תכירו את בועת "חברות הזומבי" שמתחילה להתפוצץ לאחרונה ומאיימת לסחרר את השווקים

 | 

בעוד שוקי המניות נסחרים ברמות גבוהות (ויש שיאמרו שבתמיכת הרכישות הישירות שמבצעים הבנקים המרכזיים בשוקי המניות), מתחת לפני הקרקע היציבות מתחילה להתערער ובמהירות. בשבוע שעבר התבשרנו ע"י הבנק המרכזי באירופה (ECB) כי אנחנו לקראת סיום עידן הכסף הזול בשווקים. הבנק אמנם השאיר את הריבית על כנה, אך בסוגיה המעניינת של תוכנית הרכישות רמז הבנק כי ההחלטות יתקבלו באוקטובר. לאחר זינוק של היורו בחמישי האחרון, דאגו בבנק לספק "מקורות" לרשת החדשות רויטרס על כך שהבנק ימשיך לתמוך בשווקים אך יוריד את קצב הרכישות לסביבות 40 מיליארד בשנה הבאה (עדיין ירידה מהתמיכה הנוכחית), ידיעה שלא ממש הצליחה להחליש את המטבע. כפי שכבר שכתבנו באתר בעבר, הבנק נמצא במצוקה ואיננו יכול להמשיך לתמוך בשוק כפי שעשה בעבר, גם אם ממש ירצה בכך (לכתבה המלאה).

המושג שחשוב למשקיעים להכיר כעת הוא חברות זומבי (“zombie companies”), המדיניות המונטארית  המשחררת של העשור האחרון יצרה זינוק בחברות אלו. ועתה, כאשר עידן הכסף הזול בשווקים מתחיל להעלם, אותן חברות עשויות להוביל את הכלכלה העולמית לסחרור חד.

אז מהי חברת זומבי?
ע"פ הבנק להסדרים בינלאומיים (סימול BIS), חברת זומבי היא חברה שקיימת עשר שנים או יותר כאשר היחס בין רווח לפני מיסים להוצאות ריבית נמוך מאחד. כלומר: חברה שרדה רק בגלל יכולת מחזור החוב שלה, ולמרות השיעורים הנמוכים של הריביות כרגע היא איננה מסוגת לכסות את הוצאות הריבית שלה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ע"פ מחקר של הבנק מוקדם יותר השנה, מספרן של חברות הזומבי בארצות הברית הכפיל את עצמו בעשור האחרון, וכרגע מספרן מהווה 10.5% מכלל החברות בארצות הברית. באירופה, בנק אוף אמריקה מעריך ש-9% מהחברות הגדולות בשוק האירופאי מוגדרות כ"מתות מהלכות".

הלוואות בעלות סיכון גבוה  בארצות הברית מהוות כיום כ-72% מסך ההלוואות הממונפות, זינוק של 30% ביחס ל-2007, ובמילים פשוטות יותר חוב ובידיים חלשות יותר. קרן המטבע העולמית הזהירה מוקדם יותר השנה כי 22% מהחברות בארה"ב בסכנת פשיטת רגל אם הריביות ימשיכו לטפס.

חוץ מהסיכון להלוואות שנלקחו, העלייה במספרן של  חברות זומבי זה לא דבר טוב לכלכלה. יש שיאמרו כי לפחות החברות הללו עדיין מתפקדות, ומספקות מקומות תעסוקה, אך המציאות היא כי כלכלה זומבית מתגמלת את התוצר הלא פרודוקטיבי  ואת המס היצרני.


המתמטיקה הפשוטה עובדת
כאמור, מספרן של חברות הזומבי זינק בשנים האחרונות הודות למדיניות האולטרה מרחיבה של הבנקים המרכזים, ההיגיון אומר ששינוי מדיניות מצד הבנקים יגרור בעיות רבות לאותן חברות. ובכן, זה בדיוק מה שקורה: מאז תחילת 2017, הגישו מעל 300 חברות קמעונאות בקשות לפשיטת רגל (Chapter 11), זינוק של 31% משנה שעברה והמגמה מתגברת, כך ע"פ  נתונים מאתר BankruptcyData.

המגמה המתגברת של פשיטות הרגל מצטרפת להאטה חריפה בשוק האשראי בארצות הברית החודשים האחרונים: האטה חריפה בלקיחת ההלוואות מהבנקים המרכזים, וזינוק בהחזר החודשי של הצרכנים האמריקנים, כך עולה מנתוני הפד'.

<


הכל הרבה יותר גדול
האם אנחנו עדים לתחילת פיצוץ בועת האשראי נוספת נוסח הסאב-פריים, רק בממדים הרבה יותר גדולים? רק הזמן יגיד.  אפשר להתווכח  רבות האם צעדי הבנקים המרכזיים מאז המשבר ב-2008 היו נכונים. הנתונים מראים כי לא רק שהכשלים של 2008 לא תוקנו (מינוף יתר) אלא החריפו.

הגרף הבא אולי יציג את התמונה בבהירות: בצד שמאל יש לנו את כמות ההלוואות מול התמ"ג במונחים נומינליים, בצד ימין יש לנו את מחיר הנכסים מול התוצר הנומינלי- מחירי הנכסים התנתקו לחלוטין מהתקדמות הכלכלה.

 


נתונים אלו מעלים את השאלה: האם יצרנו בשנים האחרונות את "אם כל הבועות"?

בשנה האחרונה אנחנו עדים לתופעת מתגברת של ממשלות ובנקים מרכזיים  שתומכים בשוקי המניות ע"י קנייה ישירה. למרות הצלחה היחסית בינתיים, השיטה מגבירה אף יותר את מגמת ה"זומבי" בכלכלה, והיא לא יכולה להתמודד עם המתרחש לאחרונה בשוק האשראי שגדול בהרבה משוקי המניות. ללא ספק יהיה מרתק לראות איך הבנקים המרכזיים ינווטו בסערה המתקרבת, כרגע המתמטיקה הפשוטה עובדת!

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    משהוא לא בסדר
    עדי 12/09/2017 14:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אף אחד לא יודע מה , אז כל פעם ממציאים זומבי אחר שיכול להסביר את זה... זה היתרון בלהיות פסימי , אם אתה צודק אתה אומר לכולם אמרתי לכם ואם אתה טועה כולם אומרים טוב שטעית
    סגור
  • 7.
    תן שמות של חברות זומבי בארץ בבקשה. (ל"ת)
    ehudhl 11/09/2017 15:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • בבקשה
    אלון 13/09/2017 00:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חלל תקשורת אלקטרה נדלן (בעבר, לפני המעבר לארה"ב) מירלנד (גם עכשיו)
    סגור
  • 6.
    חדשות לבקרים מאיימים עלינו ב"פיצוצים", "מפולות", ועוד
    אחד 11/09/2017 10:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מספיק עם ההפחדות והשטויות האלה. כשתתחיל המפולת, בואו אלינו. ידוע שיש מחזוריות בשוק המניות, ומפולות באות והולכות, שאלת מיליון הדולר היא מתי נזהה זאת. אז כל יום יש נביא זעם תורן שמאיים עלינו. הבנו והפנמנו, שלום.
    סגור
  • 5.
    המלך עירום ! (ל"ת)
    משקיע 11/09/2017 08:35
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    אין חיה כזו -נהיית סיסמולוג?
    גדיאל 11/09/2017 04:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בעוד שוקי המניות נסחרים ברמות גבוהות (ויש שיאמרו שבתמיכת הרכישות הישירות שמבצעים הבנקים המרכזיים בשוקי המניות), מתחת לפני הקרקע היציבות מתחילה להתערער ובמהירות..
    סגור
  • 3.
    להתכונן לירידות חדות!
    שימי כהן 10/09/2017 21:48
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אותי לימדו בזול תקנה יקר תמכור.עד היום קניתי עכשיו שהשוק גבוה אני מתכונן לשורט חזק כל מי שרוצה לעשות כסף קל ומהר אני מציע תחכו עוד חודש מהיום ותידו שורט בכל הכוח בפרט בנגזרים של הדאו גונס ודאקס אל תפחדו אתם תכו חזק השוק הזה כבר מפרפר גוסס בדרך למפולת שלא ראיתם בהיסטוריה!
    סגור
  • האם אתה חושב שתקבל את הכסף במקרה של המפולת הכי גדולה? (ל"ת)
    אסף 11/09/2017 14:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    אם ככה, חלק ניכר מהחברות בישראל הן חברות זומבי (ל"ת)
    חיות על מיחזור חוב 10/09/2017 21:40
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    ישראל יצא ללא נזק גדול ב2008. אך לא הפעם. (ל"ת)
    Sdsd 10/09/2017 21:08
    הגב לתגובה זו
    3 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות