ברננקי: "שוק הדיור עוצר את הכלכלה שלנו ופוגע במאמצינו לצמוח"
השיקום הכלכלי בארה"ב החל כבר לפני שנתיים, אך עבור המון אמריקנים, זה לא מרגיש באמת כמו שינוי ושיקום, בייחוד עבור אלו שתלויים בשוק הדיור למחייתם. אמנם הושגה התקדמות בתחומים כמו הקטנת שיעור האבטלה והשבת חוסנם של ענפים שונים בכלכלה האמריקנית, אך קצב השיקום הוא איטי מאוד, ועדיין שיעור האבטלה הוא גבוה בראייה הסטורית. מצב שוק הדיור הוא משתנה מפתח לשיקום מוצלח ומהיר, שוק דיור פורח בכל כלכלה הוא מקור לתעסוקה ולהחלפת כספים והון.
"המצב הרעוע בשוק הדיור שלנו ובעיית המשכנתאות עוצרים את מאמצי השיקום שלנו ואת ההתקדמות הכלכלית-פיננסית שאנו מנסים לייצר, כמו את הנורמליזציה של תנאי האשראי שהייתה לנו פעם", כך אמר הערב יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, בנאום שנשא מול הארגון הבינלאומי של בוני-הבתים.
לפדרל ריזרב, ולעומד בראשו בן ברננקי, יש אינטרס חשוב מאין כמוהו במצב שוק הדיור האמריקני, והוא פועל באופן מסיבי, כאשר הוא מנתח כל העת את נתוני הדיור והמשכנתאות. מצב שוק הדיור הוא בין המשתנים החשובים לפיהם נקבעת המדיניות המוניטרית של ה'פד', כמו כן, לפיו נקבעת רגולציה ועל פיו נעשות פעולות להגנה על צרכנים ודיירים אשר נפגעו פיזית, מנטלית ופיננסית מהמשבר שהחל בשוק הדיור. מצב שוק הדיור האמריקני השפיע ועודנו משפיע באופן ישיר על לווים, מלווים, קהילות וכלכלות ברחבי העולם.
עוד אמר ברננקי בהתייחסו למחירים בשוק הדיור: "כשמחירי הבתים בירידה ומחירי השכירות בעלייה, יהיה זה הגיוני להפוך חלק מהנכסים המעוקלים לנכסים המיועדים לשכירות".
דרך טובה להבין את מצבו הנוכחי של שוק הדיור היא להסתכל עליו במונחים של ביקוש והיצע. בשנים האחרונות, ההיצע הפוטנציאלי והריאלי של בתים שנועדו עבור מגורים חרג בהרבה מעל הביקוש האפקטיבי. כמות הבתים שעומדים ריקים מדיירים היא עדות ניצחת לכשלון שוק זה, לפי נתון עכשווי, ישנם בערך מיליון בתים שעומדים ריקים ומחכים להיות מושכרים או להימכר ברחבי ארה"ב.
מוסיפים להיצע הגדול, הם 2 מיליון הבתים שעוקלו מאז פרוץ המשבר. כידוע, בעיה גדולה בשוק הדיור האמריקני היא סוגיית עיקול הבתים. קצב עיקול הבתים בארה"ב הוא הגדול בהיסטוריה, והוא מעורר סוגיות של הגנות צרכניות ובעיות סוציאליות אשר יוצרים כאב רב בלב האומה המתכוננת לבחירות השנה. הרגולטור האמריקני לאחרונה הציב תנאים נוקשים מאוד לעיקול בתים, לא פלא שהבנקים מחפשים דרכים יצירתיות כל העת כדי לטפל בנושאי החוב שלהם לפרטים נוספים.
באותו זמן, יש מספר גורמים המשפיעים גם על הביקוש. שיעור האבטלה הגבוהה וההיעדר אפשרויות תעסוקה של פרטים בארה"ב, שינה את התוכנית עבור אמריקנים צעירים רבים, כעת הם אינם ששים להתחייב לבעלות על בית, ואינם בטוחים ביכולתם לרכוש בתים בארה"ב. זאת ועוד, הגבלות חמורות בתנאי המשכתנאות שנוצרו על מנת לעצור את המשבר שהחריף, כעת גם תוקפים את צד הביקוש לדירות כאשר תנאי המשכנתא הוקשחו. ולבסוף, השקעה בדיור כבר לא נראית "בטוחה" בעיני המשקיעים כמו שפעם היא נחשבה להיות, בהתחשב בזה שמחירי הבתים בירידה זה 6 שנים רצופות.
