תעלומה: מה גרם למניות פאני מיי ופרדי מאק לקרוס 40% ביומיים?

הירידה החדה במניות מימון המשכנתאות הפתיעה אנליסטים רבים. לא ברור מה ערך המניות כעת, כשהרפורמה במימון הדיור בארה"ב קיבלה דחיפה בסנאט
 | 
telegram

למי שעוקב מקרוב אחר הטיסה המדהימה של מניות פאני מיי (סימול: FNMA) ופרדי מאק (סימול: FMCC) בשנה האחרונה, הירידה החדה אמש (ג') באה כהפתעה. לאחר טיסה מרשימה של כ-1,900% בשנה האחרונה, כולל עלייה של 93% מתחילת 2014, מניות ה-GSE צנחו אמש כ-30% והיום ממשיכות לאבד מערכן בחדות.

הסיבה הרשמית לירידה החדה, שהחלה מעט לאחר השעה 13:00 בניו יורק, היא הצעת החוק שמוגשת בימים אלו להצבעה בסנאט האמריקני שלמעשה תמחק את החברות. הצעת חוק זו היא חלק מרפורמה בשוק המשכנתאות בארה"ב, שהנשיא אובמה מנסה לקדם כבר זמן רב.

במסגרת הצעת החוק, מציעים הסנאטורים להחליף את חברות מימון המשכנתאות, כמו פאני מיי, פרדי מאק וחברות קטנות נוספות, בחברה ממשלתית שתפעל להבטיח את המשכנתאות שמיליוני אמריקנים לוקחים כל שנה. כלומר, המעורבות הממשלתית אינה נעלמת אילא פשוט מוחלפת בגוף אחר, מה שמעלה התנגדויות רבות להצעה.

מה שמעלה עוד סימני שאלה הוא התזמון לירידה במניות - הצעת החוק הוגשה כבר בשעות הבוקר ביום ג', אבל ירידות השערים התחילו רק שעות לאחר מכן. בנוסף, ההצעה אינה מחדשת שום דבר שלא היה ידוע כבר לפני מספר חודשים. תוסיפו לכך את הירידה, שהיתה איטית והדרגתית, ולא חדה כפי שהיה ניתן לצפות, ולפנינו תעלומה של ממש.

אם הצעת החוק תעבור - "לא יהיה כל ערך למניות החברות"

"אפילו אם המניות היו יורדות בחדות אני הייתי מופתע מכיוון שחשבתי שהפרטים של הצעת החוק הוסברו כל כך בבהירות בעיתונות", אמר בריאן גרדנר, ב-Keefe, Bruyette & Woods. "הציפיות בשוק היו שהצעת החוק תקרא למחיקת פאני ופרדי, ולדעתי זה מה שהביא למימוש האגרסיבי".

ומה יקרה למניות פאני ופרדי אם וכאשר הצעת החוק תעבור והרפורמה תחל? "אנחנו ממשיכים להעריך שבמקרה של פירוק לא יהיה כל ערך למחזיקי המניות של פאני ופרדי לאחר שבעלי האג"ח יקבלו את כספם בחזרה ומחזיקי מניות הבכורה יפדו אותן", לפי אדווין גרושנס, אנליסט ב-Height Analytics.

אחרי שאיבדו 99% מערכן - מניות ה-GSE זינקו כמעט 2,000% בשנה

פאני מיי ופרדי מאק הן החברות הבולטות והגדולות ביותר מבין ה-GSE, המתעסקות במימון משכנתאות. החברות אינן מלוות כסף לקוני הדירות, אלא קונות את המשכנתאות מבנקים, מגבות אותן במימון ממשלתי ומוכרות אותן כאג"ח מגובה משכנתאות (MBS). צורת מימון זו היתה בין הגורמים העיקריים שהפילו בנקים רבים במשבר של 2008, וכעת אובמה רוצה למנוע משבר נוסף.

חברות המימון קרסו ב-2008 וחולצו על ידי הממשלה האמריקנית, שהזרימה כ-180 מיליארד דולר לגיבוי משכנתאות שהפכו לחדלות פרעון. בשנה האחרונה החזירו החברות סכומים גדולים כדיבידנד לממשלה הפדרלית, ולאחרונה אף עברו את סכום החילוץ שקיבלו.

המשקיעים שקנו את מניות החברות קיוו במשך זמן רב לתביעה יצוגית שתביא לחלוקת הדיבידנדים העצומים לכלל מחזיקי המניות ולא רק לאוצר. במידה והצעת החוק האמורה תעבור, הסיכוי שזה יקרה קטן מאוד.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות