שור או דוב: הפד' ממשיך לצמצם, דוח התעסוקה מדאיג - ארה"ב לאן?

השבוע האחרון היה עמוס בנתוני מאקרו שהשפיעו על המסחר בעולם והפכו את השוק לעצבני ותנודתי. הנה סיכום שבוע המאקרו האחרון בארה"ב
 | 
telegram
(3)

השבוע האחרון בוול סטריט ובעולם כולו התאפיין בתנודתיות גבוהה שהצביעה על רגישות השוק. רק לפני כמה ימים נרשמו ירידות חדות שהובילו לדיבורים על מפולת ברקע לטלטלה בשווקים המתעוררים ובכלכלה הסינית. למרות הסערה סביב שערי המטבע של השווקים המתעוררים ובעיות הנזילות בסין, מי שתמשיך לתת את הטון היא הכלכלה הגדולה בעולם שעוברת שינויים לא פשוטים בתקופה הנוכחית.

אם מישהו חשב שצמצום הרכישות יעשה בצורה מבוקרת ותוך התייחסות למצב השווקים - בינתיים זה לא המצב. הפד' הודיע בשבוע שעבר על צמצום נוסף של 10 מיליארד דולר בהיקף הרכישות, בהחלטה שנתקבלה פה אחד. הסיבות להמשך הצמצום - התאוששות המשק האמריקני: נתוני תעסוקה טובים, ירידה ברמת האבטלה וקצב צמיחה גבוה. האמנם? הנה סקירה של נתוני המאקרו מהשבוע האחרון.

סקר ה-ISM הפתיע לרעה והמדדים התרסקו

כאמור, ביום שני האחרון נרשמו ירידות חדות בשווקים שהטרידו מאוד את העולם כולו. כל המדדים בוול סטריט נפלו מעל 2% (ועד 2.6%) ברקע לסקר ה-ISM המאכזב שרשם ירידה דרמטית לרמה של 51.3 נק' בלבד - הקריאה הנמוכה במדד מזה 8 חודשים והירידה החדה ביותר שנרשמה בו מזה 33 שנים. אחרי הנעילה בשני האחרון, הדאו ג'ונס רשם ירידה מצטברת של 7.3% מתחילת השנה, ה-S&P500 נפל 5.8% והנאסד"ק 4.3%, מפולת של ממש.

"הריבית תישאר ברמתה האפסית עוד הרבה זמן"

אבל אז הגיע יום שלישי ועצר את הסחף. המדדים סיימו בעליות של עד 0.9% על רקע נתון ההזמנות ממפעלים המעודד לחודש דצמבר - רשם ירידה של 1.5% בלבד בעוד שהכלכלנים ציפו לירידה של 1.8%. בשעות הערב נרשמה דחיפה נוספת, כשנגיד הבנק הפדרלי בשיקאגו נשא דברים בכנס הכלכלי בדטרויט, ואמר שהריבית צפויה להישאר ברמתה הכמעט אפסית גם עמוק בתוך 2015.

סקר ה-ADP אותת לקראת דו"ח התעסוקה המלא

ברביעי האחרון נרשמו ירידות קלות של עד 0.5% על רקע דוח התעסוקה החלש של ADP. הסקר הציג תוספת של 175 אלף משרות חדשות בלבד לסקטור הפרטי בחודש ינואר, לעומת צפי לתוספת של 189 אלף משרות חדשות.

השוורים חוזרים לוול סטריט

למרות זאת, חמישי ושישי האחרונים היו בסימן חיובי מאוד. בתוך יומיים הוסיף הדאו ג'ונס 2.3%, ה-S&P500 זינק 2.6% והנאסד"ק קפץ 2.85%. העליות הנאות מחקו את הירידות החדות מתחילת השבוע והמדדים נעלו את השבוע בירוק. הדאו ג'ונס הוסיף השבוע 0.6%, ה-S&P500 טיפס 0.8% והנאסד"ק הוסיף 0.54%.

בחמישי נתוני המאקרו דחפו - הראשון היה הנתון השבועי של התביעות הראשוניות לדמי אבטלה, שירד בשבוע האחרון לרמת 331 אלף תביעות חדשות (ברמה שנתית) לעומת צפי לרמת 337 אלף תביעות.

גם נתוני המאזן המסחרי של ארה"ב לחודש דצמבר פורסמו בחמישי. אנליסטים ציפו לגידול בגרעון המסחרי לרמה של 36 מיליארד דולר לעומת גרעון של 34.6 מיליארד דולר בחודש נובמבר, אך בפועל גדל הגרעון ל-38.7 מיליארד דולר בחודש זה.

עוד באותה שעה פורסמו גם נתוני פריון התעשייה ועלות ליחידת עבודה לרבעון הרביעי של 2013. פריון העבודה בארה"ב עלה לרמת 3.2% לעומת 3% ברבעון השלישי של השנה, בניגוד לצפי האנליסטים שחזו ירידה ל-2.6%. עלות יחידת עבודה ירדה ב-1.6% ברבעון האחרון, לאחר ירידה של 1.4% ברבעון השלישי.

הנתון המרכזי - דו"ח התעסוקה המבלבל

נתון המאקרו המשמעותי ביותר השבוע היה דו"ח התעסוקה המלא לחודש ינואר שהתפרסם אמש (ו') והיה מאכזב ומבלבל. הדו"ח הצביע על שתי מגמות הפוכות - מחד, תוספת של 113 אלף משרות בלבד (לעומת צפי לתוספת של 181 אלף משרות), מנגד ירידה בשיעור האבטלה לרמה של 6.6% (לעומת צפי לקיבעון על רמה של 6.7%).

תוספת המשרות הנמוכה מיוחסת ע"י כלכלנים לענקיות הקמעונאות אשר קיצצו בכוח העבודה שלהם לאחר שנגמרה לה תקופת החגים בעוד שהגיוסים למגזר הציבורי פחתו. קצב הגיוסים בגופים המדוברים היה הנמוך מזה שנה. הבשורה החיובית הגיעה מכיוון ענף הבנייה בארה"ב שם קצב הגיוסים היה גבוה משמעותית. עוד סקטור אשר טרם לתוספת המשרות היה הייצור.

מבחינת רמת האבטלה, מדובר בקריאה הנמוכה ביותר מאז חודש אוקטובר של שנת 2008, טרם תחילת משבר הסאב-פריים. אולם, את הירידה ניתן להסביר דרך שיעור ההשתתפות הנמוך. שיעור המשתתפים בכוח העבודה עלה בחודש ינואר מרמה של 62.8% לרמה של 63%. מדובר בשפל שלא נראה כמותו ב-35 השנים האחרונות. נזכיר כי שיעור המשתתפים מורכב מאנשים אשר מועסקים או שמחפשים כרגע עבודה.

אכזבה נקודתית או סימן לדאגה?

"התמונה הרחבה יותר, מעבר לנתוני התעסוקה הנוכחים, מצביעה על התאוששות המשק האמריקני והתחזקות קצב הצמיחה. אני חושב שהמשקיעים לא מאמינים שנתוני התעסוקה בלבד משנים את המסלול הכללי שהפד' הולך בו". כך אמר לרשת בלומברג, דארל קרונק, מנהל השקעות בענקית הפיננסיים Wells Fargo.

"המספרים הם ממש לא אסון" אמר פיל אורלנדו, מנהל ואסטרטג שוק ההון ב- Federated Investors. "המשקיעים מסתכלים על הכותרות ומבינים שהיה כאן פספוס שחלק ממנו נקשר למזג האוויר הקשה, אבל הכלכלה האמריקנית עדיין במגמת התאוששות חיובית".

"זו הזדמנות קנייה. נתוני התעסוקה האחרונים הם נדיפים ואנחנו רואים צמיחה כלכלית. אני מאמין שהפד' ייקח את נתוני התעסוקה בחשבון, אך ישנם נתונים נוספים שהוא מסתכל עליהן". כך, אמר לרשת בלומברג, ג'פרי קליינטופ, מנהל ואסטרטג שוק ב- LPL בוסטון.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    הציבור מספיק חכם להבין שלא יזרימו כסף בלי סוף לעולם
    ברוך 08/02/2014 16:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כבר 1000 פעם ואולי יותר שיחזרתם את נושא הפד העיקר לנפח לאנשים את המוח אלופת השיחזורים בישראל ללא עוררין זה ביספורטל
    סגור
  • 2.
    ואתה יצאת כהרגלך עם כותרת שהשוק כמו תמיד בא לך בהפוכה
    אביב 08/02/2014 15:10
    הגב לתגובה זו
    2 0
    באופן מתמיד השוק נגד הכותרות שלך כדאי שתפנים...
    סגור
  • 1.
    מי שנתן כותרות למפולות אתה וחברך בביזפורטל להזכירך. (ל"ת)
    דבי 08/02/2014 13:50
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות