צריכת האנרגיה בארה"ב משתנה והיא גובה את קורבנותיה
הפחם שהיה מקור האנרגיה העיקרי בארה"ב למשך יותר מ-60 שנים הופך בשנים האחרונות לאלטרנטיבה המועדפת פחות בשוק האנרגיה. על פי הערכות, בשנת 2016 32% מהאנרגיה המופקת בארה"ב תופק על ידי פחם ולראשונה שיעור השימוש בגז טבעי יהיה גבוה יותר ויעמוד על 33%. מדובר על תהליך ארוך שמתחולל ביבשת החדשה מזה עשור וככל הנראה לבסוף יביא למותו של השימוש בפחם.
היום השוק התבשר כי פיבודי אנרג'י חברה לכריית הפחם הגדולה בארה"ב בדרך לפשיטת רגל. הסיבה היא הירידה הממשית בהכנסות החברה לאור הירידה במחירי הפחם מסביב לעולם זאת לצד החלטות עיסקיות בעיתיות אחרות. הירידה במחירי הפחם מגיעה ללא ספק בשל ייתור השימוש בסחורה המפוקפקת במיוחד בעולם המערבי. במיוחד כאשר מחירי הגז מסביב לעולם ממשיכים לרדת - אלטרנטיבה שהינה מזהמת פחות באופן משמעותי.
מחיר הגז נסחר בשפל של עשור סביב שני דולרים. בין השנים 2000 ל-2008 פחם היה זול יותר משמעותית מן הגז ובתוך כך הפחם סיפק 50% מתצרוכת האנרגיה האמריקנית. אם כי מאז הדינמיקה השתנתה והפער החל משנת 2009 להצטמק. ה"אשם" בסגירת הפער היא אותה התעשייה ש"רצחה" את מחיר הנפט בשנה האחרונה והורידה אותו לשפל של 14 שנים במחיר- שיטת הפרקינג ופצלי השמן בארה"ב. התעשייה הביאה לזינוק בתפוקה של הגז הטבעי ושינתה את היחס בין היצע וביקוש במדינה.
עונת הדו"חות שהתחילה השבוע בוול סטריט סיפקה רמז נוסף על עתידו הפאסימי של הפחם. חברת תשתיות הרכבות CSX פרסמה את הדו"ח שלה אתמול ופרסמה כי השימוש בפחם בענף הרכבות שהינו הענף העיקרי בו מובילים פחם ירד ב-31% בתוך שנה בלבד.
הצפי שהוא שאותה צניחה בשימוש בנפט תירשם גם ברבעון הקרוב סביב ה-18 טון, אך ב-CSX הסתייגו כאשר טענו שהשימוש הינו תלוי מזג אוויר. ככלות הכל החברה פרסמה כי הפסידה 1.4 מיליארד דולר בהכנסות הפחם שלה בארבע השנים האחרונות והיא צופה כי תפסיד 500 מיליון דולר נוספים השנה בעקבות הירידה בדרישה.
הרעיון לעבור לגז טבעי מפחם הייתה כוונה מוכרזת של ממשל אובמה עוד בקדנציה הראשונה של הנשיא המכהן אובמה. אך ניתן לומר כי הרגולציה בתחום שדחפה מפעלים להמיר את צריכת האנרגיה שלהם לגז טבעי על בסיס קנסות של זיהום (תוך שימוש בפחם) היוותה תהליך משני בלבד. כוחות השוק והצניחה במחיר הגז הייתה המוטיבטור האמיתי.
אם ניקח בחשבון שסקטור האנרגיה האלטרנטיביות דוגמת אנרגיית שמש ורוח שצפויות להמשיך ולצמוח בשנים הקרובות, נוכל להבין את תחזית סוכנות האנרגיה האמריקנית. זו חוזה כי עד 2035, אחוז השימוש בפחם ירד בארה"ב ל-25% מתוך התצרוכת הכוללת. השיעור הנמוך ביותר מאז המהפכה התעשייתית.
בסרט התעודה האמריקני משנות ה-70 "הארלן קאונטי" תוארו תלאות השביתה של עיירת ברוקסייד במדינת קנטאקי. מאמץ השביתה כלל 180 פורי פחם ונשותיהם כנגד חברת Eastover Coal. השביתה הגיעה לאור תנאי העבודה לה זכו הכורים ושברון החלום האמריקני בו מובטח לפועל שבנו יזכה לחיים טובים משלו כל עוד הוא יבחר בחיים של עבודה. השיר המופיע למטה בביצועו של פיט סיגר היה ההמנון של אותה שביתה. עתה נשאלת השאלה, האם בעידן הנוכחי קיימת ההזדמנות לקבור סופית את הסקטור שאמנם ייצר זינוק טכנולוגי אדיר לאנושות אך בד בדד גרם לסבל לחלק מהותי ממנה?
- 1.t 13/04/2016 22:02הגב לתגובה זוזה לא נכון - CSX רק מובילה פחם לצרכנים שהם בעיקר תחנות כח