אופוריה בשווקים: השוורים זועמים - בדרך ל-6 שנים רצופות של עליות
היום מציינים ברחבי העולם את יום שישי ה-13 שעל פי האמונה הרווחת הוא יום בעל מזל רע במיוחד. כנראה שבוול סטריט חושבים אחרת. ה-S&P500 רשם היום במהלך המסחר שיא כל הזמנים חדש, מדד הדאו ג'ונס שוב נסחר מעל רף ה-18 אלף נק' ומדד הנאסד"ק מתקרב בצעדי ענק לרף ה-5,000 נק' אותו הוא לא ראה מאז מרץ 2000.
המשקיעים רואים רק ירוק בעיניים כאשר גם מדד הפחד, ה-VIX צונח 2% אל רמה נמוכה של 15 נק'. ייתכן שהמשקיעים מתעלמים מיום שישי ה-13 ורוצים פשוט לצאת לחגוג את יום האהבה מחר עם קצת יותר כסף בכיסים.
בחודש הבא ייציינו בוול סטריט את יום השנה השישי לתחילת השוק השורי הנוכחי - 6 שנים רצופות של עליות בשוקי המניות בארה"ב. נתון מעניין שכדאי לקחת בחשבון הוא שההיסטוריה לא עומדת לצד המשקיעים, השווקים לא עלו אף פעם יותר מ-7 שנים ברציפות.
ובכל זאת, גם השורטיסטים המושבעים ביותר מודים, קשה להמר נגד השוק. בכל פעם שנדמה שמשבר חדש מאיים להפיל את השווקים, הקונים באים בריצה חזרה ומביאים את המניות לשיאים חדשים. לראייה - מאז שנת 2011 לא היה בשוק תיקון של 10% בשוק, אז קצת קשה לדמיין כעת תיקון עמוק של 20% שיבשר על תחילתו של שוק דובי.
החששות הגדולים שליוו את המשקיעים במשך חודש ינואר מתחילים להתפוגג. כך, מחירי הנפט ממשיכים להתאושש ונסחרים מעל 50 דולר לחבית, אמנם החששות מעזיבת של יוון את גוש האירו עדיין לא נעלמו אך מומחים מעריכים כי הנושים של יוון וממשלת יוון החדשה יגיעו בסופו של דבר לפשרה.
בגזרה המוניטרית, בנקים מרכזיים ברחבי העולם (להוציא את הפד') חותכים את שיעורי הריבית ונלחמים בצמיחה החלשה ובאיום הדיפלציה בעזרת תוכניות רכישות אג"ח בהיקפים עצומים מה שעשוי להמשיך ולתמוך בנזילות הרבה בשוקי המניות.
גם המטבע האמריקני המתחזק - הוריד הילוך או שניים והתמתן מעט בשבועות האחרונים. את הביטוי השלילי לדולר חזק מידי ראינו כבר בעונת הדוחות האחרונה כאשר רווחי כמה מהחברות האמריקניות נפגעו וביניהן מייקרוסופט, ג'ונסון אנד ג'ונסון, פרוקטר אנד גמבל וקטרפילר.
ואם כבר מדברים על עונת הדוחות, כמה מהחברות הבולטות בוול סטריט הציגו נתונים יוצאים מן הכלל שהעניקו רוח גבית לסנטימנט החיובי בשווקים. פייסבוק, אפל, נטפליקס וסיסקו הן דוגמאות מעולות לכך.
גם מחירי האג"ח שעשו ראלי ענק בחודש ינואר והורידו את תשואות האג"ח לרצפה צנחו מעט בחודש פברואר והחזירו את תשואות האג"ח ל-10 שנים של ארה"ב חזרה לאיזור ה-2%.
לצד כל האופוריה אותה מאמצים המשקיעים בשמחה חשוב לזכור כי שוק המניות שהוכיח כבר בשנים האחרונות כמה תנודתי הוא יכול להיות עשוי להגיב בצורה מכוערת לתרחישים שונים. כך לדוגמה במקרה והמשא ומתן בין יוון לגוש האירו ישתבש לא מן הנמנע שנראה זעזוע בשוקי המניות או לחלופין במקרה של קריסת הסכם הפסקת האש בין הרוסים לאוקראינים.
ברור לכולם כי חלק מהחששות שהעסיקו את המשקיעים בחודש ינואר לא נעלמו בפתאומיות, אלא שהמשקיעים פשוט בוחרים לא לחשוש מהם כרגע.
- 6.זאב,זאב,זאב,זאב,זאב......וכלום.! לשווקים יש קצב משלהם. (ל"ת)איציק ר 14/02/2015 18:19הגב לתגובה זו
- 5.7675 13/02/2015 21:34הגב לתגובה זוכן
- 4.אלוהים ישמור אותנו (ל"ת)מגן הציבור 13/02/2015 20:39הגב לתגובה זו
- 3.רק בישראל 13/02/2015 19:30הגב לתגובה זומניות הגז, כיל, מניות הביו, הבנקים. אצלנו עליות רק במיסים
- 2.רק למעלה, שום דבר לא יכול את הריצה לכסף.נקודה (ל"ת)ירון החתול 13/02/2015 19:19הגב לתגובה זו
- 1.למתן 13/02/2015 19:03הגב לתגובה זורק במילים:" לצד כל האופוריה.." רק משם העלת את רמת הדברים עשרות מונים..אגב:בגילי המופלג ראיתי הרבה אופוריות שהתפוגגו באחת..ולא רק בשווקי ההון..בסיפם של הדברים שמתנהלים שלא בהגיון..הבלון מתפוצץ. עוד אגב: בהרבה ממלחמות ישראל..השאננות ואין כמוני..עלתה לנו בדמים רבים..ברור שתמיד ננצח ונישרוד..אך המחיר..המחיר..הוא עגום..שבוע טוב.
- א 13/02/2015 21:14הגב לתגובה זוהמונח אופוריה הוא בעייתי לשימוש. מקורו ביוונית(אקטואלי..)וההפך מדיספוריה. המילה מסמלת הרגשת אופטימיות בלתי מוצדקת בעליל ושנובעת לא בהכרח מדבר אמיתי. שמחה רבה והתרוממות נפש אדירה ולא בהכרח מוצדקת.נובעת משימוש בסמים..פעילות אירובית בעיקר בעצימות גדולה..הפרעות שונות וביינהן הדו קוטבית..בדרך כלל משוללת בסיס מציאותי. בעשרות שנים האחרונות בפסיכיאטריה וחקר המוח נערכו המוני מחקרים בתחום זה.צריכים מאד להיות שקולים ומחושבים במצב זה ואם אפשר ..לא להכנס אליו..עד כאן בקטנה על קצה המזלג..