיס מוטעה. הבסיס הנכון חייב להיות מגובה בראיות ובסיבות מוצקות השלובות בתוכנית פעולה המותווית מראש.
אחת מן הצרות המתרגשות ובאות על משקיע המנסה לבסס את בניית הונו (או שמא נאמר חיסולו השיטתי) על טיפים, מקבלת ביטוי בדמותה של תקווה בלתי פוסקת המקננת בלבו, מאותה נקודה בה החל השוק לנוע כנגד רצונו של ידידנו. הוא תלוי בנותן הטיפ. במקום לחתוך בהפסד זעיר ולטפל בהונו כפי שצוללן מטפל באספקת האוויר, המשקיע הלא ממולח מתפלל לבורא עולם שמנייתו האהובה תחזור לפחות לשער הקנייה, ואם יותר אז יותר, כדי שיוכר להיפטר ממנה ללא נזק רציני - צריך לדאוג גם לאגו.
לטיפ צורות ואיכויות שונות, ופעמים רבות הוא עטוף בצלופן מרשרש המקנה לו מראה מכובד. לעיתים, הטיפ הופך לכזה על ידי המקבל ולא על ידי הנותן אבל זה כבר סיפור אחר ומורכב. בסופו של דבר, אף אחד לא ממש הצליח להתקדם בעשותו דבר הנאמר לו על ידי האחר.
- להשקיע ביפן בעקבות באפט: איזו מניה היא הזדמנות טכנית מצוינת?
- מהם הסימנים המדאיגים הנסתרים ביחס לכלכלת טראמפ?
מצאנו את האשמים כשזה לא מצליח, את מי מאשימים? בוודאי את מקור הטיפ. הרי מרבית מקבלי הטיפים אינם מוכנים לשאת באחריות על הפסד שגרמו במו ידיהם. וכך מתגלגלת האשמה לפתחו של נותן הטיפ - הספק, נקרא לו לצורך העניין. "הפסדתי בגללו הרבה כסף", הוא משפט שתשמע לא מעט פעמים. אלא שמשפט זה מבטא יותר מכל את חוסר רצונו ויכולתו של מקבל הטיפ לקחת אחריות ולהודות שמה שבעצם הרע לו זו המנטאליות והעצלות שלו עצמו, הרצון לעשות כסף קל וחוסר הנכונות להתאמץ כדי לדאוג לפרנסתו. כאן נכנסים למעגל שלרבים אין ממנו מוצא. חוסר היכולת לקחת אחריות ולהודות בכישלון שהוא יציר כפיים, גורם לרבים לשוב ולחפש טיפים חמים והמעגל לעולם לא ייפרץ.
אז מה לעשות עם זה? כל טיפ, שמועה או מידע המוביל לפעולה חייב להיבדק שנית לאור מערכת השיקולים של מקבל ההחלטה. כלומר, אמרו לך לקנות? תבדוק. פשוט. אם זה מתאים וברור לך שזו ההחלטה הנכונה מבחינתך, לך על זה. קח אחריות. בנה תוכנית שכוללת לא רק את פעולת הקנייה עצמה, כי אם גם חיתוך הפסד. בסופו של דבר, אף אחד לא ישלם על ההפסדים שלך.
אחרית דבר אני מתנצל על הישירות ואף על הבוטות, אך "לעשות כסף בבורסה" אינו דבר קל ופשוט. זו עבודה. היא מצריכה ידע רב, ומעבר לזה היבטים מנטאליים שנבנים לאורך שנים כגון סבלנות, משמעת עצמית, יכולת לשלוט בדחפים ודחיית סיפוקים. מי שחושב שהוא בר מזל ונולד עם התכונות הללו - שיקום.
- 3.סוחר נוסטרו 26/01/2016 23:32הגב לתגובה זואמת ויציב.רק חשיבה נכונה ,יציבה ללא הסחות דעת יכולה להניב חיובי לאורך זמן ואני מדגיש -לאורך זמן
- 2.מסתכל מלמעלה 26/01/2016 15:13הגב לתגובה זולפעמים אני נדהם כמה חוצפה יש לאנשים, שכל יום הם יודעים בדיוק מה יקרה מחר (נביאים) וזה לא קורה בכלל, והם מתמידים לספר לכולם כמה הם "רואים" ברור את המחר, ואם זה לא יקרה היום זה טעות - מישהו פיספס... אך מידי פעם הנביאים אומרים "לשם צידוק" צריך לדעת לקחת את הפוזיציה (בצורה אחרת אומר - בואו לקורס שלי ואני אסביר לכם איך הכל זה שטויות, וכך לפחות תדעו שאין ארוחות חינם) מידי פעם אתה משדר בצורה עקיפה את המטרה הניסתרת שלך (בואו לקורס שלי) - שאתה מבין גדול בתחום "הניתוח הטכני" - ובזה מוריד את האמון באנשים שאכן מבינים בתחום. חבל שרק בגלל שאתה רוצה לעשות כסף על חשבון אחרים אתה מוכן הכל אבל הכל לעשות כדי להראות כמה "חכם" אתה בתחום. (בפיתאום הכל הפך להיות טיפים - שגורמים להפסד, ומי שאחראי הוא זה ששמע על הטיפים, וביצע מה שבעל הטיפים אמר לו)
- 1.מאמר 26/01/2016 10:03הגב לתגובה זוואני רץ להרוויח מליארדים או מטיפים או מטכני. תודה אלוף.