שתי האחיות מוול סטריט ישלמו לממשל האמריקני עוד 5.6 מיליארד ד'

הסיפור של פאני מיי ופראדי מק ממשיך לסקרן לאחר שהחברות דיווחו אתמול על תוצאותיהן ועקפו את הצפי המוקדם - למרות הקושי בשוק הנדל"ן
 | 
telegram

הסיפור של חברות האיגוח פראדי מק ( Freddie Mac) ופאני מיי (Fannie Mae) ממשיך לסקרן את המשקיעים בוול סטריט - ולא בכדי. שתי החברות דיווחו אתמול על תוצאות טובות במיוחד וישלמו לממשל בארה"ב עוד 5.6 מיליארד דולר בדיבידנדים. אבל זה רק סוף הסיפור.

תחילתו הוא בשלהי 2008, אז הממשל האמריקני החליט להלאים את שתי החברות הללו דקה לפני שהודיעו על חדלות פירעון. באותו הזמן, רבים האשימו את החברות בעומקו של המשבר הסאב פריים והייתה לכך סיבה מוצדקת. בכל אופן, במסגרת ההלאמה, החברות התחייבו להעביר לממשל בארה"ב את כל רווחיהן - וכך נעשה מאותו המועד.

הסיפור המעניין של החברות התרחש בשנת 2013, אז שוק הנדל"ן בארה"ב הציג סמני התאוששות והחברות חזרו לרווחיות ממשית. מי שעקב אחרי החברות הללו היה מופתע לגלות שבכמעט כל יום מסחר, מניות החברות מזנקות בלפחות 8%.

מלבד העובדה ששוק הנדלן התאושש בצורה טובה והרווחיות עלתה, היה נדמה שהאנליסטים פשוט לא מצליחים לאמוד את קצב ההתאוששות של החברות. וכך, לאחר כל דו"ח, הן ביניים והן תקופתי, החברות עקפו את הצפי המוקדם והמניה זינקה.

ההמשך המעניין של הסיפור התרחש אתמול. פאני מיי פרסמה אתמול את התוצאות לרבעון השני של 2014 אשר היו טובים מהצפי המוקדם. החברה דיווחה על רווח של 3.7 מיליארד דולר בעוד האנליסטים ממתינים לרווח של 2.7 מיליארד דולר בלבד.

בהחלט מדובר בפער חיובי משמעותי אבל יש פה עוד שני דברים לדבר עליהם. הדבר הראשון, והפחות טוב מבין השניים, הוא הירידה ברווח הנקי. נכון, הרווחיות הייתה גבוהה מצפי האנליסטים אך הייתה נמוכה ב-64% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. למה? ובכן כאן אנחנו גולשים לנושא השני והוא שוק הנדל"ן בארה"ב. ההתאוששות בשנת 2013 הייתה מורגשת בצורה טובה יותר ביחס לשנה הנוכחית וכמה כלכלנים כבר הכריזו כי מדובר בסוג של קפאון "לייט".

אבל מעניין לראות כי גם במצב דברים זה, החברה מצליחה לשמור על רווחיות. "הרבעון הנוכחי משקף מצב נורמאלי בשווקים ולא מצב של עליה חדה במחירים" אמר טים מייפלוס מנכ"ל פאני מיי לאחר הדיווח אתמול. המנכ"ל הוסיף ואמר כי הוא צופה שהחברה תמשיך להיות רווחית בעתיד "הנראה לעיין" (foreseeable future).

הדיבידנד אשר שולם לממשל בארה"ב לאחר הדיווח האחרון מצטרף ל-213 מיליארד דולר אשר כבר שולמו וכאשר החוב ההתחלתי של החברות, במסגרת החילוץ, עמד על 187 מיליארד דולר בלבד.

למרות כל המילים הטובות, יש לזכור כי ההתאוששות של שוק הנדל"ן בארה"ב היא החמצן של פאני מיי ופראדי מק אשר לא מלוות כסף באופן ישיר לרוכשי הדירות אלא רוכשות ההלוואות מהמלווים, מאג"חות אותן ומוכרות עם אחריות. ולכן, לחץ מכיוון שוק הנדל"ן יכול לגרור את החברות לחדלות פרעון נוספת.

עקב מתח הרב שיוצרות החברות הללו, הממשל של אובמה מעוניין לחסל את עסקיהן ולבנות ישויות דומות באופין אך שונות במהותן. המחוקק בארה"ב לא ממהר להעביר את הרפורמה וככל הנראה ההצבעה לא תעלה לדיון עד אחרי הבחירות לקונגרס בחודש נובמבר השנה. כמובן שלכך מצטרף הוויכוח העתיק בין הרפובליקנים לדמוקרטים. הרפובליקנים מעוניינים לראות כמה שפחות התערבות מצב הממשל והדמוקרטים מעדיפים לראות את הממשל מספק כמה שיותר כלים להורדת הריבית על המשכנתאות על מנת להקל על האזרחים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות