איפה המפולת בשווקים שכולם דיברו עליה? מה המבחן לאנרגיה הירוקה?

מה הם מנגנוני האיזון ומהו המבחן החשוב לסקטור האנרגיה הנקיה?
 

 | 
telegram
(3)

קורא שהוא גם קול מעברי שאל אותי השבוע לגבי סוגית ה-מגה מפולת בשווקים שהחלו לדבר עליה. הוא צירף שתי כתבות לדוגמה שמדברות על כך. הנושא הזה לא עלה כאן מזמן ולכאורה שכחנו אותו. היינו עסוקים בשגרת העבודה: תחלופת מניות וסקטורים, קריפטו, אימון מנטאלי וחיזוק הקהילה שלנו ותהליכי ההיזון החוזר ביננו.

אבל, מעבר לעובדה שיש לי נטיה לענות לשאלות ששואלים אותי, אני מתייחס לכל השאלות, המחשבות, ההערות והרעיונות שאתם שולחים לי כאל אמצעי לשמירת ערנות, ביקורת עצמית וחשיפה לעולמות מידע ותוכן שאינם מגיעים מדפוסי התודעה-חיפוש-גילוי שלי.  ומכיוון ששאלת המפולת בשווקים היא תמיד השאלה החשובה ביותר, הגיע הזמן להזכיר לעצמנו אותה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההתייחסות לשאלה יכולה להגיע ממקום טכני, ניתוח כלכלי - עסקי, ניתוח היסטורי או משילוב שלהם. מכל זווית שתבחרו, יהיו נימוקים לכאן או לכאן. זה נכון גם לביטקוין שנמצא היום בעין הסערה.

העובדה שהשווקים עולים כבר שנים ארוכות על כסף זול ו״שכחת הסיכון״ של המשקיעים מדאיגה אותי כבר זמן רב. חוקי האיזון הקיימים בכל דבר אמורים לפעול גם כאן (והם הבסיס של הניתוח הטכני: מחזוריות, תיקונים, גלים ותבניות). אבל, כאשר נתנה להם האפשרות, עת התפרצות משבר הקורונה ונפילות 2020, הם החזיקו מעמד רק לטווח קצר. תחלופת סקטורים מהירה ועליתן המטאורית של מניות הטכנולוגיה, הרכבים החשמליים ושאר הלהיטים קיזזה את ירידת מניות הכלכלה המסורתית ומכיוון שמדדי המניות הם ממוצע משוקלל, המניות הכבדות כמו MSFT AAPL FB  ואחרות ומניות שעלו מאות אחוזים משכו את המדדים למעלה. בחודשים האחרונים, להיטי הקורונה אבדו עשרות אחוזים מערכם ומניות הכלכלה המסורתית, לרבות סחורות, הרימו ראש. הדבר בא לידי ביטוי בעוצמתו של מדד הדאו ג׳ונס (בעיקר ביחס לנאסד״ק / נאסד״ק 100) עליה הצבענו כאן.

הכוחות המאזנים בשווקים 
באחד מערוצי המדע ראיתי סרטים שמסבירים איך מאזנים אוניות ורבי קומות. אוניות מפני גלי הים, רבי קומות מפני רוחות. ראיתי איך מנגנוני הייצוב משתפרים עם הזמן. זו ההקבלה שעולה אצלי עכשיו. נראה לי שעברנו לשווקים רב ממדיים בהם יש מגוון של כוחות מאזנים שפועלים לכיוונים מנוגדים בו זמנית. מדובר בשונות בין מדינות, סקטורים, תתי סקטורים ומניות. כאשר בצד אחד יש מניות מנופחות, בצד השני יש הזדמנויות שירדו עשרות אחוזים. כמו כן, העולם הוכיח יכולת הכלה של סופר משבר, משבר הקורונה.

בין הכוחות החזקים בעולם היום הם העובדה שהוא מדפיס כסף, הן אם זה כסף ממשלתי והן אם זה כסף מבוזר והעובדה שהוא יוצא ממגפה עולמית. יציאה ממגפה עולמית אמורה ליצור או לפחות לתמוך בשמחה כלכלית. אבדנו שנה וחצי, הבנו את פגיעות החיים, עכשיו בואו נחגוג אותם.

מנגד עומדים כוחות ״ההגיון הפיננסי המסורתי״, אותם כוחות שגם לא יודעים להכיל את המטבעות המפוזרים, וטוענים לאינפלציה צפויה, עלית ריבית, שוק מנופח ותיקון מתבקש. הם אלו שמצוידים בדוגמאות מההיסטוריה והם אלו שיודעים ללחוץ על כפתור הפחד, אחד הכפתורים הלחיצים ביותר.

האמת היא כמובן באמצע איפה שהוא. נראה לי שזו הדרך ללכת בה. פילוסופית ומעשית. בשווקים מתקיימים כאמור גלים ברמת סקטורים ומניות. בצד אחד יש תיקונים חדים, בצד השני גלים חדשים עולים.  דרך האמצע היא לגלוש על הגלים האלו. לראות איפה כרגע עולה גל ולתפוס אותו (מתכות יקרות למשל שגם נותנות מענה לאינפלציה וסיכון) ואיפה מתפתח גל של ירידה ולברוח ממנו. אפשר לעשות זאת עם קרנות סל ומניות של חברות חזקות ויציבות כך שגם במקרה של טעות, ניתן יהיה לצאת בנזק סביר.

