השוק האירופאי: וויסות המניות המושלם

תגובת השווקים באירופה להחלטת הריבית מפתיעה? ב-12 מתוך 14 החלטות הריבית האחרונות הדאקס טיפס. ב-11 מתוך 14 ההחלטות הריבית האחרונות האירו ירד בחדות. הבנק האירופאי ממשיך לנווט את השוק כרצונו

עמית טל | (6)

הבנק המרכזי של האיחוד האירופאי (ECB)  הודיע מוקדם יותר הערב כי משאיר את הריבית ללא שינוי, ואת הריבית על הפיקדונות על רמה של מינוס 0.4%. כמו כן, הבנק ממשיך לטעון כי תוכנית התמריצים בשוקי האג"ח צפויה להסתיים לקראת תחילת 2019.

 תגובת השווקים להודעה של הבנק: החוזים על הדאקס מזנקים בכ-2%, ומטבע האירו מאבד קרוב ל-0.6% מערכו. האם התגובה של השוק צריכה להפתיע?

בעולם בו הבנקים המרכזיים מהווים שחקן חשוב, אירועים כמו החלטת ריבית והחלטות בנוגע  לתוכניות תמריצים בשוק מושכים תשומת לב רבה מהמשקיעים. הבנקים המרכזיים (ובפרט ה-ECB) מכירים בעובדה זאת, ודואגים להגביר את תמיכתם בשווקים. בדיקה של 14 החלטות הריבית האחרונות של הבנק מראות כי מדד הדאקס נוטה לעלות באותן ימים (במיוחד בהחלטות הריבית האחרונות), ומטבע האירו נוטה לרדת בחדות מול הדולר.

תגובת השווקים להחלטות הריבית האחרונות של הבנק המרכזי באירופה: מקריות?     לאור הנתונים, דבריו של הנשיא טראמפ בשבוע שעבר כי "סין ואירופה מבצעות מניפולציות בשוקי המט"ח" נשמעת הגיונית לחלוטין.

הבנק המרכזי באירופה ממשיך להגדיל את מאזנו, וכעת הוא מסתכם בכ-42% מהתמ"ג של האיחוד (4.5 טריליון אירו). המשך הגידול של המאזן, ביחד עם ההשקעות החוזרות שהבנק מבצע מאפשרות לבנק לשלוט לחלוטין במתרחש בשווקים.

שימו לב לגרף הבא המציג את התנהגות המדדים בגרמניה ובאיטליה (העקומה הכתומה והעקומה הכחולה) מול השינוי בהיקף הרכישות של הבנק (השטח השחור). השווקים נוטים לעלות בימי הזרמות של הבנק ולרדת כאשר הבנק "מוריד רגל מהגז". מלחמת סחר? משבר הגירה?משבר פוליטי בגרמניה?, הדבר היחידי שקובע באירופה זה היקף הרכישות של הבנק. * ציין כי הגרף מעודכן לתאריך ה-20.7, נתוני רכישות נוספים של הבנק צפוים להתפרסם ביום שני הבא.

משבר מדומה באיטליה השליטה האבסולוטית של הבנק בשווקים גורם לכך שהבנק הפך לגורם החזק ביותר באירופה, וקובע את סדרי היום במדינות השונות.בתחילת יוני עלתה איטליה לכותרות בעקבות הזינוק החד בתשואות האג"חים של המדינה. הכותרות דיווחו כי הגורם המרכזי היה העלייה של מפלגות השמאל הקיצוניות לשלטון.

נתוני הרכישות בחודשים האחרונים מצביעים על כך שלבנק היה תפקיד חשוב ביצירת המשבר. הבנק המרכזי הוריד את פרופורציות ההשקעה באג"חים איטלקיות לרמה של 15% בלבד מסכום כלל הרכישות. מדובר בנתון הנמוך ביותר מאז הושקה תוכנית הרכישות במרץ 2015.

לאחר התפשרות מצד הממשלה האיטלקית בנוגע למינויים משמעותיים, חזר הבנק חודש מאוחר יותר לשוק ,ומאז התשואות החלו לרדת, כפי שניתן לראות בגרף.

  הקשר בין הנתונים הכלכליים באירופה לבין המתרחש בשווקים מקרי בהחלט. ע"פ קרן המטבע, כ-11% מהחברות באיחוד האירופאי מוכרזות היום כ"חברות זומבי", כלומר חברות שקיימות מעל 10 שנים וההכנסות שלהן קטנות מההוצאה על הריבית. הדרך היחידה של אותן חברות להתקיים הוא באמצעות גיוס חוב נוסף, שאותו קונה הבנק המרכזי בשנתיים האחרונות במהירות.

הזרמת הכסף מצד הבנק צפויה להתחיל לרדת משמעותית החל מהחודש הבא, ויהיה מעניין לעקוב כיצד הבנק מצליח "לווסת" את השווקים. ראש מחלקת הנכסים בג'יי פי מורגן התייחסה בשבוע שעבר לסיטואציה באירופה וטענה כי זהו "המקום המסוכן ביותר להיות בו, כיוון שאתה לא יודע באמת מה מצב החברות".

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    שולי 26/07/2018 22:39
    הגב לתגובה זו
    המפולת שלהם גם בשווקים תגיע. לעולם לא נשכח איך הם ויסתו את אבותינו
  • 5.
    sha007 26/07/2018 22:35
    הגב לתגובה זו
    במק'מ של בנק ישראל -שם הוא מוגן מפני קריסת הבנקים!!
  • 4.
    גדליהו 26/07/2018 21:49
    הגב לתגובה זו
    לא ניתן לווסת את שוק המניות לאורך זמן. בשלב מסוים זה מסתיים במפולת. ראו את ויסות המניות בישראל בשנות ה 70-80. שוק המניות קרס ב 90%. דרך אגב גם בארה"ב מווסתים את שוק המניות ע"י קנייה חוזרת - Buy back . חברות עיסקיות קונות את המניות של עצמם בסכומים אדירים במקום להשקיע בעסק. זה גורם לקיטון מספר המניות בשוק ומעלה את הרווח למניה ואת השערים בבורסה. בשלב מסוים לא יהיה לחברות הללו מספיק מזומנים לעשות זאת ומחיר המניות יקרוס. הכתובת על הקיר.
  • 3.
    עמית רק תגיד טעיתי,לא יותר...... (ל"ת)
    יוסי 26/07/2018 21:34
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אכן שוק מווסת 26/07/2018 20:46
    הגב לתגובה זו
    אין מה לחפש באירופה באוקטובר יהיה הכי מעניין! הרכישות יורדות ל15 בחודש
  • 1.
    משבר 2008 26/07/2018 20:31
    הגב לתגובה זו
    המדרון חלק ובאין הלאמה הבועה תתפוצץ אין לאף אחד שליטה על השסתום.