תחזית מפחידה: איך ישפיע ריסון תכנית התמריצים על שוק המניות?
החששות מצמצום תכנית רכישות האג"ח של הפד' פגעו השבוע בשוק המניות בארה"ב, אך הפגיעה כמעט שאינה מורגשת בהסתכלות אחורה. המדדים המובילים השלימו עלייה של כ-16% מתחילת השנה, ומומחים רבים מעריכים כי ה-S&P 500 יגיע גבוה יותר עד סוף השנה ואף לרמה של 1,900 נקודות עד סוף 2014. מה שאותם מומחים אינם לוקחים בחשבון, לפי ברט ארנדס, כתב מרקטווץ' והוול סטריט ג'ורנל, זה שעליית התשואות על אגרות החוב משנה את כללי המשחק לחלוטין.
ארנדס מכנה את הלך הרוח כיום בוול סטריט במילה אחת "פארסה". הוא טוען שאנו ניצבים באותו מקום בו היה שוק המניות האמריקני ב-2007, רגע לפני הנפילה הגדולה. ולמה? הריסון של תכנית התמריצים של הפדרל רזרב, במסגרתה מזרים הבנק המרכזי 85 מיליארד דולר מדי חודש לשוק, שהביאה ותמשיך להביא לעליית תשואות אגרות החוב הממשלתיות, משנה הכל בשוק. הוא טוען שמה שהבינו כבר בשוק האג"ח, שוק המניות עדיין לא השכיל להפנים. "על המשקיעים להבין את המתמטיקה מאחורי החישובים, אבל רובם לא מבינים, ווול סטריט לא מתכוונת לגלות להם", אומר ארנדס.
כזכור, תשואות אגרות החוב ל-10 שנים הגיעו לשפל של 1.6% בתחילת חודש מאי השנה, ומאז עלו עד ל-2.7% היום. ארנדס מציין כי לאורך ההיסטוריה, תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים המשמש כבנצ'מרק נעב בהפרש של 2% מעל לשיעור האינפלציה. כלומר, לאורך זמן, משקיעים שהחזיקו באג"ח הממשלתי ציפו לקבל תשואה ריאלית של 2%. אם האינפלציה החזויה בעשור הקרוב עומדת על 2.5% לשנה, ניתן להעריך שכאשר הפד' יפסיק להגביל את התשואה על ידי רכישה מסיבית של אג"חים תשואת האג"ח ל-10 שנים תעלה לרמה של 4.5%.
ארנדס טוען שהתמונה הזו משנה את הערכות השווי בשוק המניות לחלוטין. הוא מסביר זאת מנקודת מבט מימונית: "כאשר אתה קונה מניות בשוק, אתה רוכש את הזכות לקבלת תזרים של דיבידנדים שנמשך לזמן בלתי מוגבל (תיאורטית). אתה קונה את הזכות לקבלת דיבידנדים מאקסון (סימול: XOM), ג'נרל אלקטריק (סימול: GE), וול מארט (סימול: WMT), קוקה קולה (סימול: KO), ועוד. בעוד שאתה לא תממש את זכותך לדיבידנדים האלו לעד, כי כולנו בני תמותה, אתה יכול למכור את המניה בעתיד ולהעביר את הזכות הזו למישהו אחר".
על מנת לחשב את תזרים הדיבידנדים הזה במונחים של כסף היום, כדי להבין כמה שווה המניה כשאתה קונה אותה, עלינו להוון את הסכום תוך שימוש בריבית האלטרנטיבית שנותן לנו הבנצ'מרק הממשלתי. הטבלה הבאה מציגה את מחיר מניה שמחלקת דיבידנד קבוע של 100 דולר כל תקופה, בהיוון לפי תשואות האג"ח לפני שלושה חודשים, היום, ובעתיד כשהפד' יסיים את תכנית התמריצים. ההסבר פשוט. אם אנחנו מחשבים את מחיר המניה בהנחה שתשלם 100 דולר מדי שנה במשך כמה עשורים, והתשואה שציפינו לקבל בהשקעה באג"ח הממשלתי היא 1.6%, נקבל מחיר אחד. אם התשואה עולה, כלומר הציפיה שלנו מהשקעה בבנצ'מרק עולה, מחיר המניה יורד בכמעט שליש. אם נעלה את התשואה ל-4.5% ערך המניה יורד דרמטית.
ארנדס מסביר. הפד' הגביל את עליית התשואות כדי להרים את הכלכלה האמריקנית. ההגבלה הזו העלתה באופן מלאכותי את מחירי המניות, לפי הנוסחה המתמטית הפשוטה הזו. ההגבלה הזו מתקרבת לסיומה, מה שאומר שמחירי המניות המנופחים הולכים לצנוח. כמובן שהחישוב הינו תאורטי, ויש הרבה מאוד משתנים המשפיעים על מחיר המניות, כמו ציפיות לעתיד, אמון במנכ"ל, וכדומה, אבל אין ספק שהשוק צפוי לתקן מטה בצורה דרמטית ככל שתשואת האג"ח הממשלתי תמשיך לטפס.
- 9.רק uvxy (ל"ת)ברט. א א 17/08/2013 10:50הגב לתגובה זו
- 8.שמואל 17/08/2013 05:21הגב לתגובה זובמגזר הנדל"ן.הפד יצמצם תוכנית ההזרמות בזהירות המתבקשת. אין סיבה טובה להמשך העליות במחירי המניות.לכן מומלץ להמנע מכניסה לשוק הרותח.ההשלכה על השוק המקומי וודאית צריך להזהר במיוחד ממניות דואליות למרות שחלק מהירידות יתקזז ע"י התחזקות הדולר המוטלת בספק בגלל ההזרמה של דולרים ע"י תקבולי הגז.
- 7.שמואל 17/08/2013 05:16הגב לתגובה זומאמר שמסביר בצורה פשוטה מה קורה למניות כאשר הריבית עולה.המחירים בשוק מנופחים ולכן הסיכון גבוה מאוד יצירת אלטרנטיבה סבירה ע"י השקעה בטוחה באג"ח ממשלתי תגרום להסטת כספים לשווקי האג"ח. כיום בגלל שעדין אין השפעה מזיקה של ההזרמה של הפד על שיעור האינפלציה יש גבול לעלית התשואות גם החשש של המשקיעים מהפסקת ההזרמה גורם ממתן לביקושים לאג"ח בגלל חשש לעליה בתשואות ואפשרות לרכוש האג"ח במחירים זולים יותר בטווח הקצר. הנזק העיקרי של תוכנית ההזרמות מתבטא כרגע בבועה בשווקי ההון מחירים מנופחים של מניות וגם ב
- 6.משה. ששון ישר 16/08/2013 18:52הגב לתגובה זודיי עם המשחקים!!! הרגולטור יתערב !!! יש כבר כתבי אישום נגד סוחרי jjpm קנו מניות בשמי !! מבטיח שעליות בפתח !!! אין שום סיבה בעולם למפולת!!!! התאוששות רק החלה !!!!
- 5.זאוס שוקי הון 16/08/2013 18:29הגב לתגובה זולא חושב שאנחנו לפני קריסה על מה קריסה?
- 4.מנשה 16/08/2013 18:02הגב לתגובה זומחירי המניות בבורסה האמריקאית מנופחים ואין על כך חולק .ברם מה שמחזיק את המחירים עדיין למעלה זו מכונה משומנת שמפעילה אלפי משווקים אמריקאים שמשכנעים את הציבור התמים להמשיך להזרים כספי חסחונות לקלחת הרותחת . אתמול ראינו יומן הכנה לירידות החדות שצפויות להגיע לשוק .יש קשר של שתיקה בין הברוקרים הגדולים שאוספים בשקט אופציות פוט ומוכרים חוזים ובעיתוי שמתאים להם הם יורידו את השוק בחדות .למשקיע הקטן אין מה לעשות אלא לברוח עכשיו ולהתבצר בפקדונות מזומנים .לאמיצים יש לקנות במשורה אופ פוט מחוץ לכסף ולחכות....
- 3.זאוס שוקי הון 16/08/2013 17:34הגב לתגובה זולא חושב שאנחנו לפני קריסה על מה קריסה?
- 2.על מה מפולת? 16/08/2013 16:31הגב לתגובה זוארצות הברית צומחת ואירופה מתחילה להתאושש א-י-ן סיבה אפילו המינורית למפולת
- 1.כותבי תרחישים 11-12- 16/08/2013 16:04הגב לתגובה זוהמערב הינן מדינות קפיטליסטיות בהגדרה, הגדרת קפיטליזם: שוק חופש ממריץ הצלחה, אבל ההדפסה באה להמריץ ולהציל - את אלו שכשלו כשלון חמור על חשבון האזרח העובד וזה בעצם ההונאה הפיננסית בנקקרוסטית הגדולה בהיסטוריה -