סקטור דפנסיבי? הנה חברת תרופות ממפרץ חיפה שזינקה פי 14 משנת 2007

בדיוק 7 שנים חלפו מאז שהציעו לבעלי המניות מחיר של 7.75 דולר למניה; מי שסירב בתוקף הרוויח בענק - צפו במספרים
 | 
telegram

בדיוק שבע שנים חלפו מאז בעלי חברת תרו מחיפה חתמו על הסכם אומלל למכירת השליטה בחברת התרופות במחיר של 7.75 דולר למניה. שבע השנים הטובות יש לומר, שבהן בעלת הבית החדשה, סאן פארמה, עשתה סדר בתרו והיום המניה נסחרת בבורסה הראשית בניו-יורק במחיר של 108 דולר (סימול TARO).

מאי 2007, היח"צנית של חברת תרו, מתקשרת לעיתונאים הכלכלייים ומנסה להלהיב אותם בסיפור על רכישת השליטה בחברה בפרמיה של כ-30% על מחיר השוק. אלא שוותיקי שוק ההון פיהקו לכל היותר - הרי מניית תרו נסחרה בשנת 2001 במחיר של 69 דולר ואחד האנליסטים הבכירים פרסם מאוחר יותר המלצת 'קנייה' למניה ואמר "תמכרו טבע - תקנו תרו".

חברת תרו נוהלה בעבר בחוסר שקיפות ואיבדה את אמון המשקיעים

לתרו היו עשרות תרופות בפיתוח עם פוטנציאל ענק ויכולת להפוך לחברת ענק, אלא שהדור השני והשלישי של המשפחות שייסדו את החברה, משפחות לויט ומורוס, ניהלו את החברה בשלט רחוק מארה"ב עם קשר עלוב לשוק ההון הישראלי ובכלל.

התוצאה של הניהול הכושל וחסר השקיפות של תרו הביאו להשמדת ערך ענקית: מעבר להפסד, תביעות משקיעים, דיווח חלקי ומאוחר לבורסת ה-Nyse בארה"ב, השהייה מהמסחר הראשי ועוד. כל אלה דרדרו את המניה למחיר של פחות מ-10 דולר וכך החברה נכנסה לרדאר של חברות תרופות ענקיות מהעולם.

בעלי השליטה הקודמים הבינו את הטעות, אך נאלצו למכור במחיר נמוך

לבסוף הצליחה ענקית התרופות ההודית, סאן, לגבור על מתחרותיה. חתמה במאי 2007 על הסכם להזרמת 60 מיליון דולר לקופת החברה תמורת 24% ממניותיה ולפי מחיר של 7.75 דולרים למניה (המניה נסחרה בבורסה במחיר של 6.1 דולר).

בשנת 2008 חל שיפור במצבה של תרו, ובעלי השליטה, משפחות לויט ומורוס, ביקשו לבטל את ההסכם ולהסתפק בחלק הראשון של העסקה - הזרמת ההון. חברת סאן ביקשה ליישם את החלק השני של העסקה -רכישת מלוא מניות בעלי השליטה, וכך נפתח אחד הסכסוכים המשפטיים היקרים ביותר שהיו בישראל.

סאן הגישה משנת 2007 מספר הצעות רכש - בכל פעם במחיר גבוה יותר

המאבק המשפטי הסתיים בשנת 2010 ובמסגרתו השלימה סאן את רכישת מניות משפחות לויט ומורוס. התכנון המקורי של סאן למחוק את תרו מהמסחר נכשל מספר פעמים במסגרת מספר הצעות רכש שמחירן עלה עוד ועוד במשך השנים. קרנות גידור ומשקיעים פרטיים קטנים שסירבו להצעת הרכש המקורית משנת 2007 הרוויחו הון תועפות.

חברת תרו עומדת היום ביציבות על שתי רגליים ונסחרת במחיר של 108 דולר, המשקף לה שווי של 4.8 מיליארד דולר. ביום שלישי (27.5) תפרסם חברת התרופות ממפרץ חיפה את הדוחות הכספיים לסיכום הרבעון הראשון של השנה. ישראל מקוב, לשעבר מנכ"ל טבע, מכהן כיו"ר סאן.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות