"בהחלטות מוניטריות יש לקחת בחשבון את השווקים הפיננסיים"

ברקע לסימנים הרבים המצביעים על הורדת ריבית קרובה בארה"ב, שימו לב למחקר שמפרסם הפד' בימים האחרונים בנוגע לקשר בין התנאים הפיננסיים בשוק לצמיחה. המסקנה של המחקר מרמזת כי "אסור לתת לשווקים לרדת יותר מידי"
 | 
telegram
(6)

לאחר עשור של התערבויות חסרות תקדים בשווקים ובפרט בשוקי המניות, ולאחר שנראה כי כבר "ראינו הכל", נראה כי הפד' שובר שיא חדש בימים האחרונים. ברקע למחלוקות סביב סוגיית הריבית בארה"ב, הפד' פרסם בימים האחרונים מחקר חדש בנוגע לקשר בין קביעת מדיניות מוניטרית לבין התנאים הפיננסיים בשוק.

המחקר שהציג הפד' בימים האחרונים חקר את הקשר בין התנאים הפיננסים לבין ה-GDP GAP (הפער בין התוצר בפועל לתוצר הפוטנציאלי). החוקרים מצאו כי לתנאים פיננסים מקלים יש השפעה חיובית על התוצר, וכי הם מורידים את הסיכונים לצמיחה.

במסקנות המחקר נטען כי הכלכלנים וקובעי מדיניות מתווכחים כבר תקופה ארוכה בנוגע לשאלה האם התנאים הפיננסים בשוק צריכים או לא צריכים להילקח בחשבון כאשר קובעים מדיניות מוניטרית. יש הטוענים כי הבנקים המרכזיים צריכים לקחת אותם בחשבון רק אם הם משפיעים על האינפלציה או הצמיחה בשוק. החוקרים מרחיבים את טענה זו וגורסים כי מקבלי ההחלטות צריכים לקחת בחשבון את הסיכונים לתנודתיות בשוק הפיננסי בלי קשר להשפעות על האינפלציה. לקיחה בחשבון של התנאים הפיננסים בשוק תמתן את התנודתיות בתמ"ג, קובעים במחקר ומוסיפים כי "הרווחים מהתגובה לתנאים הפיננסיים שווים כמעט בכל מדגם של כלכלות מפותחות".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נציין כי לפד' יש היום אחריות על 2 נושאים: עידוד הצמיחה בארה"ב והורדת האבטלה למינימום, ושמירה על יציבות מחירים. אחת הטענות שעלו נגד הפד' בשנים האחרונות היא שהפד' דואג לנפח את השווקים הפיננסים, אך הפד' הכחיש בתוקף כי הוא מתייחס לשווקים. ע"פ המחקר האחרון, זה נראה כי הפד' מתחיל להכין את הקרקע לרגע בו יבקש להרחיב את המנדט שניתן לו.

בהקשר של המחקר צריך להזכיר את מדד התנאים הפיננסיים של הפד' (Chicago Fed National Financial Conditions Index), שנמצא היום ברמות שפל של 25 שנים. אם מסתכלים על מרכיבי המדד, נראה כי מרווחי האשראי מהווים מרכיב מרכזי. נזכיר בהקשר זה את הגרף שהצגנו באתר מוקדם יותר השנה: הקשר בין מרווחי האשראי לחברות בדירוג BBB להתנהגות מדד ה-S&P500.

הפד' טוען כעת כי מרווחי האשראי צריכים כעת להילקח בחשבון, וכי רצוי שהם לא יתרחבו יותר מידי (מה שיגרום לתנאים פיננסים מקלים פחות). במילים פשוטות: אסור לתת לשוק לרדת יותר מידי.

מרווחי האשראי מול התנהגות מדד ה-S&P500:

שליטה של הפד' על השווקים הפיננסים אמנם עשויה לקדם את הצמיחה בשוק, אך ההשלכות עשויות להיות בעייתיות במיוחד. מרווחי האשראי בשוק נגזרים מביצועי החברות, ושליטה עליהם מונעת למעשה את היכולת של השוק לתגמל/להעניש חברות על הביצועים. עוד עובדה שהמחקר מתעלם ממנה לחלוטין היא כי 10% מהציבור האמריקני מחזיק כ-84% מכלל המניות. דאגה לשוק עולה בלבד (כפי שעולה מהמחקר) צפויה להגדיל עוד יותר את הפערים הכלכליים בין המעמדות.

(הקישור למחקר המלא של הפד').

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    היום אחרי שקראתי את הכתבה הבנתי שבורסה זה לא סכנה זה בי
    מני 11/06/2019 22:38
    הגב לתגובה זו
    2 0
    טוח לכסף והכל כלול בפוליסה . אין הפסדים רק רווחים חחחחחח עצוב עצוב מאוד שזה הכלכלנים של היום ועוד נגידי בנקים . העליבות היא שאני עובד והם נגידים חחחחחח
    סגור
  • 5.
    אין חדש תחת השמש.אם ירד לקנות מהר.זה רק למעלה (ל"ת)
    אך ורק למעלה 11/06/2019 22:29
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 4.
    שומעים כמה המשק האמריקאי חזק וכמה הנתונים נפלאים .
    כבר חודשים רבים ... 11/06/2019 20:57
    הגב לתגובה זו
    9 1
    מה מסתבר ? כל עוד מנפחים את שוקי המניות זה נכון . ברגע שרוצים לתת לילד ללכת לבד , הוא צונח כמו שק תפוחי אדמה . הנגיד המבריק מצא לבעיה פתרון מבוסס מחקר ! מחברים משאבה לתחת של הילד ... ובא לארהב גואל !!!
    סגור
  • 3.
    עושים תחרות על חשבונינו ...
    שני מופרעים ... 11/06/2019 20:28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מי יותר גרוע בתחומו הוא ומצליחים לשבור שיאים פעם אחר פעם ...
    סגור
  • 2.
    סופו של כל בלון-להתפוצץ
    חיים מחדרה 11/06/2019 20:26
    הגב לתגובה זו
    8 1
    זה יקח כמה שיקח. ככול שהפמפום יהיה גדול יותר- הפיצוץ הבלתי נמנע יהיה גדול יותר. כל מה שקורה בשטק ההון משנת 2009 והלאה הוא ויסות מלאכותי של מחירי המניות.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    אם כך, היכן השוק החופשי שכול הכסילים השימושיים מדברים
    יניב 11/06/2019 19:07
    הגב לתגובה זו
    7 2
    עליו? הבנתם שאין דבר כזה שוק חופשי באמת? הכל פארסה כדי לשמר ולשמור על כוח ועושר, כל היתר בולשיט פסודו-מדעי. אם הפד מתערב כ"כ אז נא לא לבלבל את המוח עם שטויות של שוק חופשי כי אז לסדום דמינו ולעמורה היינו בג'ונגל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות