מצמצם חשיפה: פרופ' שילר מסמן אינדיקטור מדאיג - "השוק הגיע לשיא"

המרצה הבכיר באוניברסיטת ייל וזוכה פרס נובל לכלכלה מוטרד מהכיוון הכללי של השוק ואומר: "כדאי לצמצם חשיפה למניות"
 | 
telegram
(1)

השוק השורי של השנים האחרונות בוול סטריט נמשך גם ב-2014 והמדדים נסחרים ברמות שיא. אחרי שבימים האחרונים ננעל המסחר באדום, נראה שהסנטימנט החיובי חוזר היום (ד') על אף נתוני המאקרו המאכזבים שהגיעו לפני פתיחת המסחר. למרות זאת, פרופסור רוברט שילר, מרצה בכיר לכלכלה באוניברסיטת ייל וזוכה פרס נובל, מודאג מאוד מהכיוון הכללי של השוק.

התחזית העגומה של שילר מתבססת על 'יחס המחיר לרווח המחזורי המתואם' שלו (Cyclically Adjusted Price-to-Earnings ratio או CAPE). כלכלנים טוענים שהיחס של שילר הוא אינדיקטור טוב יותר להערכת מיחס המחיר לרווח הרגיל (), משום שהוא מבטל תנודות הנגרמות כתוצאה מהשונות בשולי הרווח במהלך מחזורי העסקים. שילר לוקח את רווחי מדד ה-S&P500 לאורך עשר השנים האחרונות כדי למדוד את יחס ה-P/E10 וכך לנטרל את התנודתיות הגבוהה ברווחים החד-שנתיים. במילים אחרות, שילר מנסה למצוא רווח מייצג, מנורמל.

'מכפיל הרווח של שילר' עומד היום על 26, הרבה מעל לממוצע ארוך הטווח שלו שעומד על 17 ומתקרב לרמות שבישרו בעבר על תיקון משמעותי בשוק. "נראה לי שהשוק הגיע לשיא. אני בטוח שהרבה אנשים מבינים שהשוק עלה בשיעור גבוה מאוד מ-2009 וסביר שהוא יירד שוב". אבל שילר מסתייג: "מכפיל הרווח שלי הוא לא כלי לתזמון השוק, אני לפחות כרגע נשאר בפנים. אנחנו לא יודעים איך השוק יתנהג ולכן כדאי להשאיר מרכיב מנייתי בתיק אבל לצמצם אותו. בסביבת נמוכה כל כך ובהיעדר חלופות אטרקטיביות, כדאי עדיין להחזיק מניות".

במסגרת הראיון שהעניק היום שילר לרשת יאהו פיננסים, טען טוביאס לבקוביץ' מסיטי גרופ שהיחס של שילר אינו מדויק משום שהוא אינו מנרמל את שיעור הריבית בדומה לפעולה שהוא עושה לרווח. שילר הגיב לכך: "הוא צודק. שיעורי הריבית המאוד נמוכים הם סימן לכך שכדאי עדיין להיות מושקע במניות בהשוואה לחלופות האחרות כמו אגרות החוב למשל. זה יכול לעזור להסביר את הרמות הגבוהות שנרשמות ב-CAPE, אבל זה לא אומר שהאינדיקטור הזה אינו מנבא ביצועים חלשים בעתיד".

היחס של שילר הומצא על בסיס המלצתו של בנג'מין גרהאם בספרו Security Analysis אשר טוען שיש להשתמש ברווחים ממוצעים בני לפחות שבע עד עשר שנים, במקום בממוצע של שנה אחת כמקובל בשוק. ראוי לציין שפרופ' ג'רמי סיגל התבטא בעבר נגד היחס של שילר וטען שהמחיקות החד-פעמיות האדירות שהתבצעו במהלך משבר האשראי האחרון ב-2008, מטות את רווחי ה-S&P כלפי מטה (וכתוצאה מכך, את ה-CAPE מעלה).

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    נראה שכל אחד מנסה לחזות את המפולת הבאה
    משה 29/06/2014 17:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מניסיוני ממומחי כלכלה לא חוזים מפולות , אבל כל אחד מעוניין להיות בפוזיציה של אמרתי לכם . לפני 5 שנים אמרו שתהייה מפולת בנדלן בארץ ומאז רק עלה . לפני 7 שנים אמרו שהבורסות יכנסו למצב של סטגנציה למשך עשור ומאז רק עלה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות