הפד' שכח את תפקידו כ"מבוגר האחראי", הציבור ישלם

הפד' אישר אמש לבנקים הגדולים בארה"ב לחלק דיבידנדים ולבצע רכישות חוזרות בהיקפים גדולים. נותר רק לשאול: אם המצב כל כך טוב בסקטור הבנקאות, מדוע הפד' רומז על תוכניות רכישה נוספות שמטרתן היא לחזק את ההון של הבנקים?
 | 

הפד' פרסם אמש לאחר סגירת המסחר את החלק השני של "מבחני הלחץ", ובאופן די מפתיע העביר את כל 18 הבנקים שנבדקו, כולל את השלוחה האמריקנית של דויטשה בנק (סימול:DB) שנכשלה מספר פעמים בשנים האחרונות ומציגה ביצועים חלשים השנה. האישור של הפד' אמש מאפשר כעת לבנקים הגדולים לבצע את תוכניות הרכישות החוזרות שתוכננו לשנה הקרובה (BUYBACK), וכן מאפשר לבנקים לחלק דיבידנדים לבעלי המניות. המהלך מפתיע במיוחד לנוכח הצעדים האחרונים של הפד', והעובדה כי כל הסימנים מצביעים כי הפד' יצטרך להשיק בחודשים הקרובים תוכניות רכישות (QE) במטרה להגדיל מחדש את ההון של הבנקים. 

החלק הראשון של "מבחני הלחץ" פורסם לפני כשבוע, בו הפד' בחן 3 תרחישים שונים. הממצאים של הפד' הצביעו כי בתרחיש של משבר כלכלי חמור, הבנקים בארה"ב צפויים לספוג הפסדים של 410 מיליארד דולר, אך הם יש להם מספיק הון עצמי בשביל להמשיך לתפקד. בתרחיש כזה, יחס ההון הליבה הממוצע של הבנקים  (רובד 1) צפוי לרדת לרמה של ההון 9.2%, ביחס ליחס של 12.3% בשנה שעברה. היחס המינימלי שנדרש השנה במבחנים היה 4.5%. קפיטל וואן (סימון:COF) הוא הבנק עם היחס הון  הנמוך ביותר בסיטואציה כזו. במקביל נציין כי גולדמן זאקס (סימול:GS) ומורגן סטנלי (סימול: MS) שיפרו במעט את התוצאות מהשנה שעברה. 

המבחן שפורסם אמש למעשה בוחן את התוכניות של הבנקים בנוגע לחלוקה של דיבדנדיים/ ביצוע תוכניות רכישה חוזרת של מניות בשנה הקרובה. הפד' אישר אמש את התוכניות של הבנקים מלבד קרדיט סוויס (סימול:CS) שנדרש להציג תיקונים בחודשים הקרובים לתוכניות שלו. למרות סימני החולשה בבנק, ובפרט גם בשלוחה האמריקנית, הפד' העביר אמש באופן מפתיע את דויטשה בנק (סימול:DB).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הבנקים הגדולים הגיבו מיד לאישור של הפד': גולדמן זאקס (סימול:GS) הודיע על הגדלה של הדיבידנד המחולק לבעלי המניות לרמה של 1.25 דולרים למניה, עלייה של 50% ביחס לשנה האחרונה. במקביל, הבנק צפוי לבצע רכישות חוזרות בהיקף של 7 מיליארד דולר, וזאת לעומת תוכנית של 5 מיליארד דולר בשנה האחרונה. ג'יי פי מורגן (סימול:JPM) הודיע על העלאת הדיבידנד ב-13% לרמה של 90 סנט למניה. הבנק צפוי לבצע רכישות חוזרות בהיקף של 29.4 מיליארד דולר בשנה הקרובה, לעומת רכישות של 20.7 מיליארד דולר בשנה האחרונה. בנק אוף אמריקה (סימול:BAC) צפוי לבצע רכישות חוזרות של 30.9 מיליארד דולר בשנה הקרובה. וולס פארגו (סימול:WFC) צפוי לחלק דיבידנד רבעוני של 51 סנט בשנה הקרובה, ולבצע רכישות חוזרות בהיקף של 23 מיליארד דולר. סיטי בנק (סימול:C) צפויה לחלק דיבידנד של 51 סנט למניה, ולבצע רכישות חוזרות בהיקף של 23.1 מיליארד דולר.

רנדל קארלס, סגן יו"ר הפד האחראי על הפיקוח על הבנקים, טען היום: "התוצאות מאשרות שהמערכת הפיננסית שלנו נשארת גמישה. הבנקים הגדולים של המדינה הם חזקים משמעותית מאשר לפני המשבר יהיה ממוקם היטב כדי לתמוך בכלכלה גם לאחר הלם חמור".

המצב של הבנקים כל כך חזק?
אחת הביקורות על "מבחני הלחץ" בשנים האחרונות היא כי המבחנים מקלים מידי, ולמעשה הם כלי של הפד' לייצר ביטחון במערכת הבנקאית האמריקנית. כישלון של אחד הבנקים, בפרט בסיטואציה כלכלית לחוצה, עשוי להיות גזר דין עבור אותו בנק. המעבר המפתיע של דויטשה בנק, למרות השנה הלא פשוטה העוברת על הבנק הגרמני, ממחישה עד כמה בעייתיים המבחנים.

השנה נק' זו מובלטת עוד יותר. אם הסיטואציה בסקטור הבנקאות כל כך טובה, ומאפשרת לחלק דיבידנדים, מדוע הפד' הודיע בחודשים האחרונים כי על סיום מוקדם מידי של תהליך צמצום המאזן. ההתפרצות של מצוקת הנזילות בשוק במהלך דצמבר האחרון, כאשר הבנקים המובילים השלימו צניחה של קרוב ל-50% מרמות השיא שנרשמו בתחילת 2018, צריכה להדליק יותר מנורה אדומה עבור מקבלי ההחלטות. אירועי דצמבר התרחשו כאשר הכלכלה האמריקנית יציבה וחזקה יחסית, במיתון זה עשוי להיות הרבה יותר גרוע.

בנוסף, נזכיר כי פאואל טען בחודשים האחרונים כי הפד' לא העריך נכון את הכמות הרזרבות הדרשות אצל הבנקים (EXCESS RESERVE). אם אכן זו הסיטואציה, כיצד מאפשרים כעת לבנקים לדלל את ההון? 

מצוקת הנזילות בשוק המימון מתפרצת במהלך חודש דצמבר האחרון. מאותת כי הערכות של הפד ב"מבחני הלחץ" הן אופטימיות מידי

אם זה לא מספיק, אותו רנדל קארלס, שטען היום כי "התוצאות מאשרות כי המערכת הפיננסית שלנו חזקה", פרסם רק לפני מספר חודשים מאמר ובוא הוא הסביר מדוע הפד' צריך להתערב בשוק ה-REPO (למאמר המלא), מהלך שמזכיר באופיו תוכנית רכישות (שצפויה לעלות את ההון של הבנקים). מאז דבריו של קארלס, רבים מחברי הפד' רמזו בחודשים האחרונים כי הבנק עשוי לבצע תוכנית רכישות, כאשר האחרון היה יו"ר הפד' בתחילת השבוע האחרון. 

יחס הנזילות של הבנקים בארה"ב ביחס להתחייבויות הקצרות טווח בשנתיים האחרונות: הפד' עצר את צמצום המאזן כי זה גורם ללחץ בסקטור, אך במקביל מאפשר הוצאה של הון למשקיעים.


השקה של תוכניות רכישות מצד הפד' עשויה להיות קרוב הרבה יותר משחושבים. כפי שציינו בחודש האחרון (לכתבה המלאה), הרבעון האחרון של 2019 הוא המעניין ביותר, כאשר בעקבות העלאת תקרת החוב בארה"ב, צפוי הממשל האמריקני לגייס במהירות כ-650-600 מיליארד דולר מהשווקים, כאשר לא ברור כיצד הבנקים יעמדו בזה ללא עזרה מהפד'.

ולסיכום: התמונה העולה היום ממבחני הלחץ של הפד' צריכה להדאיג. במקום להיות "המבוגר האחראי", הפד' נותן לבנקים הון ירוק להוריד את רמת ההון שלהם. יהיה משעשע לראות את הפד' נלחץ לעזרה של הבנקים בחודשים הקרובים ומסביר לציבור כיצד זמן קצר לפני כן נתן לבנקים לחגוג.

