כמה עולות וכמה יורדות? על המתנדים שמחדשים את עולם הניתוח הטכני

גיורא אלון חושב שיש דרך להבין קצת יותר מה קורה מאחורי הקלעים של השווקים, וזה קשור בעיקר למתנד חדש שאפילו לא מתחשב בנתוני הבסיס
גיורא אלון |

תיאוריית הניתוח הטכני, על כל הכלים והמתנדים שבה, מסתובבת בעולם ההשקעות מזה כמאה שנים, אז קשה לחדש הרבה. מרמות תמיכה והתנגדות ועד מתנד RSI ו-MACD (המכונה על ידי רבים בעברית מאקדי), משימוש במספרי הזהב של פיבונצ'י ועד גלי אליוט המתקדמים ולעיתים אף ה"מוזרים". בכתבה זו אנסה לחדש, לפחות לחלק מכם, ולהציג שני מתנדים חדשים, וותיקים אך פחות מוכרים, בעיקר לסוחר הישראלי. מדובר במתנד מקלילן (McClellan Oscillator) ובחברו או מתחרהו מתנד ARMS המכונה גם TRIN.

חשוב להדגיש כי מדובר בשני מתנדים שאופן החישוב שלהם שונה לחלוטין מכל מתנד מוכר, וזאת בשל העובדה שהם מתבססים על נתונים "חיצוניים". כלומר, כשאני מבקש להציג את מתנד מקלילן על גבי מדד ת"א 100  או מדד הנאסד"ק, המתנד איננו מתחשב כלל וכלל בנתוני נכס הבסיס, הנאסד"ק או ת"א 100. חישוב ערכי המקלילן מתבססים על ספירת כמות המניות היורדות והעולות בכל יום ויום מבין כל מניות נכס הבסיס.

בשפה המקצועית אנו מכנים מתנד מסוג זה מתנד עומק או רוחב, זאת מכיוון שבחישובו הוא נכנס לעומקו של נכס הבסיס ומבצע חישובים על הרכב המניות שבו. המשמעות היא כמובן שלא ניתן להציג את מקלילן על מניות או תעודות סל, אלא רק את המדדים המובילים בשוק, כאלו שיש לגביהם נתונים מדוייקים וספירה של היחס בין העולות ליורדות.

מבלי להיכנס לעומק הנוסחה, אומר שהמתנד מבוסס על ספירת המניות העולות פחות המניות היורדות, וחלוקת יחס זה בסך כל מניות המדד. אם לדוגמה מבין מניות ת"א 100 ירדו ביום מסוים 50 ועלו 50, יהיה ערכו של המקלילן ליום זה 0. ערך חיובי יציין יום בו היו יותר מניות עולות מיורדות ויום שלילי – את היפוכו של דבר.

מתנד ARMS או TRIN מבצע חישוב דומה אבל לוקח בחשבון גם את מחזורי המסחר של העולות מול היורדות. מתקבל כמובן חישוב מסובך ו"רועש" יותר, אבל יש יאמרו בעל משמעות גדולה יותר. בשני המקרים, גם מקלילן וגם ארמס, מקובל לבצע "החלקה" - כלומר להוסיף ממוצע נע (רגיל או אקספוננציאלי) על הנתונים ובכך לקבל קו או עקומה רועשים פחות. את מקלילן מקובל להציג כהיסטוגרמה המבוססת על ממוצעים ל-19 ו-39 יחידות זמן.

אחרי החישובים, אפשר להתחיל לנתח בסופו של יום שני המתנדים, ובעיקר המקלילן, מתנהגים כמתנדי מומנטום, ואפשר לדמות את השימוש בהם לשימוש שנעשה במתנד MACD. כלומר, המטרה – איתור סטיות. כאשר מדד ת"א 100 מתחיל מהלך או מגמת עליות, אנו מצפים כי לאט לאט תצטרפנה למהלך העליות הזה עוד ועוד מניות ולקראת שיאו יעלו רוב מניות המדד ברוב הימים (ערכי המקלילן יהיו גבוהים בהתאם). זאת כמובן בהנחה שמגמות ומהלכים בשוק ההון אינם מתחילים ביום אחד ואינם מסתיימים בין לילה. תמיד ישנן כמה מניות המובילות את השיירה ויחד עם המומנטום תצטרפנה אליהן עוד ועוד מניות.

כל הכותרות

כאשר יתקרב המדד לשיאו והמומנטום יחל להישחק, יקרה הדבר גם כן בהדרגה. עוד ועוד מניות תחלנה לרדת (בעוד שאחרות, המאחרות, עדיין ירשמו ימי עליות). המעקב אחר היחס בין העולות ליורדות, עם או בלי התייחסות למחזור המסחר שלהן, מטרתו לאתר את הנקודה בה המדד מאבד כוח ועוצמה והעליות קרובות למיצוי. מצב כזה ייקרא "סטייה שלילית" – המדד נמצא עדיין במגמה עלייה ואילו יחס העולות/יורדות הבא לידי ביטוי באמצעות מתנד מקלילן יעבור לירידות (מטריטוריה חיובית לשלילית).

קיראו עוד ב"ניתוח טכני"

בדוגמאות המצורפות כאן ניתן לראות את מתנד מקלילן בהשוואה למדד הנאסד"ק (בדוגמה הראשונה) וזה של מדד ת"א 100 (בדוגמא השנייה). ניתן לראות דוגמאות לסטייה חיובית: כאשר נכס הבסיס (ת"א 100) יורד ואילו מקלילן מאותת על עליות או סטייה שלילית: כאשר מדד ת"א 100 עולה ואילו מקלילן מאותת על ירידות.

בדוגמה כאן אפשר לראות תקופה של דשדוש ברמות שיא בקיץ 2015, כאשר המשקיעים והסוחרים בשוק ניסו להבין האם השוק עתיד להמשיך מעלה או שמגמת העלייה הסתיימה. מדד מקלילן עבר לטריטוריה שלילית כמה שבועות לפני שהשוק החל במסעו דרומה ובכך אותת על מגמת הירידה הצפויה.

חשוב להדגיש כי אין מדובר כאן ב"קסם", וכמובן שאחוזי ההצלחה אינם 90 או 100 אחוזים. מפולות ושינוי כיוון מהירים תמיד יכולים להגיע, אך ההנחה היא שרוב המהלכים בשוק מתגבשים באופן איטי והדרגתי ומתנדים מסוג מקלילן או ARMS יכולים לסייע באיתור המתרחש "מאחורי הקלעים".

את מתנדי מקלילן ו-ARMS ניתן למצוא במערכת הגרפים החדשה של בורסהגרף. המתנד זמין ל-5 המדדים ת"א 25, ת"א 100, נאסד"ק, דאו ג'ונס ומדד S&P500. הפעלתו נעשית באמצעות כניסה לחלון "נתונים וכלים" ובחירה בכלים "אחרים". נתונים נוספים ומורחבים אודות מקלילן אפשר לקבל גם באתר הרשמי. מומלץ לקרוא בעיון ולהתעמק לפני השימוש. ברצוני להודות לצביקה שראל אשר האיר את תשומת ליבנו בנוגע למתנד המעניין הזה.

*הגרפים בסקירה זו הופקו באמצעות תוכנת ואתר בורסהגרף לניתוח טכני  www.bursagraph.co.il מבית קו מנחה ואייל גורביץ   **הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.   ***אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה