הכחולה הגדולה עם 107 מיליארד דולר הכנסות - שווה קניה?
הנה דרך לראות על תבעה אפל את סמסונג ואיזה סכום קבעו המושבעים בעבור כל מוצר שנגנב ממנה יכול לראות זאת. רק כדוגמא, בעבור מוצג מספר 1011 – Captivate - נקבע פיצוי של 80.84 מיליון דולרים. בעבור מוצג מספר 1034 - (Galaxy S II (Epic 4G Touch - תצטרך סמסונג לשלם 100.33 מיליון דולרים וכך הלאה עד ל-1.05 מיליארד דולרים. כמובן שסמסונג תערער, אבל אין שום ספק שהמשפט הזה, אותו ניהלה ביד רמה השופטת הצעירה Lucy Haeran Koh חדת הלשון ממוצא אסיאתי, הוא אבן פינה במסלול ההתקדמות של מהפכת התקשורת.
כעת עסוקים הפרשנים באבחון המרוויחים והמפסידים מהסיפור, אבל זה כמובן רק בשביל הכותרות כי איש מהפרשנים, כולל כמובן עבדכם, אינו יודע להיכן יתפתחו הדברים ואיזו השפעה תהיה לפסק הדין הזה אם בכלל. העלנו את הנושא לא בגלל מה שאולי יהיה, אלא כהוכחה לטענה שלנו שכל הצלחה, בין אם מדובר בעסקית או משפטית, תלויה ביכולות השיווק, לבטח בעולם הגלובלי - קפיטליסטי בו אנו חיים. תחשבו לרגע שגם בקוריאה וגם באירופה תבעה אפל את סמסונג, ובשני המקומות האלו, בהם אין מושבעים, פסקו השופטים ששני הצדדים גנבו זה מזה, שווה בשווה. בקליפורניה לעומת זאת, בה מחליטים המושבעים ולא השופטים המקצועיים, נפסק שרק סמסונג גנבה, הכיצד? כי המושבעים, אנשים רגילים, כמונו וכמוכם שקשה לנו להאמין שיודעים מה זה בדיוק ה-Captivate או Epic 4G Touch, מושפעים מיכולת השכנוע של עורכי הדין, מיכולות השיווק שלהם. אחרי הכל לשכנע מושבעים קל בהרבה מלשכנע שופטים מקצועיים. כיצד "שיווקו" עורכי הדין של אפל את המסר למושבעים? הם העלו שוב ושוב את הפרסומת של סמסונג עצמה על הגלקסי והטאבלט, פרסומת שנפתחה במשפט, ‘It’s just like an iPhone.’ . אנחנו קצת מופתעים מסמסונג, אלופת השיווק בעצמה, שלא חזתה את הבעיה הזו ולא לקחה את עורכי הדין המתאימים.
הכחולה הגדולה - IBM - חוזרת למחשב ונכנסת דרכו לטלפוניה החכמה
תומאס ואטסון האב, שהתמנה למנכ"ל ויו"ר החברה ב-1914, הפך את חברת מכונות החישוב דאז לאחת המעצמות העסקיות הגדולות והמופלאות שנוצרו אי פעם. האיש יצר בעצם את "מדינת IBM", חברה עסקית שעובדיה פטריוטים לחברה. המתבססת על שיתוף פעולה הדוק עם העולם המחקרי – אקדמאי, והכי חשוב מצטיינת בהבנת המגמות בעולם העסקי בו היא פועלת. IBM עברה בזמן הנכון ממכונות חישוב למחשבים מרכזיים, נכנסה בזמן לתוכנית החלל, הובילה את המחשב האישי והבינה, בתחילת המאה, את הכיוון של מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה והיכן נמצאים הרווחים כאשר עברה כאמור לתחום התמיכה והשירותים ב-IT. IBM הובילה את תחום המחשבים למעלה מ-60 שנה, ו"עזבה" ב-2005 את תחום המחשב האישי כאשר מכרה את חטיבת ה-PC שלה לחברת המחשבים הסינית Lenovo. כתבנו "עזבה" במירכאות, כיוון שלא בדיוק עזבה. המכירה יצרה הרושם שהכחולה הגדולה יצאה מתחום המחשב על מנת להתרכז באגרסיביות בתחום השירותים העסקיים של ה-IT, אבל IBM לא באמת עזבה את המחשב. ראשית, המכירה ל-Lenovo נעשתה בדרך של יצירת Joint venture ש-IBM החזיקה ב-19% ממנו. בנוסף היא גם הספק המועדף של המיזם. שנית, IBM המשיכה להיות המפתחת, היצרנית והמשווקת הגדולה בעולם של מחשבים מרכזיים (mainframe computers) שמזה כ-30 שנה מדברים על מותם, אבל נראה שגם זה לא כך. נכון, המחשבים הללו תורמים רק כ-4% להכנסותיה של IBM, אבל כאשר מחשבים את כל התוכנה, השירותים והאחסנה שקשורים במחשבים בהם עושה החברה שימוש לצורך התמיכה בעסקים, מגיעים (על פי אנליזה שעשה A. M. Sacconaghi, האנליסט המחשבים המוביל בקבוצת סנפורד ברנשטיין) ל-25% מההכנסות ו-40% מהרווחים.
כיוון ההתקדמות הבא
שלשום הציגה IBM את ה-zEnterprise EC12 - המודל החדש של המחשב המרכזי, שמשדרג את המודלים הישנים מבחינת מהירות, כמות עסקאות, מהימנות, אבטחה וכו'. הוא צפוי לחזק את מעמד המחשב המרכזי כמנוע הדיגיטלי המרכזי בתחומי הכספים והתקשורת. ההזמנות למחשב החדש בארצות המתפתחות באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית גדול (מה גם ש-IBM עוזרת במימון הרכישה והאימון). גם במדינות המפותחות מתגברת מגמת השדרוג אליו. למחשב החדש יכולות ביצוע שעונות על כל הדרישות של ההתפתחויות במהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה. המגמות המתפתחות במהירות גדולה בעולם, ההעברה והשימור של אינפורמציה הן בתחום מחשוב הענן, טיפול בביג דאטא, אחסון באמצעות זיכרונות הפלאש, מה שנקרא מחשוב ירוק (green-computing) וניהול תחזיות של סיכונים עסקיים. ה-zEnterprise EC12 נבנה במטרה לפגוש את כל השינויים. השדרוג עלה מיליארד דולרים, נמשך שלוש שנים ונעשה בכמה ארצות ובשיתוף האוניברסיטאות המובילות בעולם. ה-zEnterprise EC12 יסלול את הדרך להשקת מחשב הואטסון המשודרג
כיוון שב-IBM שום מוצר או פיתוח לא נעשה אלא אם מדובר בחלק מתהליך אסטרטגי, אז בתיאום עם הכנסתו של המחשב המרכזי החדש הודיעה החברה שהיא מתכוונת להכניס לשוק הטלפוניה החכמה את מחשב הואטסון המשודרג שלה. המטרה של IBM היא להכניס את הואטסון לתחומי התקשורת החכמה, הפיננסים והבריאות. כרגע המחשב כבר פועל בקבוצת סיטיגרופ (סימול:C ) ובענקית שירותי בתי החולים, WellPoint (סימול: WLP). 15 מיליון צופי התוכנית Jeopardy, התוכנית הפופולרית לשאלות ותשובות בארה"ב, ראו כיצד הכה מחשב ה-Watson של IBM את שני האלופים של המשחק, קן ג'אנינג, שמחזיק בשיא הניצחונות הרצופים במשחק - 74 משחקים ברציפות, ובראד רוטאר שזכה ביותר כספים מכל מתחרה אחר. הואטסון של IBM הוא מחשב שפועל על בינה מלאכותית, artificial intelligence, עונה על שאלות קוליות ולמעשה משוחח עם האדם.
