
לראשונה מאז 2008: הפד' הזריק כ-53 מיליארד דולר לשוק הריפו
יום לפני החלטת הריבית של הפד' בארה"ב, שוק המימון מאותת לפד' בצורה ברורה במיוחד – אתה צריך לפעול במהירות, אחרת אתה מסתכן באיבוד שליטה על שוק הריביות בארה"ב. ברקע לזינוק אמש בריביות בשוק ה-REPO, תהליך שנמשך גם כעת, הריבית האפקטיבית בשוק (EFFR) עלתה אמש לרמה של 2.25%, הגבול העליות של טווח הריביות של הפד'.
עדכון: לאחר קשיים בביצוע הקניה, הפד' הודיע כי רכש היום כ-53 מיליארד דולר בשוק ה-REPO במטרה להוריד במעט את הלחץ של הריביות בשוק. הערב הודיע הפד' כי הוא צפוי להתערב בשוק גם מחר, כאשר הוא צופה כי הוא יזריק כ-75 מיליארד דולר לשוק.
איך הריביות בארה"ב עובדות? וכיצד הפד' שולט בהן? בעקבות המשבר הפיננסי של 2008 החל הפד' לקבוע את שערי הריבית בארה"ב באופן שונה, כאשר הוא מקבע טווח לריביות בשוק, ה- federal funds rate. הגבול העליון של הטווח היה עד לשנה האחרונה ריבית ה-IOER. זוהי הריבית שמשלם הפד' לבנקים על הרזרבות שהם מחזיקים בחשבונו. הגבול התחתון של טווח קרנות הריבית הוא ה- Reverse Repo Agreement. זוהי הריבית שמשלם הבנק לגופים אחרים (שהם אינם הבנקים הגדולים). בין 2 ריביות אלו נמצאת הריבית האפקטיבית בשוק (effective federal funds rate, או בקיצור EFFR).
במקביל לתהליך צמצום כמות הדולרים בשווקים במהלך השנתיים האחרונות ע"י הפד', החלה הריבית האפקטיבית בשוק לעלות ועלתה לראשונה מאז הטווח העליון, ריבית ה-IOER. הפד' טען עד כה כי הסיבה לעלייה היא זמנית, אך במקביל הוריד 3 פעמים את הריבית ה-IOER בשנה האחרונה במטרה לתמרץ את הבנקים להסיט כספים לשוק. בחודש אוגוסט הודיע הבנק על עצירה מוחלטת של תהליך צמצום המאזן, והודיע במקביל על כל טווח הריביות בארה"ב ב-25 נק' בסיס.
- האינפלציה מתחממת - המדד המועדף על הפד' עלה מעל לצפי
- לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
זה לא מספיק בחודשים האחרונים הדגשנו את סוגיית תקרת החוב האמריקנית, וטענו כי כאשר הממשל האמריקני יחזור לשוק, מצוקת הנזילות בשוק צפויה להתפרץ במהירות. המתרחש ביומיים האחרונים תואם לחלוטין את התסריט שהצבענו עליו.
הריבית בשוק ה-REPO טסה ביממה האחרונה מרמה של 2.2% לרמה של 10% היום, כאשר שוק המימון קפוא לחלוטין. רק במשבר הכלכלי של 2008 שוק המימון היה קפוא בצורה כזאת. . בסיטואציה כזו מדובר רק בשאלה של זמן עד שדיווחים על קשיי נזילות של גופים פיננסים יתחילו לצוץ.
ריבית ה-REPO מוקדם יותר היום: מצוקת הנזילות בשוק התרפצה ביומיים האחרונים במהירות
העלייה בעלויות המימון בשוק ה-REPO, דחפו אמש את הריבית האפקטיבית בשוק לרמה של 2.25%, הגבול העליון של טווח הריביות של הפד'. הלחץ כעת בשוק ה-REPO מאותת כי הריבית האפקטיבית בשוק צפויה לעלות עוד היום, ללא התערבות של הפד'. המשמעות לכך תהיה שהריבית בשוק תתנהל מעל לטווח הריביות של הפד' – הבנק למעשה מאבד שליטה על השוק שהוא אחראי עליו.
הריבית האפקטיבית בשוק מול טווח הריביות של הפד': הבנק חייב להתערב
אם לשפוט לפי הצפי גיוסים של ארה"ב בחודשים הקרובים, הלחץ בשוקי המימון רק בתחילתו. הממשל האמריקני צפוי להנפיק עוד כ-600 מיליארד דולר עד סוף השנה, דבר שצפוי להפעיל לחץ גבוה על הדילרים בארה"ב.
הפד' חייב להגיב לנוכח האירועים האחרונים, הפד' יהיה חייב להגיב במהירות. הורדת ריבית של 25 נק' בסיס מתומחרת מחר במלואה, אך הבנק עשוי להפתיע עם הורדת ריבית משמעותית יותר. במקביל, הבנק עשוי להתחיל להתערב בשוק ה-REPO, פרט שעלה בפגישות האחרונות של הבנק. בסופו של דבר, הבנק יהיה חייב להתחיל בתקופה קרובה לבצע תוכנית רכישות (QE) ולהגדיל את מאזנו.
- 6.אבג 18/09/2019 11:03הגב לתגובה זולפי הכתבות מזה חודש -המחסור ב$ היה גורם לירידות בשווקים ומה היה בפועל ? בפועל בפועל בפועל -האם הכתב מדגיש זאת
- 5.איך הורדות ריבית משפיעות על הסיפור הזה? (ל"ת)שמוליק 18/09/2019 00:20הגב לתגובה זו
- 4.Ika 17/09/2019 22:05הגב לתגובה זוהיתרבות של ממשלות מצביע על זה שנגמרה הדמוקרטיה, התחילה תקופת הדיקטטורה
- 3.לכו חפשו מי דינאמי אותכם (ל"ת)לפדרל רזרב 17/09/2019 19:36הגב לתגובה זו
- 2.דני 17/09/2019 19:18הגב לתגובה זולפי הגרף שלך צריכה להיות היסטריה. למה הכל רגוע בשווקים ?
- טטט 18/09/2019 14:15הגב לתגובה זוכי הפד התערב, הוא מזרים כסף..
- 1.שאלה לעמית 17/09/2019 18:57הגב לתגובה זוכי הוא שפך הכל לשוק. לציבור לכאורה אין אז אם יהיה qe יוצא שטראמפ יגייס כסף מהפד. הבנתי נכון?