זו שמוכרת סיגריות בכ-76 מיליארד דולר בשנה - שימו לב למניה

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal מתייחס למובילת חברות הטבק בעולם ולספק שבהצלחתה

לנו דווקא נראה שהגברת מרקל היא הנורמלית היחידה באירופה, והיא שתצעיד את האיחוד קדימה. אבל אותם מומחים שחיסלו הכלכלה הגלובלית, טענו שאיש לא ישקיע באגרות חוב של ממשלת ארה"ב ב-2012 והנדל"ן האמריקני חוסל לתמיד. הם החליטו שאין טעם בהתכנסות היום של מנהיגי הגוש האירופי כי היא תיכשל, אז לא נבזבז זמן על פרשנויות ונתעסק היום בדברים אחרים, מעניינים יותר.

אם פיליפ מוריס (סימול: PM) תרד ל-73 דולר

בתחילת מאי הגיעה מניית פיליפ מוריס, חברת מוצרי הטבק הגדולה בעולם, לשיא כל הזמנים - מעל 91 דולרים, מאז איבדה כ-6%. הירידה מיוחסת לעדכון תחזית שנתן לאחרונה מנכ"ל החברה, לואיס קאמילארי, לפיה הוא מעדכן מטה את הרווח למניה ל-5.2 דולר לעומת התחזית הקודמת של 5.3 דולרים. המנכ"ל הסביר שהסיבה לעדכון קשורה בהתחזקות הדולר עם דגש לאזורי מטבע בהם מכירות סיגריות עולות בעוצמה, שזה בעצם רוב העולם להוציא ארה"ב, קנדה ואירופה המערבית. "למרות שאנחנו צופים עליה דו ספרתית ברווח", אמר המנכ"ל, "התחזקות הדולר תפגע בנו, במיוחד בגוש האירו (כ-26% ממכירות החברה במדינות אירופה)". סיכם את דבריו במשפט, "נראה לי שהתעשייה שלנו נמצאת בפתח שינוי מבני, ואנחנו נערכים". האנליסטים של בית ההשקעות נומורה החליטו בתגובה, שדבריו האחרונים של המנכ"ל מרמזים, לצד בעיית המטבעות, על חשש מירידה במכירות, והורידו את מחיר היעד של המניה ל-73 דולרים, כ-13% מתחת למחירה הנוכחי וכ-20% מתחת למחיר השיא.

כיוון שפיליפ מוריס מפרסמת נתונים חודשיים על המכירות שלה עצמה ומכירות סיגריות בכלל העולם, נתונים שלא מצביעים על ירידה בביקוש למוצרי טבק, קשה להבין מהיכן הגיעו האנליסטים של נומורה למסקנות אליהן הגיעו, אבל זה מה שקרה. לנו נראה שהמנכ"ל התכוון לומר שתעשיית הטבק, שהיא תעשייה גלובלית שמוכרת וקונה בכל סוג מטבע, מושפעת משמעותית מהתזוזות במטבעות השונים ותצטרך להתאים עצמה למצב, לבנות הגנות וכו'. בכל מקרה, אם התחזית של נומורה תתממש ומניית PM תסחר ב-73 דולרים בגלל הפחד מהירידה בעישון, תיווצר הזדמנות מאוד מעניינת, מהבודדות מאז הונפקה החברה לראשונה ב-1938, להשקעה במניה במחיר כלכלי.

מניית פיליפ מוריס נחשבה תמיד כמייצגת את אחת מהחברות המוצלחות ביותר בארה"ב ובעולם, שהנהלתה נחשבה כאחת הטובות שיש. למרות מלחמת החורמה כנגד העישון, ממשיכה החברה להציג תוצאות יוצאות דופן כשהיא מתקדמת בעזרת התייעלות, חדשנות ויכולת ניהולית. המניה ירדה למחיר כלכלי אמיתי רק פעם אחת, בתחילת 2000. זה קרה לאחר שבמהלך 1999, אל מול חגיגה טכנולוגית שהלכה והתעצמה, "החליטו" המשקיעים שמניות "הכלכלה הישנה" מחוסלות, שלחברות מובילות כמו פרוקטור אנד גמבל (סימול: PG), ברקשייר האת'אוויי (סימול: BRKA), דו-פונט (סימול: DD), שלומברגר (סימול: SLB) וכמובן גם פיליפ מוריס אז (סימול: MO) (בזמנו) אין עתיד בעולם החדש שנוצר כתוצאה ממהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה.

פיליפ החלה לרדת הרבה לפני חברותיה, ענקיות הכלכלה הישנה. היא הגיעה לשיא כל הזמנים דאז באוקטובר 1998 - 5.6 דולרים בהתאמה להיום, ואז החלה בהתדרדרות שנמשכה עד תחתית של 2.35 דולרים בהתאמה בסוף פברואר 2000 - ירידה של כ-53%. הירידה בפיליפ החלה מוקדם בגלל העליהום הגדול של מתנגדי העישון באותה תקופה. ההשתייכות לכלכלה הישנה לחצה מאוחר יותר. פיליפ הוציאה הון עתק על מלחמות נגד תביעות של מעשנים לשעבר ומשפחותיהם. בסוף המאה שעברה נראה היה (לתקשורת הפיננסית ולמרות שהתוצאות העסקיות המשיכו להכות תחזיות) שלא תצליח לשרוד.

במחיר מתואם של 5.6 דולרים למניה בתחילת מארס 2000 היה המכפיל ההיסטורי 8 פעמים ותשואת הדיבידנד הייתה קרובה ל-12% (החברה חילקה בזמנו 2 דולר דיבידנד למניה שנסחרה ב-17 דולרים, לא מתואם). ניסינו להבין אז, בדיוק כמו היום, את ההיגיון של וול סטריט. כיצד קורה שבין תחילת ספטמבר 1999 לתחילת מארס 2000 - 6 חודשים בהם צמחה הכלכלה האמריקנית, יורד מדד הדאו ג'ונס, שכולל את 30 החברות שאחראיות יותר מכל לאותה צמיחה הכלכלית, בלמעלה מ-14%. גם לא הצלחנו להבין מדוע באותה תקופה בדיוק, עולה מדד הנאסד"ק שייצג אחוז שולי בכלכלה ב-66.5%?

לקחנו את פיליפ כדוגמה. במהלך 1999 עלו מכירות החברה בהתאם לציפיות, עלה הרווח בהתאם לציפיות וגם הדיבידנד הועלה כרגיל והמניה, כאמור, הפסידה למעלה ממחצית ערכה. "למה?", שאלנו והסבירו לנו כמה מהמומחים דאז שאנחנו לא מבינים כלום, "תפסיק כבר עם ההיגיון הכלכלי, אינך רואה שיש כלכלה חדשה? אתה לא שם לב למה שקורה בטכנולוגיה? אינך מבין שעם המהפכה הטכנולוגית גם העישון ייעלם? אינך תופס שפיליפ מוריס מתה?".

פיליפ מוריס כמובן לא מתה, מספר המעשנים לא ירד בעולם והמהפכה הטכנולוגית רק עזרה לחברה להתייעל. ב-2003 התפצלה פיליפ-מוריס לפיליפ מוריס אינטרנשיונל (סימול: PM) ול-Altria Group, שירשה את הסימול המקורי (סימול: MO. Altria). היא ירשה את העסקים בארה"ב שכללו את ענקית המזון - נדל"ן, תעשיות קראפט, והונפקה לציבור ב-2007 ב(סימול:KFT). מכירות קבוצת אלטרייה צפויות להגיע השנה לכ-17.7 מיליארד והרווח הנקי לכ-4.5 מיליארד. החברה אינה מתחרה בפיליפ מוריס אינטרנשיונל. היא מוכרת טבק (את אותם סוגי סיגריות שפיליפ מוריס אינטרנשיונל מוכרת) רק בצפון אמריקה. בנוסף למוצרי טבק נכנסה לתחום היינות, מחזיקה בנכסי נדל"ן ועוסקת בליסינג בתחומים שונים.

ההחלטה של פיליפ מוריס אינטרנשיונל לוותר על השוק האמריקני הסתברה כגאונית וחסכה מהחברה הוצאות ענקיות ומלחמה בלתי פוסקת באירגוני החברה והסביבה (לא שבעולם אין כאלו, אבל עוצמתם בארה"ב אדירה). כמו כן, פיליפ אינטרנשיונל היא היצרנית והמשווקת המובילה בעולם של מה שנקרא, ""a reduced harm alternative, סיגריות ומוצרי טבק בסיכון בריאותי מופחת (שברובם אינם יותר מגימיק שיווקי אבל נמכרים היטב). שווי החברה כ-143 מיליארד (לעומת 68.5 מיליארד של אלטריה). את 2011 סיימה עם הכנסות נטו של 31.1 מיליארד דולרים ורווח נקי של 8.6 מיליארד. האמת היא שהכנסות החברה גבוהות בהרבה, אבל הדיווח הוא על "הכנסות שלאחר מס סיגריות מקומי, הבלו" (Excise taxes on products).

ב-2011 הגיעו ההכנסות ל-76.35 מיליארד ומס הסיגריות הממוצע הגיע ל-59.3%, כלומר 45.25 מיליארד ד' מה שהביא את ההכנסה נטו ל-31.1 מיליארד ד' כאמור. את החברה מובילLouis C. Camiller , שהחל לעבוד בפיליפ בשנת 1978 והוביל, כיו"ר-מנכ"ל את פיליפ-מוריס גם מלפני הפיצול של 2003. במועצת המנהלים יושב גם המיליארדר המקסיקאי קרלוס סלים, האיש העשיר בעולם.

הקונצנזוס הנוכחי ל-2012 הוא להכנסה נטו של כ-32 מיליארד (הכנסה ברוטו מעל ל-80 מיליארד) ורווח נקי של 8.9 מיליארד. המניה נסחרת במכפיל 2011 של למעלה מ-17 פעם (MO נסחרת במכפיל 2011 של 16.5). החברה, שכאמור מעלה הדיבידנד בקביעות גם הקצתה 18 מיליארד דולרים לרכישת מניותיה בשנים 2012-2014. מכירות החברה, למרות התעצמות הארגונים כנגד העישון, עולות מידי שנה ב-6%-7%, כאשר בשנתיים האחרונות עלו המכירות ב-9% ו-13% בהתאמה. כלומר, הירידה בעישון, אם אכן אמיתית, לא משפיעה על ביצועי החברה היום יותר משהשפיעה בתחילת המאה. גם העובדה שהחברה מצליחה להעלות את מחירי הסיגריות ללא פגיעה במספר הסיגריות שנמכרות תומכת בכך.

התוספת להכנסה כתוצאה מהעלאת מחירי הסיגריות ב-2011 הייתה 1.7 מיליארד דולר. שני מותגי הסיגריות הגדולים של החברה הם המרלבורו וה-L&M - אחד ההסברים לצמיחה המהירה של החברה בפעילות ה-M&A. במהלך השנים רכשה החברה תעשיות ואזורי הפצה בכל רחבי העולם והיא שולטת על אזורים נרחבים בעולם, ממזרח אירופה ועד סין ומאפריקה לאמריקה הלטינית, "קוקה-קולה של הטבק", מכנים אותה.

אם אכן הורדת הדירוג של נמורה תצליח להביא המניה ל-73 דולרים, מה שאנחנו בספק גדול, כדאי למשקיע הסולידי להכניס אותה לתיק. אנחנו מתקשים להאמין שהקנאות של הלא מעשנים האמריקנים תדביק בעוצמתה את המעשנים שמחוץ לארה"ב, בטח לא באסיה, במזרח אירופה, באפריקה, במזרח התיכון ובאמריקה הלטינית - שם נמכרים 66% ממוצרי החברה והצמיחה שם מהירה. האמת היא שלאור ההתדרדרות הכלכלית, הירידה במצב הרוח וחוסר היציבות הפוליטית-חברתית, נתפלא אם גם בארה"ב (בני נוער) ובאירופה המערבית הירידה בעישון תימשך.

ומה אפשר ללמוד מסופרנוס (סימול: SUPN)?

ביום ג' הודיעה החברה הצעירה, שמתרכזת בפיתוח תרופות למחלות מערכת מרכז העצבים, שה-FDA הודיעה לה שהיא יכולה להפסיק את הבדיקות הקליניות ב-Trokendi XR שמטרתה לעצור את מחלת הנפילה. ה-FDA הודיעה לחברה שהבדיקות מספקות עד כה שהתרופה עובדת ושלחברה נותר רק לתקן את התווית שעל החפיסה כיוון שההתייחסות לשימוש בבני נוער לא ברורה (מה שנקרא"a marking exclusivity issue"). המניה עלתה, בשלב מסוים של המסחר, ב-164% ונסגרה בעלייה של 114%.

SUPN הונפקה לפני כחודשיים בשער של 5 דולרים, והציגה למשקיעים חלום אדיר ואפילו מתקדם. היא לא משכה, עד ליום ג', תשומת לב מיוחדת וערב ההודעה נסחרה במחיר שקרוב למחיר ההנפקה. מעיסוק אחר שלנו אנחנו מכירים היטב את החברה שמפתחת תרופות לאפילפסיה, הפרעות קשב ודפרסיה. האמת היא שרצינו לספר עליה לאחר ההנפקה, אבל סיפרנו על כ"כ הרבה חלומות בתחום רפואת הנפש וגם לא האמנו שהחברה הקטנה שמתחרה מול חברות כמו נוברטיס, שאייר, רוש, פייזר, אבוט וכו' (שכולן פועלות בתחום) ואינה ישראלית תעניין את הקוראים, אז ויתרנו. אם היינו כותבים לבטח היו כאלו שהיו מתאכזבים ש"שום דבר לא קורה". והנה, בתוך חודשיים זכו משקיעים שלקחו סיכון בפיס. האיש שייסד את החברה, לפני 6 שנים בסה"כ, Jack A. Khattar, היה מבכירי שאייר (זו שמתחרה בפרוטליקס) ולפני כן מבכירי סאפלון (שנרכשה ע"י טבע), תותח רציני.

מהו הלקח שכדאי ללמוד מהסיפור? שהשקעה בחלומות היא הימור לא פחות מהפיס. אם הייתם שואלים מישהו מהמשקיעים בסוף השבוע שעבר "מה המצב בסופרנוס?" התשובה הייתה, "תקועים כמו בקומפיוג'ן או בקירקס, מקווים שלא תתרסק כמו סאביינט". לקח נוסף הוא שצריך לפזר השקעה בחלומות על כמה חברות חלום. הלקח האחרון הוא שמי שרכש 1000 מניות ומחירן הוכפל ומעלה, שימכור חצי. למרות האישור, אין לדעת אם העלייה תימשך. האישור לבדו נהדר אבל המבחן יהיה בשוק, במכירת התרופה. בכל מקרה כדאי לעקוב אחריהן כי לחברה יש הנהלה מקצועית מאוד ותרופות מדהימות בצנרת. אם בעוד חודש או שישה המניה תיפול בגלל (לדוגמא) שלא קיבלו אישור באירופה, תיווצר הזדמנות כניסה נוחה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    שלומי 30/04/2013 02:56
    הגב לתגובה זו
    מה עם המניות של חברות סיגריות אלקטרוניות שווה התחום? כתבה נהדרת, תודה
  • 10.
    עמית 01/07/2012 12:36
    הגב לתגובה זו
    שלמה, כמי שהאמין במניה, אולי תוכל להסביר מה מצב החברה ולמה המניה ממשיכה להתרםק
  • 9.
    לי 01/07/2012 08:07
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה, אפשר בבקשה ניוח שלך בקשר לסבייאנט. תודה מראש.
  • 8.
    יובל 29/06/2012 18:19
    הגב לתגובה זו
    שלמה המלצת עשרות פעמים על טאואר ותמיד אחרי המלצות ירדה כל ההמלצות שטויות הנייר הזה תקוע שנים ויישאר כך קל וחומר אחרי ספליט הפוך שבדר"כ מביא עוד ירידות אחריו
  • 7.
    השד יודע דייויד קליי 29/06/2012 16:25
    הגב לתגובה זו
    שלמה הגבתי לך תחת טורה של דפנה אייזקס. אשמח לתגבותך, זאת התחושה שלי, תודה.
  • 6.
    מאוד לא ראוי להמליץ על קניית מנייה של סוחרי סמים (ל"ת)
    עמותת אוויר נקי 29/06/2012 16:16
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    אפס הדיבידנד שמה יותר ' בריא ' (ל"ת)
    tamir 28/06/2012 18:05
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    מה דעתך על אלטרייה (ל"ת)
    tamir 28/06/2012 18:02
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    RF 28/06/2012 15:04
    הגב לתגובה זו
    זה תלוי בפייפליין של החברה שאתה קונה, במזומנים ובמשתנים אחרים. מי שקונה חברה התלויה באירוע אחד - אכן חולם חלום מסוכן. מי שהעביד את מוחו, עשה כסף לא רע מחלומות כמו SPPI, ALXN, ONXX, CYTR ועוד רבות אחרות
  • 2.
    מיקי 28/06/2012 14:14
    הגב לתגובה זו
    גם יהלומי דמים הם עסק ריווחי... חבל שאתה נותן במה ומפאר וממליץ על תעשייה שדינה להיעלם מהעולם, שאחראית על תמותה רבה, על אבדן חופש ועצמאות, על השתעבדות, על כבילת אנשים מהמעמד הנמוך להוצאות חודשיות שהם לא יכולים באמת לעמוד בהם....
  • 1.
    נדי 28/06/2012 13:26
    הגב לתגובה זו
    מחזיק PM ועוקב מקרוב