לקראת החלטת הפד' מחר - אלו ההשפעות הצפויות על הצרכן במקרה של העלאת ריבית

איתן יונסי | (2)
נושאים בכתבה בנק מרכזי ריבית

בזמן שהפדרל ריזרב חזר להעלות את שערי הריבית בשוק האמריקני לאחר עשור של הורדת שערים, ועם העלאה נוספת שצפויה להתרחש כבר מחר (20:00 שעון ישראל), החוסכים והלווים צריכים להתאים את עצמם לסביבת ריבית משתנה, כאשר בסביבה של עליית ריבית, אם אתה לווה ככל הנראה שתשלם יותר בעוד אם אתה חוסך ככל הנראה שלא "ישלמו" לך יותר.

בישראל לעומת ארה"ב, העלאת הריבית ככל הנראה אינה נמצאת מעבר לפינה, אם בגלל סיבות אינפלציוניות ואם בגלל שער הדולר, אך במידה והפרשי הריביות בין ארה"ב לישראל ימשיכו לגדול הנגידה קרנית פלוג תצטרך לפעול אולי מוקדם מכפי שתכננה, וההשפעות על החוסכים והלווים האמריקנים היום יהיו דומות להשפעות על אילו הישראלים מחר.

צרכנים שנטלו חוב שמתחדש כל תקופה (Revolving debt) צפויים לראות את ההשפעות על ההחזרים שלהם כבר בתוך 60 יום ממועד העלאת הריבית, בעוד בעלי הדירות שמחזיקים במשכנתא בריבית משתנה צפויים לספוג מכה בעדכון ההלוואה. כמו כן צרכנים שנטלו הלוואות בעזרת כרטיסי אשראי צפויים להיפגע כשהחברות יתאימו את ריבית הפריים.

גרג מק'ברייד, אנליסט פיננסי בכיר בחברת Bankrate אמר כי "במידה והפד' יעלה את הריבית שלוש פעמים בשנה הנוכחית, זה יכול להפוך את התשלום הבא שלך לדבר מכביד במיוחד. הלווים יתחילו לשים לב לכך, והאפקט המצטבר הופך למשמעותי". לצורך דוגמה בשוק האמריקני, בעל נכס שמחזיק במשכנתא בגובה של 200 אלף דולר (כ-733 אלף ש"ח) יכולים לראות את התשלום החודשי עולה ביותר מ-60 דולר (כ-220 ש"ח לחודש) עוד השנה, כאשר על משכנתאות גבוהות יותר כמובן יראו דלתא גבוהה יותר.

כפי שהדברים עומדים כעת, הפד' צפוי לפגוש את היעד לשלוש העלאות ריבית השנה. בכירים בבנק המרכזי אמרו עוד בחודש דצמבר כי שלוש העלאות ריבית זה דבר סביר שנראה בשנת 2017, בזמן שהשוק מתמחר את מועדי העלאות אלו בהסתברות הכי גבוהה למחר, לחודש יוני, ולחודש דצמבר.

ריבית הפריים כאמור עומדת כיום על 3.75% בארה"ב וצפויה להתאים את עצמה כמעט באופן מיידי לאחר עדכון הריבית של הפד'. כאשר בארה"ב בדומה לארץ מדרגים את סיכון הלקוחות בעזרת ריבית פריים פלוס שיעור כלשהו. עבור החוסכים לעומת זאת, מדובר בסיפור אחר.

בעקבות סביבת הריבית האפסית בשנים האחרונות, התשואה הממוצעת בחשבונות של חוסכים שהפקידו את כספם בפיקדונות בסיסיים עומדת כיום על 0.11% בלבד עם תשואה של 1.25% בגבול העליון של החסכונות, כך על פי חברת Bankrate. פיקדון מסוג CD לשנה משלמת כיום כ-1.24%, ותשואות אלו לא צפויות לעלות במהרה.

הבנקים מעדיפים שיעורי ריבית גבוהים מכיוון שלאורך ההיסטוריה, הם הצליחו להרוויח יותר בסביבת ריבית גבוהה, בזמן שהם לא משתפים את החוסכים ברווחים אלו. מק'רייב אמר כי "אם אתה רק מחנה את הכסף במוסד פיננסי ומצפה ליהנות מהחזרים גבוהים יותר, אתה עלול להתאכזב. הבנקים לא העלו את הריבית על הפיקדונות והם גם לא ימהרו לעשות זאת".

כמו כן, הפד' האמריקני אינו מתכנן להעלות את הריבית רק 3 פעמים בשנה הנוכחית, אלא הוא מתכנן להמשיך להעלות את הריבית 3 פעמים נוספות ב-2018 ולהמשיך עד שהתשואה על האג"ח תגיע לכ-3%. הריבית כיום בארה"ב עומדת על הטווח שבין 0.5-0.75 אחוזים.

מק'רייב מציין כי השינויים בסביבת הריבית מחייבים את המשקיעים לשקול היטב כיצד הם משקיעים את כספם, ואף להתחיל לשקול להחליף הלוואות יקרות באשראי עם ריבית קבועה, והוסיף כי אנשים שתכננו לבצע רכישות עתידיות מקדימים רכישות אלה במטרה לקבע ריבית נמוכה.

חשוב לציין כי בסביבה של ריבית עולה, כדאי לקצר את מח"מ תיק ההשקעות, שכן מח"מ גבוה רגיש יותר לשינויים בריבית, ובעוד שתשואות האג"ח צפויות לעלות, מחירן צפוי לרדת, וככל שהמח"מ של האיגרת יהיה גבוה יותר הפגיעה תהיה חזקה יותר. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי השקעה מנייתית לטווח ארוך ככל הנראה תייצר רווחים, כאשר שוק המניות ידע לחזור מכל משבר כלכלי בהיסטוריה ועם רמות שיא חדשות שנקבעות לעיתים תכופות בשנה זו. נציין כי מאז סוף המשבר הגדול של 2008, מדד ה-S&P 500 כבר השיג תשואה של מעל ל-170% ובכך גם משקיע שנכנס יום לפני פריצת המשבר השיג תשואה נאה על התיק.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אורי 15/03/2017 07:58
    הגב לתגובה זו
    משקיע בבנקים - בכל מצב הם מרוויחים. שוחטים את האזרח הקטן מכל הכיוונים. ובסוף מציגים רווחים לא רעים.
  • 1.
    זבולון 14/03/2017 21:41
    הגב לתגובה זו
    בעלי המשכנתאות יוצאים להפגנות ,אך זה לא יעזור כי הבנקים כבר ביצעו את המהלך שהבתים ישארו בידם....