מדד העוצמה היחסית RSI - כיצד לפרש אותו

מדד העוצמה היחסית נבנה לפני שנים מספר על ידי וולס ווילדר כמדד לבדיקת מידת עוצמתו של שוק או מניה מסוימת או למעשה של כל שוק פיננסי אחר בין אם מטבעות או סחורות
 | 
telegram
(3)

מדד העוצמה היחסית נבנה לפני שנים מספר על ידי וולס ווילדר כמדד לבדיקת מידת עוצמתו של שוק או מניה מסוימת או למעשה של כל שוק פיננסי אחר בין אם מטבעות או סחורות.

פשטות הנוסחה הפכה את מדד העוצמה היחסית לאחד ממדדי התאוצה הפופולאריים ביותר כאשר למידה רבה זו של פופולאריות תרמה גם העובדה שהוא ניתן כחלק מחבילות תוכנה על ידי ספקי השירות המקומיים. אפשר למצוא אותו בכל מקום כמעט והוא מהווה חלק מרכזי ובולט במערך הטכני של מנתחים רבים. עם זאת יש להביט עליו בעין עקומה ובחשדנות. פשטות קריאתו וקלות בנייתה של הנוסחה ותחזוקתה, מביאות לא פעם למספר טעויות בפירוש המדד. הכתבות הקרובות יוקדשו להבהרת הנושא.

קניות יתר ומכירות יתר 
בכתבה הקודמת הצגתי את הנוסחה לחישובו של מדד היחסית:  RSI = 100 -[100/1+RS] ואת תהליך בנייתו המחייב, באם נעשה שימוש בגיליון אלקטרוני ולא בחבילת תוכנה, במספר טורי חישוב. תהליך הבנייה הוצג בכתבה הראשונה בסדרה אודות המדד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כפי שאפשר לראות מן הנוסחה, מדד העוצמה היחסית נע על סקאלה שבין 0 ל100-. חליפות הוא נושק לגבול התחתון וחליפות לעליון. העובדה שבשל הנוסחה המתמטית המגדירה אותו הוא תחום בין שני גבולות אלה, הופכת אותו נוח לקריאה. מרבית המשתמשים במדד נוטים לחשוב שכאשר מעפיל מדד העוצמה מעל לרמה של 70, נוטה השוק לבשר על היותו מצוי במצב של "קניות יתר", כלומר, רווי קניות.

לפי הגדרה זו נטו עליות המחירים להיות חדות ומהירות מדי ולכן גדלים הסיכויים להיפוך מגמה. מנגד, ירידה מתחת לרמה של 30, מבשרת על היותו של השוק שרוי במצב של "מכירות יתר", כלומר, מצב בו השוק רווי במכירות ומכן שגדולים הסיכויים לשינוי מגמה והפעם בגיוון מעלה. אין טעות גדולה מזו מכמה סיבות מרכזית :

מדד העוצמה היחסית הוא מדד עוצמה – כלומר, ככל שהוא גבוה יותר, פירוש  הדבר שהשוק מגלה יותר עוצמה ולכן גדולים הסיכויים להמשך המגמה ולא להיפוכה. לכן, כאשר מדד העוצמה היחסית מעפיל מעל לרמה של 70, גדלים הסיכויים שכל תיקון טכני יהיה זמני וכיוונו של השוק ימשיך להיות מעלה. 

מנגד, כאשר מדד העוצמה היחסית נלחץ מתחת לרמה של 30, גדלים הסיכויים שכל תיקון טכני בכיוון מעלה יהיה זמני וכיוונו של השוק ימשיך להיות מטה. כלומר, רמתו של מדד העוצמה מעידה על כוחו של השוק. ככל שהוא גבוה יותר, השוק חזק יותר וככל שהוא נמוך יותר, השוק חלש יותר.

שנית, כל זמן שאין איתותי חולשה מקבילים מכיוונו של השוק, כלומר משילוב התנהגות המחירים ומחזורי המסחר, לקריאתו של מדד העוצמה היחסית יש ערך דל ביותר. 

ניקח מצב היפותטי בו מצויה מנייה בתהליך ארוך של דשדוש ומדד העוצמה היחסית מדשדש אף הוא בין רמות של 30 – 70. בשלב מסוים מסתיים תהליך הדשדוש והמניה פורצת מעלה כאשר מדד העוצמה מעפיל לרמה של 90, בדיוק ביום הפריצה. המשמעות פשוטה. הקריאה הגבוהה במדד העוצמה מעידה על אמינותה ומהימנותה של הפריצה ומחזקת אותה, בניגוד לדעה הרווחת הגורסת שקריאה גבוהה מעידה על סיום מהלך עליות.

קיימת נטייה מסוימת לייחס למדד העוצמה היחסית תכונות של ספק פתרונות בית ספר. כלומר, מדד שדי בהצצה חטופה בו כדי לגלות ולחשוף את העתיד להתרחש בשוק בימים הקרובים. טעות. מדד העוצמה אינו מספק פתרונות בית ספר ואינו מדד שמטרתו להוביל את השוק או לקבוע מראש האם הבשילו התנאים להיפוך מגמה. מדד העוצמה נבנה ומיועד כדי לאשר את הנחות העבודה הנגזרות מפעילות השוק ומקריאה "עירומה" של גרף המחירים, ללא כלי עזר. אחרי גיבוש המסקנות ובנייתה של הנחת עבודה, אפשר להציץ במדד העוצמה היחסית כדי לשאוב אישורים או סתירות להנחת העבודה הכללית.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    קאג'י
    דורון 20/11/2019 04:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האם אפשר לקבל הדרכה וסקירה לגביי בניית גרף קאג'י?
    סגור
  • 2.
    איך כן לעבוד עם המדד?
    אשר 19/11/2019 20:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אחרי עלייה/דשדוש עם מדד מעל 70, כאשר מתחיל מימוש במחיר והמדד חוצה את רמת ה70 כלפי מטה. ולהיפך
    סגור
  • 1.
    טוב אחי מה שתגיד
    סוחר מקצועי 19/11/2019 13:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אתה תקוע איפשהו בשנות השמונים
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות