היהודי שברח מהנאצים והפך למיליארדר כבד בספרד, המניה שלו שווה קניה?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal מסתכל על מניית rimm וגם על הסיפור בויאוליה

האמת היא שרצינו לפתוח בהסבר על רמת המשכל הנמוכה שמייחסת תקשורת הכותרות הפיננסית לקוראיה בעניין מה שנקרא ה-“fiscal cliff.” אבל הנה באה האפיזודה עם מניית RIMM שהיא אפילו טובה יותר להוכחת הטענה שלנו לקשר הרופף שבין הכותרות למציאות. ובכל זאת מילה תחילה על ה “fiscal cliff.”. למי שאינו יודע עדיין הכוונה במונח הזה היא להזהיר ממה שיקרה לאחר ה-31.12.2012 אז יסתיימו הטבות המס ותוכניות המימון הציבוריות שיזם ממשל בוש. הכותרות נלחמות זו בזו ברמת האימה שהן ממטירות על המתבונן, לטענתן אם בתי הנבחרים לא יחדשו את הנ"ל הכלכלה פשוט תתרסק, תיפול מהצוק. "הולכים בכיוון של ספרד ואיטליה", צווחות הכותרות וככול שיתקרב דצמבר לבטח תוכנס גם יוון לתמונה, אולי גם הונגריה. זה אפילו טמטום גדול יותר מהכותרות שאם אובמה ייבחר הוא יעניש את ישראל. תחשבו לרגע בהיגיון, כשאתם יושבים בסוכה בשקט, ותכתבו לנו למה הסכנה הזו, של ה“fiscal cliff.”, אינה אפשרית, אפילו טכנית, בארה"ב.

20.6% עלתה מניית RIMM בשלושת ימי המסחר האחרונים של ספטמבר וזאת לאחר שאיבדה 92%מאז תחילת השנה שעברה. "RIM", כתב Evan Niu מאתר ה Fool.com, "נכשלה, היא לא איכזבה". מה בעצם קרה? מה שקרה הוא שעורכי הכותרות מהאתרים הפיננסיים הכי "רציניים" כמו הניו יורק טיימס או רויטרס ועד לפופולאריים ביותר אצל הסחרנים, כמו הסיקינג אלפא, הבינו שלפתע ובגלל שכול התחזיות שלהם נכשלו, נוצר מצב שבו הכותרות השליליות מיצו עצמן וכדאי, בשל הרייטינג, להחליף קצת לכותרות טובות.

עוד לא יבשה הדיו מפרסום הדוחות יצאו אלף פלוס כותרות, "RIM הפתיעה, מהפך, המכירות עלו והחברה הפסיקה לדמם פיננסית". כותרות מהסוג הזה, באתרים הנ"ל, מספיקות להביא למהפך אדיר. אנחנו, שכידוע לכם עוקבים מקרוב אחרי כול החברות שנפלו, מ-RIM ועד לנוקיה (סימול: NOK), בדקנו את הדוחות. שום דבר יוצא דופן לא קרה ואפילו הפתעה לא הייתה כאן. כול מה שההנהלה אמרה בסוף הרבעון האחרון, לפני 3 חודשים, התקיים במדויק.

והתחזיות שספקה החברה לגבי העתיד הקרוב אינן אופטימיות יותר ממה שספקה לאורך שלושת החודשים האחרונים, "הלחץ על התוצאות האופרטיביות יימשך לפחות עד סוף השנה", כותבת החברה. אז נכון, המכירות, לעומת הרבעון הקודם עלו ב-2% אבל לעומת הרבעון המקביל אשתקד המכירות ירדו ב-31%. מכירות הטלפון החכם והטבלט שלהם המשיכו ליפול גם ברבעון האחרון ולא במעט ומה שהביא לשינוי לטובה בדוחות הייתה ההתייעלות בעיקר ואת זה כאמור אמרה ההנהלה לפני שלושה חודשים.

RIMM לא הייתה צריכה ליפול כפי שנפלה וגם לא לקפוץ כפי שהוקפצה ע"י הכותרות. שלא תטעו, אין לנו ספק שסיכויי ההישרדות והמהפך להצלחה מחדש של חברות כמו RIM , NOK, לוסנט-אלקטל (סימול: ALU) ואחרות מסוגן רציניים ביותר ואנחנו אוהבים מצבים כאלו (ראו בהמשך על ויאולה) אבל למה שקרה למניית RIMM מאז פורסמו הדוחות אין שום קשר למה שקורה בפועל בשטח והמון קשר לתרבות הרייטינג שמנחה את התקשורת. מה שמכאיב הוא ההתייחסות המזלזלת באינטליגנציה של הקוראים והמשקיעים. תבדקו רבותיי, כמה כותרות ש "RIMM גמורה" הופיעו באתרים המובילים בשנתיים האחרונות? יותר אפילו מכאלו שחיסלו את NOK מאז 2008. רק באתרים המובילים ורק לגבי RIMM ספרנו למעלה מ-400 כאלו (ולא כ"כ הקפדנו, יש כנראה הרבה יותר).

רק לפני כשבוע הופיעה ,באתר של פורבס, הכתבה "RIM: 10 Reasons Why Things Are Going To Get Even Worse" והנה, בגלל שזה טוב לרייטינג מחליפים כיוון. מה שאפילו מרגיז יותר הוא שהקוראים והמשקיעים אכן קשובים לטמטום הזה. תארו לעצמכם מה יקרה אם NOK "תאכזב" כך לפתע. כול מה שאנחנו אומרים הוא שתרבות הכותרות (שהיא למעשה תרבות העדר האלקטרונית) אינה בריאה למשקיע ההגיוני ולבטח אינה מתאימה לו אבל היא כנראה שמנצחת.

האם מצבה הנוכחי של מניית ויאוליה (סימול: VE בניו יורק או VEI בפריז) מאפשר ההשקעה הטובה ביותר במניה סביבתית לעשור הבא?

ויאוליה היא אחת החברות המובילות בעולם בתחום שירותי ניהול סביבתיים (environmental management services). התחום מכסה את הטיפול במים, שירותים סביבתיים, שירותי אנרגיה ושינוע (הובלה) שהם ארבעת החטיבות של החברה הצרפתית הותיקה. אנחנו עוקבים אחרי החברה שנים וזאת עקב ההתעניינות שלנו במים ודעתנו היא שלאחר הרה-אורגניזציה המקיפה שעברה ועדיין עוברת החברה, לאחר הירידה התלולה במניה, מכ 78 דולר בסוף 2007 ל 9.85 דולרים בתחילת אוגוסט 2012 ולאור ההתפתחויות הצפויות בתחום העיסוק של החברה הזו יש מעט מאוד מניות של חברות ענק שמייצגות במחירים הנוכחיים שלהן פוטנציאל כה גבוה של Turn-around.

זה די מזכיר לנו את ההרגשה שלנו לגבי GE ו-PFE בתחילת 2009. ויאוליה הודיעה לאחרונה שהיא במו"מ למכירת חטיבת ההובלה הגדולה שלה (Veolia Transdev, שפועלת גם בישראל) ושבה היא מחזיקה בחלקים שווים עם ממשלת צרפת. זה אומר שויאוליה תתרכז במים, אנרגיה חילופית ושירותי הסביבה, שלושה תחומים שהחברה מובילה בהם ושאליבא כול המומחים אמורים לצמוח, בעשור הבא, לא פחות מה IT.

על פי דו"ח האוכלוסין העולמי שהוציא האו"ם במאי השנה תגדל אוכלוסיית העולם בכ % 50 עד 2050 מה שיגדיל משמעותית את הלחץ בתחום הסביבה ובמיוחד בביקוש למים לשתייה, לתעשייה וחקלאות. אוכלוסיית העולם שלשה עצמה במהלך המאה ה20 אבל הביקוש למים עלה פי 6 והקצב הזה אמור להימשך. מכון ה - World Resources Institute בוושינגטון קובע שעד 2025 יעלה השימוש במים ב-50% במדינות המתפתחות וב-18% במדינות המפותחות.

הבעיה, במקרה של המים אינה בחוסר מים כמו בחוסר מים שמתאימים לשימושים שהוזכרו כי % 97 מהמים בעולם מלוחים ו % 2 מהיתרה מתוקים אבל אינם זמינים. כול זה לפני שנוגעים בבעיות התשתית. ויאולה למשל בנתה % 15 מכול מפעלי המתקת המים בעולם. ויאולה היא החברה המובילה גם בהמתקה באמצעות חימום מים לקיטור (Thermal desalination) וגם באמצעות תהליך האוסמוזה ההפוכה (Reverse osmosis membrane desalination).

פרויקט מפעל ההמתקה באשקלון, שההמתקה בו נעשית באמצעות האוסמוזה, הוא כנראה הגדול מסוגו בעולם ומספק % 13 מהביקוש למים בישראל, הובל ע"י ויאוליה (ביזיון לא קטן אגב למדינה שבה כול העסק התחיל ושתרבות האקזיט השתלטה בה). הטיפול במים אחראי לכ % 43 מהכנסות החברה (שב-2011 הגיעו ל-38.4 מיליארד דולרים וב 2012 צפויות להגיע ל-40 מיליארד). השירותים הסביבתיים (במיוחד טיפול באשפה לסוגיה) מביאים % 33 ואילו תחום האנרגיה הכניס כ - % 24 מההכנסות. הבעיה הגדולה של החברה (ויותר של המניה) היא ש-70% מההכנסות מגיעות מאירופה וזה הגורם המרכזי בחששות האנליסטים שכולם נמצאים בהמלצת Hold ובצדק. רק לאחרונה מחקה החברה הכנסה של 89 מיליון אירו שהייתה אמורה לרשום מפרויקט מול רשות איטלקית.

האם זה הזמן הנכון לבחון השקעה בחברה?: אנחנו חושבים שכן ומשתי הסיבות הבאות:

1. החברה מסיימת את תהליך הרה ארגון שאותו התחילה כבר ב 2009. מדובר בתהליך מקיף להתייעלות וקיצוץ בהוצאות. התהליך הזה כבר משפיע על הדוחות. במהלך המחצית הראשונה של 2012 עלו המכירות ב % 3.5 ל 14.8 מיליארד אירו והרווח הנקי הגיע ל – 232 מיליון אירו לעומת הפסד של 31.4 מיליון במחצית הראשונה של 2011. מה שחשוב יותר הוא שהרווח התפעולי עלה בלמעלה מ % 190 ל 523.1 מיליון אירו. לחברה 4.6 מיליארד אירו בקופה ומכירת חטיבת ההובלה אמורה להביא עוד כ 4.8 מיליארד. במהלך 2012 קצצה החברה את הדיבידנד בלמעלה מ % 40 ל 0.7 אירו למניה ועם הדיבידנד הנוכחי התשואה היא עדיין כ % 7. הפעולה החשובה ביותר שעשתה החברה בשנים האחרונות היא הורדת החובות. החוב, בסוף יוני 2012, עמד על 14.69 מיליארד אירו לעומת למעלה מ 22 מיליארד בסוף 2009. 2. החברה ממשיכה את תוכנית הרה ארגון שעד כה עמדה בכול המשימות ועל פי האסטרטגיה העתידית שלה החברה מתכננת, במהלך המחצית השנייה של 2012 ושנת 2013, למכור נכסים בשווי שלמעלה מ-5 מיליארד אירו (חטיבת ההובלה במרכז) להמשיך ולהפחית את החוב ל 12 מיליארד אירו ולקצץ עוד 270 מיליון אירו בהוצאות. החברה רואה המשך העלייה במכירות, בעיקר באמצעות הרחבה מחוץ לאירופה. בהנחה שהמשבר באירופה יימשך לפחות עד סוף 2013 ושהחברה אכן תעמוד במשימות הציפיות כרגע הן שהמכירות ב 2013 יעלו בכ % 3 אבל הרווחיות, כתוצאה מהמשך ההתייעלות והקיצוצים, תעלה בכ % 50 בקירוב. האנליסטים מעריכים שאת 2013 תסיים החברה עם רווח למניה של כ – 1.04 דולרים, מכפיל 2013 של כ 10 פעם.

לנו נראה שהסיבוב מטה של מניית VE נמצא בשלב סופי. נכון, הכותרות מאירופה ימשיכו להעיק אבל הרע כבר מאחור והביקוש לשירותי החברה רק ילך ויגדל אז כרגיל, לא לרדוף (המניה עלתה בכ % 20 בין אמצע אוגוסט לאמצע ספטמבר ומאז אבדה, בגלל החששות החוזרים באירופה, כ % 10 וכך זה יימשך) ולנסות לקבל עצה בנושא מעוד אנשים שמבינים.

והנקודה היהודית: בעלת המניות המובילה של החברה (כ-9.4% בהצבעה) היא הגברת היפה Dona Esther Maria Koplowitz Romero de Juseu או אסתר קופלוביץ'. האישה העשירה ביותר בספרד ששווייה, מאימפריית הנדל"ן האירופאית-אמריקאית שלה מגיעה לכ-6 מיליארד דולרים וזה לצד המניות בויאוליה. אסתר ושתי אחיותיה, אליסיה וכרמן שכ"א מהן שווה למעלה מ-5 מיליארד, הן בנותיו של Ernesto Koplowitz , יהודי מפולין שברח מהנאצים לספרד, הקים אימפריית נדל"ן ונפטר ב-1962. אסתר היא המפורסמת מבין האחיות, בת 60, שבין השאר היא היו"ר של קבוצת Fomento de Construcciones y Contratas הספרדית שפועלת בתחום תשתיות סביבתיות וכן ייסדה ומנהלת בפועל את קרן Esther Koplowitz Foundation שמשקיעה, בין השאר, בתחום הרפואי-ביו טכנולוגי והקימה את ה Esther Koplowitz Biomedical Research בברצלונה. נו? ואחמדינאג'אן הטמבל מזלזל ביהודים. אגב, כל שלושת האחיות גרושות אז מי שמחפש?

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    dudi 05/10/2012 19:51
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום רציתי חוות דעתך על Activision Blizzard שסימולה הוא ATVI
  • 6.
    יהושע 05/10/2012 09:01
    הגב לתגובה זו
    כתבה מעולה
  • 5.
    RIMM 03/10/2012 08:30
    הגב לתגובה זו
    שלמה ע"פ הצעתך מלפני כשנתיים, רכשתי את מניותיה והפסדתי את המכנסיים
  • 4.
    לא משקיע בגרושות!... (ל"ת)
    עקרוני 02/10/2012 20:28
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    יניב 02/10/2012 20:04
    הגב לתגובה זו
    בקשר לRIMM אני לא מאמין במוצר ולכן לא במניה! יש להם אימייל טוב וזהו! זה לא מספיק בשנת 2012 NOK זה סיפור אחר, אני מאמין שמתישהו יהיה מהפך במניה. וכן אני מהנדס בכיר בתחום הסלולר, וכן אני משקיעה ב NOK
  • 2.
    אם היה לי בית, אז גם 02/10/2012 16:08
    הגב לתגובה זו
    לגבי RIMM, זה רק עוד מקרה קלאסי...
  • 1.
    מחזיק ויולה 02/10/2012 15:43
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, היה עלייך גם לציין את אי הסדרים החשבוניים ב ויולה, הסיבה העקרית לנפילות במניה לפני כשנה. האם ניתן לסמוך על הדוחות הנוכחיים? על אחריות המשקיע בלבד.