למחשב יש קיבולת של ארבע terabyte והוא כולל (ומתעדכן אוטומטית) בכל הויקיפדיה. הואטסון יתחרה כביכול ב-Siri של אפל (סימול: AAPL) שהוצגה לציבור בשנה שעברה, בהשקת ה-iPhone 4S. אבל התחרות לא תהיה על אותם צרכנים. IBM מייעדת את הואטסון לתחום "התמיכה בהעברת אינפורמציה ללקוחות עסקיים", כאשר אפל מייעדת את ה-Siri לכל מי שיקנה את הטלפונים שלה. הואטסון יצטרך לתת תשובה לתחום גדול ומורכב בהרבה, וב-IBM לא שוללים את האפשרות שגם צעצועיה של אפל ישתמשו במחשב החדש.
"אם ניקח את תחום האונקולוגיה כדוגמא", מסביר מרטין קון, המדען הרפואי הראשי של IBM, "הואטסון יצטרך להבין באונקולוגיה לעומק, כך שיוכל לייעץ לרופאים באבחנת המחלה ובבחירת תרופות מתאימות. אנחנו נאפשר לטלפון החכם לעזור לבית החולים לפתח תוכנית בריאות מקפת ללקוחות. יכולות הייעוץ הרפואי של המכשיר יהיו ברמה הגבוהה ביותר שיש". את האפליקציות בתחום הרפואי מפתחת IBM עם מדעני אוניברסיטת קולומביה בניו יורק. בתחום הפיננסי למשל יוכל המשתמש לקבל תשובות מדויקות על כל פעולה שירצה להציע ללקוחות, מניהול תיק השקעות ועד תוכנית פנסיה מתאימה, הכל בשיחה מול המכשיר, כאשר הואטסון מספק כמה תשובות של"דעתו" אפשריות והמשתמש יכול, לאחר "דיון עם ואטסון" לבחור באופציה הרצויה לו.
הואטסון ישווק ללקוחות IBM כ"הרחבת השירות" שמעניקה החברה, שירות שיאפשר ללקוח לאבחן ולפתור בעיות ולזהות מגמות בכל תחום, מסיבות למוות של תינוקות, סיכוני שיטפונות בצ'ילה, ועד כדאיות של גידול תירס בעונה שחונה. הואטסון 2 (המודל שישווק) הוא למעשה סופר קומפיוטר שיוכנס לטלפון החכם. תיקחו דקה בסיכום הדברים. כחלק ממסעה לכיוון המיועד (על מנת לבנות "סופר ויקיפדיה שמדברת וחושבת"), רכשה IBM בשבוע שעבר את Kenexa Corp (סימול: KNXA) בסכום של 1.3 מיליארד דולרים. Kenexa פיתחה פלטפורמת תוכנה שעוזרת לארגונים לגייס, לאמן מחדש ולפתח עובדים. החברה פתחה טכנולוגיות גיוס עובדים מוכשרים ומתאימים שכנראה עובדות, אחרת הכנסותיה לא היו מזנקות בקצב דו-ספרתי מרשים. אותן טכנולוגיות צפויות להיות בתוך הואטסון. כהערת אגב נוסיף, שאם טכנולוגיות ישראליות רוצות ברכישתן ע"י IBM הן יכולות להסתכל על חברות כמו קליקסופטוואר (סימול: CKSW) בתחום המעקב, ארגון אינפורמציה של טופ אימג' (סימול: TISA), יכולות פיתוח מעבד התקשורת של איזיצ'יפ (סימול: EZCH) או פלטפורמות התוכנה של אוטוניטי (סימול: ATTU) שהן אכן המובילות בתחומים (ושלוש מתוך הארבע כבר עובדות עם IBM ). אלה האחרונות בהחלט מתאימות לתוכנית ההתרחבות שתציע IBM. למי שעוקב אחרי החברה יודע שהחבילה שלבסוף יציעו תהיה מושלמת. IBM מעריכה שהמהלך שהיא מבצעת ייצר, בתור התחלה, שוק שיכניס לחברה כ-16 מיליארד דולרים רק מהלקוחות הקיימים.
IBM מוכרת בכ-107 מיליארד דולרים, הכל בתחום העברת האינפורמציה. על סכום הזה היא מרוויחה בנטו מעל ל-16 מיליארד דולר, כ-14 דולר למניה. כמחצית מההכנסות מגיעות מתוכנות שירותים והיתר משירותי טכנולוגיה, מימון, מערכות הפעלה, שבבים (המובילה בעולם בפיתוח "שבבים ירוקים"), אחסון ושרתים. מדובר בחברת הטכנולוגיה - העברת אינפורמציה הגדולה בעולם ואין שום ספק שבין המחשב המרכזי החדש למחשב הואטסון מעמדה רק יתחזק. החברה מחלקת 3.4 דולר דיבידנד למניה (עולה בכל שנה) ורוכשת מניותיה במרץ. כמו DIS עליה כתבנו בשבוע שעבר. במקרים בהם רואי השחור מצליחים להפיל את השוק - אלו הן סוג החברות שכדאי לאסוף.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 12.יבגני 03/09/2012 11:14הגב לתגובה זואין ספק שיבם תצמח חזק מאוד בעתיד של השנים הרובות. והמחשבים יכנסו לנו לוריד.
- 11.תשובה לשלמה 01/09/2012 23:49הגב לתגובה זובמצב אנוש. בישראל כל הטייקונים על סף קריסה ביחד עם כספי הפנסיה שלנו ואתה ממשיך לסקר כל מיני טיקרים של חברות כאשר במקרו המצב על הפנים.
- 10.fixrfixr 01/09/2012 20:20הגב לתגובה זועל הזדמנויות..והעברת מידע בין אנשים ראויים(ולא הג'אנק של הפורומים).. fixtrade כקבוצה בפייס!..בואו!
- 9.שלמה גרינברג 01/09/2012 14:53הגב לתגובה זואני מניח שאתה מתכוון לקליקסופטוואר CKSW. בכול מקרה, מעולם לא המלצתי על שום מניה ובקשר לשתיים הללו במיוחד הארכתי בהסברים מדוע הן ירדו, במיוחד בסיווה.
- 8.המתמוטט מסעיף 5 01/09/2012 12:25הגב לתגובה זושהמלצת לא מזמן
- 7.שלמה גרינברג 01/09/2012 11:07הגב לתגובה זומה בדיוק מתמוטט ועם מה אני תקוע?
- 6.דיייויד קליין השד יו 31/08/2012 02:52הגב לתגובה זוהצעדים של IBM בתחום המיחשוב מלמדות אותנו על הצעד הבא בתחום הטלפונים החכמים, קרי, זיהוי פנים, הבנת המשתמש והדרכתו האישית בחיי היום יום. סוג של כלב אישי לכל אחד ואחד. זהו לדעתי הצעד הבא לטווח הארוך בתחום הטלפוניה החכמה וזאת לא רק שאלה טכנולוגית אלא יותר פסיכלוגית איזו חברה תצליח לתת את המענה הכי אנושי ונאמן במכשיר שהינו פיזי לחלוטין, וזה קצת מעבר ל-IBM שמשתמשת במחסני אינפורמציה על מנת לגבש תורת משחקים. זה קצת יותר, אמנם פחות מקצועי אך עם הרבה עתיד. תראו את שווי הביזנס החברתי היום ברשת.
- 5.יוסי 31/08/2012 00:22הגב לתגובה זוהאופטימיזם חסר התקנה שלך
- 4.לשלמה, מה קורה בסביינט? (ל"ת)רועה צאן 30/08/2012 20:56הגב לתגובה זו
- 3.אייל 30/08/2012 19:28הגב לתגובה זוכבדות,הכל נשחט ומקיז דם,זה לא בורסה זה מורסה
- 2.זאביק 30/08/2012 16:46הגב לתגובה זושלום שלמה קוראיך המסורים (ואני בתוכם) מצפים ממך להשאר בביצה המקומית על שלוחןתיה באמריקה הרחוקה. אתה הגשש שלנו במחוזות המידע הרלוונטי,יודע לעשות סדר ולמקם המידע בזרימה הגיונית.ibm לא באינוונטר שלנו.
- 1.נדי 30/08/2012 16:21הגב לתגובה זואני מקווה שאפל תתפתח להיות IBM של העתיד (לצד הכחולה הגדולה). ללא ספק הניהול ב IBM הוא דינמי ולומד את המציאות במהירות ומגיב לה.