מסתכלים קדימה: הכלכלה הגדולה בעולם פותחת שנה, איך היא תיראה?

2013 הייתה שנה מצוינת בכלכלה העולמית בהשפעת התאוששות המשק האמריקני והזינוקים המדהימים שנרשמו בוול סטריט. השאלה המרכזית היא האם המגמה תימשך?
 | 
telegram
(2)

איזו שנה עברה על המשקיעים בוול סטריט. למרות סיום שנה עמוס באירועים והכרזת הפד' על צמצום רכישות האג"ח, שוק המניות האמריקני המשיך לזנק והמדדים שברו שיאים של שנים. המספרים אתמול (ג') שלחו את המשקיעים לחגיגות הסילבסטר עם טעם טוב מאוד ומצב רוח מרומם.

עד כמה 2013 הייתה שנה טובה? תסתכלו בעצמכם. הדאו ג'ונס זינק בכ-26% השנה ורשם את העלייה השנתית הטובה ביותר מאז 1995. ה-S&P 500 הוסיף לערכו כ-30% מתחילת השנה ורשם את הגידול הכי חזק שנרשם בו מאז 1997. הנאסד"ק המריא ב-38% ורשם את הגידול השנתי הגבוה ביותר מאז 2009.

אתמול היה טוב ויהיה גם מחר?

כפי שזה נראה כרגע, כנראה שכן. הכלכלה האמריקנית צפויה להתחיל את השנה החדשה במומנטום חזק מאוד. כך לפחות זה נראה לאור נתוני המאקרו המעודדים מאתמול. הצרכנים האמריקנים הביעו את האמון הגדול ביותר במשק מזה 3 חודשים. נתונים נוספים הצביעו על המשך הצמיחה בסקטור היצרני והמשך ההתאוששות בשוק הנדל"ן.

מאמינים במשק: מדד אמון הצרכנים האמריקני הוסיף 6.1 נקודות בדצמבר לרמה של 78.1 נקודות לאחר חודשיים של ירידות שהושפעו באופן חלקי מהשבתת הממשלה באוקטובר. חשוב מכך, הצרכנים האמריקנים ציינו כי הם חשים בטוחים יותר במשק היום יותר מבכל יום אחר ב-5.5 השנים האחרונות. סיבה אחת לכך, היא הגידול היציב ברמת התעסוקה. האמריקנים הוסיפו כמות ממוצעת של 190 אלף משרות בחודש לאורך השנה, הנתון הטוב ביותר בתחום הזה מאז המשבר.

צמיחת היצרנים: הסקטור היצרני נמצא בתנופה החל מסוף הקיץ ויש מעט מאוד סימנים להאטה בתחום הזה. מדד העסקים של אזור שיקאגו, אחד מאזורי המפתח בייצור האמריקני, הצביע על המשך הצמיחה גם בדצמבר ובסה"כ, מדובר בחודש השמיני ברציפות שהמדד מסמן זאת. המדד אמנם ירד אתמול מרמה של 63% בנובמבר לרמה של 59.1%, אבל נותר חזק כשהממוצע התלת-חודשי הוא הגבוה ביותר שנרשם במדד בשנתיים וחצי האחרונות.

נדל"ן בעלייה: בינתיים, גם על שוק הנדל"ן האמריקני צפויה לעבור שנה טובה, אם כי ייתכן שלא טובה כמו 2013. מחירי הדירות זינקו ב-13.6% בהשוואה לשנה הקודמת ועל פי המדד של קייס-שילר, מדובר ברמה הגבוהה ביותר שנרשמה בו במשך יותר מ-7 שנים. העלייה במחירי הדירות לא רק משקפת את העלייה בביקושים כאשר רוכשים נוספים מצטרפים לשוק, אלא שמחירי דירות גבוהים יותר גורמים לצרכן האמריקני להרגיש אמיד יותר ונכון יותר לבזבז. "אפקט העושר" נחשב כתורם משמעותי לצמיחת הכלכלה.

עם זאת, עליית מחירי הבתים היא חרב פיפיות המקשה על רוכשים פוטנציאלים, בעיקר על האוכלוסיה הצעירה יותר, לעמוד בעלויות. העלייה החודשית במחירי הבתים האטה בצורה חדה באוקטובר, דבר המצביע על כך שייתכן ו-2014 לא תהיה חזקה כמו השנה הקודמת. אסור לשכוח שחלק גדול מהתנופה בשוק הנדל"ן האמריקני מתחבר לריבית האפסית שהקלה מאוד על רוכשי המשכנתאות, דבר שצפוי להשתנות במהלך 2014 אך לא בקרוב.

נקודות לשיפור

הכלכלה האמריקנית צריכה דחיפה בצורה של עלייה משמעותית יותר בשיעור התעסוקה. רמת האבטלה בארה"ב עומדת כרגע על 7%, רמה יחסית גבוהה לשלב מאוחר כל כך בהתאוששות הכלכלה. הרשויות צריכות ללחוץ על חברות להרים את השכר ונראה שהכלכלה האמריקנית לא תוכל לעבור להילוך גבוה יותר בהיעדר רווחי תעסוקה חזקים וצמיחת שכר מהירה יותר.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    המעצמה מתחילה להתעורר !!!!! (ל"ת)
    דודי 02/01/2014 13:28
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 1.
    השנה 2014 כניראה תיהיה חיובית
    ברוך 02/01/2014 08:41
    הגב לתגובה זו
    0 3
    הרבה דברים ישתנו ועומדים עוד לשנות קודם כל החלפת ברננקי ושינוי גדול במכירת דירות בארצות הברית שיתן דחיפה לכלכלה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות