התיקון הטכני וחיתוכי פובונאצ'י
לא אחת אנחנו נתקלים במונחים שבשמיעה ראשונית נשמעים לנו תמוהים. זה מתחיל במבזקים עיתונאיים המתארים את שהתקיים בשוק ביום מסחר נתון: "השוק תיקן חצי אחוז היום". זה ממשיך בסקירות אחרות: "חייב לבוא תיקון אחרי עליות כאלה", וממשיך בסקירות טכניות, שם לתוך המונחים המקצועיים יוצקים גם תוכן ממשי.
התיקון הטכני, הוא אחת מהתופעות החשובות ביותר בשווקים, אולי אחרי עיקרון הרצף. בשנים הראשונות בהן התוודעתי לשיטה ולהתנהגותם של שווקים, לא מצאתי חומר ממשי על אודות התנהגות חשובה זאת. לכל היותר היה זה עמוד בודד או דף ומחצה, שניסו להסביר את אחד מהעקרונות החשובים ביותר בהתנהגותם של שווקים.
מטרותיו של התיקון הטכני
לתיקון הטכני מספר מטרות, ראשית, לאפשר לכל המעוניין למכור לעשות כן. שנית, לספק בסיס לעסקה הבאה. כלומר, כל רצון לרכוש מחייב המתנה לתיקון טכני, אין לבצע בשום פנים פעולת קנייה או מכירה בחסר אלא רק לאחר התיקון.
אז מהו תיקון טכני – הגדרה כללית ורחבה
תיקון טכני, הוא למעשה תנועה כנגד המגמה. כלומר, כשהמגמה היא מגמת עלייה, תיקון טכני הוא ירידה או דשדוש. שתי התנועות האלה אינן נעות עם הזרם הכללי ולכן נקראות תיקון טכני.
מאידך, כאשר המגמה היא מגמת ירידה, כל עלייה או דשדוש הן תיקון טכני שכן אינן מאוחדות בכיוון זהה עם המגמה השלטת. בשלב הנוכחי, כאשר הגדרנו מהו התיקון הטכני, עלינו להעמיד בהגדרה ולהבין מהו תיקון טכני שישרת את מטרותינו ויהיה לנו לעזר בתהליך קבלת ההחלטות.
תיקון טכני – הגדרה ספציפית.
תיקון טכני הוא תנועה כנגד המגמה, המתקנת בין 33% - 66% מהרצף (זוב חוזר המונח "רצף" שיעבור כחוט השני לכל אורכו של ספר זה) שקדם לה.
בתרשים, אפשר לראות תיקון טכני במסגרת מגמת עלייה.
אפשר לראות, שכאשר המהלך הרציף הוא באורך של 100 נקודות, התיקון הטכני אמור "לחסל" או לחזור אחורה בין 33 – 66 נקודות. כלומר, כאשר השוק מבצע מהלך עליות מרמה של 100 נקודות לרמה של 200 נקודות, הרי שהתיקון הטכני ידרדר את המניה לרמות שבין 167 – 134 נקודות.
התרשים הבא מדגים את גבולותיו ויעדיו של התיקון הטכני כאשר המגמה היא מגמת ירידה.
אפשר לראות שכאשר המהלך הרציף הוא באורך של 100 נקודות, התיקון הטכני אמור "לחסל" או לחזור אחורה בין 33 – 66 נקודות. כלומר, כאשר השוק מבצע מהלך ירידות מרמה של 500 נקודות לרמה של 400 נקודות, הרי שהתיקון הטכני יזניק את המניה לרמות שבין 433 – 466 נקודות.
מה קורה כאשר התיקון קטן משליש או גדול משני שליש?
בשני המקרים מדובר בתיקונים טכניים. אלא שכאשר תיקון טכני קטן משליש, עולה הסיכוי שהוא לא הסתיים ואיתות הקנייה או המכירה בחסר יתברר כאיתות שווא. מאידך כאשר התיקון הטכני גדול משני שליש עלול הדבר לפגוש בעצמתה של המגמה ובהמשכיותה. בשני המקרים מדובר בתיקון טכני שאין לקבל החלטות ולפעול לפיו.
חיתוכי פיבונאצ'י
מבלי להיכנס לעומקו של עניין, חיתוכי פיבונאצ'י הם עידון של החיתוכים הבסיסיים. כאשר מדובר בחיתוך של 38.2%, המחליף את חיתוך ה-33%, ובחיתוך של 61.8% המחליף את חיתוך ה-66%. בעוד שרוב התוכנות והטכנאים משתמשים בחיתוכי פיבונאצ'י, הן משום שחיתוכים אלו הפכו להיות מקובלים והן משום שזה סתם נשמע מקצועי יותר, הרי שלעניות דעתו של עבדכם הנאמן אין ממש הבדל.
כיצד מותחים את סרגל פיבונאצ'י נכון
עצמתה של השיטה הטכנית היא ביכולת שלנו לייצר ניתוח אובייקטיבי. כזה שאינו פתוח לפרשנות. השיטה הטכנית תקרוס כאשר התנהגות המניה פתוחה לפרשנות. סליחה, השיטה לא תקרוס, מי שיקרוס זה תהליך קבלת ההחלטות שלך. ולכן, בכל תהליך הניתוח, בכל שלב, עליך לבדוק שהינך מנתח על פי קריטריונים אחידים ואובייקטיביים שאינם ניתנים לסתירה או פרשנות.
אחת הטעויות הנפוצות במתיחת סרגל פיבונאצ'י הוא חיבורם של מספר רצפים יחדיו. מבון שמדובר בטעות משום שאם ניתוח אחד כולל שני רצפים מחוברים מודע שניתוח אחר לא יכלול שלושה ואף חמישה.
הגרף הבא מדגים על גבי הגרף השבועי של הדולר שקל מהי מתיחה נכונה של הסרגל
יש לשים לב שהמתיחה מתבצעת מנקודת ההתחלה של הרצף העולה ועד לנקודת השיא. אפשר לראות שהתיקון הטכני דרדר את הדולר לתחומי הסרגל. כאשר התיקון נבלם בתחומי הסרגל עולה הסבירות ולפיה יתפתח גל עליות שיישא את השוק מעל לרמת השיא הקודמת.
התרשים הבא מדגים על גבי הגרף החודשי של מניית הבנק הבינלאומי מהי מתיחה נכונה של סרגל פיבונאצ'י במגמת ירידה.
יש לשים לב ,שהמתיחה מתבצעת מנקודת ההתחלה של הרצף היורד ועד לנקודת השיא. אפשר לראות שהתיקון הטכני הזניק את המניה לתחומי הסרגל. כאשר התיקון נבלם בתחומי הסרגל עולה הסבירות ולפיה יתפתח גל ירידות שיישא את המניה מתחת לרמת השפל הקודמת.
באילו ממדי זמן אפשר למתוח את סרגל פיבונאצ'י?
את הסרגל אפשר למתוח בכל ממד זמן ובלבד שהדבר יעשה בכיוון המגמה הראשית.
הערה: כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.מאמר ראשון של מר גורביץ׳ שמעורר בי תחושה שיש לו ערך...זמבלה 18/03/2020 10:17הגב לתגובה זו0 1...למשקיע, אבל! יואיל להגיה את טעויות ההקלדה ולצאת מנק' ההנחה שהוא כותב גם להדיוטות ולא רק למתמטיקאיםסגור
-
7.מהי "קנייה בחסר"??? (ל"ת)זמבלה 18/03/2020 06:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.םעפר 18/03/2020 05:02הגב לתגובה זו0 0פשוט לא להאמין.פיבונאצי בתחת שליסגור
-
5.מהמרים גאונים בדיעבדשלדון 18/03/2020 01:27הגב לתגובה זו0 0עם על ההסבר המלומד-מה הניחוש למחר?סגור
-
אף אחד לא יודע מה יהיה בעוד שעה .זה כלי עזר חשוב (ל"ת)Yosiamir 18/03/2020 11:53הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
4.דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדםדירה=קורת גג 17/03/2020 19:06הגב לתגובה זו0 0דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדםסגור
-
3.הסבר מצוייןיוסף פדידה 17/03/2020 13:33הגב לתגובה זו0 0הסבר תמציתי ונכון,שימו לב בתמצות: כאשר המגמה עולה לדוגמה, והתיקון בתחומי סרגל פיבונאצ'י או לחילופין עד 33%,66%,50%, אז המגמה תמשיך לעלות.אם התיקון יצא מתחומי הסרגל קרי 67% ויותר אז המגמה מתהפכת,,??????סגור
-
ואיך זה בדיוק עוזר לדעת האם לקנות למכורגיורא 17/03/2020 16:09הגב לתגובה זו0 0אם אתה בפנים איך תדע האם לצאת. אחרי 67% הפסד. ואם אתה רוצה להכנס מתי תדע.סגור
-
נועד לעודדבס"כ 18/03/2020 01:28הגב לתגובה זו0 0מהמרים נוספים לחשוב שהם בשליטה ולהגדיל הימור. לך לקזינו.שם לפחות יש אוירה.סגור
-
2.הסבר לגמרי לא ברור,עכשיו עוד יותר לא מבין מה זה (ל"ת)אנונימי 17/03/2020 11:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.היפוך מגמהadi 17/03/2020 08:47הגב לתגובה זו0 0מרוב גרפים רציתי לדעת מה השורה התחתונה. האם ראינו תחתית כפולה ומכאן הדברים אמורים להתייצב?סגור