הגורמים הנ"ל יוצרים תמונת מצב עגומה בשוק הדיור בארה"ב, חוסר שיווי המשקל הזה פוגע בענף ומדיר שינה מעיניהם של המון אמריקאים, החל מבן ברננקי ועד לבעל הבית שעוקל לא ממזמן. הממשל האמריקני ידרש לפתח תוכניות ולהטמיע מדיניות אשר תחזיר את שוק הדיור לעמוד על רגליו. אין פה מקום לפתרונות קסם, אבל מאמצים הגונים וברי קיימא ופעולות 'צירתיות יכולים 'לשלם דיבידנידים' בטווח הארוך.
ברננקי הדגיש את הבעיה מבחינתו באומרו כי "בגלל שמספר רב של בעלי בתים מתקשים לעמוד בתשלומי המשכנתא שלהם או לממן אותה מחדש, אנו ב'פד' נוקטים בצעדים קשים להוריד מהם את העומס על ידי הורדת הריביות לטווח הארוך". והוסיף והסביר כי "כדי לשפר את תנאיהם הפיננסים של בעלי הבתים, אנו נוקטים בפעולות אשר יש להם השפעה לא אופטימלית על הכלכלה בופן כללי, פעולות שלולא המשבר בשוק הדיור, לא היינו עושים".
- 10.כותב 12/02/2012 11:34הגב לתגובה זוכשמי שצריך היה לשלם על הטעויות לא שילם(נפל)!
- 9.אביעד 11/02/2012 10:43הגב לתגובה זושמעתי שהתחילו לחנך שם את הצעירים לצרכנות נבונה וכו'... שהם עושים לכל אחד שרוצה לרכוש בית סוג של 'דיו-ד'יליג'נס'... חחח איפה השר אטיאס לעניין זה?
- 8.כבר 11/02/2012 10:35הגב לתגובה זופסה מן העולם המוסרי ואו העולם הערכי...לעולם לא תחזור למה שהיתה ..."הכלכלה" שלה חדלת פרעון וכל השיטה שהמצאתם מטמוטטת לנגד עינך ....אינך מסוגל לעשות דבר בעניין !
- 7.עוד אחד 11/02/2012 10:26הגב לתגובה זואסור להם להתייחס לזה כמנוע צמיחה. צמיחה בשוק הדיור זאת תופעת לוואי של גידול באוכלוסייה. או של שיפור רמת החיים ורצון לעבור לבית יותר מהודר. אבל לא הגורם לצמיחה אלא תוצאת הצמיחה.
- 6.אתם חושבים שהם יכולים לקרוא לזה גם מצוקת דיור? (ל"ת)חיים-משה 11/02/2012 01:59הגב לתגובה זו
- 5.חיים 11/02/2012 00:57הגב לתגובה זומי יקנה עסק ב 50K שם? אולי רק את השטיחים של בעסק חחחחחחחחח. רוצים שאנשים יקנו חורבות כלומר בתים זולים......שלא שווים 10K. אמריקה לקראת פשיטת רגל. דירה ממוצעת תעלה שם 20K!!!!!!!!!!!
- 4.אם לא תעשו ילדים למי תמכרו דירות? (ל"ת)דני 11/02/2012 00:21הגב לתגובה זו
- 3.גון מיינרש קיינס 10/02/2012 22:28הגב לתגובה זויש שווקים שבהם כבר אי אפשר לעשות עבורם כלום חחח
- 2.אפילו כאן מחירי השכירות בשמיים אך הבתים זולים (ל"ת)ניו יורקי 10/02/2012 22:27הגב לתגובה זו
- 1.כותבי תרחישים- 12-12 10/02/2012 22:18הגב לתגובה זוזמן הבחירות בארהב 12-11-12