מיתון בדרך? בואו נסתכל על התוצאות של מלאנוקס כדוגמה

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal מתייחס למלאנוקס כדוגמת הפער בין מיין סטריט לוול סטריט.

התוצאות החיוביות מאוד שמציגות חברות כמו IBM, GE, גוגל (סימול: GOOG), מלאנוקס (סימול: MLNX) ורבות אחרות ומתחומים שונים מאז היציאה ממשבר 2008 עם דגש על השנתיים האחרונות, מצביעות על שלושה אמיתות שהמשקיעים חייבים להביא בחשבון. הראשונה והשנייה הן שהכלכלה הגלובלית כן ממשיכה לצאת מהמיתון, והמנועים שמובילים את היציאה אינם אותם מנועים שהובילו ביציאות דומות בעבר. האמת השלישית, שחשיבות ההנהלה עלתה, ולמעשה היא הגורם האמיתי להצלחה. הנהלה שיכולה לחזות נכון את השינויים המהירים שיוצרות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה בהתקדמותן, ויודעת להתאים את פעילות החברה שלה לאותם שינויים - מצליחה. הנהלות ששבויות בקונספציות העבר, נכשלות, ומאשימות בכישלונן את ההאטה שכביכול חוזרת. את שלוש האמיתויות הללו אנחנו מנסים, לרוב מול מתקפה של "נאמני הכותרות", להעביר לקוראים מאז קיץ 2008, במיוחד בשנה האחרונה כאשר כל רואי השחור חזרו מחופשתם.

היציאה הנוכחית מהמשבר בארה"ב אינה שונה מכל יציאה אחרת ממשבר עמוק בעבר. היא התחילה בעוצמה שנמשכה 4-6 רבעונים ובקצב של 4%-6% האטה לצורך התגבשות לקצב של 1%-3% - תהליך שנמשך גם הוא כשנתיים ולאחר מכן המשיך בקצב של 3%-6% עד למשבר הבא. כך זה היה מאז ומעולם וכך גם כעת. המשבר הבא, גם הוא כמו בכל המקרים הקודמים, יהיה מעשה ידי אדם שנוטה להתעלם משתי דברות שהביא משה בסיני, אל תחמוד ואל תגנוב - זה תמיד מתחיל בסקטור הפיננסי שם התאווה והחמדנות גדולים יותר. אם היה אפשר לסגור את שוק ההון, המשברים היו נמנעים ברובם. אבל אם יסגרו את שוק ההון, הנזק לכלכלה יהיה גדול פי כמה מהתועלת. לכן צריכים ללמוד לחיות עם הדבר הזה.

מלאנוקס כדוגמה

ביממה שבין ה-21 ליולי 2010 עת הגיעה המניה לשיא כל הזמנים דאז - כ-35 דולרים, ל-22 ביולי, נפלה מניית MLNX ב-34%. עד אמצע אוגוסט אותה שנה המשיכה להתדרדר בעוד כ-6%, כשהיא נעצרת ברמה של 14.6 דולרים. מה גרם לנפילה? האמת, כלום. הנהלת החברה הבחינה בשינויים בתחום ה-IT, החליטה לשנות את תמהיל המוצרים והמומחים נבהלו. היו"ר-מנכ"ל ומייסד החברה איל וולדמן הסביר אומנם מה, למה וכיצד הוא רואה את ההתפתחויות, אבל אלו ששולטים למעשה בבורסות - הסוחרים וקרנות ההדג', שממילא מקשיבים רק לכותרות שנכתבות ע"י אנשים כמותם - כבר החליטו וברחו מהמניה שכך נפלה.

המשקיע ההגיוני צריך להבין שבמקרים כמו מלאנוקס או ALLT וחברות דומות שפועלות בתחומים המתקדמים ביותר של העברת האינפורמציה, רק מעטים מהמומחים, עם כל הכבוד לרקע האקדמי שלהם, מבינים במדויק ויודעים לאבחן נכונה את השינויים שמתפתחים לבקרים בעולם ה-IT. רק מעטים מתוך המומחים מוכנים להקשיב למישהו מלבד לעצמם. בגלל הפער שהולך וגדל בין ההתפתחויות בעולם הטכנולוגי להבנתם בעולם הפיננסי, לא קיבלו המומחים את ההסברים שנתן וולדמן וכמעט כולם המליצו, שלא לקנות המניה. אנחנו, שעדיין מתקשים להבין מה בדיוק החברה עושה, כתבנו ב-2010, שזו הזדמנות להיכנס בחברה מצוינת, בעיקר בשל הנהלתה שמבינה את המתרחש. לקח למניה כשנה ורבע לקבוע שיא חדש כאשר באמצע ספטמבר 2011 חצתה את רמת ה-36 דולר. בסוף אותו חודש הודיעה על גיוס גדול, וסיפור 2010 חזר על עצמו שנית. בנוסף לחשש מהדילול החליטו אז אנליסטים בכירים, ביניהם אלו משני בתי ההשקעות המובילים, ג'י פי מורגן ולאזארד קפיטאל, להוריד המלצות ל"החזק", מדוע? בעיקר בשל דעתם שתחום המוליכים-שבבים-IT בצרות וכנראה שחוזר למיתון. אנחנו מפנים אתכם שעשינו בהקשר למצב דאז בנושא מצבה של החברה, בה ניסינו להסביר שלדעתנו המומחים טועים - מעמדה של החברה בתחום ה-IT הולך ומתחזק ואין האטה בתחום.

האנליסט קווין קאסידי מבית ההשקעות סטיפאל-ניקולאוס כתב לאחר פרסום תוצאות הרבעון השני של החברה בשבוע שעבר, "צלחת החברה, שלאורך מספר רבעונים מכה בגדול את האנליסטים, ממשיכה אפילו כאשר סקטור התקשורת בכללותו חלש... בניגוד לחברות אחרות, מלאנוקס צפויה להמשיך ולצמוח בקצב מהיר ומכירות החברה צפויות להמשיך ולעלות במהירות. היציאה לשוק של המעבד / שרת החדש של אינטל, המכונה Romley, ידרבן השקעות במרכזי מידע חדשים - תהליך שמלאנוקס תיהנה ממנו. גם הגידול המהיר באימוץ ענן המחשוב מעלה הביקוש לחיבוריות האינפיניבנד של החברה". את מה שראו וולדמן וחבריו בהנהלת מלאנוקס ב-2010, הבינו האנליסטים בשבוע שעבר.

כיצד זה קורה? כיוון שראשית אין באמת מיתון אמיתי בתחום ה-IT, רק שינויים בתהליכי ההתקדמות. שנית, וולדמן חי ומתמודד עם ההתפתחויות בתחום ה-IT מבפנים, בעוד האנליסטים מביטים מבחוץ. האיש שייך לאותו זן מנהלים נדיר שיודעים להוביל חברות. מה שעשה וולדמן מאז החליט על שינוי התמהיל, הוא שהפך את מלאנוקס (גם באמצעות רכישת וולטאייר) לשחקן מרכזי באחד התחומים החשובים והחמים בדרך ההתקדמות של מהפכת ה-IT - החיבוריות (Connectivity). דוחות הרבעון האחרון של 2011 ושני הראשונים של 2012 פלוס האופטימיות לגבי העתיד, מוכיחים שהצליח ומלאנוקס אכן ממוצבת באחת הנישות החמות ביותר בתעשייה. האם זה מצדיק את העלייה של השבוע שעבר? בהחלט לא. העלייה הפרועה בשבוע שעבר בדיוק כמו הירידות ב-2010-11 רק מאשרות את התיאוריה שלנו לגבי מי שמוביל את השווקים.

מה הקשר בין מלאנוקס לענקיות כמו IBM או GE?

שתי הענקיות האמריקניות הן למעשה המיקרוקוסמוס של עולם הטכנולוגיה והתעשייה הגלובליים. השתיים מספרות את מה שקורה באמת. הן ביצעו לאורך העשור האחרון ובמיוחד מאז משבר 2008, שינויים מבניים שהעמידו אותן כמובילות בכל הסקטורים המובילים של כלכלת המאה הנוכחית. IBM בתחום שירותי ה-IT ו-GE בכל התעשיות, הן המובילות את הכלכלה המשתנה. השתיים עשו בגדול בדיוק את מה שעשתה מלאנוקס בקטן, זיהו את כיווני ההתפתחות עוד לפני שזה קרה בפועל והשתלבו כמובילות. שלוש החברות המדוברות, כמו רבות אחרות בתחומים השונים של הכלכלה, אינן חוששות מהעתיד - כל השלוש אפילו מגדילות ההנחיות. הן מוכיחות שהדבר היחיד ששונה ביציאה זו מהמיתון לעומת יציאות קודמות הוא התמהיל.

הניו יורק טיימס כי, "ההוצאה על טכנולוגיה ברחבי העולם, מגמגמת אולי ... אבל לא אצל IBM". IBM הצליחה להפוך ליועץ העל של מדינות ורשויות מקומיות בשימוש ב-IT לצורך ניהול, התייעלות ומדיניות השימוש באנרגיה. "תחום", כותב העיתון, "שהביקוש בו פורח". הנישה הענקית הזו כמעט ולא הייתה קיימת בתחילת המאה. GE הגדילה ועשתה יותר, חברת הענק הצליחה לשנות לחלוטין את תמהיל החזקותיה ולעבור מתעשיות ענק שהובילו את "הכלכלה הישנה", לתעשיות ענק שמובילות את "הכלכלה החדשה". צבר ההזמנות של החברה הולך וגדל במהירות, ועומד כרגע על 204 מיליארד דולרים - שיא כל הזמנים - האם זה מצביע על מיתון בתעשייה? זו הפעם השנייה שחברת הענק הזו, שנוסדה לפני 120 שנה בדיוק, משנה צורה. בפעם הראשונה עשה זאת המנהל האגדתי ג'ק וולש, כעת עושה זאת תלמידו ג'פרי אימלט.

GE 2012 מובילה את תחומי הדיאגנוסטיקה הרפואית, ההדמיה הרפואית וטכנולוגיות לייצור ביו-פרמקולוגי. היא המובילה בכל נושא תשתיות אנרגיה ואנרגיה חילופית, שידרגה את חטיבת ייצור מנועי מטוסים המובילה שלה והפכה למובילה בעולם בתחום הטיפול במים. GE הפכה למובילה בעולם בתחום טכנולוגיות נהיגה ותנועה של רכב, רכבות ותחבורה ציבורית. GE ניצלה את המשבר בנדל"ן ונכנסה בעוצמה לתחום הדיור כשהיא בונה אימפריית מוצרים לבית סביב צורכי החשמל בהם היא מובילה מאז החלה לפעול. החטיבה הפיננסית, שמומחים רבים "הבטיחו" שתגרור את GE לתהום ב-2009, עברה שינויים וחזרה להובלה גלובלית.

נכון, היציאה מהמשבר של 2008 כרוכה בקשיים גדולים ובזעזועים שלאחר המשבר, במיוחד באירופה השמרנית. אבל בין זה לבין "נפילה מצוק" או "חזרה למשבר שנות השלושים", במיוחד בארה"ב, המרחק גדול מאוד וחברות שקוראות נכון את ההתפתחויות ימשיכו להרוויח ובגדול.

מי את InspireMD (סימול:NSPR )?

ביקרנו לאחרונה באחד הכנסים ושמענו את מר אופיר פז, מייסד משותף ומנכ"ל אינספייר מספר על החברה. InspireMD מפתחת, מייצרת ומשווקת פלטפורמת תומכן לכלי דם, stent בלעז, שזה התקן קפיצי המוחדר לכלי דם פקוקים לצורך הרחבתם. הייחוד של ה-stent שלהם, ששמו המסחרי MGuard, הוא בצימצום הסיכון לאירוע לב שקורה לאחר ניתוח להרחבת עורקים בלב שנקראpercutaneous coronary intervention.

ה-MGuard הוא קפיץ מתכתי עטוף ברשת מיוחדת שמונעת מחלקיקים שנוצרים מפגיעה שלאחר הניתוח לגרום שוב לפקקים בעורק. ה-MGuard כבר מאושר לשימוש ב-30 מדינות (לא בארה"ב) ולמעלה מ-25 אלף הותקנו בחולים. המכירות מאז 2009 עולות במהירות, והחברה שמאמינה שהסטנט שלה עולה על כל המתחרים בשוק, מסיימת כעת סקר גדול שמשווה את ה-MGuard עם כל הסטנטים המתכתיים החשופים, הסטנטים שטופי התרופות (drug-eluting stents) וסטנטים אחרים שנמצאים בשוק. אם המחקר הזה, שנערך ע"י המכון היוקרתי Harvard Clinical Research Institute, ועולה 10 מיליון דולרים, יוכיח את עליונות ה-MGuard, זה יהיה דבר בעל משמעות גדולה להצלחת המוצר.

החברה תתחיל במסלול האישור לארה"ב ב-2013 ומצפה לאישור בגוש האירופי כבר השנה. החברה גם מגישה את ה-MGuard כסטנט שטוף-תרופות כמו גם לשימוש בפתיחת עורקי מוח (cerebral aneurysm). מכירות החברה ב-2009 הגיעו ל-3.4 מיליון דולרים עם הפסד של 2.7 מיליון עלו ב-2011 ל-6 מיליון, אבל ההפסד גדל ל-14.7 מיליון. לחברה 61.44 מיליון מניות, כך שהמחיר הנוכחי - 1.28 דולר נותן הערכה של 78.6 מיליון דולרים. את הרבעון הראשון של 2012 סיימה החברה עם מכירות של 1.138 מיליון דולרים והפסד של 3.14 מיליון או 5 סנט למניה. בהשוואה לרבעון הראשון של 2011 זה מצביע על ירידה של 22% במכירות ועלייה של 66% בהפסד. בסוף הרבעון הראשון היו לחברה 3.4 מיליון דולרים בקופה.

מה שמשך את תשומת לבנו זה מחקר שהוציא לאחרונה ד"ר J. T. Haresco מ JMP Securities שאנחנו מכירים ממחקרים מצוינים על Intuitive Surgical (סימול: ISRG) חביבתנו. הוא ממליץ לקנות עם מחיר יעד של 2 דולרים. מאז המליץ כבר עלתה המניה ב-25%. כדאי לעקוב מקרוב, אבל לקנות מסוכן. זה שוק תחרותי מאוד, קשה מאוד ויהיו דילולים. מאידך, אם המחקר על ה-MGuard יוכיח עליונות - זה סיפור שונה לחלוטין.

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    ל4 תגובה טובה חחחחח (ל"ת)
    שי.ע 28/07/2012 11:20
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    מחכה להכפלה 26/07/2012 19:48
    הגב לתגובה זו
    חבל שנגמר לי הכסף להשקיע הייתי שם עוד במלאנוקס
  • 6.
    יובל 24/07/2012 09:35
    הגב לתגובה זו
    לישראלים הכי הרבה סמארטפונים, מקום ראשון בעולם בהורדת אפליקציות וכו, ולאנשים אין מה לאכול. הכותרת מטעה.
  • 5.
    משקיע פרטי 24/07/2012 08:34
    הגב לתגובה זו
    זאת הבעיה של הבורסה שמניות נסחרות לא לפי השווי שלהן אלא לפי כל מה שמסביב ומי שעושה את זה אלא הגופים המוסדיים שבזמנים של דברים שלא קשורים למניות מוציאים את הכסף המנייה נופלת והציבור אוכל אותה, אח"כ הם קונים את המנייה בתחתית ועושים את אותו הדבר מחכים שהמניות יעלו שוב ואז מוכרים.
  • 4.
    דני 24/07/2012 06:40
    הגב לתגובה זו
    יוון קורסת, ספרד קורסת עם אבטלה מעל 25%, איטליה קורסת, דרוג האשראי של צרפת יורד, ארה"ב עם החוב הלאומי הגדול ביותר מאז עולם(והחוב רק תופח) עם צמיחה ראלית שלילית. אבל אם מלנוקס מצליחה אז זה באמת סימן שיצאנו מהמשבר.
  • 3.
    מנחם 23/07/2012 23:25
    הגב לתגובה זו
    למניית אטיוניטי... קורה שם משהו, וכנראה רציני, היא לא מפסיקה לעלות, גם בימים קשים... תראה את המחזורים... שינו לה את הסימול ל ATTUD אשמח לתגובה
  • 2.
    יצחק 23/07/2012 22:21
    הגב לתגובה זו
    אתה טועה לגבי מלאנוקס. המניה נסחרת כעת לפי מכפיל 20 על הרווחים הצפויים לשנת 2012.החברה תרויח לפחות 4.5 דולר ב 2012 .לכן מחיר המניה גם עכשיו אטרקטיבי מאוד
  • 1.
    יוסי 23/07/2012 20:55
    הגב לתגובה זו
    שלמה , דעתך האם ידוע לך משהו לרעה בעסקים של החברה שמצדיק כזאת קריסה במניית החברה. האם יש סיכוי שהיא תפתיע לטובה בדוחות הבאים שלה. תודה מראש