ואולי, וזו מחשבה שעולה בי תוך כדי כתיבת הדברים, גם השווקים הופכים להיות מבוזרים יותר. כך שקשה מאוד להצביע עם השכל אל העתיד. הדרך להתנהל היא כנראה לשפר את כישורי האיזון.

לכך נוסיף את הניתוח הטכני. כפי שאפילו את ירידת הביטקוין (שלגביו עולה שאלה האם ניתוח טכני רלבנטי) הצלחנו לחזות כאן, לשינויי מגמה יש בדרך כלל תבנית טכנית שאפשר לזהות (בדרך כלל הבעיה היא הפעולה שלנו, לא הזיהוי). לכן, אפשר לעקוב אחר ה-S&P500 ולשאול כל יום את כדור הבדולח הטכני - האם רואים סימן לשינוי מגמה. כמו חזאי מזק האוויר והמפות שלהם.

עדכון מפה ל-S&P500
בתרשים הראשון שצרפתי כאן ביחס ל-S&P500 תוכלו לראות את שרוול המגמה הצר שהוא עולה בתוכו כבר חודשים ארוכים. זהו מבחן להמשך המגמה. פריצה של קו המגמה העולה, קו התמיכה, למטה תהיה סימן לשינוי מגמה. הוספתי לתרשים גרף השוואתי של ה-S&P500 לזהב. תוכלו לראות שהמדד התחיל להיחלש ביחס לזהב. לכן, אפשר לתת משקל גבוה למניות הסקטור בתיק וכך לאזן אותו למעלה, כדוגמה למה שדברנו.

ניתן לסמן את אזור ה-4100 כרמת המבחן - תמיכה למדד. קחו בחשבון שמכיוון שמדובר בקווים משופעים, נקודת הפריצה הפוטנציאלית מתעדכנת כלפי מעלה.

בתרשים השני הוספתי רמת תמיכה לטווח הקצר - 4150 כתמרור אזהרה למקרה שהמדד לא יטפס אל החלק העליון של שרוול המגמה. הוספתי גם יעדי תיקון פיבונאצ׳י למקרה שתיקון יתחיל. מכאן, יש לעקוב ולפעול על פי ההתרחשויות.

 

שאלו אותי רבות לגבי אנרגיה ירוקה. נכון שלא התייחסתי לסקטור בכללותו בזמן האחרון אבל כן הצבעתי על הזדמנויות ב-RNRG ו-BEP. קרנות הסל המובילות הן ICLN ו-QCLN אבל שימו לב שהן שונות באחזקות שלהן וכך גם ביחס לקרנות נוספות. ההגדרה של אנרגיה נקיה וכיוון ההשקעה בה היא משהו שאתם צריכים לחשוב עליו. מכל מקום, QCLN נמצאת עכשיו במבחן התנגדות סביב 61-62 דולר. אם תפרוץ את הרמה הזו למעלה, נקבל סיומן חיובי. מהלך מתחת ל-58 דולר יהיה סימן שלילי והיעד הבא לירידה אמור להיות 45 דולר... אם תגיע לשם, תזכירו לי לעדכן.

צריך לזכור שהסקטור נמצא כרגע במגמת ירידה כך שלהבדיל מה-S&P500 לגביו הצבנו מבחני תמיכה, לסקטור האנרגיה הנקייה, בהכללה כמובן כי לא בדקנו כאן כל גרף, הצבנו מבחן התנגדות. כך אנחנו פחות עסוקים בלחשוב מה יקרה ולמה ויותר בלהגיב למה שקורה בנקודות מפתח. זוהי עבודת הניתוח הטכני: תחזית של ההתנהגות שלנו במצבי מפתח, לא של השוק. העניין הוא שאנחנו יודעים טוב יותר לחזות על הניר (נקנה מעל התנגדות, נמכור מעל תמיכה) ופחות בזמן אמת. המשך יבוא....

לתגובות: segalziv@gmail.com


כותב המאמר הינו זיו סגל, העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטאלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    המפולת המדוברת נמצאת
    יוחאי 15/06/2021 18:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בכמות התאים האפורים במוחו של גרינברג....הדמנציה כבר לקחה לו חצי
    סגור
  • 2.
    מה יהיה
    מתעניין 27/05/2021 13:08
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סליחה זיו אבל לא הבנתי את תשובתך. כתבת על איזונים וביזור אך לא ענית על השאלה היכן המפולת ?? ואולי לא הבנתי ואתה פשוט משוכנע שלא נראה מפולת בקרוב ?? או אולי האיזונים והביזור ימנעו גם מפולות בעתיד ???
    סגור
  • 1.
    תודה רבה - ושאלה
    נתי 26/05/2021 17:26
    הגב לתגובה זו
    2 0
    דעתך הטכנית.tdoc. edit
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות