ראיון

רן שמואלי מאלומות מסמן מניות מומלצות ברקע לסיכון הריבית שקיים כיום בשוק

הפד' אמנם הותיר את הריבית ללא שינוי, אבל העצבנות עשויה להימשך. איפה כדאי להשקיע ומאיפה להתרחק?
נמיר קיסר | (2)

אתמול הותיר הפד' את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.25%-0.5% ואף הנמיך את תחזית העלאות הריבית. בוול סטריט חגגו את העדכון עם עליות של מעל 1% אבל ברור שסוגיית הריבית תמשיך ללוות את השווקים עוד זמן רב. בשיחה עם Bizportal מתייחס רן שמואלי, מנהל השקעות של קרנות חו"ל באלומות, לסיטואציה בשווקים ומסמן אפשרויות השקעה.

השווקים היום אטרקטיביים להשקעה? "כל השוק מאוד מושפע מהריבית, לסחור במניות בדידות היום זה נחמד מאוד אבל זה לא עובד כי השוק כרגע לא יודע לתת הערכת שווי, הוא נכנס לריסק און וריסק אוף דרך תעודות סל, ב-70%-80% במסחר בשוק האמריקאי זה מה שקורה. אנחנו מחפשים איפה אנחנו מושפעים מהריבית ואיפה זה מתיישב לנו עם תפיסת המאקרו. הריבית  קובעת לנו הכל. איך מתמודדים עם זה, מצד אחד בוחרים צד אחד של השוק שמאוד מושפע מהריבית, לטוב או לרע, וצד שני בוחרים סקטור שמושפע הפוך מהריבית ותופסים בו Over Weight'. כשאני אומר 'Over weight' על סקטור כמו תשתיות או על סקטור כמו טלקום, זה אומר שאני מחזיק אותם 5%-6% בתיק וזה 100%-150% מעבר למשקלם בשוק. סקטור נוסף שהיסטורית לא מושפע מהריבית אך בחצי השנה האחרונה מתנהג כמו אג"ח ל-10 שנים זה סקטור הצריכה הבסיסית. שם אנחנו מקבלים דיבידנד יפה, תנודתיות נמוכה אבל כל זה מאוד מאוד מסוכן. ראינו ביום שישי לפי שבוע וחצי ש-USMV ו-HDV (תעודות סל בעלות תנודתיות נמוכה) ירדו פי 1.5 מהשוק, אנחנו עדיין שם, לא ב-'Over Weight' גבוה אבל עדיין מרוויחים טוב בחברות טבק וכדומה. מהצד השני, על מנת לגדר את ההשקעה, אנחנו מושקעים בסקטור הפיננסים בארה"ב כדי שאם יעלו ריבית, בזמן שאני רואה את הריבית עולה רק בעוד שלושה חודשים, כל הסקטורים שחשופים לריבית יחטפו אך הסקטור הפיננסי יקפוץ. הבנקים האמריקאים הם הבנקים הכי יקרים בעולם אבל בשוק האמריקאי סקטור הבנקים עדיין הכי זול. החיסרון, במיוחד אם לא מחפשים בנקים גדולים כמו סיטי וכדומה, הוא מוגבל, המרווחים לא יכולים להצטמצם הרבה יותר. אנחנו משקיעים בבנקים אמריקאים שמתרכזים בעיקר באמריקה ולא מחוברים יותר מדי למערכת הפיננסית העולמית עם סיכון לבנק דויטשה ומונטה פאצ'י. אם תבוא הפתעה בריבית, זו ההגנה שלנו. צד נוסף הוא הזהב, זה עוד הגנה לשינויים בריבית כל עוד יש פחד על המערכת הפיננסית העולמית.  בזהב אנחנו מזיקים בערך 7%-15% מהתיק, תלוי ביום ותלוי במסחר. שוב, כשאני מדבר על תיק אני מדבר על כזה שהוא תיק מניות מלא של 100% מניות שמחולק לסקטורים".

מה לגבי שווקים מתעוררים? "גם שם זה משחק של ריבית. ראינו את זה בחודשיים-שלושה האחרונים שכל העולם בחיפוש אחרי התשואות בגלל חוסר הוודאות אם הריבית תעלה או לא תעלה. נכנסים לשווקים המתעוררים כדי להשיג תשואה. אם תעלה הריבית אנחנו נראה את השווקים המתעוררים חוטפים מכה ואם שוב זה ידחה לשלושה חודשים קדימה, השווקים המתעוררים ימשיכו לרוץ כי שם יש לנו תשואה. אני מחזיק באג"ח בעיקר בשווקים המעוררים,  אני מנהל שתי קרנות אג"ח שחשופות לשווקים המתעוררים: מקסיקו, אינדונזיה וכל מי שעדיין מציע לנו איזשהו שיפוע כמו שצריך על העקום. שם יש עוד יש שיפועים על העקום. עם סיכון המט"ח אנחנו יודעים איך להתמודד".

מה היית מציע למשקיע הסולידי? "מי שלא מעוניין בסיכון היום שלא יהיה בשוק. השוק היום מסוכן ונותן היום תוחלת תשואה מאוד נמוכה. מי שלא מחפש סיכון ולא מסוגל לחיות עם תנודתיות שישב על מזומן ויפסיד את ערך הכסף, שיקנה דירה ויפסיד את הדברים האחרים. בעבר היו נותנים ללקוחות הסולידים קרנות של 90/10 או 80/20 כי זה מגן והמניות והאג"ח מתנהגים הפוך, בפועל זה לא קורה. מי שרוצה להיות סולידי ולא מבין ששווקים זה תנודתיות שיחפש איך הוא יושב בפיקדון דולרי ומקבל אחוז לשנה, זה מה שמקבלים היום בפיקדון דולרי למשל בפועלים ובלאומי".

מה לגבי מניות מעניינות? "אנחנו מסתכלים בתפיסה סקטוריאלית על הדברים, אם ניקח את סקטור הפיננסי ששם הכי קל להמליץ על מניות כי הן זולות. מאוד קשה להמליץ למשל על אמאזון, למרות שהיא תמשיך עוד לעלות, כי התמחור שלה יקר. מצד שני, למרות כל הבעיות של השבועיים האחרונים, וולס פארגו מייצרת תשואה על ההון מדהימה ולא חשופה לדויטשה ולשאר הבנקים. לבנק אוף אמריקה יש פוטנציאל עלייה מדהים וכל קיצוץ העלויות שלהם מתחיל להתבטא בשוק אחרי הדו"ח האחרון. בצד השני, חברות הטכנולוגיה כמו 'אורקל', 'IBM' הן מניות דפנסיביות ולא בגלל הסטיית תקן אלא בגלל שאם מחר חס וחלילה מגיע משבר פיננסי או מלחמה, כנראה שקהל הלקוחות שלהן ישאר אותו דבר, את ה-'דאטה בייס' (מסד נתונים) עדיין צריכים להפעיל. אותו הדבר חברות טבק בצריכה הבסיסית, אני מושקע חזק באלטריה ובריינולדס". 

איך מחזורי המסחר משפיעים על ניהול ההשקעות? "אני לא משקיע בישראל, זה כבר פתר לי בעיה. ישראל זה שוק איזוטרי (מצומצם) של אג"ח. בחו"ל זה פחות מפריע, הדברים שאני מתעסק איתם זה מניות עם למעלה ממיליון דולר מחזור מסחר ביום. באג"ח הדברים קצת יותר בעיתיים, בשביל זה בסופו של יום קונים הרבה ETF (תעודות סל חו"ל). במסחר באג"ח יש פחות נזילות ובשביל לפזר צריך ללכת ל-ETF. בחו"ל, כשאתה מדבר על קרנות ישראליות שמנהלות 100-200 או אפילו מיליארד שקל אין לך בעיה. רק כשאתה מנהל מיליארד שקל והקרן שלך מוגדרת ת"א 100 או קרן יתר אתה כל יום בבעיה. בחו"ל כמעט בכל שוק שאני ארצה להיכנס אליו לא תהיה לי בעיה להיכנס ולהוציא עשרה אחוזים מהקרן לכל מקום".

מאיזה סקטורים ומניות כדאי להתרחק? "אנרגיה, להתרחק, כבר שנה וחצי בערך זה סקטור שהוא די מוקצה. אפשר לעשות עליו הרבה כסף אבל סטיית התקן (הסיכון) גבוהה מדי, יש שם תת תעשייה של מזקקות נפט שבתקופה מסוימת אפשר לקנות אותם ולעשות כסף נחמד אבל כסקטור, כמקום שאנשים רוצים להוציא תשואה עם תנודתיות נמוכה זה מקום להתרחק ממנו. כנ"ל לגבי סקטור צריכה מחזורית ורפואה. למרות שאם טראמפ הולך להיבחר, ואני כבר רואה את זה קורה, אז זה יחזק את סקטור התרופות ומכשירי רפואה".   

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    זוגלובק 24/09/2016 21:33
    הגב לתגובה זו
    הכתב צודק , סקטור הרפואה יעלה , כי אם טראמפ יבחר הרבה אנשים יצטרכו לבלוע הרבה גלולות נגד בחילה ועד גלולות נגד שבץ
  • 1.
    אחלה כתבה (ל"ת)
    טלי 22/09/2016 10:02
    הגב לתגובה זו