הנשיא הסיני המיועד: "אנו עוד נגדיל את הייבוא שלנו"

סגן הנשיא הסיני, צ'י, סיים ביקור כלכלי מעניין ביותר בארצות הברית, כאשר בסופו סיים את הסאגה המתמשכת זה 5 שנים בין המדינות בנוגע לשוק הסרטים, צ'י ימשיך לאירלנד ומשם לטורקיה להיפגש עם ארדואן
עידן קייסר |

שוק הסרטים האמריקני עמד כולו נרגש אמש (ו') כאשר סגן הנשיא הסיני, צ'י ג'ינפינג, חתם את ביקורו המעניין בארצות הברית באישור הסכם חדש. הסכם זה סותם את הגולל על מחלוקת ממושכת בת 5 שנים בין שתי המדינות אשר התנהלה בעיקר בארגון הסחר הבינלאומי.

העסקה תגדיל את מספר הסרטים האמריקנים שמותרים לצפייה בסין, זאת ועוד, היא תתקן את ה'עוולה' בה יצרניות הסרטים האמריקניות מרוויחות רק פרוטות בודדות מכרטיסי הכניסה לסרטים, כאשר הממשלה הסינית תעביר תמלוגים 'הוגנים' יותר לחברות האמריקניות.

שוק הסרטים הסיני נאמד בכ-2 מיליארד דולרים בשנה, וחברות ענק כמו וולט דיסני (סימול: DIS), ויאקום (סימול: VIAB) וטיים וורנר (סימול: TWX) 'סבלו' במשך שנים מחוסר שוויון והזדמנויות כאשר פעלו מול הממשלה הסינית, ולא מול הכלכלה הסינית.

החתימה על הסכם זה רק חיזקה את האג'נדה של מטרת ביקורו של צ'י, שעתיד להיות הנשיא הבא של סין בעוד כשנה. הסיור של סגן הנשיא בארצות הברית כלל עצירות בוושינגטון, שם נועד עם הנשיא אובמה (והוחלט על קירור היחסים בין המדינות לכתבה המלאה), עצירה נוספת באיווה, ממנה החליטה הממשלה הסינית לרכוש פולי סויה בסכום של 3.4 מיליארד דולר ולבסוף עצירה בלוס אנג'לס, נקודת הכניסה הגדולה ביותר בעולם של סחורות סיניות. הענקית האסיאתית היא שותפת הסחר לממשלת ארה"ב השניה בגודלה בעולם, והמסחר בין שתי הענקיות צמח ב-10% בשנה שעברה, כשהגיע ל-503.2 מיליארד דולר.

סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, אמר בהצהרה דרך הדואר האלקטרוני שלו כי "הסכם 'הסרטים' הזה יאפשר אלפי מקומות עבודה לאמריקנים בתעשיית הסרטים". שוק הסרטים הסיני הוא בין המתפתחים והצומחים ביותר בעולם כשההכנסות של משרד הקולנוע הסיני ממכירת כרטיסים צמחו ב-21% בשנת 2010.

פרטי ההסכם כוללים בין היתר אפשרות לחדירת סרטים בטכנולוגית תלת מימד ואי-מקס (IMAX), כמו כן הוא טוען כי המדינה תמחק את המונופול שלה בהפצת סרטים ותתיר תנאים מסחריים ליוצרי סרטים אמריקניים בתחומיה. זאת ועוד, כיום, סין מתירה רק ל-20 סרטים זרים להיכנס לשוק הקולנוע שלה בכל שנה, הגבל זה ישוחרר באם חלקים מהסרטים יופקו באדמה סינית.

"אנו נגדיל עוד את הייבוא שלנו ממדינות שונות, לאור הצמיחה החברתית שלנו וההתפתחות הכלכלית שלנו, ולאור הביקושים הצרכניים", כך אמר צ'י, בן ה-58 לפני עזיבתו את הקרקע האמריקנית בדרכו לאירלנד לביקור רשמי. לפני חזרתו לסין, יבקר סגן הנשיא הסיני גם באנקרה, ויוועד עם ראש הממשלה הטורקי, ארדואן, ב- 21.2.2021.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה