מומחים טוענים: "גל המיזוגים והרכישות הוא סימן נוסף לשוק מנופח"
התקופה האחרונה בוול סטריט מתאפיינת בהיקף גדול של מיזוגים ורכישות. חברות רבות מחפשות להשתמש ביתרות המזומנים הגדולות שלהן בכדי להתרחב ולהציף ערך נוסף דרך רכישה של מתחרות בענף והגדלת נתח השוק. אז מה זה אומר על שוק המניות? מהסתכלות על ההיסטוריה, ייתכן שמדובר באינדיקטור לא מעודד במיוחד.
מתחילת 2014 הגיעו לא מעט דיווחים על הצעות רכישה בסכומים אדירים של כמה מהשמות הגדולים ביותר. בין היתר, פייזר חיפשה לרכוש את אסטרזנקה, ג'נרל אלקטריק את אלסטום, מדטרוניקס את קובידיאן, אב-וי את שייר ועוד ועוד. על פי חברת המחקר Dealogic, אם פעילות המיזוגים והרכישות תמשיך בקצב הנוכחי היא עשויה להגיע להיקף של 3.51 טריליון דולר השנה. מדובר בהיקף הגדול ביותר שנרשם בתחום הזה מאז 2007.
ברור שבעלי המניות של חברות המטרה לא מתלוננים, פשוט כי בדרך כלל הצעות הרכש כוללות פרמיית שליטה ואפסייד נאה על המחיר שלפני הרכישה. גם לחברות הרוכשות יש לא מעט יתרונות מכך. פרט ליתרונות הברורים של התרחבות והגדלת נתח השוק, צריך גם לזכור שעל פי התקינה החשבונאית הבינ"ל (IFRS), רכישת שליטה בשווי הוגן הגבוה מעלות הנכסים בספרים, מאפשרת לה לייחס חלק מעודפי העלות ל"מוניטין", נכס שאינו מופחת באופן שוטף.
מה הקשר בין זה לכיוון הכללי בשוק המניות?
לפי מתיו רודס-קרופף, פרופסור למנהל עסקים באוניברסיטת הרווארד ומומחה בתחום, כל חמשת גלי המיזוגים והרכישות הגדולים ביותר ב-125 השנה האחרונות הסתיימו בירידה תלולה במחירי המניות.
מומחים מצאו שזינוק בפעילות המיזוגים והרכישות מתרחש בחלקו כשמחירי המניות מתומחרים ביתר. הביצועים הטובים במחיר המניה מאפשרים למנהלים לחפש אחר רכישות אטרקטיביות. גם דניס מולר, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת וינה המתמחה במחזורי מיזוגים ורכישות בעולם, אמר בראיון למרקטווטץ': "הגל הנוכחי בפעילות המיזוגים והרכישות הוא סימן נוסף לכך שהשוק מנופח".
האם זה הזמן לצאת מהשוק ואיך עושים מזה כסף?
לפי מולר, לא מדובר באינדיקטור ברור לתזמון היציאה. לדבריו, ייתכן והשוק נמצא בראשיתו של גל מיזוגים ורכישות ארוך שעשוי להימשך גם כמה שנים. רודס קרופף מסכים שהזינוק בהיקף המיזוגים והרכישות לא בהכרח אומר ששוק דובי ממשמש ובא. "יש למשקיעים נטייה לתזמן את התפוצצות הבועה מוקדם מדי", אמר והוסיף: "יש לי תחושה שהמגמה הזו תימשך עוד הרבה זמן".
אז איך עושים מזה כסף? אחת האסטרטגיות נקראת "ארביטראז' סיכון" או "ארביטראז' מיזוג". כלומר, ניצול הפער שנוצר בין מחיר המניה של החברה הנרכשת ערב ההודעה על המיזוג לבין המחיר הנקוב בהצעה. קובידיאן (סימול: COV) למשל, נסחרת בפער של 6% מהמחיר שמדטרוניק הודיעה שתרכוש בו את החברה בהמשך השנה או בתחילת 2015 (43 מיליארד דולר). בהנחה שהעסקה תצא לפועל בתנאים האמורים (ובהנחה שמחיר המניה לא ישתנה בצורה קיצונית עד אז), אפשר להרוויח מכך.
אסטרטגיה נוספת היא לנסות ולזהות את חברות המטרה, אך זה דבר שקשה מאוד לחזות. הדרך הטובה ביותר אולי היא לזהות חברות רווחיות מאוד אשר נמצאות במגמת צמיחה ומוכרות את המוצרים שלהן במחיר נמוך מהמתחרות הגדולות. הדאונסייד במקרה הזה הוא מינורי, מכיוון שגם אם הן לא יהפכו ליעד רכישה, עדיין מדובר בחברות איכותיות שצפויות לייצר ערך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.ועוד סימניםפילוסוף 21/06/2014 23:49הגב לתגובה זו0 1האשראי (בארה"ב) לרכישת מניות נמצא בשיא של כל הזמנים, רוב האנילסטים יאד שוורייםנ, החברות קונות בטרוף את מניותיהן בכדי להעלות את הרווח למניה -שלא גודל כל כך מפעילות שוטפת, הפד אומר שהכלכלה טובה ותמשיך לצמוח (כמו שאמר הנשיא הובר וראשי הבנקים ערב המפולת של 1929, חמשת הבנקים הגדולים אומרים שהשוק ימשיך לעלות אבל אף פעם לא אצרו שהשוק יקר וצריך לצאת ממנו.סגור
-
2.מומחיים להפיל משקעיםזה יותר מחזק אותי 21/06/2014 20:12הגב לתגובה זו1 0ממש מומחים שדואגים לכםסגור
-
1.מיזוגים ורכישות לא טוב לכלכלה!מצמצם תחרות ומגביר אבטלה (ל"ת)יופיטר שוקי הון 21/06/2014 14:34הגב לתגובה זו0 0סגור