ברקע לסחרור בנפט, רזרבות המט"ח של יצרניות הנפט בשפל

עמית טל | (2)

סקטור האנרגיה ובפרט הנפט עורר לאחרונה תשומת לב רבה מצד המשקיעים. הצניחה החדה במחיר הנפט, שהשלים ירידה של מעל 20% בחודשים האחרונים גרמה לטלטלה בשוק. הרקע לירידות החדות היה אכזבת המשקיעים מהחלטת ארגון אופ"ק לא להעמיק את הקיצוץ בתפוקת הנפט, וכן החשש כי טכנולוגיית פצלי השמן בארצות הברית תביא להצפה של השוק. הסחרור האחרון הזכיר למשקיעים את טראומת ההתרסקות של הסחורה בשנת 2014. כזכור, באותה שנה צלל מחיר הסחורה בכ-60%. המדינות המפיקות נפט ספגו בשנים האחרונות מהלומות קשות, ונראה כי מצבם הוחמר משמעותית בחודשים האחרונים.  

יתרות המטבע חוץ של המדינות המייצאות נפט, ירדו לרמה הנמוכה ביותר מזה עשור, שכן מחיר האנרגיה החלשים מאלצות מדינות רבות להשתמש ברזרבות אלו על מנת לממן את תקציביהן. בסוף שנת 2016, ל-13 היצואניות הגדולות ביותר של נפט היו עתודות מט"ח של 967 מיליארד דולר, על פי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, הרבה מתחת לשיא של 1.26 טריליון דולר בסוף שנת 2013, והנתון הנמוך ביותר מאז 2006. הירידה החדה ברזרבות מדגישה את חולשתן של מדינות אלו שהסתמכו שנים על הכנסות מהנפט, ואת הצורך בגיוון כלכלתן.

וונצואלה, שנלחמת בשנים האחרונות באינפלציה ומחסור במזון, הינה המדינה שסובלת הכי הרבה מהיחלשות הנפט. יתרות המט"ח של המדינה ירדו  ב-90% מהשיא שלהם ב -2008, בעוד שהיתרות בלוב שסועת המלחמה ירדו ב -45% מאז שנת 2012.

מדינות המפרץ כמו סעודיה, איחוד האמירויות הערביות וכווית חוו ירידות קטנות בהרבה, הודות להחזרים על השקעותיהן ופחות גירעונות תקציביים, אבל העתודות מט"ח שלהן יכולות להיות תחת לחץ נוסף אם מחיר הנפט נשאר מתחת ל-45 דולר לחבית.

"במחיר של 45 דולר, אני מצפה לרזרבות להמשיך לרדת", אמר צ'רלס רוברטסון, הכלכלן הראשי של רנסנס קפיטל, בנק השקעות ממוסקבה עם דגש על שווקים מתעוררים, בראיון לפייננשל טיימס.

נציין כי, בשנים האחרונות מדינות נפט רבות החלו בניסיונות לגוון את כלכלתן, על מנת להסתמך כמה שפחות על ההכנסות מהסחורה. בהקשר זה יש לציין את סעודיה, שאישרה ב-2015 תוכנית אמביציוזית לגיוון כלכלתה ב-15 השנים הקרובות.   

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    הכי ותיק 38 27/06/2017 00:08
    הגב לתגובה זו
    לי אן ספק הההה***עוזר של סבא תשובה מר בנימין נתניהו ו המשרת שלו יתחילו לבדוק מי ב חברת החשמל העז לבקש הפחתת מחירי הגז לאור מפולת המחירים בעולם. אני תקווה ש לראשונה מזה 65 שנה היה אומץ ל דירקטורים להורות ל הנהלת החשבונות לשלם לדלק באופן חד צדדי לא לפי החוזה המושחת *ש ראש הממשלה התרפס בעליון דבר שאף ראש ממשלה מעולם לא עשה האם ימות המשיח היגיעו???? האם יש דירקטורים בעלי אומץ לב????? אני בספק
  • 1.
    לדעתי נקודת כניסה מעולה להשקעה לטווח ארוך (ל"ת)
    סאקו 26/06/2017 19:26
    הגב לתגובה זו