האם הבנק המרכזי באירופה יצר את המשבר באיטליה?
איטליה סוערת אחרי שנחשף קיצוץ ברכישת האג"חים האיטלקיות, ובמקביל נרשמה עלייה ברכישת אג"ח גרמניה; הבנק המרכזי ניסה לקבוע את הרכב הממשלה?
איטליה עלתה לכותרות בשבועיים האחרונים בעקבות הזינוק החד בתשואות האג"חים שלה, שאיימו להחזיר את משבר החובות מ-2011 למדינה. כזכור, התשואה על אג"ח לתקופה של שנתיים זינקה מרמה של מינוס 0.3% לרמה של 2.7% תוך מספר ימים. הערב, איטליה סוערת לנוכח העובדה כי ייתכן מאוד כי לבנק המרכזי באירופה היה תפקיד מכריע ביצירת המשבר, ויש הטוענים כי הבנק ביצע זאת על מנת להשפיע על הרכב הממשלה שתקום באיטליה.
הדו"חות האחרונים של הבנק המרכזי באירופה (ECB) בנוגע לתוכנית הרכישות שהבנק מבצע מצביעים על כך כי הבנק המרכזי הוריד את פרופורציות ההשקעה באג"חים איטלקיות לרמה של 15% בלבד מסכום כלל הרכישות. מדובר בנתון הנמוך ביותר מאז הושקה תוכנית הרכישות במרץ 2015. במקביל, פרופורציית ההשקעה באג"חים של גרמניה זינקה לשיא חדש מאז הושקה תוכנית התמריצים.
הנתונים הערב מהווים הוכחה עבור המתנגדים לאיחוד באיטליה, שטענו כבר מוקדם יותר החודש כי האיחוד האירופאי מנסה להכשיל את הקמת הממשלה, והעצמאות של איטליה בסכנה. נזכיר כי הנתונים הערב מגיעים לאחר דבריו של האחראי על התקציבים באיחוד, גינטר אוטינגר, בשבוע שעבר כי "השווקים ילמדו את האיטלקים לא להצביע יותר עבור המפלגות הפופוליסטיות" (אוטינגר התנצל מאוחר יותר על דבריו, וטען כי לא הובנו כראוי).
הנתונים הערב ממחישים עד כמה שוק האג"ח באירופה הוא מעוות, והקשר בין ההתרחשויות הפוליטיות/כלכליות באיחוד, לבין התשואות היינו מקרי בהחלט. משבר פוליטי באיטליה? שינוי במדיניות ההשקעות של הבנק המרכזי גרם לפאניקה בשוק בשבוע שעבר.
- אלומיי מוכרת חצי מהפורטפוליו באיטליה לכלל תמורת 210 מיליון שקל
- כמעט מביך: מה שווי השוק של שחקני הנבחרת לעומת צרפת, בלגיה ואיטליה
נזכיר כי הבנק המרכזי הוא הרוכש היחידי בשוק של אגרות החוב של המדינות החלשות באיחוד בשנתיים האחרונות. נראה הערב כי הבנק מנצל עובדה זאת לקביעת המשטרים באותן מדינות. ובכן, הבלוף שנקרא " דמוקרטיה באיחוד האירופאי" נחשף.
תגובת הבנק לטענות: "אין שום קשר לפוליטיקה", "גם צרפת, אוסטריה ובלגיה ראו ירידות ברכישות בחודש הנוכחי, וזה קשור לתאריכי הפדיונות של המדינות". חשוב לציין כי הירידה ברכישות האג"ח של איטליה הייתה החדה ביותר מבין כל מדינות האיחוד.
בכל מקרה, נראה כי האמינות של הבנק ושל האיחוד נפגעת משמעותית הערב, כאשר המתנגדים לאיחוד מקבלים את "ההוכחה".
- 4.אירופה תתפרק, אם לא עכשיו אז אחר כך. רק עניין של זמן (ל"ת)שמואל 05/06/2018 11:03הגב לתגובה זו
- 3.דיקטטורה 04/06/2018 21:57הגב לתגובה זו. עקרונית - זה יכול להמשך לנצח הדפסת הכסף קניית אגחים והצלת הבנקים
- איתי 05/06/2018 10:17הגב לתגובה זוהבנקים מלוים לאנשי השלטון -בריבית אפסית =ראה ראש ממשלת ישראל "שישב" ואכל עח הציבור קוראים אותו ,,,,,, עול מ מרט "" החזיר לבנק""" הלוואות לרכישת,,,,, " דיר- רע"
- 2.כולה 04/06/2018 20:43הגב לתגובה זווהבלוף תמיד מתגלה בסוף הרכישות מחזיקות את הגוש ללא הרכישות התשואות טסות והמשבר פורץ . עד כמה הבלוף ימשיף ?
- 1.שורו 04/06/2018 20:41הגב לתגובה זוכדי לשרוד ולהיות חלק מרכזי באירופה איטליה חייבת לשנות גישה ולפרק את ארגוני הפשע.
- בחיים לא! השחיתות היא ב DNA של האיטלקים וזה חלק מהם (ל"ת)אביב 05/06/2018 11:44הגב לתגובה זו