דריכות: העלאת הריבית בארה"ב שצפויה לחודש הבא, ושוק המניות - האם נראה זעזוע?
דו"ח התעסוקה של ארה"ב פורסם ביום ו' האחרון, והציג תוספת של 215 אלף משרות חדשות במשק האמריקני, מעט מתחת לציפיות, והמדדים הגיבו בירידות שערים קלות – כנראה בשל ציפייה להעלאת ריבית בחודש הבא. בשיחה עם Bizportal, מעריך אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, כי מדובר בדו"ח טוב המעיד על מצבו המשתפר של המשק האמריקני, ומבדיל בין העלאות ריבית בעבר, שבוצעו בשל רמת האינפלציה, לבין המצב הנוכחי, שמבחינה כלכלית מאפשר זאת.
לדבריו של גרינפלד, "מדובר בדו"ח טוב שמראה כי השוק האמריקני ממשיך להתאושש, והדבר תומך בתכנון של הפד' להעלות את הריבית בקרוב. הפד' חוזר ואומר שהמטרה שלו היא העלאת הריבית, והוא לא פוחד מרמת האינפלציה. כל הזמן חוזרים ואומרים שם שהם רואים את האינפלציה מתכנסת ל-2% בטווח הבינוני"
גרינפלד מסביר כי "מה שבעיקר מטריד בארה"ב, זה שעדיין לא רואים עלייה בשכר. כדי לראות את הצרכן עושה עוד קפיצת מדרגה צריך שהשכר יעלה בקצב מהיר יותר. לפי דו"ח התעסוקה רואים שצפוי לבוא שיפור לאט-לאט: יש נתון מאוד חשוב שמראה כמה עובדים במשרה חלקית היו רוצים לעבור למשרה מלאה, הנתון הזה הוא אינדיקטור ל'רפיון בשוק העבודה'. כשהמשרות שנוספות הן חלקיות, בשכר נמוך, ולא מביאו ללחץ לעליית השכר - הרפיון הזה הולך ופוחת כעת - יותר אנשים עברו לשמרה מלאה, וזה טוב למשק. אני מאמין שעליית השכר תגיע במהלך השנה הבאה, וזה יאפשר לצרכן האמריקני לקנות יותר. בהמשך תגיע גם צמיחה שתעלה מדרגה, והמגמות מראות שאנחנו הולכים לכיוון הזה. הדבר מאפשר לפד' להתחיל להעלות את הריבית בקרוב. השוק מעריך שזה יקרה בחודש ספטמבר, וזה בהחלט סביר, אם כי לדעתי סביר יותר שזה יקרה בחודש דצמבר. הפד' ירצה להיזהר, והוא לא ממהר לבצע את העלאת הריבית, אך לעניות דעתי זה לא באמת משנה המועד המדויק, אם תסתכלו על האג"ח ל-10 שנים, אין להבדל בחודשים האלו שום משמעות כלכלית או פיננסית: כשאתה מנסה לתמחר כמה שווה היום אג"ח ל-10 שנים, אתה מנסה לתמחר את הריבית לשנים אלו, והבדל של 3 חודשים אינו קריטי".
הירידות בוול סטריט בשל הריבית? לא בטוח
לגבי התגובה של שוק המניות, רבים חוששים מתגובה חריפה בעקבות העלאת הריבית, אך גרינפלד דווקא לא מסכים עם ההערכה זו. "נכון שזה סוג של קונצנזוס – ירידה במניות בשל העלאת ריבית, בטח אחרי 6 שנים של ריבית אפסית. לדעתי אולי נראה זעזוע בטווח הקצר, אבל בהסתכלות כלכלית, ובטווח הבינוני-ארוך, העלאת הריבית היא סיגנל טוב שהכלכלה האמריקנית באמת משתפרת. גם כשהריבית תעלה, היא תעלה לא- לאט, ותמשיך להיות נמוכה, אפילו אם תהיה ברמה של 1%. ריבית נמוכה מאפשרת לפירמות להתנהל בזול. כשיש שיפור כלכלי מחד, וריבית נמוכה מאידך, הדבר אמור לתמוך בחברות".
בתשובתו לשאלה על תגובות העבר של המניות, שירדו עקב העלאת ריבית, אומר גרינפלד כי "כשהיו מעלים ריבית בעבר למשל מ-4% ל-6%, זה יכל להיות הבדל משמעותי עבור החברות. כיום, כשהריבית כל כך נמוכה, הגורם המעיד על עלויות המימון בטל בשישים לעומת השיפור הכלכלי".
ישפיע על העלאת ריבית בישראל
ומה יקרה בישראל לאחר העלאת הריבית בארה"ב? גרינפלד מאמין כי בנק ישראל רוצה להעלות את הריבית מאותן סיבות שהפד' מעוניין בהעלתה: "בנק ישראל מבין שריבית אפס לאורך זמן היא דבר לא בריא, המייצר תיאבון לסיכון אצל משקיעים ומוריד את פרמיית הסיכון שלהם. בנוסף, אני חושב שכל הבנקים המרכזיים רוצים תחמושת – היכולת להוריד את הריבית, במידה ויגיע משבר. בעבר היה מצב שנאלצים להעלות ריבית בגלל האינפלציה, הפעם רוצים להעלות אותה כי צריך. זה יהיה אפשרי אחרי שבארה"ב יעלו את הריבית, אני מעריך שבארץ יעשו זאת סביב החודשים אפריל-מאי".
"מה שחשוב הוא לא העלאה הראשונה של הריבית, אלא התוואי בו זה יתבצע: הפד' מנסה לאותו לשוק שהוא הולך לצמצום, לתוואי שייקח הרבה זמן, כתלות בנתונים הכלכליים, כשהכיוון הוא שינוי במגמה המוניטרית. אם עד עכשיו היינו בהרחבות, אנחנו הולכים כעת לצמצום. הכלכלה נראית טוב, מספיק יציבה, ומספיק חזקה, כדי לאפשר העלאת ריבית - גם בישראל".
מניות או אג"ח?
גרינפלד אופטימי לגבי תשואת המניות בארה"ב ובישראל: "הן תמשכנה להניב תשואות עודפות, מניות כיום הן יותר מעניינות מאג"ח. פוטנציאל התשואות באג"ח די מצומצם כיום, בטח אם לוקחים בחשבון את התנודתיות החדה באג"חים הארוכים – זה נכס לא מעניין. הבנקים וגם חברות הביטוח נמצאים במכפילים מעניינים . נכון שלפני שנתיים-שלוש המחירים באמת היו זולים, ואיפה שלא היית משקיע היית מקבל תשואות יפות. היום, כשהשוק אחרי 3 שנות עלייה, המחירים כבר לא זולים, המחירים 'מלאים', והמכפילים נמצאים ברמה ההיסטורית שלהם. לא כל מטאטא יירה: צריך לבחור תיק מניות על סמך אנליזה, צריך לעבוד קשה יותר בבחירת המניות". באופן כללי, גרינפלד ממליץ על חשיפה לסקטורי הפיננסים והטכנולוגיה בארה"ב, כשהוא אופטימי גם לגבי המניות בת"א. לגבי אירופה, טוען גרינפלד כי "המחירים סבירים, הכלכלה משתפרת, ההרחבה הכמותית תומכת, אך יש שוני מאוד גדול בין המדינות ביבשת - גרמניה היא לא יוון, וספרד אינה צרפת".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מניה אחת ויחידה שמעניינת בתל אביב, ואין לה קשר לריביתמשקיע אינדיאני 10/08/2015 03:21הגב לתגובה זו0 0אי.אל.די מי שיצליח לאסוף אותה יקבל תשואה של 40-50 אחוז עד סוף השנה הנוכחית אולי אפילו בסוף החודש הנוכחי, בהצלחה.סגור
-
4.בישראל האפיק שירד באופן החד ביותר אלו מחירי הדירות (ל"ת)אנליסט 09/08/2015 15:20הגב לתגובה זו1 1סגור
-
3.למר גרינפלד כלכלן ראשי.א 09/08/2015 14:29הגב לתגובה זו13 0תודה על צפירות ההרגעה שלך: "המחירים כבר לא זולים..הם מלאים"..אז אני רץ לרכוש מכל הבא ליד כיוון שקיבלתי טיפ זהב מבכיר. לחילופין..אוכל לארגן לפסגות שלכם כמויות ענק של מניות "איכות" במחירים מלאים בלבד. יש הרבה מחכים בתור..ואין הרבה רוכשים..אם אתה ממליץ לפסגות להסתער ולקנות במחירים המלאים הללו...נפגש אחרי המבול ונשוחח. יום טוב.סגור
-
2.מתי תבינו שאנליסטים תמיד יהיו אופטימיםיוסי 09/08/2015 14:09הגב לתגובה זו2 1הם מתפרנסים מ"משקיעים". אם יהיו פסימים ויבריחו "משקיעים" הרי לא תהיה להם פרנסהסגור
-
1.לא אמורה להיות נפילה, הם יעלו בהדרגתיותסוחר וותיק 09/08/2015 12:40הגב לתגובה זו4 0אלא אם כן האינפלציה תיהיה גבוה, אז יעלו את הריבית בשיעור יותר חד, והפדיונות מהבורסה לחסכונות הסולידיים בבנק יהיו בהתאם. בכל מקרה, שווה להשקיע בבנקים בארה"ב, אני קניתי תעודת סל בנקים איזוריים ארה"ב - 1130442סגור