תגובות לכתבה(16):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    טראמפ איים לפטר את פאואל וזה פשוט נכנע
    הנתונים מראים-מיתון 29/06/2019 10:15
    הגב לתגובה זו
    3 3
    תוכניות רכישה חוזרת הן אילו שמקפיצות את השווקים וגירעון שהולך וגדל שטראמפ הוא יוצרו. בדיוק כמו בארץ הנפילה והמיסים העצומים ייפלו "כאילו" כרעם על הציבור אבל לא רק הציבור ישלם אלא גם הדור הבא.
    סגור
  • 10.
    זה הזמן להשקיע בשוק הישראלי בלבד לעת עתה ובחברות יציבות
    שי 29/06/2019 02:04
    הגב לתגובה זו
    2 2
    זה הזמן להשקיע בשוק הישראלי בלבד לעת עתה ובחברות יציבות בלבד
    סגור
  • 9.
    לפי דעתי מתפתחת כן בועה שמתודלקת על ידי הפד!....
    משקיע 29/06/2019 00:19
    הגב לתגובה זו
    5 2
    יש לנקוט במשנה זהירות! מה שקורה כאן זה ניפוח בועה בדומה לניפוח בועת הסאב פריים. ואז אחרי כל הנפילות באו הלוויתנים כולל הפד וקנו את כל הנדל"ן הבעייתי בדולר וחצי ומכרו אותן ביוקר. יש מצב שהפד דווקה רוצה שאחד או שניים מהבנקים יקרסו על מינת שיבוא עודד פעם כמושיע אבל לא בחינם... הוא עוד פעם יקנה בשקל וחצי וימכור ביוקר....
    סגור
  • מה אתה אומר (ל"ת)
    אורי 29/06/2019 21:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 8.
    הנשיא לחץ עלי
    פאול 28/06/2019 23:22
    הגב לתגובה זו
    1 2
    מה אכפת לי שיחררו כשהכל יקרוס כבר לא אהיה כאן
    סגור
  • טען עוד
  • 7.
    ליור הפד... ואין הרבה .
    עם כול הכבוד ... 28/06/2019 22:55
    הגב לתגובה זו
    3 3
    עוד לא נולד החוכמולוג שיעלה את הבורסה ללא הפסקה .בטח לא הוא ובטח שלא הנשיא המטומטם.
    סגור
  • 6.
    כל עוד השוק יעלה הכל יהיה בסדר.רק מעלה משחק מכור
    רק רק רק למעלה 28/06/2019 19:19
    הגב לתגובה זו
    6 6
    רק רק למעלה.טפשים תתעוררו מחלקים כסף.משחק הכי קל בעולם
    סגור
  • לך לישון. טמבל! (ל"ת)
    משקיע 29/06/2019 00:15
    הגב לתגובה זו
    1 2
    סגור
  • 5.
    מצב הבנקים בארהב,גרוע?
    למה לא 28/06/2019 19:19
    הגב לתגובה זו
    2 2
    שטויות של פחדנים
    סגור
  • 4.
    הלחץ של טראמפ על הפד, כנראה משפיע (ל"ת)
    טראמפ לוחץ 28/06/2019 18:48
    הגב לתגובה זו
    3 3
    סגור
  • 3.
    יהי נכון להוסיף דעות מומחים על הצפוי-עקב ההחלטות השג=
    fu,c 28/06/2019 18:31
    הגב לתגובה זו
    4 1
    בהערכה לכותב
    סגור
  • עזוב "מומחים"
    לרון 29/06/2019 09:06
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אף אחד לא יכול לחזות עתיד!
    סגור
  • 2.
    ואולי יש לך חוסר הבנה בסיסי (ל"ת)
    צחי 28/06/2019 17:39
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • אני דווקא
    דור 28/06/2019 20:41
    הגב לתגובה זו
    0 1
    נוטה להסכים עם הכותב, שילמדו מהבנקים הישראלים את שמשתחרר שקל דווידנד
    סגור
  • אז תסביר אתה . מחכה . (ל"ת)
    לצחי 28/06/2019 18:57
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 1.
    מבוגר ולא אחראי הוא יויו
    הפד לא 28/06/2019 17:24
    הגב לתגובה זו
    2 3
    מפחד הנשיא והטוויטר.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות