לא רק דו"חות: אלו שני האירועים הגדולים השבוע - והם יתרחשו בפער של שעות

הסוחרים ממתינים כעת לדו"חות אפל שיפורסמו היום ודו"חות פייסבוק שיפורסמו מחר, אבל משהו אחר לחלוטין עשוי לגנוב את ההצגה
גיא ארז | (2)
נושאים בכתבה בנקים

שבוע המסחר העולמי נפתח אתמול בירידות שערים קלות, ואמנם את מרכז הבמה תופסת בתקופה זו עונת הדו"חות בארה"ב (היום דוחות אפל, מחר דוחות פייסבוק), אך הסוחרים ברחבי העולם ממתינים גם לשני אירועים משמעותיים אחרים: עדכוני הריבית מצב הפד' האמריקני והבנק המרכזי היפני - עדכונים שיתרחשו בהפרש של מספר שעות בלבד. מנהלי השקעות ברחבי העולם מצוטטים באומרם כי הם ממתינים לעדכוני הריבית האלו, כדי שלא לקחת סיכונים מיותרים במידה ונראה הפתעות.

ראשית, יהיה זה הבנק המרכזי של ארה"ב, שיכריז על עדכון הריבית מחר (יום ד') בשעה 21:00 שעון ישראל. נגידת הפד', ג'נט יילן, צפויה גם הפעם להותיר את הריבית בארה"ב על כנה, בשיעור של 0.25%-0.5%. בבורסות החוזים נותנים סבירות של 0% לאפשרות של העלאת ריבית השבוע, מה שמפנה את הזרקור להודעה שתצורף לעדכון הריבית (הפעם אין מסיבת עיתונאים). והשאלה הגדולה היא כרגיל - כמה תדגיש יילן את המילה 'הדרגתי' בכל הקשור להעלאות ריבית עתידיות. 

לגבי מתווה העלאות הריבית, בבורסת החוזים בשיקגו הסבירות להותרת הריבית ללא שינוי השבוע עומד על 77%. לגבי חודש יולי הסבירות שהריבית תיוותר ללא שינוי עומד על 63%. רק בחודש דצמבר יש סבירות של מעל 50% שהריבית תטפס. נציין כי בחודש יוני יבחרו אזרחי בריטניה האם לצאת מהאיחוד האירופי - ואם יבחרו שכן, טלטלה נוספת צפויה לכלכלות העולם - וזהו אירוע נוסף בו צריך הפד' להתחשב.

כלכלנים מספרים כי בהסתכלות על כלכלת ארה"ב בלבד - זו דווקא 'מוכנה' להעלאת ריבית, אך יילן צפויה להימנע מכך בשל הטלטלות בשאר הכלכלות - ואלו עדיין קיימות: "אם לוקחים בחשבון את כל ההתפתחויות הבינלאומיות, כולל יחסי המטבע, הרבה יותר קשה להעלות את הריבית בארה"ב. ה-ין והאירו עשויים להגיב באופן דרמטי לשינוי משמעותי במדיניות הריבית של ארה"ב בשלב זה", אמר סטיב מאסוקה (Massocca), מחברת ההשקעות הפרטית Wedbush Securities.

בקשר לחוזקו של הדולר, שכמובן עומד לנגד עיני הפד' בקביעתו את גובה הריבית, נציין כי זה רשם החלשות של כ-5% מול סל המטבעות מאז תחילת חודש פברואר. אך מעבר ליחס הדולר מול סל המטבעות העולמי, אחד המשתנים המרכזיים בגזרת המט"ח הוא היחס בין הדולר לין היפני - והשפעתו על המסחר ביפן - מה שמעביר אותנו לאירוע המרכזי הבא השבוע:

הבנק המרכזי ביפן יעדכן את גובה הריבית במדינה ביום חמישי לפנות בוקר, בשעה 6:40 (שעון ישראל). ההערכות הן כי ה-BOJ, גם כן יבחר להותיר את הריבית על כנה, בשיעור של מינוס 0.1%, אך בניגוד לפד' - קיימות לו אפשרויות פעולה רבות יותר, כמו גם הרחבה כמותית, אשר כמחצית מהכלכלנים שנשאלו על ידי רשת 'בלומברג', מאמינים כי תצא לפועל, וזאת כדי להמריץ את הכלכלה ולבלום את התיסוף המזיק של הין מול הדולר.

המסחר בבורסה ביפן מושפע רבות, במיוחד בתקופה האחרונה, מהיחס בין הדולר ל-ין, כשהסוחרים כמובן מגיבים בחיוב להחלשות של המטבע היפני. בשבועיים וחצי האחרונים נחלש הין בכ-2.7% מול הדולר, והיחס בין השניים עומד היום על כמעט 111 ין לדולר, לאחר ההתחזקות של הין היום.

ההיחלשות הנ"ל במטבע היפני בתקופה האחרונה הינה היפוך מגמה קל לאחר זינוקו של המטבע, דווקא מאז תחילת פברואר, אז הפתיע הבנק המרכזי היפני וחתך את הריבית במדינה למינוס 0.1%. מטרת הבנק הייתה כמובן להחליש את המטבע, אך הסוחרים העריכו כי "מנקודה זו - הריבית רק תעלה" - מה שכאמור, הביא להחזקות משמעותית שלו מול הדולר, בכ-7.5% בפחות מ-3 חודשים.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    י 26/04/2016 13:36
    הגב לתגובה זו
    ואמשיך לדרוש כל עוד אין צדק. שיסתלקו מחיי מיד,כי אני ממילא מתעלם מהכל שיביאו לדין את הרוצחים ושיפצו אותי על השואה הלא מוצדקת שעברתי
  • 1.
    ירקרק 26/04/2016 12:35
    הגב לתגובה זו
    מתי תבינו שילן מקבלת הוראות מהבוס אובמה שהורה לה לא לקלקל את סוף הקדנציה שלו, ובכך לתת לרפוליקנים חומר נוסף לתקוף את הממשל הדמוקרטי. המשחק מכור מראש - המפולת האמיתי תגיע לאחר הבחירות בסמוך לדצמבר השנה.